Połączenie w HSDPA za pomocą nokii N95 zbyt wolne...

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sciemek
Początkujący użytkownik forum

Połączenie w HSDPA za pomocą nokii N95 zbyt wolne...

Post autor: sciemek »

Witam,

mam problem, gdyż przy połączeniu nokii N95 (z najnowszą wersją softu) do komputera za pomocą USB mam zbyt wolne połączenie będąc w zasięgu technologii HSDPA w sieci ERA spowodowane raczej tym, że po uzyskaniu połączenia wyświetla się chmurka z informacją, że połączono lecz z prędkością nie 3,6 Mb/s tylko 921 Kb/s i myślę, że jest to właśnie wąskim "gardłem" dla tego połączenia...
W tym czasie osiągam prędkość pobierania pliku ok 50KB/s mając pełen zasięg sieci w miejscu, w którym się łączę..

Czy w związku z tym należy zainstalować osobno specjalny sterownik do modemu w nokii N95 bo w konfiguracji tego modemu można wybrać maksymalną przepustowość 921600 b/s..

Z góry dziękuję za podpowiedź
:)

pozdawiam
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenie w HSDPA za pomocą nokii N95 zbyt wolne...

Post autor: Sundance_kid »

sciemek pisze:W tym czasie osiągam prędkość pobierania pliku ok 50KB/s mając pełen zasięg sieci w miejscu, w którym się łączę..
W dzień i w nocy jest analogiczna sytuacja?
sciemek pisze:chmurka z informacją, że połączono lecz z prędkością nie 3,6 Mb/s tylko 921 Kb/s
Prędkośc portu.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A Nokia N95 ma HSDPA ? Prędkość pobierania wygląda na UMTS .
sciemek

Jaco pisze:A Nokia N95 ma HSDPA ? Prędkość pobierania wygląda na UMTS .
Jasne, że N95 ma HSDPA http://www.nokia.co.uk/A4344017

Sytuacja jest taka sama za dnia jak i w nocy..

Generalnie powinien łączyć się z prędkością 3,6 Mb/s tak jak to jest z modemami. Gdy się łączymy z pomocą modemu obsługującego HSDPA będąc w zasięgu nawet GPRS to i tak prędkość połączenia ustanawiana jest na 1,8; 3,6 lub 7,2 Mb/s.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

sciemek pisze:to i tak prędkość połączenia ustanawiana jest na 1,8; 3,6 lub 7,2 Mb/s.
A co Ci po prędkości w chmurce jak i tam będzie Ci działało z prędkościa 4 KB/s?
sciemek

Sundance_kid pisze:
sciemek pisze:to i tak prędkość połączenia ustanawiana jest na 1,8; 3,6 lub 7,2 Mb/s.
A co Ci po prędkości w chmurce jak i tam będzie Ci działało z prędkościa 4 KB/s?
No właśnie więc o to chodzi, że prędkość ustanowionego połączenia ma niewiele z rzeczywistą prędkością transferu lecz w sytuacji gdy prędkość modemu ograniczona jest poprzez 921 Kb/s to jest problem z uzyskaniem 1 Mb/s gdyż 921 Kb/s to przecież niecały megabit..

Zapomniałem dodać jeszcze, że po ustanowieniu połączenia, na wyświetlaczu w lewym górnym rogu ekranu wyświetla się ikona 3,5 G czyli jest połączenie w technologii HSDPA..

Dodam jeszcze, że mam aktywną opcję szybkiego pobierania danych w ustawieniach telefonu..

[ Dodano: 2008-07-31, 12:55 ]
sciemek pisze:chmurka z informacją, że połączono lecz z prędkością nie 3,6 Mb/s tylko 921 Kb/s
Chyba, że według Ciebie prędkość portu nie ma tu żadnego znaczenia lecz nie sądzę, gdyż pamiętam jak upgradowałem kiedyś modem do pracy w technologii HSDPA i po tym upgradzie zaczęła się wyświetlać prędkość 1,8 Mb/s a przed tą operacją zawsze 384 Kb/s..
Ostatnio zmieniony 2008-07-31, 11:56 przez sciemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sciemek pisze:Czy w związku z tym należy zainstalować osobno specjalny sterownik do modemu w nokii N95 bo w konfiguracji tego modemu można wybrać maksymalną przepustowość 921600 b/s..
Ta szybkość portu nie ma za dużo do znacznenia. Ja mam najwyższą wartość 460800 i mam połączenie na poziomie 2.8mb/s.
sciemek pisze:W tym czasie osiągam prędkość pobierania pliku ok 50KB/s mając pełen zasięg sieci w miejscu, w którym się łączę..
Na pewno jesteś w zasięgu HSDPA, a nie tylko UMTS? bo tak jak zauważył Jaco to może być prędkość UMTS.
sciemek pisze:prędkość modemu ograniczona jest poprzez 921 Kb/s to jest problem z uzyskaniem 1 Mb/s gdyż 921 Kb/s to przecież niecały megabit..
Ale Ty ściągasz o wiele mniej od tego bo 400kb/s. Jak osiągniesz 800-920kb/a to by mogło oznaczać, że to jest wina portu, ale teraz skłaniam się ku temu, że łączysz się po UMTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sciemek

Na pewno jesteś w zasięgu HSDPA, a nie tylko UMTS? bo tak jak zauważył Jaco to może być prędkość UMTS.

Myślę iż jestem w zasięgu HSDPA ponieważ wyświetla się ta ikonka 3,5G co oznacza właśnie HSDPA.
Dodam jeszcze, że test przeprowadzałem przy pomocy karty TAKTAK'a i być może w takim razie oferta TAKTAK'a ograniczona jest do UMT czyli do tych 384 Kb/s..

Zauważ, że nie na darmo przeprowadza się według mnie upgrade modemu do pracy w szybszej technologii HSDPA np. z 3,6 do 7,2 Mb/s i po takiej operacji wyświetla Ci się już nie 3,6 Mb/s tylko 7,2 niezależnie od tego w jakim zasięgu aktualnie znajdujesz się - popraw mnie jeśli się mylę. Więc myślę, że szybkość ustanawianego połączenia jednak ma coś z tym wspólnego..

Kolejna możliwa przyczyna to taka, że domyślnie w taktak'u nie są aktywowanie wideo rozmowy (UMTS) i być może stąd wynika takowe ograniczenie.
Jeszcze dziś pod wieczór aktywuję wideo rozmowy, sprawdzę i dam znać :)

WIELKIE dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sciemek pisze:być może w takim razie oferta TAKTAK'a ograniczona jest do UMT czyli do tych 384 Kb/s..
Może tak być, a jakiego APN używasz, bo może tu leży problem.
sciemek pisze:popraw mnie jeśli się mylę
Masz rację, jednak ta prędkość to jest nie wiadomo co. BO i tak nigdy nie uda się uzyskać tego co pisze w tej chmurce.
sciemek pisze:Kolejna możliwa przyczyna to taka, że domyślnie w taktak'u nie są aktywowanie wideo rozmowy (UMTS)
Ja miałem podobną sytuację w Simplusie. Na telefonie nie był pokazywany zasięg EDGE/GRPS zanim nie aktywowałem transmisji pakietowej, więc myślę, że to już masz za sobą, ale nic nie zaszkodzi spróbować :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sciemek

YaHooo pisze:
sciemek pisze:być może w takim razie oferta TAKTAK'a ograniczona jest do UMT czyli do tych 384 Kb/s..
Może tak być, a jakiego APN używasz, bo może tu leży problem.

Używam APN: erainternettt
sciemek pisze:popraw mnie jeśli się mylę
Masz rację, jednak ta prędkość to jest nie wiadomo co. BO i tak nigdy nie uda się uzyskać tego co pisze w tej chmurce.

Uważam, że jest to maksymalna prędkość praktyczna modemu. Część transmisji to pakiety służące korekcji danych, dlatego też nie uzyskamy nigdy prędkości np 7,2 Mb/s z "reklamy" - kłamstwa moim zdaniem..
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sciemek pisze:Używam APN: erainternettt
No to mam dla Ciebie złą informację. Na tym APN osiąga się o wiele słabsze wyniki niż na abonamentowym BC. BYło nawet o tym na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=104912#104912
sciemek pisze:Uważam, że jest to maksymalna prędkość praktyczna modemu. Część transmisji to pakiety służące korekcji danych, dlatego też nie uzyskamy nigdy prędkości np 7,2 Mb/s
Na forum panuje przekonanie, że pod Windows można uzyskać 3/4 tego co pisze na modemie. Pod Linux zaś można uzyskać 7mb/s.
sciemek

YaHooo pisze:
sciemek pisze:Używam APN: erainternettt
No to mam dla Ciebie złą informację. Na tym APN osiąga się o wiele słabsze wyniki niż na abonamentowym BC. BYło nawet o tym na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=104912#104912

Dzięx!! Więc zapewne to jest powodem a nie szybkość portu choć nadal "boli" mnie te 921,6 Kb/s..

Wyczytałem, że w taktak'u nie działa apn: internet. Czy można używać innego, nieograniczonego apn'u używając taktak'a?

Sprawdzę jeszcze dziś wieczorem i dam znać jak uda mi się cosik wyskrobać na temat prędkości portu..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ta szybkość portu nie ma za dużo do znacznenia. Ja mam najwyższą wartość 460800 i mam połączenie na poziomie 2.8mb/s.
Mam identycznie na E51.
sciemek pisze:Wyczytałem, że w taktak'u nie działa apn: internet. Czy można używać innego, nieograniczonego apn'u używając taktak'a?
Niestety tylko tez końcówką tt.

Takie pytanie z ciekawości. Dlaczego łączysz się przez TakTaka a nie np bez blueconnect starter? Taniej jest. :)
sciemek

Takie pytanie z ciekawości. Dlaczego łączysz się przez TakTaka a nie np bez blueconnect starter? Taniej jest. :)
Łączę się przez taktaka gdyż tylko testuję to łącze w swojej okolicy..

[ Dodano: 2008-07-31, 18:31 ]
sciemek pisze:
Łączę się przez taktaka gdyż tylko testuję to łącze w swojej okolicy..
Ale w rzeczywistości to odkryłem lukę w era taktak'u, dzięki której łącze się bez limitów i nic mi nie ściąga z konta ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

sciemek pisze:Ale w rzeczywistości to odkryłem lukę w era taktak'u, dzięki której łącze się bez limitów i nic mi nie ściąga z konta ;)
Tak. Takie luki były już na forum. :]
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

Nie patrz wcale na ikonke w rogu - mi zawsze wyskakuje 480kbps, a sciagam czasem nawet przy predkosci 2,2Mpbs :) Predkosc jest mniejsza, bo nie jestes w zasiegu HSDPA. Jesli podczas polaczenia na wyswietlaczu jest 3G to sciagasz tylko w trybie UMTS, a jak pojawi sie tam 3.5G to dopiero wtedy mozesz sciagac z maksymalna predkoscia.
secam
Stały użytkownik forum

Post autor: secam »

Mam iPlusa ze starym dobrym GT-MAX 1.8 wyciągam bez problemów, nawet 190kB/s.
Ta sama karta włożona do N95, w tym samym miejscu, max transfer to 52kB/s. :(
Nieważne czy przez kabel, czy przez wifi (niezły bajer - komórka jako wifi router!).
secam
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

secam pisze:Mam iPlusa ze starym dobrym GT-MAX 1.8 wyciągam bez problemów, nawet 190kB/s.
secam, to coś Ci się poprawiło bo chyba coś tam kiedyś nie grało.
secam
Stały użytkownik forum

Post autor: secam »

Fakt, bob, kiedyś nie grało, teraz na GT-MAX gra jak ... ;)
Za to na N95 i E51 max transfer to ~80kB/s, wstyd! :klnie:
Ma ktoś [tm] N95 jako modem i iPlus i wyciąga transfery na poziomie 300kB/s?
Jeśli tak niech pochwali się ustaiweniami telofonu!
BTW Fajny jest ten JoikuSpot ! :)
secam
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Post autor: tomekk55 »

Ja mam simplusa, mam n82 czyli prawie identyczna jak n95, i wyciągam w Hsdpa 150-500 kb/s (wg netmeter, ale dokońca nie wiem jakie jednostki pomiaru ustawić, kilobajty, kilobity, ... Ehh... Powie ktoś), telefon podłączam po kablu.
N82 & Play Online prepaid

http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Po przeczytaniu tego całego tematu tylko jedno nasuwa mi się jeszcze na myśl.
A mianowicie może jest to jakiś bug w sofcie, ściągnij sobie NSU i zaktualizuje Firmware w telefonie, jeżeli nie masz najnowszego. Oto wyniki jak ja na N95 osiągnąłem w Erze N95 - HSDPA - ERA
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

To samo u mnie - jak na screenie (musiałem go przyciąć). Mam N82 z najnowszym FW.
Aż się sam zdziwiłem, 1,6Mbps o tej porze, w mojej lokalizacji ;) Testowałem na noc.gts.pl ściągając plik 5MB.

JoikuSpot nie jest aż taki fajny (przynajmniej w wersji bezpłatnej) - brak zapezpieczenia sieci i nie działające wszystkie protokoły...

/edycja - wow, zostałem seniorem <smile>
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

tomekk55 pisze:ale dokońca nie wiem jakie jednostki pomiaru ustawić, kilobajty, kilobity, ... Ehh... Powie ktoś
Jakie chcesz. Jeżeli chcesz zmienić z bitów na bajty to pomnóż prędkość razy 8, a jeżeli z bajtów na bity to podziel przez 8. I zauważ, że większość prędkości podawanych jest w kilobitach (pisane z małej [kb], kilobajty piszemy z dużej [kB], jak masz problem z zapamiętaniem to skojarz sobie, że bajty są większe więc piszemy duża literą, ja tak sobie to kojarze).
tomekk55 pisze:wyciągam w Hsdpa 150-500 kb/s
Podziel przez 8 i dostaniesz prędkość. Licho jak na HSDPA.
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Licho jak na HSDPA.
?? A co mogę zrobić żeby wycisnąć z tego HSDPA max prędkość?

A z reguły ludzie, operatorzy podają w kBajtach czy w kbitach?

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

tomekk55 pisze:A z reguły ludzie, operatorzy podają w kBajtach czy w kbitach?
Nie znam takiego operatora co by swoje osiągi przez 8 dzielił, a z ludźmi jak to z ludźmi rózni są.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Obrazek

Czy to w HSDPA jet normalne??!!

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

tomekk55 pisze:Czy to w HSDPA jet normalne??!!
Cos chyba plus ma duuuzyyyy problem, ping całkiem dobry, ale transfer wyglada prawie jak po limicie, a moze po limicie w 110zl
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Zrobiłem w tweak master strategię #1 i:

Obrazek

Mam Simplusa i pakiety internetowe :)

Powinienem zrobić wszystkie strategie?

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

tomekk55 telefon ma simlocka? Jak nie to spróbuj z karta innego operatora.
temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: temp333 »

Cos nie halo z tym telefonem. Ja na N95 wyciągam dokladnie tyle co na normalnym modemie HSDPA, czyli 280KB/s = 2,2Mbps :) Pewnie taki jest limit na stacji bayowej, bo nie udalo mi sie tego pryekrocyzc ani modemem HSDPA, ani telefonem ktory moze miec 3,6Mbps.
ODPOWIEDZ