PLAY ma kartę + E160 + zwiększenie zasięgu i dobór anteny...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sayian
Początkujący użytkownik forum

PLAY ma kartę + E160 + zwiększenie zasięgu i dobór anteny...

Post autor: sayian »

Witam. :niepewny:

Zamówiłem sobie w promocji w sklepie ING (bankujesz-kupujesz) Internet PLAY na kartę z 60GB do wykorzystania na 1 rok wraz z modemem Huawei E160 za 299zł. Myślę, że to bardzo fajna oferta, bo sam modem jest tyle wart, a po wykorzystaniu tego limitu zawsze mogę, zamówić sobie w PLAY w promocji abonament 10GB za 45zł (bez modemu).

Zastanawia mnie niestety coś, co dopiero zauważyłem, że nadajniki obydwa w mojej okolicy możliwe, że nadają na częstotliwości 900Mhz. Niestety na stronie btsearch jeszcze nie ma ich specyfikacji i nigdzie nie mogę znaleźć informacji, na jakich częstotliwościach nadają te stacje. Natomiast wszędzie przy specyfikacji tego modemu jest określone coś takiego:

# Praca w sieciach HSDPA/UMTS(850/1900/2100MHz) EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800/1900MHz

Czy to oznacza, że nie będę mógł skorzystać z tego zasięgu HSDPA jeśli w mojej okolicy jest nadawany na 900 MHz ?? Mieszkam po za miastem w powiecie Warszawa-Zachód.

Niestety według mapy ze strony PLAY zasięg 3G bezpośrednio do mnie nie sięga, ale jest dość niedaleko. Tutaj załączam screen z mapy Play'a. Zaznaczam, że mieszkam w Lipkowie.

Obrazek

Z tego co znalazłem na stronie btssearch, według ich mapy moja lokalizacja wygląda następująco:

Obrazek

Od krańców linii zasięgu jestem oddalony o ok 3 km a od samych nadajników o ok 5 - 6 km. Zastanawiam się więc od razu nad zakupem anteny i według wielu tematów jakie czytałem myślę, że kierunkowa np. z dipolu będzie najlepsza. Pytanie tylko właśnie czy jedynie na zakres 850-960 czy może słabsza ale uniwersalna, bo na zakres 800-2170.

Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami z dipolu:

http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm

http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi to będę wdzięczny za opinie.
Czy ktoś może wie czy kabel dawany przy nich jest czegoś wart? Jak to może być?
Zdaje, się że jak nic nie pomyliłem to modem E160 ma wejście na wtyk FME :zdziwko:

Zastanawiam się jeszcze czy jest sen szukać jakiś mocniejszych anten jak np taka:
http://allegro.pl/item589942918_najmocn ... _e169.html
Wygląda podobnie do tych z dipolu, ale tam jednak takich nie mają nie wiedzieć czemu.

Wie ktoś może jaka jest maksymalna, rozsądna długość kabla do takich anten? Z 10m to może przez okno na balkon udało by mi się ją wyprowadzić gdzie ok 6 metrów by była nad ziemią. Natomiast przy przewodzie 20 metrów zapewne byłaby duża strata sygnału, ale wtedy bym mógł umieścić ją na dachu domu ok 20 m nad ziemią i dowolnie skierować.

Przepraszam, za tak długi post ale chciałbym wszystko dopiąć na ostatni guzik. :gwiazdki:
Niestety nie dość dobrze orientuje się w tego typu internecie, bo dopiero od paru dni.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam. :padam:
PLAY na kartę 60GB (na rok) + HUAWEI E160
+ DIPOL ATK-16/2 + EDIMAX 3G-6200n z USB
= ~ -79dBm, 17dBi, 35% :) Download ~ 120KB/s
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Re: PLAY ma kartę + E160 + zwiększenie zasięgu i dobór anteny...

Post autor: SQ08 »

Szanse na UMTS są naprawdę dużo i kto wie może i nawet bez anteny. Jak dostaniesz modem wymuś tylko UMTS w opcjach i bardzo możliwe, że będzie UMTS bo odległości są raczej niewielkie, ale ukształtowanie terenu, budynki mogą również zadecydować.

Następnie będzie można jakieś wnioski wyciągnąć i pomyśleć co by w tym wypadku zrobić.
Chyba, że masz telefon z UMTS, obojętnie jaki i czy ma simlock'a ustaw w opcjach tylko UMTS i wyszukiwanie manualne, jeżeli danych telefonach ma tylko GSM i GSM+UMTS do wyboru w opcjach na trybie GSM+UMTS również można już jakiś obraz sytuacji uzyskać.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

SQ08 pisze:Szanse na UMTS są naprawdę dużo i kto wie może i nawet bez anteny.
Też tak myślę, w każdym razie o 2g w Play'u są różne informacje. Ponoć teraz na niektórych stacjach to działa, na niektórych nie. W przyszłości ponoć ma nie działać. Więc od razu lepiej celować w 3g. A jak bawić się w 3g to z dobrą anteną panelową z Bestpartnera na pasmo UMTS. Ale być może antena nie będzie potrzebna :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sayian

Dzięki za podpowiedzi, tym którzy coś napisali w mojej sprawie.
Od wczoraj mam już ten internet z PLAY na kartę i niestety mimo tego,
że udało mi się oczywiście przy oknie złapać tak ok 3 kresek zasięgu
(raz pokazywało WCDMA a raz HSDPA) to, żadna strona nie chciała mi się otworzyć.
Nie wiem czemu :zdziwko: Sprawdzałem na 3 systemach jakie mam na PC i na każdym
było to samo :/ Tak jakby się mega-mega wolno wczytywało bo coś jakby tam zaczęło
się wczytywać ale nigdy się nie wyświetliło. Zrobiłem test PINGów (wp.pl) w CMD i wyniki były od ok 250ms do 650ms a czasem w ogóle się nie dało nawet testu PINGu zrobić mimo zasięgu.
Próbowałem alternatywe DNSy NASKa itp ale nic to nie pomagało... Modem na ręcznym wyszukiwaniu sieci potrafi odnaleźć wszystkich operatorów z trybami 2G i 3G (aktywne).
Przed chwilą podłączyłem w pracy (Wawa-Okęcie) ten modem i działa normalnie aż miło. :(

Zastanawiam się teraz czy u mnie w domu jest to problem bardzo słabego zasięgu mimo, że go łapię nawet do 3 kresek HSDPA. Może mi ktoś podpowiedzieć inne sposoby mierzenia zasięgu, bo na pewno są jakieś dokładniejsze niż z tego softu PLAYa.

Myślę, teraz czy warto zainwestować w antenę a jeśli tak to jaką? Generalnie jako, że
mieszkam pod miastem gdzie jest mało nadajników to myślałem nad kierunkową z dipolu ATK-LOG lub ATK-20 i ATK-10? Pytanie tylko czy kupić uniwersalno-zakresową ATK-LOG czy ATK-20 i ATK-10 która jest na zakres w okolicach 900MHz?
Czy może jednak również dobra by była panelowa z Bestpartnera jakaś?
Jest jakaś możliwość samemu sprawdzić na jakiej częstotliwości nadają moje BTSy?

Do E160 pasują te ze złączem FME prawda :niepewny: ??
Zastanawiam się też, nad tym kablem który jest przy antenach jakiej on jakości ?
Przydałoby mi się go w okolicach min 5-7 metrów :/

Czy ktoś może mi chociaż trochę pomóc w tym całym temacie ? :cry:

Dzięki z góry ... :gwiazdki:
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

To że masz 3 kreski zasięgu w programie to nic nie znaczy, zasięg zmierz w programie TopNetInfo, który jest na forum.
Antena ze złączem do Twojego modemu i 10m kablem znajdziesz na www.bestpartner.pl, spokojnie możesz brać panelową na umts o zysku 15dbi, dałbym link, ale niestety nie wiem czemu ale nie wchodzi mi wcale strona bestpartnera.

[ Dodano: 2009-03-27, 11:01 ]
Już mam:
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sayian pisze:Może mi ktoś podpowiedzieć inne sposoby mierzenia zasięgu, bo na pewno są jakieś dokładniejsze niż z tego softu PLAYa.
Oprogramowanie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> podaje moc sygnału bezpośrednio w dBm.
sayian pisze:Czy może jednak również dobra by była panelowa z Bestpartnera jakaś?
No taka by była najlepsza, bo na 900MHz to działa GPRS/EDGE, więc taka antena na nic Ci się nie przyda. Dobra będzie antena panelowa 15dBi na UMTS.
sayian pisze:Do E160 pasują te ze złączem FME prawda ??
Nie, wg. Bestpartnera złącze to się nazywa SMB.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sayian

No właśnie nie jestem pewien czy tylko na 1900-2100MHz jest 3G-UMTS, bo w różnych tematach i postach czytałem, że właśnie PLAY pod miastami uruchamia najczęściej nadajniki na 900MHz, i jeśli dobrze zrozumiałem to też i na takiej częstotliwości nadawać mogą 3G.
Chociaż dla mnie to też dość dziwne :zdziwko:

Po za tym te anteny z BestPartnera są dla mnie za drogie :/ Tyle co kosztuje taka antena jaką zaproponował dziobak99 to mnie kosztuje cały ten internet na rok czasu.

Najprędzej podobają mi się ceny z dipolu więc zdecyduje się na którąś z tych:

UNIWERSALNĄ:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm

NA 1900-2100 MHz:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm

http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm

LUB TE NA 900MHz, hmm ...
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm

http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7016.htm

Tylko muszę mieć pewność jakie pasmo jest u mnie nadawane żebym gafy nie strzelił.
:gwiazdki:

Z chęcią poczytam wszelkie sugestie, podpowiedzi itp. DZIĘKI :padam:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sayian pisze:że właśnie PLAY pod miastami uruchamia najczęściej nadajniki na 900MHz, i jeśli dobrze zrozumiałem to też i na takiej częstotliwości nadawać mogą 3G.
Trochę to nie tak. Play stawia BTS'y na 900MHz takie same jak ma reszta operatorów. Ma to na celu usamodzielnienie się Playa od roamingu w Plusie. Na tych stacjach niektórym działa EDGE, niektórym nie. Z tego co było na forum to docelowo na tych stacjach nie będzie działać transmisja danych. Zatem najlepiej bawić się w UMTS na 2100MHz.
sayian

Dziś ponowiłem testy i udało się :hurra: PLAY u mnie działa, ale modem musi być wysoko przyklejony na drzwiach balkonu (parter) lub wystawiony na balkon.
Włączyłem więc TopNetInfo i zacząłem robić pomiary :gwiazdki:, niestety nie jest najlepiej
Zazwyczaj sygnał jaki łapie ma -104dBm, ok 4dBi oraz do 4% :/
Najlepsze osiągi jakie ujrzałem miały wyiniki ok od -79dBm do -85 dBm / od 13dBi do 17dBi / od 20% do 35% ale to chyba nie były BTSy PLAYa oraz chyba EDGE .:/

Najczęściej łapie mi sygnał z BTSów o CID 1079 oraz 1987 i to są te słabe wyniki :zdziwko:
Niestety w bazie BTSów nie ma podanych adresów tych nadajników ale przypuszczam które to i podejrzewam, że to są właśnie te 2 najbliżej mnie, bo właśnie ich też nie mogłem znaleźć w bazie BTSów, bo przy BTSach PLAY o tych CID nie ma adresów podanych.

Natomiast po za tymi dwoma łapie mi sygnały z takich nadajników:
CID: 1044, 4344, 1090, 4392, 640, 902, 1458, 4301, 1991.

Mieszkam dość niedaleko Warszawy i pewnie dlatego łapię mi ich dość sporo.
Zdaje mi się jednak, że nie wszystkie należą do PLAYa :/

Wyniki w speedtest.net wynosiły przykładowo:
Obrazek Obrazek

Załączam też printscreeny z TopNetInfo:

Obrazek Obrazek

Tak sobie myślę, że jak potrzebuje jakiejś anteny w miarę rozsądnej cenie z przewodem ok 10m, żeby umieścić ją na rogu domu dość wysoko to taka była by dobra:

Co o niej sądzicie? :hyhy: Skoro, mieszkam ok 4-6 km od 2 najbliższych BTSów, które są tuż obok siebie to mógłbym skierować ją na obydwa lub na jeden wybrany. ?

Jak zwykle proszę o podpowiedzi. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sayian pisze:Najczęściej łapie mi sygnał z BTSów o CID 1079 oraz 1987 i to są te słabe wyniki
Są po prostu Twoje najbliższe BTS'y i niestety są bardzo obciążone :( Więc skierowanie na któryś z nich anteny kierunkowej nie poprawi prędkości. Musisz szukać wśród innych BTS'ów które Ci łapie i na taki wycelować antenę.
sayian

:/ A po którym parametrze z TopNetInfo można wywnioskować, który BTS jest przeciążony a który nie i jak mocno ? :zdziwko: Zamówiłem już sobie taką antenę w dipolu:

+ uchwyt:

http://www.dipol.com.pl/uchwyt_tv-sat_a ... _E8712.htm

oraz (teoretycznie) bezstratny konektor z yagi.pl:

http://yagi.pl/product_info.php/cPath/5 ... ts_id/1275

Myślę, że jednak mam szanse łapać sygnały z mniej zapchanych (lepszych) BTSów.
W końcu mieszkam w linii prostej jakieś 7-8 km od granicy Warszawy:

Obrazek

No nic jak przyjedzie antena i wszystko do niej to się zobaczy co z tego wyjdzie. ;]

W najgorszym wypadku sprzedam PLAYa i zmienię operatora na Orange lub Erę :(
Ewentualnie wezmę sobie od lokalnego dostawcy drogawy Wifi (Netfala lub Quicknet)

Czas pokaże ... :niepewny:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sayian pisze:A po którym parametrze z TopNetInfo można wywnioskować, który BTS jest przeciążony a który nie i jak mocno ?
To wynika z tego co piszesz. Że masz takie niskie transfery itp.
sayian pisze:Ewentualnie wezmę sobie od lokalnego dostawcy drogawy Wifi (Netfala lub Quicknet)
Jak masz taką możliwość i nie potrzeba Ci mobilności to raczej warto brać coś lokalnego dostawcy. O ile to nie jest jakaś uryna...
sayian

No właśnie chciałbym mieć mobilny internet, ale jak się nie sprawdzi to wezmę lokalne WiFi.
:/

Zastanawiają mnie tylko jeszcze 3 rzeczy:

1) Czy jak w pobliżu mojego domu jest słup z elektrycznością (zwykły nie transformator) oraz do mojego domu biegną od niego przewodu i są podłączone na boku domu w pobliżu miejsca gdzie będę montował antenę (ok 3 metrów) to czy te warunki mają jakiś wpływ na zasięg ?

2) Czy w tuż obok anteny 2GHz mogą przebiegać przewody od anteny TV siatkowej i SAT ?

3) Jak to jest możliwe, że np. w dniu wczorajszym sygnał jaki łapałem pochodzi z Pragi
czyli nadajnika oddalonego o ok 17 km. i to za Wisłą :/
Przynajmniej tak podają nr LAC i CID i inne informacje z TopNetInfo.
Po za tym dziwne jest to, że przed tym nadajnikiem jest cała masa innych BTSów.

Obrazek

Ehh dziwny ten internet GSM/HSDPA :gwiazdki:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sayian pisze:Czy jak w pobliżu mojego domu jest słup z elektrycznością (zwykły nie transformator) oraz do mojego domu biegną od niego przewodu i są podłączone na boku domu w pobliżu miejsca gdzie będę montował antenę (ok 3 metrów) to czy te warunki mają jakiś wpływ na zasięg ?
Bardzo możliwe, że to będzie miało wpływ na działanie sieci, ale nie koniecznie.
sayian pisze:Czy w tuż obok anteny 2GHz mogą przebiegać przewody od anteny TV siatkowej i SAT ?
Tak przewody są ekranowane, a antena pewnie kierunkowa, czyli zakłóceń z obu stron nie powinno być.
sayian pisze:Jak to jest możliwe, że np. w dniu wczorajszym sygnał jaki łapałem pochodzi z Pragi
czyli nadajnika oddalonego o ok 17 km. i to za Wisłą
Łapać zasięg to można. Ramki beacon polecą daleko, ważniejsze czy mogłeś się z nim połączyć.
sayian pisze:Po za tym dziwne jest to, że przed tym nadajnikiem jest cała masa innych BTSów.
To jest mapa pozwoleń i nie wszystkie nodeB muszą działać.
sayian

Po prawie miesięcznej przerwie chciałem podzielić się z użytkownikami forum osiągnięciami :)

Otóż jak już pisałem wyżej zamówiłem z dipolu antenkę ATK ATK-16/2 GHz + uchwyt.
Dla tych, którzy chcieli by wiedzieć kabel przy tej antenie to RF5 (chyba nie taki zły)
Do tego na stronie yagi.pl zamówiłem pozłacany "bezstratny" konektor do Huaweia E160.
Całość jakoś poskładałem i zamontowałem nad własnym balkonem :) Efekt poniżej:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzięki takiemu zestawowi ze znikomemu zasięgu udało mi się uzyskać to co widać w mojej sygnaturze czyli osiągi w okolicach: -79dBm, 17dBi, 35% :) Download ~ 120KB/s :super:
Jak dla mnie bomba bo strony dość szybko się wczytują (PINGI ok 100-200ms :brawa: )
Torrenty oraz e-Mule śmigają aż miło :ok: Może nie od razu po włączeniu P2P zaskakuje ale po ok 5 minutach od włączenia jedzie już max download i upload bez problemów.
Co prawda połączenia nie są wolne od błędów ale Ja ich nie zauważam ani nie odczuwam.
Łącze jest stabilne i rzadko zdarza mi się aby internet z PLAY się rozłączył.

Przedstawiam rezultaty połączenia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Podsumowując jestem ZADOWOLONY :hurra:

Myślę, że w moim przypadku antena kierunkowa była dużo lepszym rozwiązaniem od panelowej ponieważ, znajduję się kilka kilometrów od BTSów PLAYa i dzięki niej mogłem wybrać ten, który jest chyba najmniej przepełniony i na którym mam najlepszy sygnał.
Jest to BTS o CID 1099 chyba z Łomianek (kierunek by się zgadzał) chociaż taki sam CID I LAC ma też BTS w pobliskich Mościskach ale, to już jest nieważne. :)

Miesiąc korzystam z PLAY i jest dokładnie tak jak sobie wyobrażałem a może nawet i trochę lepiej :hyhy: Polecam wszystkim zTeleKompromitowanym itp. :cfaniak:

POZDRAWIAM i dziękuje za bezcenną pomoc jaką uzyskałem na forum. :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

sayian pisze:Efekt poniżej:
Ja bym jeszcze jakieś odciągi dał bo jak mocniej zawieje to będzie czym wiatr miał ruszać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

sayian pisze:Myślę, że w moim przypadku antena kierunkowa była dużo lepszym rozwiązaniem od panelowej ponieważ,
Panel to jest antena kierunkowa. :]
To co masz to Yagi. :]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Panel to jest antena kierunkowa. :]
To co masz to Yagi. :]
Zgadza się ja.michal. Oczywiście obie to kierunkowe.

[mod]ja.michal, chyba nie różnicujesz obu anten na kierunkową i niekierunkową?[/mod]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

bob pisze:Oczywiście obie to kierunkowe.
;)

[mod]
chyba nie różnicujesz obu anten na kierunkową i niekierunkową
Kierunkową i dookólną. :]
[/mod]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bob pisze:Oczywiście obie to kierunkowe.
Tak jest :) Yagi-uda tez jest najbardziej kierunkowa.
ODPOWIEDZ