Praca na wakacje
Moderator: Moderatorzy
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Praca na wakacje
Mam już 17 lat i postanowiłem podjąć jakąś ( jeszcze bliżej nieokreśloną ) pracę podczas wakacji. Co mogę robić jako niepełnoletnia osoba? Z tego, co czytałem, dowiedziałem się, że będę musiał wyrobić książeczkę Sanepidu. Acha, praca będzie na terenie Warszawy (będę tam mieszkał u siostry). Wiecie może, gdzie mógłbym szukać pracy? Na razie myślałem o wykładaniu towarów w marketach.
Wiem, że temat baaardzo odbiega od spraw internetu, ale to w końcu hyde park.
Z góry dzięki za pomoc, bo nie mam rozeznania w tym temacie.
Wiem, że temat baaardzo odbiega od spraw internetu, ale to w końcu hyde park.
Z góry dzięki za pomoc, bo nie mam rozeznania w tym temacie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Praca na wakacje
To zależy co będziesz robił. Jak cokolwiek z żywnością to tak. Ja np. kiedyś tymczasowo w wakacje wklepywałem dane do bazy, więc książeczka sanepidowska nie była zbyt potrzebnaDarecky pisze:Z tego, co czytałem, dowiedziałem się, że będę musiał wyrobić książeczkę Sanepidu.

- Darecky
Tzn. w wielu miejscach jest wymagana, więc lepiej wyrobić 
Będę miał problem ze znalezieniem pracy? Gdzie szukać?

Będę miał problem ze znalezieniem pracy? Gdzie szukać?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakieś usługi gastronomiczne. MC, KFC, dostawa pizzy etc nie powinno być problemu w Warszawie. Tylko, że Ty na skuter musiałbyś mieć kartę motorowerową.Darecky pisze:Będę miał problem ze znalezieniem pracy? Gdzie szukać?
Ogólnie sporo ogłoszeń wisi na mieście jeśli chodzi o gastronomie.
- Darecky
A co myślicie o pracy na budowie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Darecky, jest zastój. Boom się skończył. Większość budów w stolicy stoi.
[ Dodano: 2009-06-01, 21:26 ]
Z resztą. Nie masz 18 lat i mógłbyś zgodnie z przepisami pracować na budowie tylko 6h.
[ Dodano: 2009-06-01, 21:26 ]
Z resztą. Nie masz 18 lat i mógłbyś zgodnie z przepisami pracować na budowie tylko 6h.
- Darecky
Tak sobie przeglądam różne oferty i myślę, że chyba najlepsza będzie praca przy wykładaniu towaru. Przy takiej pracy też są jakieś normy prawne dot. ilości godzin pracy?
Acha, jeszcze sprawa wypłat - muszę mieć konto, czy dostaje się kasę zazwyczaj do ręki?
Acha, jeszcze sprawa wypłat - muszę mieć konto, czy dostaje się kasę zazwyczaj do ręki?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Musisz sprawdzić w przepisach pracy. Nie znam szczegółów.Darecky pisze:Przy takiej pracy też są jakieś normy prawne dot. ilości godzin pracy.
Zależy jak Ty chcesz i jak to jest z pracodawcą.Darecky pisze:Acha, jeszcze sprawa wypłat - muszę mieć konto, czy dostaje się kasę zazwyczaj do ręki?
Ogólnie darmowe konto to raz dwa jest dziś.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Często dla wygody pracodawca zaleca konto, ale teoretycznie chyba zmusić nie może.Darecky pisze:muszę mieć konto, czy dostaje się kasę zazwyczaj do ręki?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Darecky przy wykładaniu towaru nawet może być. Tylko musisz pochodzić bo stawki oferują bardzo zróżnicowane (spotkałam się w jednym miejscy z 3,8 za h a w drugim 9 więc róznica spora). Ogólnie praca lajtowa tylko, że jak pracujesz w godzinach pracy sklepu to służysz jako informacja gdzie co jest i zbierasz baty, że to źle oznakowane, że ten chce taki miód i masz go z magazynu przynieść, że jaki z ciebie pracownik jak nie wiesz gdzie co jest itd...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sundance_kid, jak chce towary wyładowywać to nocna robota. 

-
- Guru bezprzewodowy
Ale to chyba tylko w marketach typu Carrefour itd. Jakieś drobne sklepiki osiedlowe to raczej na bierząco w dzień. Jakaś interweryzacja to raczej w nocy.ja.michal pisze:Sundance_kid, jak chce towary wyładowywać to nocna robota.
Od 4zł do 12zł, we Wrocławiu. Wszystko zalerzy, czy jesteś stałym pracownikiem czy świerzakiem. Ma znaczenie też obrót sklepu i lokalizacja.Sundance_kid pisze:Tylko musisz pochodzić bo stawki oferują bardzo zróżnicowane (spotkałam się w jednym miejscy z 3,8 za h a w drugim 9 więc róznica spora).
Przykładowo jak jesteś stałym pracownikiem to może być tak, że wypłatę dostajesz w łapę kiedy chcesz. Tzn pracujesz np. w weekendy i po weekendzie idziesz do szefowej aby wypłaciła Ci wypracowane pieniądze. Po pewnym czasie można nawet dostać taz. kredyt odnawialny czyli potrfzebujesz na 200zł to mówisz, bierzesz i odpracowujesz. Chociaż to są wyjątki na potrzeby licealistów, studnetów.
Ostatnio zmieniony 2009-06-02, 09:11 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Raczej w większych.marens pisze:Ale to chyba tylko w marketach typu Carrefour itd.
-
- Guru bezprzewodowy
Polecam mBank http://www.mbank.pl/ja.michal pisze:Ogólnie darmowe konto to raz dwa jest dziś.
http://www.mbank.pl/indywidualny/rachun ... izzyKONTO/
Musiałbyś gdzieś tutaj podejść z siostrą
http://www.mbank.pl/przewodnik/punkty_n ... on&city=60
Call center?Darecky pisze:Wiecie może, gdzie mógłbym szukać pracy?
[ Dodano: 2009-06-02, 10:17 ]
Zły pomysł jak na 17latka, miałem kiedyś z kumplem tygodniowy epizod. Dostaliśmy niesamowicie po pupie (robota)Darecky pisze:A co myślicie o pracy na budowie?
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-06-02, 10:22 ]
marens tak to nie piszemy na forum.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-02, 20:54 ]
Dalsza dyskusja na temat banków tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=186648#186648
Ostatnio zmieniony 2009-06-02, 09:21 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecky
Może głupie pytanie, ale jak będę w takim powiedzmy "Realu" to kogo i gdzie mam się pytać o pracę? Albo generanie jak będę szukał gdzie indziej to o kogo się pytać, kto się zajmuje takimi sprawami?
-
- Guru bezprzewodowy
Są specjalne, "agencje" pracy tymczasowej lub pracy dla młodzieży.
We Wrocławiu to podałbym Ci bez problemu lokalizacje, ale nie wiem jak to jest w Warszawie.
Działa to na takiej zasadzie, że mają różne oferty np. call center, ulotki, hostessy, sklepy itp. Idziesz rejestrujesz się, mówisz co Ci pasuje. Oni wydają Ci kwitek że jesteś od nich idziesz do pracodawcy i reszta to już zależy.
Jak jesteś zdeterminowany to pochodź po sklepach typu Żabka, osiedlowe spożywczaki i patrz czy nie ma w okolicy kasy "przyjmiemy do pracy". Tu może być problem od 18lat.
Dodam jeszcze, że chodząc po galeriach jest sporo ofert, ale to raczej do płci pięknej w sklepach z ubraniami.
We Wrocławiu to podałbym Ci bez problemu lokalizacje, ale nie wiem jak to jest w Warszawie.
Działa to na takiej zasadzie, że mają różne oferty np. call center, ulotki, hostessy, sklepy itp. Idziesz rejestrujesz się, mówisz co Ci pasuje. Oni wydają Ci kwitek że jesteś od nich idziesz do pracodawcy i reszta to już zależy.
Jak jesteś zdeterminowany to pochodź po sklepach typu Żabka, osiedlowe spożywczaki i patrz czy nie ma w okolicy kasy "przyjmiemy do pracy". Tu może być problem od 18lat.
Dodam jeszcze, że chodząc po galeriach jest sporo ofert, ale to raczej do płci pięknej w sklepach z ubraniami.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Darecky najczęściej ludzie kierowani sa tam przez agencje pracy tymczasowej.
-
W mniejszych miejscowośćiach to lepiej bo kontroli tyle nie ma no i jak sie wkręcisz to i nawet na kilka wakacjii pod rząd tak jak ja zacząłem kilka lat temu ok 5 lat w wstecz . Zaczynałem od 5zł i stopniowo dostawałem więcej aż do dziś 10 zł/godz praca typu wykopać kwietnik przewieść ziemię , kamienie , pomóc murarzowi . Cały czas u tej samej osoby .
Ważne jest to jak się pracuje i starannie oraz dokładnie liczyć czas pracy bo to widać jak ktoś sobie dopisze 2 godziny a roboty za dużo wiecej nie przybyło .
kumpel załatwił sobie robotę z OHP .
Ważne jest to jak się pracuje i starannie oraz dokładnie liczyć czas pracy bo to widać jak ktoś sobie dopisze 2 godziny a roboty za dużo wiecej nie przybyło .
kumpel załatwił sobie robotę z OHP .
Ostatnio zmieniony 2009-06-11, 07:41 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

- Darecky
Koledzy sprawdzicie mi CV ? Czy jak na 17-latka może być?
Jeszcze mam pytanie gdzie umieść informację, że posiadam książeczkę SANEPIDu ?
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Plik Word zapisany w formacie wstecznym.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Word 2007 około 60 KB
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-15, 20:56 ]
Darecky, nie rób nigdy takich rzeczy bo ktoś może to wykorzystać przeciwko Tobie.
Dlatego usunąłem linki do Twoich dokumentów.
Jeszcze mam pytanie gdzie umieść informację, że posiadam książeczkę SANEPIDu ?
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Plik Word zapisany w formacie wstecznym.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Word 2007 około 60 KB
[ Komentarz dodany przez: bob: 2009-06-15, 20:56 ]
Darecky, nie rób nigdy takich rzeczy bo ktoś może to wykorzystać przeciwko Tobie.
Dlatego usunąłem linki do Twoich dokumentów.
Ostatnio zmieniony 2009-06-15, 19:56 przez Darecky, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- ### BAN ###
Darecky, to nie był dobry pomysł to tu umieszczać 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Darecky, raczej nikogo nie interesuje gdzie chodziłeś do podstawówki czy gimka 
Do LO w zasadzie też raczej rzadko, choć tu może się przydać info o profilu.

Do LO w zasadzie też raczej rzadko, choć tu może się przydać info o profilu.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja myślę, że to może zostać - takie informacje bo co może napisać człowiek zaczynający mający 17 lat?
A kartkę pustą też głupio oddawać. Powyższe informacje posłużą zatem jako wypełniacz strony.
[ Dodano: 2009-06-16, 07:13 ]
przemox.1, ostatnie upomnienie za spam. Kolejne i będzie ban.
A kartkę pustą też głupio oddawać. Powyższe informacje posłużą zatem jako wypełniacz strony.

[ Dodano: 2009-06-16, 07:13 ]
przemox.1, ostatnie upomnienie za spam. Kolejne i będzie ban.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Niewiele. Ale chyba pracodawca ma tego świadomość?bob pisze:bo co może napisać człowiek zaczynający mający 17 lat?
No jeśli tak...bob pisze:Powyższe informacje posłużą zatem jako wypełniacz strony.![]()
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ważna tu będzie rozmowa kwalifikacyjna. Uwaga na zachowanie nawet "na korytarzu" przed rozmową. Zachować spokój, nie pocić się, nie pocierać rąk, ma być luzik. Po wejściu przedstawić się, nawiązać kontakt wzrokowy (pierwsze trzy sekundy decydują o wszystkim czasami) i śmiało bez kompleksu prowadzić rozmowę. Zwięźle i na temat. Pytanie o zarobki w trakcie rozmowy lub na zakończenie. Nie pytać na samym początku etc.
Darecky, będzie dobrze.
Darecky, będzie dobrze.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, dlatego CV takiego młodego człowieka nie będzie rozbudowaneJo_gurt pisze:Niewiele. Ale chyba pracodawca ma tego świadomość?

Nie można się denerwować, trzeba być rzeczowym i starać się nawiązać dobry kontakt z rekruterembob pisze:Zachować spokój, nie pocić się, nie pocierać rąk, ma być luzik.

Jednak nie należy przesadzać, bo jak się będzie patrzyło jakby się chciało zabić rekrutera to nic nie dabob pisze:nawiązać kontakt wzrokowy (pierwsze trzy sekundy decydują o wszystkim czasami)

Warto sobie przejrzeć poradniki na temat rozmowy, bo z doświadczenia wiem, że pewne pytania pojawiają się na bank.bob pisze:Pytanie o zarobki w trakcie rozmowy lub na zakończenie. Nie pytać na samym początku etc.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście. Sami nie wymuszamy zaraz po wejściu.YaHooo pisze:bo z doświadczenia wiem, że pewne pytania pojawiają się na bank.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Poza tym najprawdopodobniej na początku pojawi się pytanie: Proszę mi o sobie powiedzieć kilka słówbob pisze:Sami nie wymuszamy zaraz po wejściu.

Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
-
O zarobkach to na koniec lepiej zostawić bo wiem coś o tym kiedyś się zapytałem mojej 'szefowej' ile płacić będzie mi za godzinę a ona odpowiedziałą : że jak nie wiesz co będziesz jeszcze dobrze robił to nie pytaj na początek o kasę tylko o to co dokładnie trzeba zrobić i o termin wykonania roboty wiem że ludzie lubią jak sie jest przed czasam w pracy np :kazała być na godzinę 6 rano to ja jestem o 5.50 godz. to jest duży plus . I tak juz kilka lat u niej na forwarku agroturystycznym pracuje w wakacje . 

Netia 2Mb/s. 

-
- Guru bezprzewodowy
Na pytanie ile chciałbyś zarabiać najlepiej odpowiedziećbob pisze:Pytanie o zarobki w trakcie rozmowy lub na zakończenie.
"Tyle ile zarabia średnio osoba na podobnym stanowisku w państwa firmie"