Problemy z HSDPA w Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problemy z HSDPA w Orange
Ostatnio pojawiły się u mnie problemy z zasięgiem HSDPA w Orange. Kiedy dwa lata temu kupowałem Orange Free Premium przez tydzień chodziłem struty, bo modem łapał tylko Edge. Ale po tygodniu złapał HSDPA i tak mu już zostało. Niestety od kilu miesięcy mam problem ze stabilnością HSDPA. Nie wiem z czego to wynika. Mieszkam na pograniczu zasięgu, według mapki Orange, choć teraz już nie. (dzisiaj sprawdzałem)
Otóż bywają dni, że nie mogę się połączyć z internetem przez HSDPA. Wyskakuje komunikat 628 sprawdź czy modem lub karta SIM są właściwie zamontowane. Oczywiście są. EDGE oczywiście działa. Sytuacja się powtarza niezależnie od pory dnia i nocy. Czasem przez trzy dni w ogóle nie mogę się połączyć przez HSDPA.
Ponadto kiedy już HSDPA działa, co jakiś czas modem przełącza się na UMTS, co jest wielce irytujące. Odnoszę wrażenie, że problem pojawił się w momencie kiedy Orange rozszerzył zasięg i chyba wzmocnił sygnał z pobliskiego nadajnika, bo jeśli wszystko jest dobrze internet chodzi znacznie szybciej, a aplikacja Business Everywhere pokazuje 3G+, wcześniej tylko 3G.
Czy można jakoś ustabilizować poziom sygnału nie używając anteny zewnętrznej? Trochę głupio mocować jakieś dodatkowe druty do laptopa...
A może ktoś wie z czego wynika ten problem?
Otóż bywają dni, że nie mogę się połączyć z internetem przez HSDPA. Wyskakuje komunikat 628 sprawdź czy modem lub karta SIM są właściwie zamontowane. Oczywiście są. EDGE oczywiście działa. Sytuacja się powtarza niezależnie od pory dnia i nocy. Czasem przez trzy dni w ogóle nie mogę się połączyć przez HSDPA.
Ponadto kiedy już HSDPA działa, co jakiś czas modem przełącza się na UMTS, co jest wielce irytujące. Odnoszę wrażenie, że problem pojawił się w momencie kiedy Orange rozszerzył zasięg i chyba wzmocnił sygnał z pobliskiego nadajnika, bo jeśli wszystko jest dobrze internet chodzi znacznie szybciej, a aplikacja Business Everywhere pokazuje 3G+, wcześniej tylko 3G.
Czy można jakoś ustabilizować poziom sygnału nie używając anteny zewnętrznej? Trochę głupio mocować jakieś dodatkowe druty do laptopa...
A może ktoś wie z czego wynika ten problem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problemy z HSDPA w Orange
Między innymi z tego. Do tego coraz więcej użytkowników i obciążenie sieci.Piotrek z lasu pisze:Nie wiem z czego to wynika. Mieszkam na pograniczu zasięgu, według mapki Orange, choć teraz już nie. (dzisiaj sprawdzałem)
Sprawdź zasilanie modemu w ustawieniach. Czy niema jakiegoś oszczędzania energii czy czegoś w tym stylu.Piotrek z lasu pisze:Wyskakuje komunikat 628 sprawdź czy modem lub karta SIM są właściwie zamontowane.
Jeśli nie korzystasz w danym momencie to normalna rzecz, że "zeskakuje" z HSDPA na 3G.Piotrek z lasu pisze:Ponadto kiedy już HSDPA działa, co jakiś czas modem przełącza się na UMTS, co jest wielce irytujące.
Lepszą aplikację będzie aplikacja producenta, a jeszcze lepiej dial-up i program kolego z forum, Top_NetInfo.Piotrek z lasu pisze:aplikacja Business Everywhere pokazuje 3G+, wcześniej tylko 3G.
Chyba już wyjaśniłem nieco.Piotrek z lasu pisze:A może ktoś wie z czego wynika ten problem?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A masz możliwość sprawdzenia w jakimś innym miejscu? Najlepiej jak najdalej miejsca w którym są kłopoty. Tak żeby łapać zasięg z innego nodeB.Piotrek z lasu pisze: Czasem przez trzy dni w ogóle nie mogę się połączyć przez HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Oczywiście sprawdzałem. W centrum miasta jest idealnie.YaHooo pisze:A masz możliwość sprawdzenia w jakimś innym miejscu? Najlepiej jak najdalej miejsca w którym są kłopoty. Tak żeby łapać zasięg z innego nodeB.
I zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz. Otóż kiedy jadę na wieś w dziką głusz łączę się przez EDGE, bo tam inaczej się nie da i z zaskoczeniem stwierdzam, że tam internet szybciej śmiga na EDGE niż w Łodzi na EDGE... A tam jest zdecydowanie dalej do nadajników.
I ważna rzecz. Wszystkie połączenia wykonuję z wnętrza budynków.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-04-09, 20:25 ]
Wycięcie autocytatu.
[ Dodano: 2009-04-09, 20:26 ]
W tym problem, że dzieje się tak właśnie wtedy, kiedy akurat korzystam. Np. w trakcie wysyłania lub odbierania poczty.Jeśli nie korzystasz w danym momencie to normalna rzecz, że "zeskakuje" z HSDPA na 3G.
Ostatnio zmieniony 2009-04-09, 19:24 przez Piotrek z lasu, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli niestety to wina sieci, raczej nic nie zrobiszPiotrek z lasu pisze:W centrum miasta jest idealnie.

Ale zapewne te BTS'y są mniej obciążone i temu możesz uzyskiwać lepsze prędkości.Piotrek z lasu pisze:Otóż kiedy jadę na wieś w dziką głusz łączę się przez EDGE, bo tam inaczej się nie da i z zaskoczeniem stwierdzam, że tam internet szybciej śmiga na EDGE niż w Łodzi na EDGE... A tam jest zdecydowanie dalej do nadajników.
W sumie mała różnica, ale jak chcesz to możesz jeszcze wykonać test na zewnątrz. Wtedy powinieneś mieć silniejszy sygnał.Piotrek z lasu pisze:I ważna rzecz. Wszystkie połączenia wykonuję z wnętrza budynków.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Piotrek z lasu, spróbuj podłączyć antenę zewnętrzną.
-
- ### BAN ###
Właśnie Piotrek z lasu, nie chce anteny zewnętrznej.Piotrek z lasu pisze:Trochę głupio mocować jakieś dodatkowe druty do laptopa...
Ale jak trzeba będzie to będzie musiał.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kupić repeater UMTS i do niego podłaczyć antenę.Piotrek z lasu pisze:Trochę głupio mocować jakieś dodatkowe druty do laptopa...
Ok.3k PLN

Albo router +modem,i łaczyć się laptopem po wifi.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale Piotrek z lasu, nie ma wyjścia.przemox.1 pisze:Właśnie Piotrek z lasu, nie chce anteny zewnętrznej.

Dookólna coś jak ta co jest dodawana fabrycznie do Optiona powinna załatwić sprawę.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Napiszę Ci z ramach pocieszenia, że na Chojnach w godzinach 10-20 nie da sie korzystać z neta. Pochodzi z minutę i pada. To, że w miejszej miejscowości działą może być spowodowane tym, że mniej użyszkodników do jednego BTSa przypada.Piotrek z lasu pisze:Łodzi na EDGE.
Antena niezbędna.