Huawai E220 problem z połaczeniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pepe1941
Początkujący użytkownik forum

Huawai E220 problem z połaczeniem

Post autor: pepe1941 »

Zwracam się z prośbą o jakąś rade w związku z modemem E220. A mianowicie kupiłem modem huawai z T-mobile bez simlocka, wpakowałem kartę sim z orange i wszystko było dobrze do momentu kiedy podczas transmisji pakietów wyświetlił mi się błąd -
Nie można ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem, więc port używany do tego połączenia zostanie zamknięty. :cry:
Modem odesłałem gdyż myślałem że to jego wina, jednak ostatnio powrócił do mnie z adnotacją że jest sprawny, fakt działa ale nie na moim laptopie na innym laptopie modem działa
- próbowałem formatować system
- próbowałem uruchomić na Viscie jak na Xp
- sprawdziłem ustawienia zasilania na portach.
I ciągle to samo dalej nie działa, a prze jakieś 3 tygodnie działał bez problemu.
A laptop kupiony na początku roku, więc za bardzo stary nie jest.
Pomocy !!!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawai E220 problem z połaczeniem

Post autor: YaHooo »

A próbowałeś odinstalować modem i zainstalować go na innym porcie USB? A czego używasz do łączenia. Jak jakiegoś programu od modemu/Orange to spróbuj ustanowić połączenie dial-up.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

pepe1941 pisze:Nie można ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem, więc port używany do tego połączenia zostanie zamknięty
Czy pojawił się tam też jakiś numer z kodem błędu w stylu 619 czy coś takiego?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pepe1941

więc tak :
próbowałem na wszystkich portach USB- dalej to samo
do połączenia używam programu z orange, teraz wgrałem z ery dalej to samo
połączenie Dial-U również zawiodło - pojawił się ten sam błąd.
BliSki pisze:Czy pojawił się tam też jakiś numer z kodem błędu w stylu 619 czy coś takiego?
Przy połączeniu z modemu nie było symbolu błędu, ale przy Dial-Up jak najbardziej wywaliło 619.
Najgorsze jest to że modem działał wcześnie, bo gdyby od pierwszego uruchomienia działy sie takie historie to chyba odpuściłbym sobie już.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie może firewall blokuje możliwość połączenia? Ewentualnie z jakichś przyczyn masz źle ustawiony APN.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Spróbuj "posprzątać" rejestr windows (np programem typu Registry Shower)-Mi to pomogło. Pozamykaj także inne managery bo czasami robią miądzy sobą konflikt.
Pzdr.
pepe1941

Postaram się dalej powalczyć, ale ręce mi opadają, przed chwilą podłączyłem modem do pierwszego lepszego pożyczonego laptopa i modem działa.
Dziękuje wszystkim za podesłania kilku propozycji rozwiązań, zobaczymy co będzie dalej.
Pzdr.
zDaleKi

Błąd 619 to także:
Prawdopodobne przyczyny:
- nie jest włączona usługa przesyłu danych u operatora,
- brak karty SIM w modemie,
- brak środków na koncie w Pre-Paid.

Czy żadna z tych opcji u Ciebie nie występuje?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pepe1941

Wszystko jest dobrze biorąc pod uwagę w/w przyczyny. Coś u mnie w laptopie jest nie tak, ale nie mogę dojść co.
zDaleKi

Z ciekawości zobacz jeszcze ten przypadek: > Kod błędu 619 <
Czy masz możliwość sprawdzenia swojego modemu z inną karta SIM?
pepe1941 pisze:Coś u mnie w laptopie jest nie tak
Odinstaluj wszystkie menadżery połączeń i wszystko co wgrałeś. Potem wgraj same drivery i użyj np aplikacji Top_NetInfo zobacz co wtedy będzie.

Swoją drogą może nagle coś się stało z lapkiem i ma za małą wydajność prądową na USB. Kiedyś taki przypadek ktoś opisywał. Dlatego jak masz HUBa USB aktywnego (z zasilaniem własnym) to sprawdź jak wtedy zachowa się modem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nikelajer »

Hmm u mnie tez sie czesto ten blad zdarza/zdarzał i tez w sumie nie doszedlem dlaczego ale po jakiejs tam chwili i na ktoryms porcie z kolei w koncu poszlo (a jade juz na 7x porcie ;]) ja zawsze usuwalem wszystko co instalowalem do tego modemu przez panel sterowania- przede wszystkim card detector. Pozniej w menadzerze urzadzen usuwalem sterowniki dotyczace modemu z napedow cd/dvd, portow, modemu i usb. Nastepnie wyjmowalem modem, restart kompa i po wczytaniu windy podlaczalem ponownie. Zaczelo mi instalowac totalnie na swiezo i dzialalo.

Co do HUBa to ja dalej mam z tym moim aktywnym jakies problemy bo mi ciagle wyskakiwal 619 na nim i 777 wiec poki co jade na zwyklym kablu przedluzaczu od usb.

Sprobuj tez wyjac sima i przedmuchac tam lekko- czasem moze cos siedziec i juz karty nie moze przeczytac. (Wiem ze dziala na innych kompach ale jakas tam nikła szansa jest)

A jest cos takiego jak hmm "hibernacja" usb albo oszczedzanie energii na usb w windzie? bo gdzies co mi sie z czyms takim o uszy obilo ale nie wiem czy to na Windzie czy za wczesnie rano jest:P
pepe1941

:D Mam dobra wiadomość, ale po kolei.
Po wszelakich podjętych działaniach mających na celu uzyskanie połączenia ( bez powodzenia rzecz jasna) postanowiłem pójść za radą kolegi Adamusek xD i wziąłem się za rejestry. Wyskoczyło mi 177 błędów w rejestrach, które wszystkie wyświetlone jako błędne usunąłem. Tak mi to dobrze poszło że wingroza padła i pokazały się krzaczki zamiast literek, jak w książce z chińskimi zaklęciami.
Po instalacji sysytemu na nowo poprzedzonej usunięciem partycji i utworzeniu jej na nowo, zainstalowałem potrzebne sterowniki po czym przyszedł czas na modem. Moja wytrzymałość nerwowa była na takim pograniczy, że kolejna porażka mogłaby ujawnić się w uszkodzeniach mechanicznych modemu. Zainstalowałem modem i .....
:D :D :ok: :D :D :hurra: modem działa, więc wychodzi na to że to wina błędów w rejestrach.
wszystkim serdecznie dziękuje za pomoc :padam:
Pozdrawiam
P.S zobaczymy jak długo będzie działał
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

pepe1941 pisze:zobaczymy jak długo będzie działał
Do następnego formatu. :cfaniak:
pepe1941 pisze:Wyskoczyło mi 177 błędów w rejestrach
To i tak nie tak dużo. System Mechanic znalazłby o wiele więcej. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Do następnego formatu. :cfaniak:
Jak widać format na wszystko pomaga :)
bob pisze:System Mechanic znalazłby o wiele więcej. :)
Właśnie dlatego ja go nie używam i wolę żyć w błogiej nieświadomości niż męczyć się z coraz to nowymi formatami :hyhy:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

YaHooo pisze:Właśnie dlatego ja go nie używam i wolę żyć w błogiej nieświadomości
Dobry sposób. :rotfl:
ODPOWIEDZ