jak ograniczyć zasięg anteny wi-fi?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zaitz
Początkujący użytkownik forum

jak ograniczyć zasięg anteny wi-fi?

Post autor: zaitz »

Witam jestem nowy na forum :)

Przeglądałem posty i nic nie znalazłem na ten temat więc założyłem nowy.
Od 2 dni grzebie w internecie ( google ,fora, grupy dyskusyjne itp.) i niczego specjalnego nie znalazłem na ten temat.

Mam dość nietypowy problem - w przeciwieństwie do reszty społeczności interesuje mnie ograniczenie zasięgu swojej domowej sieci wifi (zrobiłem to w menu routera - obniżyłem do minimalnej możliwej moc sygnału 20% niżej się nie da) - wciąż sygnał zbyt dobry..
a interesuje mnie objęcie zasięgiem niezbędnego minimum lokalu - promień kilku metrów..
Nie wnikajmy dlaczego, ale byłbym wdzięczny za informację.

Czytałem że ktoś tam próbował folii aluminiowej jakiś puszek - spróbowałem działa folia ale mam obawy czy na zasadzie odbicia - skupienia "nie wali na pół ulicy" ;)

Ale doczytałem też np że kabel H155 ma tłumienność ( zależnie od jakości ,producenta itp) w granicach 50 dB / 100m +/- kilka dB..
Czyli na 10metrów kabla wypadnie 5dB..
Jestem trochę dociekliwy i doczytałem też że tłumienie 6dB oznacza 4 krotny spadek transmitowanego sygnału i być może to jest to czego szukam :)

Istnieje też strata nie bez znaczenia na złączach prawda? Wobec tego jaka będzie całkowita strata na 10 m kabla (to wiem 5dB) + 1gniazdo i 1wtyczka niekoniecznie dobrej jakości?

Prosiłbym o odpowiedź kolegów praktyków - czy osiągnę to poprzez 10m kabla - i jeśli tak czy mogę go zwinąć w koło? prawdopodobnie jak każdy zwinięty kabel (cewka) - będzie to miało niekorzystny wpływ prawda?

I ostatnie pytanie - jeśli są niemałe straty na łączach kabel/antena - czy nie wystarczy po prostu połączyć ze sobą kilku gniazd i wtyczek RP-SMA żeby osiągnąć to samo ale tańszym kosztem?

Jeśli plotę jakieś bzdury (nie znam się na tym) to zamiast krytyki poproszę o naprowadzenie na prostą.. ;)

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi na moje pytania i ewentualne dorady w tej sprawie. Skoro ja postarałem się przeszukać forum czy aby nie dubluję tematu, to mam nadzieję, że nie przeczytam tutaj rad w stylu - wyłącz wi-fi i podepnij się pod kabel.. :D
pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: jak ograniczyć zasięg anteny wi-fi?

Post autor: Jo_gurt »

zaitz, generalnie twoja idea jest dobra. Najelegantsze rozwiązanie to regulować długość kabla. Na złączki kiepskiej jakości możesz policzyć tłumienie od 1dB do w zasadzie nieskończoności (czyli sygnał na poziomie zera).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zaitz pisze:Ale doczytałem też np że kabel H155 ma tłumienność
Można zastosować jeszcze bardziej tłumiący kabel np. rg58 wtedy wystarczy metr czy 2 takiego kabla.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zaitz pisze:Czytałem że ktoś tam próbował folii aluminiowej jakiś puszek - spróbowałem działa folia ale mam obawy czy na zasadzie odbicia - skupienia "nie wali na pół ulicy" ;)
Tak przy okazji tego tematu przypomniał mi się ten wątek: Nie ufasz szyfrowaniu WEP/WPA ? Zaufaj farbie!
Pomijam już to ile jest w tym prawdy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

zaitz pisze:prawdopodobnie jak każdy zwinięty kabel (cewka) - będzie to miało niekorzystny wpływ prawda?
Jak chcesz uniknąć plątaniny kabli to postaraj się zdobyć regulowany tłumik mocy na pasmo wi-fi. Są one używane przy pomiarach współczynnika VSWR anten przy większych mocach.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zaitz

DZiękuję panowie za odpowiedzi. Już szukam ile wynosi tłumienność tego rg58 na_razie nie znalazłem ale w końcu wygrzebie gdzieś.
Nie ukrywam że najlepszym rozwiązaniem byłby tłumik też tego próbowałem ale napotkałem tylko informacje o tłumikach tv sat (niższe częstotliwości i przede wszystkim wyższa impedancja) :(

Dzięki YaHooo za info że w ogóle są tłumiki na wifi :) Już przeszukałem google ale raczej mierny wynik to nie będzie takie proste zdobycie go, a jeśli już pewnie kosmiczny koszt - przy okazji może mi podpowiesz gdzie go mam szukać?
Mimo wszystko najmniej czasochłonny sposób to będzie ten rg58 chyba tylko jaką on ma tłumienność..
Ostatnio zmieniony 2009-03-04, 22:21 przez zaitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zaitz pisze:Dzięki YaHooo za info że w ogóle są tłumiki na wifi :)
Może na same wi-fi to nie ma. Ale są takie na pasmo 2.4GHz lub pobliskie. Ewentualnie w tej firmie mają na pasmo do 4GHz http://www.meratronik.pl/Tlumiki-6.html więc też Ci będzie pasował.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zaitz

Dzięki Yahoo, oraz reszcie kolegów za pomoc.
Mam już kabel rg58 tylko nie ma łączek na razie, 2 dni już czekają na dostawę w sklepie, a ja nic nie mogę zrobić :niepewny: jak to się sprawdzi to chyba będzie najtańszy sposób 10m kabla 12,50zł :) napiszę później jak wyszło - może komuś się przyda taka informacja.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zaitz nie ma za co :)
zaitz pisze:najtańszy sposób 10m kabla 12,50zł :)
Chyba tak :)

Zatem czekamy na to jak Ci to będzie działać. No i sprawdź, czy zwinięcie kabla będzie pogarszać coś ;)
ODPOWIEDZ