Czy abonenci Ery są głupi ? Luźna dyskusja z DJ1910
Moderator: Moderatorzy
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Czy abonenci Ery są głupi ? Luźna dyskusja z DJ1910
Wg mnie Era nie poszaleje, od lat nie zmieniają ofert na większości płaszczyzn, to po co by tutaj mieli robić coś lepszego od innych?
Nie wiem jak ta sieć się utrzymuje, chyba tylko z głupoty swoich abonentów.
Nie wiem jak ta sieć się utrzymuje, chyba tylko z głupoty swoich abonentów.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
DJ1910, masz jak najbardziej prawo do swojego zdania, ale zdecydowanie nie masz prawa nikogo obrażać. 

- DJ1910
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A to co jest? Każdy kto ma BC mógłby cię właśnie oskarżyć że go obrażasz bo jest głupi. Nie tędy droga kolegoDJ1910 pisze:głupoty swoich abonentów.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-07-11, 16:03 ]
Wydzieliłem ten temat do Hyde Park`u. Tu można sobie podyskutować.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Operatora i ofertę dobiera się według własnych potrzeb i upodobań. To, że Tobie czy komuś tam nie odpowiada to nie znaczy, że dla kogos innego będzie złe.DJ1910 pisze:Nie wiem jak ta sieć się utrzymuje, chyba tylko z głupoty swoich abonentów.
- regedit
Co prawda chyba przejdę i tak na plusa
ale w obronie ery stanę:
+ najlepszy zasięg 3.5G - największe pokrycie, spójrz na orange...
+ duże pokrycie edgem
+ abo 10GB limitu
+ kumulowanie ważności konta w tt
jednak nie mogę się nadziwić dlaczego:
- pakiety internetowe - leżą i kwiczą. Jedynie w abo dla firm można sobie włączyć bc39 w normalnej cenie. Reszta to mega porażka
- dlaczego przy doładowaniu w plusie za 150zł jest 30zł bonusu a w erze nie? te minuty do sieci mogą sobie wsadzić w .... buty
- no i od lat nie zmieniona oferta na internet mobilny dla klientów
- nieudolna obsługa (ostatnio musiałem panią przekonać, żeby mi aktywowała pakiet bc - na początek się nie zgodziła
)
- płatna poczta głosowa i sprawdzanie salda konta (0,29zł) - kpina
- stały abonent praktycznie NIC nie zyskuje
- no i drogie jak .... eee bardzo drogie telefony na abonament!

+ najlepszy zasięg 3.5G - największe pokrycie, spójrz na orange...
+ duże pokrycie edgem
+ abo 10GB limitu
+ kumulowanie ważności konta w tt
jednak nie mogę się nadziwić dlaczego:
- pakiety internetowe - leżą i kwiczą. Jedynie w abo dla firm można sobie włączyć bc39 w normalnej cenie. Reszta to mega porażka
- dlaczego przy doładowaniu w plusie za 150zł jest 30zł bonusu a w erze nie? te minuty do sieci mogą sobie wsadzić w .... buty

- no i od lat nie zmieniona oferta na internet mobilny dla klientów
- nieudolna obsługa (ostatnio musiałem panią przekonać, żeby mi aktywowała pakiet bc - na początek się nie zgodziła

- płatna poczta głosowa i sprawdzanie salda konta (0,29zł) - kpina
- stały abonent praktycznie NIC nie zyskuje
- no i drogie jak .... eee bardzo drogie telefony na abonament!
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Mam tu odwrotne doświadczenia - częściowo właśnie na Orange przeszedłem ze względu na brak zasięgu z Ery.+ najlepszy zasięg 3.5G - największe pokrycie, spójrz na orange...
Ale nie największe.regedit pisze:+ duże pokrycie edgem
Z resztą się zgadzam.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
I tam. Mama jak przedłużała umowe akurat na telefon dostała drugie tyle minut co miała w abo i darmowe 2000 do Ery. Lepiej od Plusa. Koleżanka miała u nich telefon od 8 lat i zaproponowali jej dobrą ofertę dopiero wtedy kiedy chciała zerwac umowę.regedit pisze:- stały abonent praktycznie NIC nie zyskuje
Ale lepsze niz w Orange.regedit pisze:no i drogie jak .... eee bardzo drogie telefony na abonament!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie - pominąłem ten fakt.Sundance_kid pisze:Ale lepsze niz w Orange.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jak miałam wybierać telefon w Orange to albo miał chorą cenę albo wołał o pomste do nieba. W momencie zmiany telefonu miałam do wyboru: k310i za stówę, 6020, 6103 i e250 z takich sensowniejszych. Benq-Siemens, Alcatel odpadły na początku.bob pisze:Dokładnie - pominąłem ten fakt.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jednym słowem oferta telefonów z Orange jest do bani.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem tak. Przykłąd: klient biznesowy, w orange/idea od 7 lat albo i więcej, prawie najwyższy abonament a za telefon akurat wtedy patrzyliśmy na n95 zapłaciłby w abonemencie o bodajrze 2 stówy mniej niż na wolnym rynku.bob pisze:Jednym słowem oferta telefonów z Orange jest do bani.
- Jaco
Ja za przedłużenie umowy dostałem za 100 zł Nokię 6300 + słuchawkę BT. 3000 minut na stacjonarne i do Ery i abonament za 49,50. Nie taka ta Era zła tyle że trzeba się trochę z nią pospierać i nie dawać za wygraną.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja mam 2 telefony w Erze i nie narzekam. Koncza mi sie za niedlugo umowy i mam zamiar zostac w Erze, poniewaz jestem zadowolony z ich uslug. Przez ostatnie pare miesiecy sie nad tym zastanawialem i pozostali trzej operatorzy niezbyt mi podchodza ![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Za ten fragment T-Mobile mogloby ich troche zjezdzic... Nie wiedzialem ze skrot PDA teraz przeszedl na MDANowy produkt Apple iPhone to rozbudowane urządzenie MDA

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- DJ1910
Jezuuuuuu, człowiek przypadkowo znalazł ten wątek i szoku doznaje
Niektorzy jakies kompleksy tu maja, skoro taka jazda sie zrobiła
I juz mi milion pozwów od abonentów Ery przyszło
)
Era to najgorsza sieć porownując oferte na kazdej plaszczyźnie z innymi. Wiadomo ze są osoby którym pewne plany taryfowe będą pasować, maja rodzine w erze itd, to owszem jest ok...
Z tym ze ja na ofertę operatorów patrzę dość mocno pod kątem usług przesyłania danych, telefonów w stosunku abo/cena, doliczania do abonamentu czegokolwiek poza rozmowami i smsami...i pod tym kątem Era to na prawde nieciekawa siec, sam tego doświadczylem...nawet sprawdzenie stanu minut tu kosztuje z 30pare groszy <smiech na sali> No i oczywiście brak prepaida data, w abonamencie (Oferta uniwersalna itp) taryfikacja za dane co 500kB
Czyli wejdziesz do neta i ciach 1,4PLN do rachunku (bo bierze osobny pakiet danych do Ciebie, i od Ciebie)
W biznesówce blueconnect ktory mozna dokupic do Abo to 500MB, a po tym nie przycieta predkosc, lecz dane doliczane do rachunku
Rzecz jasna pod katem telefonów Orange Ery nie wyprzedza, bo tez daja syf za abo do 50 zł. Ale w tej kwestii poza Playem reszta się nie popisuje.
Zasięg (o Łodzi sie wypowiadam!!) Na tej płaszczyźnie Era w moim miescie od lat nie robi nic, podczas gdy Orange sukcesywnie odpala coraz wiecej nadajników 3G. Wczoraj odkrylem ze we wschodniej częsci miasta odpalono nowy, bo nigdy u mej kobiety w Andrzejowie 3G nie było, a wczoraj już tak
Plus jeśli chodzi o 3G w Łodzi od dawna miał świetna infrastrukturę (mialem Iplusa i działał miodzio)...a Era? heh, w centrum wiadomo oki, ale wystarczy wyjechać troszke poza centrum i nawet jesli zasieg mamy, to mizerny (mówie o 3G, bo zasieg GSM to podstawa i to kazdy op ma porownywalne).
No i na necie często można poczytać o wałkach ery z tak-takami na ktorych było duzo kasy na koncie, czyli było...i ni ma...karta nieaktywna.
Erę zawsze bede omijał z daleka, i bede odradzał każdemu jeśli chodzi o wybór tego operatora. I za napisanie że głupotą jest być w Erze juz nie róbcie ze mnie jakiegoś superObrażacza, bo się tą polityczną poprawnoscią zachłyśniecie co poniektórzy kiedyś. Nikogo nie obrażam, po prostu wyrażam moje zdanie.
ps. Zeby nie było tak miło, nowe oferty Plusa - Oferta Minutowa, i Nowe plany abonamentowe Orange - także syf na maxa...a komórki miały tanieć....

Era to najgorsza sieć porownując oferte na kazdej plaszczyźnie z innymi. Wiadomo ze są osoby którym pewne plany taryfowe będą pasować, maja rodzine w erze itd, to owszem jest ok...
Z tym ze ja na ofertę operatorów patrzę dość mocno pod kątem usług przesyłania danych, telefonów w stosunku abo/cena, doliczania do abonamentu czegokolwiek poza rozmowami i smsami...i pod tym kątem Era to na prawde nieciekawa siec, sam tego doświadczylem...nawet sprawdzenie stanu minut tu kosztuje z 30pare groszy <smiech na sali> No i oczywiście brak prepaida data, w abonamencie (Oferta uniwersalna itp) taryfikacja za dane co 500kB

W biznesówce blueconnect ktory mozna dokupic do Abo to 500MB, a po tym nie przycieta predkosc, lecz dane doliczane do rachunku
Rzecz jasna pod katem telefonów Orange Ery nie wyprzedza, bo tez daja syf za abo do 50 zł. Ale w tej kwestii poza Playem reszta się nie popisuje.
Zasięg (o Łodzi sie wypowiadam!!) Na tej płaszczyźnie Era w moim miescie od lat nie robi nic, podczas gdy Orange sukcesywnie odpala coraz wiecej nadajników 3G. Wczoraj odkrylem ze we wschodniej częsci miasta odpalono nowy, bo nigdy u mej kobiety w Andrzejowie 3G nie było, a wczoraj już tak

No i na necie często można poczytać o wałkach ery z tak-takami na ktorych było duzo kasy na koncie, czyli było...i ni ma...karta nieaktywna.
Erę zawsze bede omijał z daleka, i bede odradzał każdemu jeśli chodzi o wybór tego operatora. I za napisanie że głupotą jest być w Erze juz nie róbcie ze mnie jakiegoś superObrażacza, bo się tą polityczną poprawnoscią zachłyśniecie co poniektórzy kiedyś. Nikogo nie obrażam, po prostu wyrażam moje zdanie.
ps. Zeby nie było tak miło, nowe oferty Plusa - Oferta Minutowa, i Nowe plany abonamentowe Orange - także syf na maxa...a komórki miały tanieć....
- Jaco
Od czego masz internet. Wchodzisz na własne konto abonamentowe i już.DJ1910 pisze:nawet sprawdzenie stanu minut tu kosztuje z 30pare groszy

A co ty chciałeś super telefon warty kilkaset złotych w abonamencie za 20 zł.DJ1910 pisze:Rzecz jasna pod katem telefonów Orange Ery nie wyprzedza, bo tez daja syf za abo do 50 zł.

Więc wyrażaj ale zgodnie z regulaminem i netykietą forum .DJ1910 pisze:Nikogo nie obrażam, po prostu wyrażam moje zdanie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A tam, z telefonami to każdy operator przegina pałkę. Tych droższych nigdy się nie opłaca brać z abo, lepiej dorzucić niewiele i kupić samemu oddzielnie i skorzystać bonusów do abo.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt, co racja to racja.
-
- Guru bezprzewodowy
Pod warunkiem, że weźmiesz kalkulator i pododajesz sobie. Może zmieniło się coś od zeszłego roku?Jaco pisze:DJ1910 napisał/a:
nawet sprawdzenie stanu minut tu kosztuje z 30pare groszy
Od czego masz internet. Wchodzisz na własne konto abonamentowe i już.
Powiedz mi dlaczego w centrum Wrocławia w jednym pokoju mam EDGE a w drugim HSDPA? Dlaczego iPlus ma maksymalny zasięg pomimo, że NoteB są w identycznej odległości?regedit pisze:najlepszy zasięg 3.5G - największe pokrycie
Stoją sobie dwa lapki, jeden z BC drugi z iPlusem. Modem Huawei E630, BS ~700kbps iPlus ~ 1500kbps. Jadę sobie po Wrocławiu i u taty w komórce co chwile przełącza się GSM/UMTS natomiast nie mam problemów z Plusem.
Zmieniłem abo z Jedyna na Nowy komfort a tu listonosz przynosi list "Dziękujemy za przedłużenie umowy o 6mies, potem 602900

Mógłbym wypisywać jeszcze dużo na temat niedociągnięć Ery, ale nie chce mi się.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Mam to samo ale w Katowicach i w ogóle województwie i nawet w jednym miejscu mi się tak przełącza z full 3g na full 2g a po drodze kreski rosną i spadają.marens pisze:Jadę sobie po Wrocławiu i u taty w komórce co chwile przełącza się GSM/UMTS

-
- Guru bezprzewodowy
Mam w plusie zawsze we Wrocku full 2G. (pomijając specyficzne miejsca). Zasięg 3Gbob pisze:full 2g a po drodze kreski rosną i spadają.
"skacze" sobie, ale zawsze jest.
Przypomniało mi się, to co jest największym przegięciem, to jak dzwonie do kogoś z Ery, to są takie atrakcje, że "abonent czasowo niedostępny, blabla" a komórka leży sobie włączona na biurku i ma "skaczący zasięg". Dzwonisz drugi raz i normalnie łączy. Dzieje się to nagminnie i u różnych osób z Ery.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Najwiekszym przegięciem jest to, że ktoś dzwoni do mnie z Ery gadamy nagle cisza i komunikat prosze ponownie wybrać numerPrzypomniało mi się, to co jest największym przegięciem

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skąd ja to znam.Sundance_kid pisze:nagle cisza i komunikat prosze ponownie wybrać numer
- bob
- Guru bezprzewodowy
No widzisz czyli nie tylko w śląskim tak jest a ja myślałem, że u mnie tylko to występuje. Dokładnie takie mam objawy a że telefon służy do pracy to wypada to niekorzystnie. Wygląda tak jakbym nie odbierał czy wyłączył telefon i nieraz musiałem przepraszać klienta i tłumaczyć ale kto w to uwierzy jak ma telefon w innej sieci.marens pisze:to jak dzwonie do kogoś z Ery, to są takie atrakcje, że "abonent czasowo niedostępny, blabla" a komórka leży sobie włączona na biurku i ma "skaczący zasięg". Dzwonisz drugi raz i normalnie łączy. Dzieje się to nagminnie i u różnych osób z Ery.

- SQ08
Według mnie Era jest najlepszą polską siecią komórkową, zawsze używam Ery jak jestem w Polsce a nawet byłem przez cały gdy mieszkałem w Polsce jej abonamentem. Era ma najlepszy zasięg UMTS/HSDPA w Polsce, nawet w moim mieście w którym mieszkałem - Nysie zrobiła jako pierwszy polski operator UMTS/HSDPA, które podobne całkiem dobrze działa. Właściwie to za około 2 tygodnie będę mógł sam przetestować i podam wyniki. Mi zawsze się wydawało się Era ma najlepszą ofertę na rynku, zarówno internetową (szczególnie teraz DSL od ery) jak i ceny telefonów i abonamentów. Z Idei/Orange nigdy nie miałem, ale Plusa zmieniłem na rzecz Ery i byłem zadowolony z usług Ery...na pewno lepiej wypada od Orange, teraz czołówka to Plus i Era, aczkolwiek Play staje się bardzo ciekawy. Orange jakoś nigdy nie potrafię zrozumieć, te cent telefonów i dziwne abonamenty w których nie potrafię się jakoś połapać.... 

“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tym się właśnie kierowałem podpisując z Erą umowę i przez jakieś pół roku było wszystko w porządku a potem zaczęły się dziać te dziwne rzeczy.SQ08 pisze:Mi zawsze się wydawało się Era ma najlepszą ofertę na rynku, zarówno internetową (szczególnie teraz DSL od ery) jak i ceny telefonów i abonamentów.

-
Nie wiem jak to się przekłada na zasięg, ale biorąc pod uwagę liczbę stacji to nie jest na pierwszym miejscu.Era ma najlepszy zasięg UMTS/HSDPA w Polsce
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
U mnie z kolei jest inaczej Era ma chyba 18 BTS'ów z UMTS, zaś Plus ma ok. 22 przy czym stopniowo do każdego nasadnika 900MHz dodaje drugi z UMTS, więc widać, że różnie jest w różnych miejscach.SQ08 pisze:Era ma najlepszy zasięg UMTS/HSDPA w Polsce, nawet w moim mieście w którym mieszkałem
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- SQ08
Z tym zasięgiem UMTS/HSDPA Ery miałem na myśli to że Era obejmuje swoim zasięgiem UMTS/HSDPA więcej miast i miejsc niż Play, Orange czy Plusa. Wystarczy spojrzeć na mapę zasięgu.
Liczba NodeB tutaj nie ma takiego znaczenia jak dostępność UMTS/HSDPA w Polsce. Lepiej 2 - 3 NodeB w mieście w którym mieszka około 50000 mieszkańców niż nic. (Tutaj przykład Nysy)
Liczba NodeB tutaj nie ma takiego znaczenia jak dostępność UMTS/HSDPA w Polsce. Lepiej 2 - 3 NodeB w mieście w którym mieszka około 50000 mieszkańców niż nic. (Tutaj przykład Nysy)
Ostatnio zmieniony 2008-07-17, 16:33 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie wspomnę o licznych handoverach podczas rozmowy w moim mieszkaniu, co z połączeniu z zmianą UMTS/GSM daje szumy "szzśszzzsśśśszzś", co przy dłuższych rozmowach
.
Dodam, że w latach 2002-2005 bardzo aktywnie promowałem Erę wśód znajomych. Jak się okazało niesłusznie, większość moich znajomych przeszła z Ery do Plusa.
Tato jako 7 letni użytkownik z średnimi rachunkami ~100zł poszedł podpisać nową umowę ostatniego dnia miesiąca. Pani przeprosiła i powiedziała, że ma problemy z systemem i prosi o przyjście następnego dnia. Jako, że jeden z numerów był na wypowiedzeniu i o 00:00 mieli wyłączyć kartę sim. To pyta, czy nie będzie problemów z tym, że umowa na inny numer kończy się o północy. Wszystko fajnie, przyszedł do tej samej pani następnego dnia rano (pierwszy nowego miesiąca) a tu pani wyskakuje z prośbą o wszystkie dokumenty.

Dodam, że w latach 2002-2005 bardzo aktywnie promowałem Erę wśód znajomych. Jak się okazało niesłusznie, większość moich znajomych przeszła z Ery do Plusa.
Tato jako 7 letni użytkownik z średnimi rachunkami ~100zł poszedł podpisać nową umowę ostatniego dnia miesiąca. Pani przeprosiła i powiedziała, że ma problemy z systemem i prosi o przyjście następnego dnia. Jako, że jeden z numerów był na wypowiedzeniu i o 00:00 mieli wyłączyć kartę sim. To pyta, czy nie będzie problemów z tym, że umowa na inny numer kończy się o północy. Wszystko fajnie, przyszedł do tej samej pani następnego dnia rano (pierwszy nowego miesiąca) a tu pani wyskakuje z prośbą o wszystkie dokumenty.