Skacze HSDPA-UMTS
Moderator: Moderatorzy
- neopl
- Stały użytkownik forum
Skacze HSDPA-UMTS
Witam.
Jest jakaś mozliwosc zeby cały czas łapac HSDPA.
Problem jest taki ze raz jest HSDPA raz UMTS, ping 100 lub ping 300. Sygnał jest średni ok. 40%. Dioda na modemie tez zmienia kolor raz jasny niebieski lub ciemny niebieski czy jak tam ten kolor tam nazwać.
Jest jakaś mozliwosc zeby cały czas łapac HSDPA.
Problem jest taki ze raz jest HSDPA raz UMTS, ping 100 lub ping 300. Sygnał jest średni ok. 40%. Dioda na modemie tez zmienia kolor raz jasny niebieski lub ciemny niebieski czy jak tam ten kolor tam nazwać.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Skacze HSDPA-UMTS
neopl ale to jest zupełnie normalny objaw. Modem po jakimś czasie bezczynności przełącza się z HSDPA na UMTS
Jak chcesz aby cały czas było HSDPA pinguj ciągle jakiś adres w internecie pakietem o odpowiednio dobranej wielkości. Możesz też użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> on ma moduł robiący właśnie tą rzecz.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Inny sposób to zmiana modemu na innego producenta. Ja mam modem Sierry i nie skacze z HSPA na UMTS. Jak jest HSPA to siedzi. 

- neopl
- Stały użytkownik forum
Własnie zrobiłem mały test, wlaczylem radio internetowe i menadżer ok pokazuje cały czas HSDPA lecz modem swieci na jasny niebieski. Jasny niebieski chyba oznacza UMTS a ciemny HSDPA?? E220
------------------------------
acha jest ok na ciemny zmienia jak jest w stanie spoczynku a jasny jak cos włacze :-)
------------------------------
acha jest ok na ciemny zmienia jak jest w stanie spoczynku a jasny jak cos włacze :-)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Odwrotnie turkusowy=niebiesko zielony(świecą obie diody) to jest hsdpa, a ciemnoniebieski to umts.neopl pisze:Jasny niebieski chyba oznacza UMTS a ciemny HSDPA??
Muszę to zapamietać przy zakupie nowego modemu, choć wiem że o tym już mówiłeś, to dalej myśle o optionie.ja.michal pisze:Ja mam modem Sierry i nie skacze z HSPA na UMTS. Jak jest HSPA to siedzi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I jest o wiele lepszy, bo takie pingowanie zjada trochę limitu. Jednak to nie jest dużo (przy paczce 100B co sekundę to jest jakieś 350KB na godzinę).ja.michal pisze:Inny sposób to zmiana modemu na innego producenta.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
krystianb, w Optionie kiedyś tak było, że HSDPA był ciągle. Seria "NZ" i jakiś pierwszy firmware podnoszący z UMTS na HSDPA. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko gdzie taki wykopać
Na moim NL też by pewnie śmignęła, a jaka była by przyjemnosć z pinga bez przerwy 100. Modem chyba by nie ucierpiał jak potrafi przetranferować ciurkiem 1GB przy 1Mb.

Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 18:30 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To ten? Chyba go kiedyś testowałem i schodzi do umtsu.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak na tym w NZ miałem cały czas poczwórne mrugnięcia.krystianb pisze:To ten?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No to się zobaczy tylko dla pewnośći najpierw modem do rasa przywróce, żęby się nie okazało że ten staroć jeszcze ndis nie obsługuje. Rozumiem że wersje HD wrzucić.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak po tamta druga tylko UMTS daje bez HSDPA.krystianb pisze:Rozumiem że wersje HD wrzucić.

[ Dodano: 2009-05-05, 19:36 ]
krystianb pisze:tylko dla pewnośći najpierw modem do rasa przywróce

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Albo to nie ten firmware (w środku paczki jest 3.8.1hd). albo to nie była zaleta firmware tylko ustawień sieci, bo jednak na bezczynności miga 2 razy. Chyba wróce do 3.20.03
- bob
- Guru bezprzewodowy
To ten firmware - pierwszy na jakim złapałem HSDPA. >Co do sieci to może i tak. Może tez być modem. Tamten NZ np. dawał się flashować firmware`ami od różnych dostawców to może i inne miał działanie przy HSDPA niż późniejszy NL. Jednego jestem pewien, że na początku HSDPA się utrzymywało non stop.krystianb pisze:Albo to nie ten firmware (w środku paczki jest 3.8.1hd). albo to nie była zaleta firmware tylko ustawień sieci,
Pewnie lepiej wrócić.Chyba wróce do 3.20.03