połączenie jest ale tylko lokalne
Moderator: Moderatorzy
- dao
- Specjalista bezprzewodowy-junior
połączenie jest ale tylko lokalne
Korzystam do łączenia się z netem programu Globetrotter Connect w najnowszej wersji.
Powiązanie zostaje nawiązane, cały czas status "Connected to Plus" pokazywana jest siła sygnału umts czas i prędkości lecz i tak nie można wyświetlić żadnej stronki.
Centrum sieci i udostępniania ( vista ) wskazuje na brak połączenia między globterotterem connect a internetem - automatycznie nie rozwiązuje tego problemu.
Co robić ?
Powiązanie zostaje nawiązane, cały czas status "Connected to Plus" pokazywana jest siła sygnału umts czas i prędkości lecz i tak nie można wyświetlić żadnej stronki.
Centrum sieci i udostępniania ( vista ) wskazuje na brak połączenia między globterotterem connect a internetem - automatycznie nie rozwiązuje tego problemu.
Co robić ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: połączenie jest ale tylko lokalne
Zbadaj jak to jest z DNSami i spróbuj użyć innych. Warto by było też przetestować <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> zamiast GC.
- dao
Dns- wszystko jest ustawiane automatycznie, co miałbym tam zmieniać ? Jak powinny wyglądać standardowo ustawienia we właściwościach połączenia sieciowego ?
Bestpartner PANEL XP 2 x 18 dBi 1710, FME,E398+Dovado 4GR
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No właśnie wpisać na sztywno adres jakiegoś serwera DNS np. OpenDNS.dao pisze:co miałbym tam zmieniać ?
Generalnie wszystko powinno być jak system ustawi podczas tworzenia połączenia dial-up.dao pisze:Jak powinny wyglądać standardowo ustawienia we właściwościach połączenia sieciowego ?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- dao
Użyłem najpierw »Dial-up« następnie »Top NetInfo« i objawy takie same po ok 15 min, nie można wyświetlić strony, połączenie tylko lokalne choć status połączenia z internetem cały czas jest aktywny,
sytauacja wygląda zatem tak: jest połączenie z netem ale nie można wyświetlić strony.
sytauacja wygląda zatem tak: jest połączenie z netem ale nie można wyświetlić strony.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Miałem tak pod vistą i nie wiem co było. Po testach z różnymi driverami wreszcie strony zaczęły się wyświetlać.dao pisze:jest połączenie z netem ale nie można wyświetlić strony.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A może masz ustawione oszczędzanie energii dla modemu, albo czegoś co ma z nim związek? No i jeszcze pozostaje to, że może być to winą sieci.dao pisze:po ok 15 min, nie można wyświetlić strony, połączenie tylko lokalne choć status połączenia z internetem cały czas jest aktywny,
Pozdrawiam YaHooo 

- dao
To raczej jest problem ze sterownikiem modemu wciąż nie mogę znaleźć tego właściwego, przetestowałem trzy sterowniki:
1. jest Globetrotter plus sterowniki działa przez krótki czas
2. menadżer IPlusa- w nim są sterowniki do bliżej nieookreślonych modeli połączenie dial-up działa również przez krótki czas
3. odinstalowany menadżer iPlusa i Globtrotter ale są sterowniki - dial-up w ogóle nie działa.
Dodam, że przy zainstalowaniu sterowników czy to z iPlusa czy tez znalezionych w sieci ale bez konkretnego przypisania do mojego modemu statu urządzenia "działa poprawnie"
Ciekawą rzeczą jest, że instalacja samego Globetrottera, który instaluje jakieś tam sterowniki do modemów option powoduje tylko tyle, że modem w ogóle nie jest wykrywany. I co tu począć ?
1. jest Globetrotter plus sterowniki działa przez krótki czas
2. menadżer IPlusa- w nim są sterowniki do bliżej nieookreślonych modeli połączenie dial-up działa również przez krótki czas
3. odinstalowany menadżer iPlusa i Globtrotter ale są sterowniki - dial-up w ogóle nie działa.
Dodam, że przy zainstalowaniu sterowników czy to z iPlusa czy tez znalezionych w sieci ale bez konkretnego przypisania do mojego modemu statu urządzenia "działa poprawnie"
Ciekawą rzeczą jest, że instalacja samego Globetrottera, który instaluje jakieś tam sterowniki do modemów option powoduje tylko tyle, że modem w ogóle nie jest wykrywany. I co tu począć ?

- Jaco
Nie spamować na forum. Masz założone trzy tematy i wszystkie są identyczne i dotyczą twojego problemu:dao pisze:I co tu począć ?
1) http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=168951#168951
2) http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=169379#169379
3) to ten w którym teraz piszemy.
Czy ta twoja Vista legalna czy z innego źródła? Być może tu leży problem

-
Ja miałem legalną viste i gdzieś na angielskim forum doczytałem się że jest to błąd VISTY a nie sterowników od modemu i że nie można nic na to poradzić dopóki microsoft nie wyda odpowiedniej łatki, miałem to samo, po 10-15min łącze "zamierało", robiło się tylko lokalne, próbowałem wszystkiego aż właśnie zacząłem szukać po forach i gdy to przeczytałem zainstalowałem Win XP i śmiga necik normalnie, mam viste oryginalną od laptopa ale jej nie używam....i co ciekawe u mojego taty ten modem na viscie normalnie chodzi, tzn dużo rzadziej połączenie mu zamierało, może z raz na dzień...u mnie co 10-15min...
[ Dodano: 2009-04-09, 19:35 ]
A dial up nie działa bo modem jest instalowany jako karta bezprzewodowa a nie modem....ja tak miałem w przypadku Icona 225, na huawei będzie Ci działało na pewno bo z nim nie miałem problemów na viscie;)
Reasumując postaw XP i masz problem z głowy:)
[ Dodano: 2009-04-09, 19:35 ]
A dial up nie działa bo modem jest instalowany jako karta bezprzewodowa a nie modem....ja tak miałem w przypadku Icona 225, na huawei będzie Ci działało na pewno bo z nim nie miałem problemów na viscie;)
Reasumując postaw XP i masz problem z głowy:)
- dao
reasumując, przebyłem drogę vista-xp-vista odinstalowałem xp bo nie miałem wielu sterowników, pod pierwotnie preinstalowaną vistą śmigał bez problemu, teraz niestety jest
vista legalna
przeinstalowałem system, zainstalowałem wszystkie jakie się dało sterowniki, do tego globetrotter connect - program łączy się z netem status połączono z Plus ale netu nie mogę przeglądać !!!
vista legalna
przeinstalowałem system, zainstalowałem wszystkie jakie się dało sterowniki, do tego globetrotter connect - program łączy się z netem status połączono z Plus ale netu nie mogę przeglądać !!!
-
Czyli zapewne masz laptopa....ja też nie miałem sterów od XP, wszystko można w necie znależć, raczej nie jest to dużym problemem;podinstalowałem xp bo nie miałem wielu sterowników
[ Dodano: 2009-04-10, 17:53 ]
Zapomniałem dodać- czyli jest tak jak mówiłem, to błąd VISTY a nie sterowników od modemu...
Lepiej poszukaj sterowników od xp,m jeśli masz laptopa i nie możesz znależć to nie szukaj na stronie producenta laptopa [bądz desktopa], tylko na stronie producenta podzespołów, bo już raz tak miałem u kolegi że komp był z UK i na stronce HP nie było wcale sterów pod XP, znalazłem wszystkie na stronach producentów podzespołów i wszystko pięknie śmiga, no i obowiązkowo SP3...sterowniki na pewno są, tylko trzeba wiedzieć gdzie ich szukać;)
Ostatnio zmieniony 2009-04-10, 16:57 przez dziobak99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
Jak powiada mój kolega google nie gryządziobak99 pisze:ja też nie miałem sterów od XP, wszystko można w necie znależ

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, szczególnie, że wcześniej działało... rzeczywiście, logika godna podziwu...dziobak99 pisze:to błąd VISTY a nie sterowników od modemu...
-
Gdzie jest napisane że wcześniej działało? Poszukaj trochę w googlach to zobaczysz co piszą na temat zamierania połączenia w viscie, sam miałem ten problem i dość długo szukałem.Tak, szczególnie, że wcześniej działało... rzeczywiście, logika godna podziwu...
- dao
tak, przy pierwszej instalacji wszystko działało bez problemów, teraz tak nie jest,
jest połączenie z netem za kilka minut tylko lokalne, łączność z netem jednak cały czas utrzymana ale stron nie można wyświetlać
jest połączenie z netem za kilka minut tylko lokalne, łączność z netem jednak cały czas utrzymana ale stron nie można wyświetlać
- Jaco
Mam Vistę ale jakoś w wyżej wymienionym problemem prawie nigdy się nie spotkałem. Miałem problem ale to gdy ją optymalizowałem i wyłączyłem kilka usług odpowiadających za wykrywanie modemu dla przykładu.
-
Jak znajdziesz rozwiązanie to napisz...bo ja niestety innego niż instalacja XP nie znalazłem...;/
- dao
Mam wbudowanego optiona GTM 378 i to z nim musi być problem albo sprzętowy ( choć wszystkie kwerendy i wskaźniki wskazują, że dobrze pracuje ) ewentualnie inny problem zbliżony do modemu lub
programowy tzn. sterowniki ( tak naprawdę nie wiem, które sterowniki dokładnie zainstalować do tego modemu ) teoretycznie są one wbudowane w aplikacje globetrotter connect lecz po zainstalowaniu tylko tej aplikacji modem w ogóle nie jest wykrywany i nie widać go np. w menadżerze urządzeń, inne z kolei "paczki" różne sterowniki ściągnięte ze stron nie są przypisane do tego konkretnego modemu stąd nie jestem pewien czy nie w tym tkwi problem.
Pozostaje program do łączenia się z netem iPlusa - ten ma wbudowane sterowniki do Option'ów lecz nie wiadomo dokładnie jakich, faktem jest, że modem działa na nich, jest wykrywany i łączy się z netem lecz objawy są niestety jakie opisałem w wątku,
a zatem podsumowując powinienem chyba zidentyfikować dokładnie sterowniki do tego modemu...choć już nie wiem gdzie ich szukać.
programowy tzn. sterowniki ( tak naprawdę nie wiem, które sterowniki dokładnie zainstalować do tego modemu ) teoretycznie są one wbudowane w aplikacje globetrotter connect lecz po zainstalowaniu tylko tej aplikacji modem w ogóle nie jest wykrywany i nie widać go np. w menadżerze urządzeń, inne z kolei "paczki" różne sterowniki ściągnięte ze stron nie są przypisane do tego konkretnego modemu stąd nie jestem pewien czy nie w tym tkwi problem.
Pozostaje program do łączenia się z netem iPlusa - ten ma wbudowane sterowniki do Option'ów lecz nie wiadomo dokładnie jakich, faktem jest, że modem działa na nich, jest wykrywany i łączy się z netem lecz objawy są niestety jakie opisałem w wątku,
a zatem podsumowując powinienem chyba zidentyfikować dokładnie sterowniki do tego modemu...choć już nie wiem gdzie ich szukać.
- dao
udało się i net działa, problem polegał na odpowiednich sterownikach, użyłem GT HSDPA i połączenia nie zrywa