instalacja antenowa gsm i wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
instalacja antenowa gsm i wifi
witam. Mieszkam w lesie i obecnie korzystam z instalacji antenowej opartej na antenie atk 20 na edge i modemie gtmax w routerze wrt54g3g . Niedawno odkryłem nadajnik umts jakieś 16 km ode mnie.
Na zwykłej antenie samochodowej ściągnąłem sygnał 3g z odl. 10 km. Sygnał był zerowy lub jedna kreska.
Mam zamiar postawić porządny maszt ponad drzewa i zbudować nową
instalację antenową opartą o antenę panelową ATP-14 14dB N-gniazdo od firmy TELKOM ( ma również wifi)
Skierowałbym ją na bts z którego korzystam obecnie + antena PANEL XP 20 dBi 1900-2100 MHz (UMTS) z firmy bestpartner, skierowaną na odkryty nadajnik.
Czym połączyć te dwie anteny? czy to dobry pomysł?
A wszytko połączone niskostratnym kablem. ale nie wiem jakim?
Od anten do elementu łączącego a później routeru potrzebowałbym
ok. 20-25 m kabla niskostratnego zakończonego konektorem do optiona gtmaxa.
czy to zadziała?
--
pozdrawiam,
wojciech_szmyra
Na zwykłej antenie samochodowej ściągnąłem sygnał 3g z odl. 10 km. Sygnał był zerowy lub jedna kreska.
Mam zamiar postawić porządny maszt ponad drzewa i zbudować nową
instalację antenową opartą o antenę panelową ATP-14 14dB N-gniazdo od firmy TELKOM ( ma również wifi)
Skierowałbym ją na bts z którego korzystam obecnie + antena PANEL XP 20 dBi 1900-2100 MHz (UMTS) z firmy bestpartner, skierowaną na odkryty nadajnik.
Czym połączyć te dwie anteny? czy to dobry pomysł?
A wszytko połączone niskostratnym kablem. ale nie wiem jakim?
Od anten do elementu łączącego a później routeru potrzebowałbym
ok. 20-25 m kabla niskostratnego zakończonego konektorem do optiona gtmaxa.
czy to zadziała?
--
pozdrawiam,
wojciech_szmyra
Ostatnio zmieniony 2008-09-04, 16:32 przez szmyrek, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: instalacja antenowa gsm i wifi
Chyba do takich łączeń są jakieś aktywne złącza. Robienie tego samemu na zasadzie lutowania mija się z celem.
W mojej ocenie to nie będzie działać jak powinno. Modem będzie głupiał prawdopodobnie.
W mojej ocenie to nie będzie działać jak powinno. Modem będzie głupiał prawdopodobnie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Co do łączenia anten to sie nie wypowiem, 16km to bardzo duzo, nie wiem czy na taką mozliwosc istnieje fizyczna mozliwosc połacznia na 3g (zbyt duze opoznienia).
Jesli chodzi o 25m kabla antenowego to nie ma sensu, masz router wiec nie masz zadnego problemu zapakowac go w puszke i na dach na 30cm kablu antenowym, a dalej skretką do domu, jesli chcesz wifi to wystarczy accespoint dokupic, albo wyprowadzic antene z routera do domu.
Jesli chodzi o 25m kabla antenowego to nie ma sensu, masz router wiec nie masz zadnego problemu zapakowac go w puszke i na dach na 30cm kablu antenowym, a dalej skretką do domu, jesli chcesz wifi to wystarczy accespoint dokupic, albo wyprowadzic antene z routera do domu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
witam ja mam podobny problem jak SZMYREK też mieszkam w lesie mam orange free dlatego że ma on u mnie EDGE nie korzystam z żadnej anteny w sumie jest spoko jak nie przekroczę limitu ale marzy mi się UMTS który ma era pley i plus w miasteczku 10km.ode mnie .
chciałbym kupić modem i antenę ale jak dowiedziałem się na forum nie wiadomo czy bym złapał zasięg. mimo wszystko i tak kupię modem z wyjściem antenowym może orange kiedyś będzie miało umts. no i pytam się was jaka antena najlepsza-panelowa,ATK,paraboliczna?-żeby była funkcjonalna i żeby póżniej nie trzeba było kupować innej?? antena też była by wysoko ok. 20-30m kabla lub krótki kabel i ruter na strychu-ale jaki-potem jak do kompa przewodem czy bezprzewodowo??
Geteway Option GlobeSurfer2 by się nadał czy szkoda kasy? napiszcie co o tym myślicie?
chciałbym kupić modem i antenę ale jak dowiedziałem się na forum nie wiadomo czy bym złapał zasięg. mimo wszystko i tak kupię modem z wyjściem antenowym może orange kiedyś będzie miało umts. no i pytam się was jaka antena najlepsza-panelowa,ATK,paraboliczna?-żeby była funkcjonalna i żeby póżniej nie trzeba było kupować innej?? antena też była by wysoko ok. 20-30m kabla lub krótki kabel i ruter na strychu-ale jaki-potem jak do kompa przewodem czy bezprzewodowo??
Geteway Option GlobeSurfer2 by się nadał czy szkoda kasy? napiszcie co o tym myślicie?

- wojteks
- *** Administrator ***
To zły pomysł, anten nie da się tak prosto połączyć. Tak samo długość kabla 20m to też pomyłka, jak piszą koledzy router do puszki i na maszt, zasilanie PoE. Anteny niestety musiałbyś przełączać ręcznie w razie potrzeby.szmyrek pisze:Czym połączyć te dwie anteny? czy to dobry pomysł?
Nie pomagam na PW!
ok' czyli router-konkretnie jaki? i co to jest te zasilanie PoE??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zasilanie po nieuzywanych parach kabla sieciowego gooogle wiecej na pewno poiwedzą.[email protected] pisze: i co to jest te zasilanie PoE??
A router, najlepiej wrt54g3g i do tego zgodną karte.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bob
- Guru bezprzewodowy
[email protected], stosuj się do zasad języka polskiego!
ładny ten router wrt54g3g aż szkoda go ''zapuszkować''
BOB-już będę grzeczny
wiesz do szkoły było trochę pod górkę

BOB-już będę grzeczny

- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Stały użytkownik forum
Witam.
Router na dach nie wchodzi w rachubę. Od czasu do czasu kiedy jadę do cywilizacji korzystam z modemu w laptopie i napawam się HSDPA
W takim razie czym mogę zastąpić 20-25 metrów niskostratnego kabla, pomiędzy anteną na dachu a routerem wrt54g3g. Istnieje taka możliwość?
Pozdrawiam z lasu. Szmyrek
Router na dach nie wchodzi w rachubę. Od czasu do czasu kiedy jadę do cywilizacji korzystam z modemu w laptopie i napawam się HSDPA

W takim razie czym mogę zastąpić 20-25 metrów niskostratnego kabla, pomiędzy anteną na dachu a routerem wrt54g3g. Istnieje taka możliwość?
Pozdrawiam z lasu. Szmyrek
wiem że w tym temacie jeszcze jestem cienki. Powoli zdobywam doświadczenie
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie bardzo, bo cała sprawa rozbija się o to, że modem ma być jak najbliżej anteny. Co jest dalej to mniej ważne. Wrzuć chociaż ten router na strych czy coś, żeby tego kabla było 5m a nie 25, bo ci to wytłumi cały sygnał. Dobry kabel tłumi ok 0,21dB/m czyli na 25m będziesz miał tłumienie na poziomie trochę ponad 5dB.szmyrek pisze:Istnieje taka możliwość?