[Wydzielony] Przesył internetu liniami energetycznymi

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paszczak

Re: [Wydzielony] Przesył internetu liniami energetycznymi

Post autor: paszczak »

BliSki pisze:nagle znajdzie się kabel?
Ten kabel już jest - gniazdo z prądem 220V, chociaż na wsi większość ma prąd 400V 3-fazowy - ci będą mieli kablowe 3G :hyhy:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

paszczak pisze:Ten kabel już jest - gniazdo z prądem 220V, chociaż na wsi większość ma prąd 400V 3-fazowy
Niestety liczniki prądu i transformatory zabijają internet po sieci energetycznej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

paszczak pisze:Ten kabel już jest - gniazdo z prądem 220V
A wiesz jakie koszta to potrzebuje? Poza tym wsie z reguły są na samym końcu linii dosyłowych, zatem dużo przekaźników będzie trzeba stawiać po drodze. Taki interes się nie opłaca i tyle.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

A wiesz jakie koszta to potrzebuje?
Ja też tego nie wiem. Zakład energetyczny najwyraźniej również.
paszczak

wojteks pisze:liczniki prądu i transformatory
Chyba tu jest rozwiązanie http://www.corinex.com/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Ja też tego nie wiem.
Czytałem w jakimś piśmie elektronicznym, że żeby taki internet chodził to jaki rozdzielacz (coś takiego jak BTS) w celu zapewnienia optymalnej prędkości i stabilności łącza powinien być nie dalej niż 100m od klienta. Natomiast te nadrzędne to co około 500m.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo, kalkulacji nie widziałem, żadnego business planu i innych prognoz opłacalności. Też czytałem chyba już nawet 10 lat temu o tym i pisano, że trzeba jakieś przejścia robić przy transformatorach i gdzieś to w UK działa.
paszczak pisze:Chyba tu jest rozwiązanie http://www.corinex.com/
No właśnie trzeba znów poczytać sobie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

paszczak pisze:Chyba tu jest rozwiązanie
Wewnątrz mieszkania i pod warunkiem że nie masz 3 faz (ja mam tak w domku że to nie zadziała bo 3 fazy i obwody z róznych faz).
To jest dobre w USA gdzie do domów dochodzi tylko 1 faza (110V) a transformator jest na najbliższym słupie. Bezpiecznik na wejściu do domu ma 100A a licznik jest też na słupie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:YaHooo, kalkulacji nie widziałem, żadnego business planu i innych prognoz opłacalności.
No ja też nie. Ale z tego co czytałem to tyle sprzętu do tego trzeba, żę szok. Jeszcze gorzej niż przy zaleceniach rozstawienia stacji w sieci 3g.
bob pisze:pisano, że trzeba jakieś przejścia robić przy transformatorach i gdzieś to w UK działa.
No bo po prostu transformatory przenoszą tylko 50Hz. Czyli sygnał internetu będzie silnie tłumiony.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:No bo po prostu transformatory przenoszą tylko 50Hz. Czyli sygnał internetu będzie silnie tłumiony.
Tak to wiem, że sygnał nie przejdzie z uzwojenia pierwotnego na wtórne ale chodzi mi o to, że nie pamiętam co to za typ urządzeń. To jakieś mostki ze wzmacniakami czy coś w tym guście.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:nie pamiętam co to za typ urządzeń. To jakieś mostki ze wzmacniakami czy coś w tym guście.
Ja też się w to tak bardzo nie wczytywałem. Ale możliwe jest, że to są takie urządzenia jak piszesz. Jak bym znalazł to doczytam i napiszę.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jak bym znalazł to doczytam i napiszę.
Ok, napisz bo to ciekawy temat. :)
paszczak

Stara dyskusja z forum elektroda.pl http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic75359.html

cytat:
"Tak jak wspomniałem miałem te urządzonka na testach.
Transfery na jednej fazie w obrębie mieszkania w granicach 3-4Mb. W obrębie bloku pomiędzy fazami i mieszkaniami przy przejściu przez elementy sieci takie jak liczniki i łączeniu faz kondkami - w granicach 1Mb. Listwy zasilające spełniają swoja funkcję - filtrują do zera.
Według przedstawiciela na Polskę może być 9 tych urządzeń w grupie, według informacji w necie 16, w instrukcji na ten temat nie ma ani słowa, ja miałem na testach tylko 4 więc nie wiem jak to w końcu jest. Ogólnie wrażenie jest superextrabajer. Tylko ta cena... 98 euro netto to trochę dużo.
Musicie mi wybaczyć, ale nie podam producenta ani dystrybutora - konkurencja nie śpi...
Oczywiście nie mogłem powstrzymać się przed zajrzeniem do środka :D
Siedzi tam trafko o rozmiarach 1/4 urządzenia, i góra, a nawet dwie, elektroniki. Sercem wszystkiego, zarówno w wersji usb jak i eth jest kostka INT5130A1 oraz INT1000AZ. Płytka o dziwo jest jednostronna i jednowarstwowa. "
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Więc na chwilę obecną zamieszczam linki do dwóch plików .pdf Pierwszy to jest artykuł z pisma o którym wspominałem wcześniej http://www.elportal.pl/pdf/k03/78_64.pdf Jest to tam dość dobrze napisane. Oraz nieco nowsze opracowanie http://www.elektrycy.cba.pl/nauka/infor ... iazdku.pdf

Z tego co wynika z tych opisów to tam to kontroler zewnętrzny jest zamontowany w stacji transformatorowej SN/NN i nie potrzeba omijać transformatorów. Przy czym maksymalna odległość klienta od stacji transformatorowej nie może być większa niż 250m, zaś odległość od kontrolera wewnętrznego przy budynku nie może przekraczać 100m.

[ Dodano: 2008-12-11, 23:00 ]
Jakbym miał jeszcze jakieś linki to wrzucę z pewnością :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

paszczak pisze:Transfery na jednej fazie w obrębie mieszkania w granicach 3-4Mb. W obrębie bloku pomiędzy fazami i mieszkaniami przy przejściu przez elementy sieci takie jak liczniki i łączeniu faz kondkami - w granicach 1Mb.
No tak ale to sieć lokalna i takie urządzenia można kupić nawet w Selgrosie.
YaHooo pisze:Przy czym maksymalna odległość klienta od stacji transformatorowej nie może być większa niż 250m, zaś odległość od kontrolera wewnętrznego przy budynku nie może przekraczać 100m.
I tu pewnie rozwiązaniem są te wzmacniaki o których pisałem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:I tu pewnie rozwiązaniem są te wzmacniaki o których pisałem.
Tak, bo raczej w miastach nie ma stacji co 250m. A też jest problem bo jak jest stacja trafsformatorowa to obsługuje ona o wiele więcej odbiorców prądu niż taki kontroler zewnętrzny jest w stanie obsłużyć (do około 20 klientów na kontroler). Więc tu też jest problem.
ODPOWIEDZ