bezprzewodowe anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
bezprzewodowe anteny
Witam wszystkich. Mam pewien problem, otóż psiadam modem bez wyjścia na antenę. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy są anteny bezprzewodowe lub coś w tym rodzaju, bo innego wyjścia nie widze z moim modemem. Mój modem to Huawei. Widziałem też na tym forum,że można rozebrać ten modem i pod obudową znajduje się gniazdo, ale to raczej nie wchodzi w gre. Zgóry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: bezprzewodowe anteny
To też i tam gdzie to widziałeś jest jak zrobić to bez rozbierania.dreamax pisze:Widziałem też na tym forum,że można rozebrać ten modem i pod obudową znajduje się gniazdo, ale to raczej nie wchodzi w gre.

-
Mam jeszcze jedno pytanko.
Mianowicie w iplus manager pokazuje sie niebieski symbol naprzemian z czerwonym, wiem że jest to UMTS. Sygnał na managerze wykazuje 4 z 7 kresek, czasami 5 z 7. Mimo iż wykazuje mi że złapało UMTS to strony wczytują się wolno a transfer mam między 1-4 Kb/s. Limitu danych na pewno nie wykorzystałem. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy antena mi pomoże ?
Dla jasności podam, że iplusa posiadam 6 dzień. Pierwsze 2 dni wszystko było ok. transfery 80-110 Kb/s. Strony wczytywały się w mgnieniu oka. A od 4 dni wszystko sie posuło, próbowałem nawet w nocy dalej to samo, więc wątpie by był przeciążony odbiornik. Limitu danych też nie wyczerpałep, ponieważ w przeciągu 2 dni ściągnąłem raptem 350 MB.
Dlatego proszę o odpowiedź czy ta antena mi pomoże, ponieważ nie chcę wydawać pieniędzy w błoto.
Mianowicie w iplus manager pokazuje sie niebieski symbol naprzemian z czerwonym, wiem że jest to UMTS. Sygnał na managerze wykazuje 4 z 7 kresek, czasami 5 z 7. Mimo iż wykazuje mi że złapało UMTS to strony wczytują się wolno a transfer mam między 1-4 Kb/s. Limitu danych na pewno nie wykorzystałem. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy antena mi pomoże ?
Dla jasności podam, że iplusa posiadam 6 dzień. Pierwsze 2 dni wszystko było ok. transfery 80-110 Kb/s. Strony wczytywały się w mgnieniu oka. A od 4 dni wszystko sie posuło, próbowałem nawet w nocy dalej to samo, więc wątpie by był przeciążony odbiornik. Limitu danych też nie wyczerpałep, ponieważ w przeciągu 2 dni ściągnąłem raptem 350 MB.
Dlatego proszę o odpowiedź czy ta antena mi pomoże, ponieważ nie chcę wydawać pieniędzy w błoto.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
dreamax mogę się mylić ale w pierwszym okresie rozliczeniowym możesz mieć mniejszy limit. Kiedy Ci się zaczyna nowy?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Zadzwoń to Plusa bo pewno jednak limit masz.
Dzisiaj to już rzadkość chyba łapać UMTS.dreamax pisze:Mianowicie w iplus manager pokazuje sie niebieski symbol naprzemian z czerwonym, wiem że jest to UMTS.

-
Internet kupiłem 14 czerwca, to następny okres wypadnie 14 lipca.Sundance_kid pisze:dreamax mogę się mylić ale w pierwszym okresie rozliczeniowym możesz mieć mniejszy limit. Kiedy Ci się zaczyna nowy?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja kupiłam 10 wrzesnia a nowy okres rozliczeniowy 20 miałam tego samego miesiąca. Sprawdzałeś to na umowie?Internet kupiłem 14 czerwca, to następny okres wypadnie 14 lipca.
-
Hmm dziwne, faktycznie
nowy okres mam od 25.06.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
No to wyjasnione. Jak chcesz pełnej prędkości to za dodatkową opłata są w plusie pakiety danych przywracające pełną prędkość.Hmm dziwne, faktycznienowy okres mam od 25.06.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Lepiej zadzwonić i odblokować.Sundance_kid pisze:Jak chcesz pełnej prędkości to za dodatkową opłata są w plusie pakiety danych

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
??bob pisze:Lepiej zadzwonić i odblokować.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ktoś tu opisywał podobną sytuację - zadzwonił i powiedział, że go zaskoczyli a u innych operatorów tak się nie robi i podobno odblokowali mu.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-06-20, 18:46 ]
Żeby nie spamować: aha. Nie wiedziałam o tym.
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-06-20, 18:50 ]
Warto spróbować myślę.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-06-20, 18:46 ]
Żeby nie spamować: aha. Nie wiedziałam o tym.
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-06-20, 18:50 ]
Warto spróbować myślę.
Ostatnio zmieniony 2008-06-20, 18:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale to może modem po pewnym czasie bezczynności się przełącza z HSDPA na UMTS.bob pisze:Dzisiaj to już rzadkość chyba łapać UMTS.![]()
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Może o to chodzi.YaHooo pisze:Ale to może modem po pewnym czasie bezczynności się przełącza z HSDPA na UMTS.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W Plusie "zeskakuje" często jak jest słaby zasięg. Niestety.bob pisze:Dzisiaj to już rzadkość chyba łapać UMTS.

- bob
- Guru bezprzewodowy
To chyba nadajniki jeszcze przed upgrade`m są. Tak tu czytam na forum to po serii awarii node B poprawiał się los wielu osobom.ja.michal pisze:W Plusie "zeskakuje" często jak jest słaby zasięg.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem. Teraz patrzyłem na wieprzu i mam 2 nadajniki koło siebie (chyba działają). Jeden 250m drugi jakieś 450m. GT MAX nie może złapać zasięgu 3G.bob pisze:To chyba nadajniki jeszcze przed upgrade`m są.

Nie wiem może coś kombinują bo nawet EDGE coś niemrawo.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, ostatnio u mnie Plus też coś kombinuje przy BTS'ach. Poza spadkiem mocy sygnału czasem połączenie się zawiesza lub zrywa.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja to już mam dość tych ich kombinacji. Mieć wokół siebie 4 BTS w tym 2 blisko i na E51 tylko 2 kreski zasięgu?!
I telefon ma większą czułość.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To rzeczywiście coś źle się dzieje. U mnie na szczęście aż tak nie ma, więc mogę swobodnie korzystać z internetu.
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
a przeszkody terenowo-urbanistyczne uwzględniasz ?ja.michal pisze:Mieć wokół siebie 4 BTS w tym 2 blisko i na E51 tylko 2 kreski zasięgu?!
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Mieszkasz w niskiej zabudowie,czy w bloku ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, mieszka koło lotniska i to może być też problem.Patryk_ pisze:Mieszkasz w niskiej zabudowie,czy w bloku ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Staw, kościół (niski) i BTS. 1 piętro.Patryk_ pisze:Mieszkasz w niskiej zabudowie,czy w bloku ?
Tylko ścieżka schodzenia i gównie w oddali jak z okna patrzę. Nade mną rzadko coś przelatuje. Tylko Boeing 767 LOTu jak za ocean lata.bob pisze:ja.michal, mieszka koło lotniska i to może być też problem.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale może to jakaś strefa ochronna gdzie sieci komórkowe muszą mieć zmniejszoną moc nadajników ? Co myślisz o tym ?ja.michal pisze:Tylko ścieżka schodzenia i gównie w oddali jak z okna patrzę. Nade mną rzadko coś przelatuje. Tylko Boeing 767 LOTu jak za ocean lata.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jest to moim zdaniem bardzo prawdopodobne. Nic nie może zakłócić pracy lotniska, a sieci komórkowe mają tendencję do tego.bob pisze:Ale może to jakaś strefa ochronna gdzie sieci komórkowe muszą mieć zmniejszoną moc nadajników ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Az sie tym zainteresuje. Od strony lotniczej i komorkowej.
Swoja droga troche by wyjasnilo sytuacje btsow co 500m.
Swoja droga troche by wyjasnilo sytuacje btsow co 500m.
-
- Guru bezprzewodowy
Byłem dzisiaj u kuzyna, który mieszka w kamienicy gęsto obsadzonej drzewami. Sygnał 3G jedna kreska i nie chciało się połączyć z siecią. Na EGDE jak podłączyło się to cztery kreski ale obciążony BTS. Nie sposób u niego na dachu ustawić dobrze anteny telewizyjnej (śnieży, zasłaniają drzewa).ja.michal pisze:Mieć wokół siebie 4 BTS w tym 2 blisko i na E51 tylko 2 kreski zasięgu?!
Ale wystarczy uruchomić "NetStumbler", który często ratuje sytuacje. Znalazło sąsiadów, którzy oczywiście nie zabezpieczyli sieci "bo po co". Podłączanie się do takiej sieci było trochę sprzeczne z moimi zasadami. Dostałem nagrodę, znalazłem hotspot z hotelu naprzeciwko, który jak dla "gości hotelowych"

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A nie wyskakuje okno logowania (użytkownik i hasło)?marens pisze:Dostałem nagrodę, znalazłem hotspot z hotelu naprzeciwko, który jak dla "gości hotelowych"
JA w złotych tarasach byłem ostatnio i łaziłem i sieci skanowałem większość zabezpieczona była wiec nawet nie próbowałem. Jak był hotspot (cafe, kfc) to się okazywało, że trzeba mieć login i hasło (jak w erze). Ostatecznie nie było hotspota tam. W bluecity za to jest 1 który jest free na 100% bo korzystałem, nazywa się pizza hut.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A takie miasteczko 30k mieszkańców jak Czechowice-Dziedzice jest obsadzone hotspotamija.michal pisze:JA w złotych tarasach byłem ostatnio i łaziłem i sieci skanowałem większość zabezpieczona była wiec nawet nie próbowałem.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dlatego na Śląsku mała popularność internetu komórkowego.