Linksys
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Linksys
Witam!
Do tej pory korzystałem z neta komórkowego. Dzisiaj w laptopie w opcji Połącz z siecią zauważyłem również możliwość połączenia przez linksys. Spróbowałem i się udało, chodzi całkiem nieźle ale kompletnie nie wiem co to jest?
Czy jest możliwe aby podłączył się do czyjegoś liveboxa? Bo o sieci bezprzewodowej w mojej wsi to nie słyszałem. Dodam jeszcze że przed polączeniem wyświetlił mi się komunikat że jest to sieć nie zabezpieczona a nie wiem co to dokładnie oznacza i czym ewentualnie grozi i jak temu zaradzić.
Dziękuję za wszelkie informacje i ewentualne sugestie.
Do tej pory korzystałem z neta komórkowego. Dzisiaj w laptopie w opcji Połącz z siecią zauważyłem również możliwość połączenia przez linksys. Spróbowałem i się udało, chodzi całkiem nieźle ale kompletnie nie wiem co to jest?
Czy jest możliwe aby podłączył się do czyjegoś liveboxa? Bo o sieci bezprzewodowej w mojej wsi to nie słyszałem. Dodam jeszcze że przed polączeniem wyświetlił mi się komunikat że jest to sieć nie zabezpieczona a nie wiem co to dokładnie oznacza i czym ewentualnie grozi i jak temu zaradzić.
Dziękuję za wszelkie informacje i ewentualne sugestie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Linksys
To jest kradzież pasma.Wiesiu79 pisze:ale kompletnie nie wiem co to jest?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wiesiu79, musisz poszukać jakiś innych możliwości bo to nieetyczne z tego korzystać. 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jakieś 10 lat dostaniesz to odechce ci się kradzieży neta.Wiesiu79 pisze:i czym ewentualnie grozi

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A także zwyczajnie niebezpiecznebob pisze:bo to nieetyczne z tego korzystać.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A może ktoś się nie chwali. Ewentualnie szukają tych co się na lewo do innych podłączająWiesiu79 pisze:Bo o sieci bezprzewodowej w mojej wsi to nie słyszałem.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak jest. Było już na forum jak się dawca podkładał, żeby wyciągnąć poufne dane.Patryk_ pisze:A także zwyczajnie niebezpieczne
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dokładnie tak, bardzo łatwo ukraść w ten sposób wszelkie hasła np. do poczty czy GG.bob pisze:Było już na forum jak się dawca podkładał, żeby wyciągnąć poufne dane
Zatem ostrzegamy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
GG nie idzie po SSL-u ?BliSki pisze:czy GG.

Nie używam tego ustrojstwa,ale to chyba...jakiś żart

- bob
- Guru bezprzewodowy
Po czym by nie szło to keylogger prawdę zawsze powie.Patryk_ pisze:GG nie idzie po SSL-u ?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co mi wiadomo to nie. Jak się jest w sieci lokalnej (przewodowej) to bardzo łatwo można podsłuchać czyjeś GG. Sam patrzyłem pakiety które lecą do mojego komputera jak gg wczytuje opisy osób które ma ma liście. Żadnego szyfrowania.Patryk_ pisze:GG nie idzie po SSL-u ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Od kiedy? Bo wprowadzali to od x lat ale nigdy nie ruszyło z tego co wiem.Patryk_ pisze:GG nie idzie po SSL-u
A jeżeli jest inaczej, to mnie poprawcie. Zresztą chyba niecały rok temu był artykuł bodajże w Chipie na ten temat, który potwierdzał moją tezę.
Dokładnie tak. Jak mi wpadnie w ręce ten numer chipa, to go tu podam.YaHooo pisze:Jak się jest w sieci lokalnej (przewodowej) to bardzo łatwo można podsłuchać czyjeś GG.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Witam ponownie!
Trochę na mnie najechaliście ale mi nie chodziło o to żeby komuś coś ukraść. Poprostu pojawiło się coś nowego i z czystej ciekawości chciałem to sprawdzić. Parę tygodni temu znalazłem pod drzwiami ulotkę z ofertą neta radiowego więc głupi pomyślałem że to może jakieś testy czy coś takiego. Zapytałem tu bo kompletnie nie znam się na tych sprawach technicznych. Chciałem się tylko dowiedzieć skąd jest ten internet (tzn. z czego korzysta jego prawowity użytkownik)a pytając po fakcie o nie zabezpieczoną sieć bałem się że przez te parę minut ktoś mógł mieć wgląd do mojego kompa chociaż haseł nie zapisuję na dysku ale zawsze...
Jesli kogoś zdenerwowałem to przepraszam
Ps. teraz piszę łącząc się przez tel. komórkowy
Pozdrawiam.
Trochę na mnie najechaliście ale mi nie chodziło o to żeby komuś coś ukraść. Poprostu pojawiło się coś nowego i z czystej ciekawości chciałem to sprawdzić. Parę tygodni temu znalazłem pod drzwiami ulotkę z ofertą neta radiowego więc głupi pomyślałem że to może jakieś testy czy coś takiego. Zapytałem tu bo kompletnie nie znam się na tych sprawach technicznych. Chciałem się tylko dowiedzieć skąd jest ten internet (tzn. z czego korzysta jego prawowity użytkownik)a pytając po fakcie o nie zabezpieczoną sieć bałem się że przez te parę minut ktoś mógł mieć wgląd do mojego kompa chociaż haseł nie zapisuję na dysku ale zawsze...
Jesli kogoś zdenerwowałem to przepraszam
Ps. teraz piszę łącząc się przez tel. komórkowy
Pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
No co Ty?Wiesiu79 pisze:Trochę na mnie najechaliście ale mi nie chodziło o to żeby komuś coś ukraść.

Tu zawsze jest gorąco w tym temacie więc nie bierz tego tak bardzo do siebie.

Nerwusów u nas nie ma.Wiesiu79 pisze:Jesli kogoś zdenerwowałem to przepraszam

Ok, sprawdzimy...Wiesiu79 pisze:teraz piszę łącząc się przez tel. komórkowy

Pozdrawiam.Wiesiu79 pisze:Pozdrawiam.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wiesiu79 może źle nas odebrałeś. Jakoś już tak mamy i zaczynamy dużo pisać w takich tematach 

E tam mnie zdenerwować jest baaardzo ciężkoWiesiu79 pisze:Jesli kogoś zdenerwowałem to przepraszam

Pozdrawiam YaHooo 

-
Ok
A jeśli chodzi o ten dostęp do internetu to co to może być? Do tej pory nie miałem technicznie kontaktu z innym niż komórkowy więc nie wiem. Najbliższy dom jest oddalony od mojego jakieś minimum 20metrów ( nie wiem czy mają neta, dom dalej mają na pewno) więc czy jest technicznie możliwe że to od jakiegoś sąsiada. Nie wiem jak działają te wszystkie routery i inne cuda. Dodam że nie musiałem podawać żadnego loginu czy hasła.
A jeśli chodzi o ten dostęp do internetu to co to może być? Do tej pory nie miałem technicznie kontaktu z innym niż komórkowy więc nie wiem. Najbliższy dom jest oddalony od mojego jakieś minimum 20metrów ( nie wiem czy mają neta, dom dalej mają na pewno) więc czy jest technicznie możliwe że to od jakiegoś sąsiada. Nie wiem jak działają te wszystkie routery i inne cuda. Dodam że nie musiałem podawać żadnego loginu czy hasła.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest możliwe, że to od sąsiada. Sam mam na osiedlu parę takich przypadków i znam tych ludzi. Odległość była 60m, poprzez bloki.Wiesiu79 pisze:Najbliższy dom jest oddalony od mojego jakieś minimum 20metrów ( nie wiem czy mają neta, dom dalej mają na pewno) więc czy jest technicznie możliwe że to od jakiegoś sąsiada
Widać router miał domyślną konfigurację w której wszystkie zabezpieczenia były wyłączone. Wskazuje na to domyślna nazwa sieci linksys.Wiesiu79 pisze:Dodam że nie musiałem podawać żadnego loginu czy hasła.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Ok
Czyli to pewnie neostrada. Sprawdziłem info o tej niby radiówce ale na ich mapce zasięgu do mnie daleko z zasięgiem. Niestety
Dzięki.
Czyli to pewnie neostrada. Sprawdziłem info o tej niby radiówce ale na ich mapce zasięgu do mnie daleko z zasięgiem. Niestety
Dzięki.