E630 vs k800i | iPlus GPRS->UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
E630 vs k800i | iPlus GPRS->UMTS
Mam następujący problem. Podczas połączenia moj E630 nie przełącza się z EGDE na HSDPA pomimo ustawienia "3G Preffered". Nie ma natomiast problemu z przejściem w locie z HSDPA na EDGE Pomaga dopiero wyjęcie modemu i ponowne zalogowanie do sieci. Natomiast k800i nie sprawia najmniejszego problemu i przełącza się "w locie" z GPRS na UMTS.
Dokładnie chodzi o to, że w danym miejscu na k800i mam sasięg UMTS natomiast do "restartu" E630 widzi tylko EDGE. Dodam, że cały czas jestem w ruchu (samochód)
Dokładnie chodzi o to, że w danym miejscu na k800i mam sasięg UMTS natomiast do "restartu" E630 widzi tylko EDGE. Dodam, że cały czas jestem w ruchu (samochód)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: E630 vs k800i | iPlus GPRS->UMTS
Pewnie temu, że masz ustawione "3G Preferred", jak sieć 3G jest słaba to może się z nią nie łączyć, a korzystać z GPRS/EDGE. Spróbuj ustawić "3G only" i powinien się łączyć od razu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
marens pisze:Dodam, że cały czas jestem w ruchu (samochód)
Dodatkowo jeśli przy ustawieniu "3G only" stracisz zasięgo to modem może czasem sygnalizować swoją aktywność po umts (nie hsdpa) a internet i tak nie będzie działał. Wtedy ponowne rozłączenie i połączenie będzie potrzebne bo może się nie przełączyć w wyznaczonym czasie między nodeB gdzie była przerwa.YaHooo pisze:Spróbuj ustawić "3G only" i powinien się łączyć od razu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety moim zdaniem jeszcze u nas nie działa zbyt dobrze przełączanie do kolejnych nodeB podczas np. jazdy.bob pisze:Dodatkowo jeśli przy ustawieniu "3G only" stracisz zasięgo to modem może czasem sygnalizować swoją aktywność po umts (nie hsdpa) a internet i tak nie będzie działał.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie nie działa to do końca.YaHooo pisze:Niestety moim zdaniem jeszcze u nas nie działa zbyt dobrze przełączanie do kolejnych nodeB podczas np. jazdy.
Moja trasa na, której testowałem.

http://maps.google.com/maps?f=d&hl=pl&g ... 43396&z=12
Okazuje się, że zasięg HSDPA jest do punktu A (nie mylić G).

Niestety net potrafi po drodze się zwiesić.

-
- Guru bezprzewodowy
Jak poruszam się po Wrocławiu to nie ma problemu z przełączaniem się między NoteB HSDPA. Mogę nawet ściągac pliki i transfer ok 200kB/s przy 60-70km/h.
Gdy jestem w strefie podmiejskiej, to czasami łapie EDGE, czasami HSDPA. Pewnie wszystko rozchodzi się o słaby sygnał HSDPA. Przy 3G only gdy jestem poza zasięgiem sieci UMTS to "no-signal" jak jestem w zasięgu GSM. Jest to poprawne zachowanie.
Przykładowo w tej chwili jadę drogą krajową zasięg EDGE, słucham radia internetowego i nie ma problemu w przełączaniem się między GPRS/EDGE. Radio 24kbps nie buferuje.
Download speed: 130.72 (16.34)
Upload speed: 46.14 (5.76)
Surfspeed inside Poland: 120.93 (15.11)
Problemem jest jak np. wracam do Wrocławia z trasy i nie chce się automatycznie przełączyć na UMTS. Pomimo że jestem na 100% w zasięgu max UMTS.
EDIT
Chyba znam już przyczynę. Podczas tansmisji danych możliwa jest zmiana technologi na niższą w locie. UMTS->GPRS. Natomiast gdy transferuje dane nie jest w stanie przeskoczyć odwrotnie. Dzisiaj bez problemu przełączyło się z EDGE na HSDPA przy aktywnym połączeniu, gdzie nie były przesyłane dane.
To są tylko moje przypuszczenia. Może ktoś przerabiał podobną sytuacje i jest w stanie potwierdzić, zanegować. Mowa oczywiście o przejściu w locie:
1. EDGE/GPRS -> UMTS/HSDPA
2. UMTS/HSDPA -> EDGE
Tutaj dołączam testy łącza na autostradzie przy prędkości 130km/h. (zasięg HSDPA, okolice Wrocławia)
Download speed: 702.58 (87.82)
Upload speed: 60.20 (7.52)
Surfspeed inside Poland: 428.17 (53.52)
Gdy jestem w strefie podmiejskiej, to czasami łapie EDGE, czasami HSDPA. Pewnie wszystko rozchodzi się o słaby sygnał HSDPA. Przy 3G only gdy jestem poza zasięgiem sieci UMTS to "no-signal" jak jestem w zasięgu GSM. Jest to poprawne zachowanie.
Przykładowo w tej chwili jadę drogą krajową zasięg EDGE, słucham radia internetowego i nie ma problemu w przełączaniem się między GPRS/EDGE. Radio 24kbps nie buferuje.
Download speed: 130.72 (16.34)
Upload speed: 46.14 (5.76)
Surfspeed inside Poland: 120.93 (15.11)
Problemem jest jak np. wracam do Wrocławia z trasy i nie chce się automatycznie przełączyć na UMTS. Pomimo że jestem na 100% w zasięgu max UMTS.
EDIT
Chyba znam już przyczynę. Podczas tansmisji danych możliwa jest zmiana technologi na niższą w locie. UMTS->GPRS. Natomiast gdy transferuje dane nie jest w stanie przeskoczyć odwrotnie. Dzisiaj bez problemu przełączyło się z EDGE na HSDPA przy aktywnym połączeniu, gdzie nie były przesyłane dane.
To są tylko moje przypuszczenia. Może ktoś przerabiał podobną sytuacje i jest w stanie potwierdzić, zanegować. Mowa oczywiście o przejściu w locie:
1. EDGE/GPRS -> UMTS/HSDPA
2. UMTS/HSDPA -> EDGE
Tutaj dołączam testy łącza na autostradzie przy prędkości 130km/h. (zasięg HSDPA, okolice Wrocławia)
Download speed: 702.58 (87.82)
Upload speed: 60.20 (7.52)
Surfspeed inside Poland: 428.17 (53.52)