Tani, szybki, jak najwieksze limity - czyli ktory?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tani, szybki, jak najwieksze limity - czyli ktory?
Witam serdecznie,
mam maly problem, a ze jest to wlasciwie moj pierwszy kontakt z internetem bezprzewodowym, postanowliam zwrocic sie o pomoc do znawcow tematu:)
Razem z kolezankami bedziemy wynajmowac mieszkanie i chcialybysmy podlaczyc w nim net. W mieszkaniu podlaczona jest siec ASTER ale wlasciciele mieszkania nie zgadzaja sie na podpisanie z nimi umowy, dlatego zostaje nam jedynie internet bezprzewodowy.
Mieszkanie jest na warszawskich Stegnach, wiec z zasiegiem sieci chyba nie powinno byc problemu.
Czy moglibyscie poradzic mi, jaka siec najlepiej wybrac? Ktora oferta jest najbardziej oplacalna? Zalezy mi na w miare niskich oplatach, ale jednoczesnie dosyc dobrym transferze (512 nas nie urzadza:) ) zupelnie nie orientuje sie w tych wszystkich sieciach i opcjach, dlatego bardzo prosze o fachowa porade.
I jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje jakas mozliwosc, by internet podzielic na 3 laptopy? Czy kazda z nas musi podpisywac oddzielna umowe z operatorem?
Z gory dziekuje za pomoc.
mam maly problem, a ze jest to wlasciwie moj pierwszy kontakt z internetem bezprzewodowym, postanowliam zwrocic sie o pomoc do znawcow tematu:)
Razem z kolezankami bedziemy wynajmowac mieszkanie i chcialybysmy podlaczyc w nim net. W mieszkaniu podlaczona jest siec ASTER ale wlasciciele mieszkania nie zgadzaja sie na podpisanie z nimi umowy, dlatego zostaje nam jedynie internet bezprzewodowy.
Mieszkanie jest na warszawskich Stegnach, wiec z zasiegiem sieci chyba nie powinno byc problemu.
Czy moglibyscie poradzic mi, jaka siec najlepiej wybrac? Ktora oferta jest najbardziej oplacalna? Zalezy mi na w miare niskich oplatach, ale jednoczesnie dosyc dobrym transferze (512 nas nie urzadza:) ) zupelnie nie orientuje sie w tych wszystkich sieciach i opcjach, dlatego bardzo prosze o fachowa porade.
I jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje jakas mozliwosc, by internet podzielic na 3 laptopy? Czy kazda z nas musi podpisywac oddzielna umowe z operatorem?
Z gory dziekuje za pomoc.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Tani, szybki, jak najwieksze limity - czyli ktory?
W internecie komórkowym nie ma czegos takiego jak stała prędkość gwarantowana to jedno. Poza tym limity są dośc niskie a w momencie podziału łącza na trzy osoby może być ciężko. Najwyższy limit ma Play (5 GB lub 10).Anathea pisze:ale jednoczesnie dosyc dobrym transferze (512 nas nie urzadza:)
Tak więc zostaje tylko jakas radiówka.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A Era?Sundance_kid pisze:Najwyższy limit ma Play

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Istnieją co najmniej 2 takie urządzenia: Linksys WRT54G3G i Option GlobeSurfer II 7.2 .Anathea pisze:(...) Czy istnieje jakas mozliwosc, by internet podzielic na 3 laptopy? (...)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Drugi odpada bo jest mało progresywny.greenfrog pisze:Istnieją co najmniej 2 takie urządzenia Linksys WRT54G3G i Option GlobeSurfer II 7.2 .
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Racja. Tylko trochę każą sobie płacić za toA Era?

- bob
- Guru bezprzewodowy
A co ma jedno do drugiego?Sundance_kid pisze:Tylko trochę każą sobie płacić za to

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Na gwizdek płacić za 10 GB ponad 150 jak można tyle samo mieć za 80 zł?bob pisze:A co ma jedno do drugiego?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale to nieważne. Ważne i nie wolno tego odbierać Erze, że mają takie limity. Rozdziel sprawy techniczne od społeczno-ekonomicznych. Jak ktoś chce to zapłaci bo Play to raczej ograniczona zabawka.Sundance_kid pisze:Na gwizdek płacić za 10 GB ponad 150 jak można tyle samo mieć za 80 zł?

Ostatnio zmieniony 2008-09-05, 21:42 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Z ofert operatorow wynika, ze w Play jest najtaniej. Co to znaczy "ograniczona zabawka"?
A czy te wymienione przez was urzadzenia sa drogie? slyszalam o jakims w erze (nazwy niestety nie podam), ktore jest tak drogie, ze bardziej oplaca sie podpisac dwie umowy...
A czy te wymienione przez was urzadzenia sa drogie? slyszalam o jakims w erze (nazwy niestety nie podam), ktore jest tak drogie, ze bardziej oplaca sie podpisac dwie umowy...
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To oznacza, że Play ma zasięg tylko w większych miastach.o to znaczy "ograniczona zabawka"?
-
O tym wiem:) Ale bezprzewodowy potrzebny mi jest tylko w Warszawie. Gdy wracam do domu, mam tam taki "z kabla"
wiec to kryterium nie jest wazne. Chyba, ze nie w calej Warszawie jest zasieg.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie to oznacza. Dodać jeszcze niskie transfery jak tu czytam na forum niższe o wiele jak ten 1Mbps.Boras pisze:To oznacza, że Play ma zasięg tylko w większych miastach.
Anathea, zechcesz poza Warszawą się połączyć na wakacjach na ten przykład to przestaje to być mobilne. Podejrzewam, że wyjedziesz np. po jabłka do Grójca to w tym momencie się rozczarujesz.
Faktycznie jednak jako łącze mało mobilne i transferowo słabe może być alternatywnym budżetowym rozwiązaniem.
I tu faktycznie musisz sprawdzić dzięki temu, że dają taką możliwość.Anathea pisze:Chyba, ze nie w calej Warszawie jest zasieg.
Ja nie twierdzę, że to kiepski operator ja tylko wszedłem w dyskusję z Sundance_kid o rozdział spraw ekonomicznych od technicznych. Są forumowicze, którzy zapłacą więcej ale chcą mieć większe pole manewru. To, że Era ma drogo nie znaczy, że nie ma dobrej usługi z korzystnym limitem. Inna sprawa, że dla mnie Era jest technicznie skreślona.

- virek1987
- Stały użytkownik forum
PLAY miał ostatnio sporo problemów z siecią ale teraz wszystko gra 1Mbps to 1Mbps.
Ostatnio zmieniony 2008-09-06, 11:17 przez virek1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Konfucjusz mawiał: lepiej prać niż być "pranym" ;]
-
W mej glowie rodzi sie coraz wiecej pytan... Ale po kolei.
1. Jak juz mowilam, w ogole nie zalezy mi na mobilnosci internetu. Chce miec go w wynajmowanym mieszkaniu i ewentualnie na uczelni. W domu mam, a na wakacjach robie sobie detoks i staram sie nie korzystac:) Do Grojca nie jezdze, jablka kupuje na bazarku;P Zdecydowalam sie na wlasnie taki, gdyz nie moge podpisac umowy na mieszkanie (gdybym mogla wzielabym z astera i nie byloby klopotu).
2. Czyli jezeli operator w swojej ofercie podaje mi transfer np 1Mb/s to wcale nie oznacza, ze wlasnie taki bede miala? skoro zalezy to od zasiegu to jak faktycznie by to wygladalo?
3. Play ma wlasnie tego plusa, ze przez siedem dni moge testowac i w razie rezygnacji zwracaja mi wszystkie koszty. W Erze chyba nie...
4. W Erze za limit 5Gb place 119zl, w Playu za 5Gb (albo 10) 45zl. Niestety nie wiem jak to sie ma z transferami... Oferty plusa na stronie nie rozumiem:)
1. Jak juz mowilam, w ogole nie zalezy mi na mobilnosci internetu. Chce miec go w wynajmowanym mieszkaniu i ewentualnie na uczelni. W domu mam, a na wakacjach robie sobie detoks i staram sie nie korzystac:) Do Grojca nie jezdze, jablka kupuje na bazarku;P Zdecydowalam sie na wlasnie taki, gdyz nie moge podpisac umowy na mieszkanie (gdybym mogla wzielabym z astera i nie byloby klopotu).
2. Czyli jezeli operator w swojej ofercie podaje mi transfer np 1Mb/s to wcale nie oznacza, ze wlasnie taki bede miala? skoro zalezy to od zasiegu to jak faktycznie by to wygladalo?
3. Play ma wlasnie tego plusa, ze przez siedem dni moge testowac i w razie rezygnacji zwracaja mi wszystkie koszty. W Erze chyba nie...
4. W Erze za limit 5Gb place 119zl, w Playu za 5Gb (albo 10) 45zl. Niestety nie wiem jak to sie ma z transferami... Oferty plusa na stronie nie rozumiem:)
- virek1987
- Stały użytkownik forum
Zatem chyba nie pozostaje nic jak tylko przetestować usługę a PLAYu i zdecydować czy zostać przy niej czy nie
.

Konfucjusz mawiał: lepiej prać niż być "pranym" ;]
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
1Mb/s to jest predkość maxymalna(w play), zalezy od siły sygnnalu i obciazenia nadajnika z ktorego sie korzysta. Sygnał bardzo tłumią budynki, o wiele bardziej niz tradycyjny 900MHz, 2 wysokie bloki potrafią całkowicie sygnał wytłumic;/Anathea pisze:2. Czyli jezeli operator w swojej ofercie podaje mi transfer np 1Mb/s to wcale nie oznacza, ze wlasnie taki bede miala? skoro zalezy to od zasiegu to jak faktycznie by to wygladalo?
Play a plus to dwie rozne sieci, chyba i tu i tu mozna przetestowac przez tydzien, bez płacenia 1000zl kary za rozwiazanie uslugi.Anathea pisze:3. Play ma wlasnie tego plusa, ze przez siedem dni moge testowac i w razie rezygnacji zwracaja mi wszystkie koszty. W Erze chyba nie...
W erze jest jest 500MB za 48zl i 10GB za 160, w plusie 1GB za 60zl, 4GB 110zl i niczym plus nie rozni sie od ery zasady identyczne, w orange jest przez sklep internetowy 1.5GB za 60zl i chyba 6GB za 120zl, predkosci wszedzie do 7Mb/s ale jak napisalem wyzej wszysko od miejsca zalezy.Anathea pisze:4. W Erze za limit 5Gb place 119zl, w Playu za 5Gb (albo 10) 45zl. Niestety nie wiem jak to sie ma z transferami... Oferty plusa na stronie nie rozumiem:)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Czyli jedyny sposob to wziac i sprawdzic, bo nikt mi nie zagwarantuje, ze sygnal faktycznie w mieszkaniu bedzie? Niby wysokich budynkow w poblizu nie ma... ale kto wie?krystianb pisze: 1Mb/s to jest predkość maxymalna(w play), zalezy od siły sygnnalu i obciazenia nadajnika z ktorego sie korzysta. Sygnał bardzo tłumią budynki, o wiele bardziej niz tradycyjny 900MHz, 2 wysokie bloki potrafią całkowicie sygnał wytłumic;/
ma plusa czyli zalete:Dkrystianb pisze:Play a plus to dwie rozne sieci, chyba i tu i tu mozna przetestowac przez tydzien, bez płacenia 1000zl kary za rozwiazanie uslugi.
Czyli skoro w Playu pisza, ze predkosc do 1Mb/s, a w pozostalych do 7Mb/s moge sie spdziewac, ze w pozostalych bedzie szybciej? Bo nawet "srednio mocny" sygnal da wieksza predkosc niz najsilniejszy w Playu? Dobrze rozumuje?krystianb pisze:W erze jest jest 500MB za 48zl i 10GB za 160, w plusie 1GB za 60zl, 4GB 110zl i niczym plus nie rozni sie od ery zasady identyczne, w orange jest przez sklep internetowy 1.5GB za 60zl i chyba 6GB za 120zl, predkosci wszedzie do 7Mb/s ale jak napisalem wyzej wszysko od miejsca zalezy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie to jest najlepszy sposób na sprawdzenie jak będzie działać.Anathea pisze:Czyli jedyny sposob to wziac i sprawdzic, bo nikt mi nie zagwarantuje, ze sygnal faktycznie w mieszkaniu bedzie?
Teoretycznie tak, ale przed limitem. Co z tego, że przed limitem masz 3, czy nawet 7Mb/s, jak po przekroczeniu 1GB (w Plusie) prędkość spada do 32kb/s.Anathea pisze:Czyli skoro w Playu pisza, ze predkosc do 1Mb/s, a w pozostalych do 7Mb/s moge sie spdziewac, ze w pozostalych bedzie szybciej?
Generalnie tak, ale jest jeszcze kwestia obciążenia nadajnika z którego korzystasz, chociaż ten można zmienić stosując anteny kierunkowe.Anathea pisze:Bo nawet "srednio mocny" sygnal da wieksza predkosc niz najsilniejszy w Playu? Dobrze rozumuje?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Hmm.. 1Gb to niewiele i przekroczyc to zaden problem...a 32kb/s to szkoda gadac... No to teraz zupelnie nie wiem, co sie bardzej oplaca.... Albo szybszy z mniejszym limitem, albo wolniejszy z wiekszym...YaHooo pisze: [...]
Teoretycznie tak, ale przed limitem. Co z tego, że przed limitem masz 3, czy nawet 7Mb/s, jak po przekroczeniu 1GB (w Plusie) prędkość spada do 32kb/s.
Tego nie rozumiem w zupelnosci. jakie znow anteny? mam sobie cos dokupic?YaHooo pisze: [...]
Generalnie tak, ale jest jeszcze kwestia obciążenia nadajnika z którego korzystasz, chociaż ten można zmienić stosując anteny kierunkowe.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-06, 14:36 ]
Wycinam zbędne cytaty wielopoziomowe.
Ostatnio zmieniony 2008-09-06, 13:35 przez Anathea, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie do końca, bo play dysponuje tym samy sprzętem, tylko programowo ogranicza predkość do 1mb/s a do tej prędkości potrzebna jest taka sama siła sygnalu we wszystkich sieciach.Anathea pisze:Czyli skoro w Playu pisza, ze predkosc do 1Mb/s, a w pozostalych do 7Mb/s moge sie spdziewac, ze w pozostalych bedzie szybciej? Bo nawet "srednio mocny" sygnal da wieksza predkosc niz najsilniejszy w Playu? Dobrze rozumuje
W teorii mozna dokupic kierunkową antene zewnetrzną zeby moc wybierac z ktorego kierunku chce się odbierać sygnal, ale do tego potrzebny jest modem z wyjściem na antenę żeby dawalo to dobre efekty. Ale w przypadku dobrych predkosci nie trzbea nic kupowac.Anathea pisze:Tego nie rozumiem w zupelnosci. jakie znow anteny? mam sobie cos dokupic?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Odpowiedź brzmi jak zwykle to zależy. A mianowicie to zależy od tego jaki Ci limit miesięczny wystarczy. Jak zamkniesz się w 1GB (ewentualnie będziesz wegetować na 32 kbps przez dzień lub dwa) to lepiej wziąć szybki i z mniejszym limitem. Natomiast jak masz się męczyć na limicie pół miesiąca to lepiej brać większy limit z mniejszą prędkością.Anathea pisze:No to teraz zupelnie nie wiem, co sie bardzej oplaca.... Albo szybszy z mniejszym limitem, albo wolniejszy z wiekszym...
Pozdrawiam YaHooo 

-
Panowie bez urazy, wszyscy tu nadmiernie teoretyzujecie a Anathea należy się konkretna porada, a nie tworzenie mętlika w głowie. Autorce wątku proponuję zakup Playa na próbę oraz zakup kart prepaid pozostałych operatorów i przetestować internet w miejscu zamieszkania. Pytanie tylko, czy dysponuje modemem lub telefonem z HSDPA
Z moich doświadczeń wynika, że najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem opisywanej przez Anathea sytuacji będzie jednak Play ze względu na najwyższy limit za najniższą cenę. Co do prędkości to wszystkie sieci oferują realnie średnio na poziomie ok. 1 Mb/s . Jeśli to możliwe doradzałbym też wstrzymanie się z zakupem Playa, gdyż wg. http://www.gsmonline.pl/portal/news/new ... ie,prepaid w ciągu max. miesiąca ma nastąpić znaczne poszerzenie oferty modemów, mam nadzieję, że też ExpressCard, jak do rzeczonego Asusa i to z obsługą technologii HSPA oraz wprowadzenie karty prepaid oraz routerów.
Masz rację, w Erze nie dość, że oferują przestarzały Option GlobeSurfer II 1.8, to jeszcze po złodziejskiej cenie. Linksys kosztuje ok. 400 PLN, do tego musisz zakupić za kolejne ok. 400 PLN kompatybilną kartę PCMCIA z odpowiednim firmwarem, który obsługiwany jest przez firmware Linksysa a Option kosztuje ok. 900 PLN. Wniosek jest taki, że ja na Twoim miejscu na spółę z koleżankami kupiłbym Optiona stąd http://sklep.welcom.pl/go/_info/?user_id=296&lang=pl a do tego zakupił w sprzedaży internetowej abo Playa za 45 PLN z modemem Huawei E220 za 1 PLN, jeśli potrzebujesz netu już dziś. Może jednak warto zaczekać tych kilka tygodni na większy wybór modemów Playa

Zgadza się, ale firmware Linksysa nie obsługuje kart PCMCIA z najnowszym softem obsługującym prędkości 7,2 Mb/s a laik nie poradzi sobie z przeflashowaniem Liksysa alternatywnym softem. W Optionie natomiast wkładasz kartę SIM i konfigurujesz router.bob pisze:Istnieją co najmniej 2 takie urządzenia Linksys WRT54G3G i Option GlobeSurfer II 7.2 .
Drugi odpada bo jest mało progresywny.
Anathea pisze: A czy te wymienione przez was urzadzenia sa drogie? slyszalam o jakims w erze (nazwy niestety nie podam), ktore jest tak drogie, ze bardziej oplaca sie podpisac dwie umowy...
Masz rację, w Erze nie dość, że oferują przestarzały Option GlobeSurfer II 1.8, to jeszcze po złodziejskiej cenie. Linksys kosztuje ok. 400 PLN, do tego musisz zakupić za kolejne ok. 400 PLN kompatybilną kartę PCMCIA z odpowiednim firmwarem, który obsługiwany jest przez firmware Linksysa a Option kosztuje ok. 900 PLN. Wniosek jest taki, że ja na Twoim miejscu na spółę z koleżankami kupiłbym Optiona stąd http://sklep.welcom.pl/go/_info/?user_id=296&lang=pl a do tego zakupił w sprzedaży internetowej abo Playa za 45 PLN z modemem Huawei E220 za 1 PLN, jeśli potrzebujesz netu już dziś. Może jednak warto zaczekać tych kilka tygodni na większy wybór modemów Playa

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Masz jakieś dane na ten temat? Poza tym "realnie średnio" nic nie znaczy dla konkretnego odbiorcy. Statystycznie powinienem urodzić się żółty a średnio to ja i mój pies mamy po trzy nogi.greenfrog pisze:Co do prędkości to wszystkie sieci oferują realnie średnio na poziomie ok. 1 Mb/s
Nie da się powiedzieć co będzie się działo przy korzystaniu z plusa, ery czy orange w danym miejscu. Jedynymi metodą są test i zdanie sąsiada dom dalej.
-
Przecież napisałem, że z moich doświadczeń, a więc z dzisiejszych testów. Poza tym kilka linijek wyżej sam taki test proponowałemJo_gurt pisze:Masz jakieś dane na ten temat? (...) Jedynymi metodą są test i zdanie sąsiada dom dalej

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A ja bym polecił wstrzymanie się z innego powodu. Na forum są doniesienia, że Play ma problemy z siecią w niektórych miejscach.greenfrog pisze: Jeśli to możliwe doradzałbym też wstrzymanie się z zakupem Playa, gdyż wg. http://www.gsmonline.pl/p...ofercie,prepaid w ciągu max. miesiąca ma nastąpić znaczne poszerzenie oferty modemów
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
greenfrog pisze:Zgadza się, ale firmware Linksysa nie obsługuje kart PCMCIA z najnowszym softem obsługującym prędkości 7,2 Mb/s
No jak nie obsługuje jak obsługuje. Ja tak mam to znaczy miałem bo wykupiłem sobie teraz UPC.

Przepis na zupę z oryginalnego firmware:greenfrog pisze:laik nie poradzi sobie z przeflashowaniem Liksysa alternatywnym softem.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12408
I przy zmianie kolejnych prędkości nadal będzie można dotrzymać kroku.
Co do prędkości to ja miałem full DL ponad 7Mbps a UL prawie full 1-1,2Mbps.

Jeśli miałbym mieć prędkość 1Mbps downloadu to już dawno to badziewie bym zarzucił.

Prędkość 1,2-1,6Mbps miałem już w czerwcu 2006 jak Orange nieoficjalnie podpiął HSDPA w Katowicach. A średnio w HSDPA to nie wiem jak jest bo tak jak Jo_gurt, napisał to nie ma danych na to.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dobra, ale twoje testy i doświadczenia są nic nie warte w innym miejscu.greenfrog pisze:Przecież napisałem, że z moich doświadczeń, a więc z dzisiejszych testów.
To już zależy od sąsiada.greenfrog pisze:A zdanie sąsiada często można o przysłowiowy kant 4 liter rozbić,
Znowu studenci IT mają to do siebie, że często więcej mówią niż wiedzą. (jak już uogólniamygreenfrog pisze:Już lepiej radzić się kolegów studentów IT.

-
Witam
Zastanawiam się właśnie nad internetem w Playu ale boje się że nie będę miał takiej szybkości transferu który byłby wystarczający (nie zamulał by:P) Na mapce pleya łapie się w zasięg lecz jest to zasięg poza budynkiem...
1 pytanie:
Czy da rade wszystko mieć w pomieszczeniu i wystawić jakąś antenkę poza żeby był lepszy zasięg??
2 pytanie:
Jeżeli jest kwestia obciążenia nadajnika z którego będę korzystał to gdzie mogę sprawdzić jaki jest stan tego nadajnika i jak daleko ode mnie się on znajduje??
Pozdrawiam
Zastanawiam się właśnie nad internetem w Playu ale boje się że nie będę miał takiej szybkości transferu który byłby wystarczający (nie zamulał by:P) Na mapce pleya łapie się w zasięg lecz jest to zasięg poza budynkiem...
1 pytanie:
Czy da rade wszystko mieć w pomieszczeniu i wystawić jakąś antenkę poza żeby był lepszy zasięg??
2 pytanie:
Jeżeli jest kwestia obciążenia nadajnika z którego będę korzystał to gdzie mogę sprawdzić jaki jest stan tego nadajnika i jak daleko ode mnie się on znajduje??
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To zależy jaki masz modem. Jak masz modem z wyjściem na antenę to tak. Nie znam za bardzo oferty Playa pod tym względem, ale ostatnio miał tylko Huawei e220, a ten nie ma wyjścia antenowego.szymaq pisze:Czy da rade wszystko mieć w pomieszczeniu i wystawić jakąś antenkę poza żeby był lepszy zasięg??
Niestety to się da sprawdzić tylko wkładając kartę SIM do modemu/telefonu i uruchamiając usługę. Chyba, że masz sąsiada który mieszka niedaleko Ciebie i może Ci pokazać jak sprawnie działa Play w Twojej okolicy.szymaq pisze:gdzie mogę sprawdzić jaki jest stan tego nadajnika
To możesz sprawdzić na stronie http://www.wieprz.net/btsszymaq pisze:jak daleko ode mnie się on znajduje??
Pozdrawiam YaHooo