Era czy Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Era czy Orange
Jako że stałem się nieszczęśliwym posiadaczem Play Online i stwierdziłem że nie jest to mobilny Internet postanowiłem coś z tym zrobić. Sprawdziłem ofertę ery, orange i wychodzi na to że w obu przypadkach będę miał stacje bazowe nieopodal ale w erze tylko zasięg GSM - czy mimo wszystko blueconnect lub of będzie działać? Oferta ery podoba mi się pod względem wyższego transferu i możliwości dokupienia gb. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jarek
-
- ### BAN ###
Re: Era czy Orange
Najlepiej kup starter orange i ery i protestuj jak to chodzi
Możesz zobaczyć tutaj jak daleko jest od Ciebie najbliższy BTS/NoodeB
http://mapa.btsearch.pl/
Możesz zobaczyć tutaj jak daleko jest od Ciebie najbliższy BTS/NoodeB
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, jak masz zasięg GSM to internet będzie działać. Jednak trzeba wziąć pod uwagę to, że EDGE czasem jest bardzo obciążone i można się mocno zdenerwować jak się chce skorzystać z internetu...jareq pisze:czy mimo wszystko blueconnect lub of będzie działać?
Pozdrawiam YaHooo
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Jest mobliny pod warunkiem bycia z zasięgu 3G PLAY.jareq pisze:Play Online i stwierdziłem że nie jest to mobilny Internet
Tak, będzie w GPRS lub EDGE jeżeli nie ma 3G (UMTS/HSDPA) i tak ma cała wielka trójca.jareq pisze:ale w erze tylko zasięg GSM - czy mimo wszystko blueconnect lub of będzie działać?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Musialbys najlepiej kupic starter kazdej sieci i potestowac co najlepiej bedzie dzialac, ale jesli z ery masz tylko sygnal gsm to na wstepie na pewno bym oferte tej sieci odrzucil, widze natomiast ze masz niedaleko nodeb z Plusa i zastanawialbym sie sam pomiedzy Plusem a Orange(trzeba przetestowac jak dziala kazda z tych uslug)
-
- Guru bezprzewodowy
Musze sprostowac, w Erze nie da rady odnowic limitu. Taka oferte ma tylko Plus i Play. Swoja droga przybywa lawinowo niezadowolonych osob z Playa.
-
No właśnie ten link znalazłem na Waszym forum (szukałem pół dnia) i postanowiłem się zarejestrować.przemox.1 pisze:Możesz zobaczyć tutaj jak daleko jest od Ciebie najbliższy BTS/NoodeB
Nie musi być szybko, potrzebuje tylko przesłać plik, sprawdzić pocztę, zamówić bilet - nie wszystko działa na telefonie. Może za dużo żądam ale przez skype da rade rozmawiać?Tak, jak masz zasięg GSM to internet będzie działać.
Mam dwie anteny niedaleko domu ale tam gdzie jadę najbliższa jest 40 km od tego punktu.wojteks pisze:Jest mobliny pod warunkiem bycia z zasięgu 3G PLAY.
Czyli wszyscy oprócz Play?wojteks pisze:Tak, będzie w GPRS lub EDGE jeżeli nie ma 3G (UMTS/HSDPA) i tak ma cała wielka trójca.
W domu mam normalny Internet więc chodzi mi tylko o jak największy zasięg w Polsce + zasięg w Trzcielu (tam odpada chyba Plus).adixm pisze:potestowac co najlepiej bedzie dzialac
Dobrze mi się wydaje że najwięcej nadajników ma Orange?
A tu nadajniki - może mi coś doradzicie:
x - dom
A do jakiej prędkości spada?marens pisze:Musze sprostowac, w Erze nie da rady odnowic limitu. Taka oferte ma tylko Plus i Play. Swoja droga przybywa lawinowo niezadowolonych osob z Playa.
-
- Guru bezprzewodowy
Orange 64kbit teoretycznie
Plus 32kbit
Era 16kbit
Play 16kbit
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-06-11, 21:18 ]
Drobna edycja postu.
Plus 32kbit
Era 16kbit
Play 16kbit
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-06-11, 21:18 ]
Drobna edycja postu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-11, 20:18 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No jeśli to będzie stabilne EDGE to zapewne będzie można pogadać przez Skype'a.jareq pisze:Nie musi być szybko, potrzebuje tylko przesłać plik, sprawdzić pocztę, zamówić bilet - nie wszystko działa na telefonie. Może za dużo żądam ale przez skype da rade rozmawiać?
No to o 3g możesz zapomnieć, obawiam się, że nawet o GSM możesz zapomnieć, bo teoretyczny zasięg to jest około 30km.jareq pisze:Mam dwie anteny niedaleko domu ale tam gdzie jadę najbliższa jest 40 km od tego punktu.
Pozdrawiam YaHooo
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
marens, pisze, że do 32kbit, ale różnie to bywa.
-
- Guru bezprzewodowy
Pisze z praktyki, chociaz w moim przypadku dbaja o to abym nie mial szans wykorzystac limitu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ja nie wiem jak jest praktycznie bo mam na kartę Playa a tam kasy niema netu niema.
-
- ### BAN ###
Co to dla mnie 10GB przy zasięgu HSxPA
Trochę YT się posiedzi ściągnie się Debiana i co już nie ma 10GB
Trochę YT się posiedzi ściągnie się Debiana i co już nie ma 10GB
-
A zgodnie ze screenami jakie zamieściłem jakie mogę mieć transfery?
- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Od teoretycznych 230 kb/s do do teoretycznych 3 Mb/s.jareq pisze:A zgodnie ze screenami jakie zamieściłem jakie mogę mieć transfery?
Elektroniczna rewolucja
-
- Mistrz bezprzewodowy
A wie ktos jak wyglada to w praktyce?marens pisze:Orange 64kbit teoretycznie
[ Dodano: 2009-06-12, 11:08 ]
Najlepsze pokrycie gprs/edge ma z tego co kojarze Plus, ale najlepszego pokrycia umts/hsdpa juz na pewno nie ma(mowie o calej Polsce), ogolnie cena blueconnecta i orange free jest zblizona, ale jakosc juz niekoniecznie i trzeba potestowac co lepiej wypadnie:]jareq pisze: W domu mam normalny Internet więc chodzi mi tylko o jak największy zasięg w Polsce + zasięg w Trzcielu (tam odpada chyba Plus).
Dobrze mi się wydaje że najwięcej nadajników ma Orange?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładniej to nie da sie powiedzieć niestety. Trzeba to sprawdzić doświadczalnieJojo pisze:Od teoretycznych 230 kb/s do do teoretycznych 3 Mb/s.
Pozdrawiam YaHooo
-
A ma ktoś dokładną ilość btsów - na stronie uke brak informacji a dane w internecie są z 2007 roku.adixm pisze:Najlepsze pokrycie gprs/edge ma z tego co kojarze Plus
Wszystko się pomieszało i został Orange i Plus (bo mają nadajniki umts w mojej okolicy).
Interesuje mnie jak często nie macie zasięgu w tych usługach w małych miasteczkach/na wsi.
Czy każda stacja bazowa ma również EDGE?
Czym różni się GSM900/1800 oprócz tego że ten 2 ma krótszy zasięg?
Znalazłem ten mapki zasięgu (może komuś się przyda):
http://zasieg.orange.pl/mapAction.do?co ... 0&mlon=0.0
http://www.plus.pl/mapa_zasiegu_plusa/
http://www.era.pl/pl/biznes/uslugi_porady/mapa_zasiegu
Jesteście w stanie stwierdzić czy Orange czy Plus ma większy zasięg w Polsce?
Czy Orange ma znacznie więcej umtsów?
- bob
- Guru bezprzewodowy
jareq, zapoznaj się z tego forum.jareq pisze:Znalazłem ten mapki zasięgu (może komuś się przyda):
-
- Guru bezprzewodowy
Jak mowa o Bielanach Wr. to wszycy mają zasięg.jareq pisze:(bo mają nadajniki umts w mojej okolicy).
Nie, ale to wiąże się z odpowiedzią na pytanie:jareq pisze:Czy każda stacja bazowa ma również EDGE?
Zasięg mamy zawsze, w 99% tylko kwestia czy GPRS czy EDGE i jego "jakość" (czyt. czy sieć jest zapchana)jareq pisze:Interesuje mnie jak często nie macie zasięgu w tych usługach w małych miasteczkach/na wsi.
Większa pojemność sieci, ogólnie zasada jest taka 1800 stawiamy w miejscach gdzie jest duże obciążenie sieci i dużo użytkowników np centra miast, osiedla mieszkalne, tak jak w Twojej okolicy Bielany Wr. czyli ogromna ilość marketów na małym obszarze i dużo ludzi kupujących.jareq pisze:1800
GSM 900 jest stawiany aby pokryć obszary słabiej zurbanizowane, np mniejsze miejscowości, pola, lasy. (tak łopatologicznie)
jareq pisze:Znalazłem ten mapki zasięgu (może komuś się przyda):
Teoretycznie Plus, ale to tylko i wyłączenie czysto teoretycznie.jareq pisze:Jesteście w stanie stwierdzić czy Orange czy Plus ma większy zasięg w Polsce?
Każdy operator ma swoje wady/zalety i w różnych lokalizacjach może różnie działać. Dodatkowo dziś działa tak a jutro inaczej.
jareq pisze:Czy Orange ma znacznie więcej umtsów?
Powiem Ci szczerze przy Twoim poziomie wiedzy, lepiej kup startery SimPlusa i pobaw się pakietem internetowym oraz Heyah bez pakietów. Korzystaj w różnych lokalizacjach i jak zapoznasz się z internetem bezprzewodowym na EDGE/GPRS wtedy będziesz mógł podjąć decyzję czy brać jakiś abonament.
Unikniemy wtedy tematów "internet bezprzewodowy to oszustwo". Dodam, że 3 nadajniki w okolicy które są bliżej nie znaczą, że będzie dział internet szybciej od 2 które są oddalone dalej.
[ Dodano: 2009-06-12, 14:41 ]
Orange
12584 w tym:
CDMA 450: 651
GSM 900: 5198
GSM 1800: 3859
UMTS 2100: 2876
Plus
14213 w tym:
GSM 900: 7895
GSM 1800: 2520
UMTS 2100: 3798
Era
11993 w tym:
GSM 900: 6627
GSM 1800: 2253
UMTS 2100: 3113
Play
3908 w tym:
EGSM 900: 1558
UMTS 2100: 2874
Pozwolenia radiowe
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?new ... ace=Lead01
-
- ### BAN ###
Dawno temu przeglądałem te mapkijareq pisze:Znalazłem ten mapki zasięgu (może komuś się przyda):
Według mapki Ery to w sąsiedniej wiosce jest GPRS a ja się przez UMTS łączyłem
-
- Guru bezprzewodowy
Podobnie jest z Plusem, na mapce jest mniej EDGE niż w rzeczywistości.przemox.1 pisze:Według mapki Ery to w sąsiedniej wiosce jest GPRS a ja się przez UMTS łączyłem
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No i niestety to tylko teoria, oszuści umieścili cwany punkt w regulaminie, a i tak tną do 16 kbpsmarens pisze:Orange 64kbit teoretycznie
Sprawdzone niestety.
-
A składałeś reklamację ?DJ1910 pisze:[...]
No i niestety to tylko teoria, oszuści umieścili cwany punkt w regulaminie, a i tak tną do 16 kbps
Sprawdzone niestety.
Bo jeszcze z tego co wiem, to 64Kb dotyczy tylko nowych ofert.
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 17:07 przez adamos22, łącznie zmieniany 1 raz.
- DJ1910
W sumie nie, ale i tak pewnie powiedzą że ten punkt regulaminu nie nakazuje im dawania 64kbps
EDIT0:
Wow pozytywne zaskoczenie mnie spotkało. Zadzwonilem pod *100, opowiedzialem facetowi o sprawie, i stwierdził że rzeczywiście jest błąd. Powiedzial że zapoda mi kolejne 500MB bez limitu, i po tych 500MB już powinienem mieć przycięcie 64kbps,a nie 16kbps
Teraz czekam na te zmiany, co bedzie dalej to opowiem
EDIT1:
Blokada zdjęta zgodnie z obietnicą
EDIT0:
Wow pozytywne zaskoczenie mnie spotkało. Zadzwonilem pod *100, opowiedzialem facetowi o sprawie, i stwierdził że rzeczywiście jest błąd. Powiedzial że zapoda mi kolejne 500MB bez limitu, i po tych 500MB już powinienem mieć przycięcie 64kbps,a nie 16kbps
Teraz czekam na te zmiany, co bedzie dalej to opowiem
EDIT1:
Blokada zdjęta zgodnie z obietnicą
-
- Guru bezprzewodowy
Czyli dziury w systemie się kłaniają.DJ1910 pisze:po tych 500MB już powinienem mieć przycięcie 64kbps,a nie 16kbps
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dobra instrukcja dla innych.DJ1910 pisze:Zadzwonilem pod *100, opowiedzialem facetowi o sprawie, i stwierdził że rzeczywiście jest błąd. Powiedzial że zapoda mi kolejne 500MB bez limitu, i po tych 500MB już powinienem mieć przycięcie 64kbps,a nie 16kbps
- DJ1910
marens pisze:Czyli dziury w systemie się kłaniają.
I to jakie...
Jestem informatykiem i się dziwie...nie wiem w jakim języku i systemie oni to tworzą, ale przecież do obsługi takiego zdarzenia jak przekroczenie limitu zapewne wystarczy jedna dobrze napisana funkcja...Programista ze mnie kiepski, ale chyba Ci co zajmują się softem dla Orange nie reprezentują poziomu wyższego ode mnie.
Aha...no i ponarzekałem konsultantowi też na działanie usługi, czyli często wywalanie połączeń gdy łączę się mając HSDPA. Bo na EDGE'u nie było takowych problemów. Być może to też wpłynęło na jego decyzję o kolejnym pakiecie 500MB.
Ostatnio zmieniony 2009-06-14, 19:31 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
DJ1910, bug są u każdego providera. Myślę, że nie ma co przesadzać, że jest ich więcej w Orange niż u innych.
-
- Guru bezprzewodowy
Pewnie nie miał innego wyjścia, albo Ciebie spławić, że do 64kbps albo odnowić limit.DJ1910 pisze:Być może to też wpłynęło na jego decyzję o kolejnym pakiecie 500MB.
Zastanawiam się, czy całe przymulenie sieci nie ma czegoś wspólnego z VPNem?bob pisze:Myślę, że nie ma co przesadzać, że jest ich więcej w Orange niż u innych.
PS. Zmieniłeś taryfę w UPC (stopka)
Tylko też nie da się tak o załatać systemu w trybie online, chociaż mogę się mylić.DJ1910 pisze:Ci co zajmują się softem dla Orange nie reprezentują poziomu wyższego ode mnie.
Prościej byłoby napisać od nowa pozbawiony błędów i go wdrożyć. Tylko takie wyłączenie wymagałoby odłączenia sporej części sieci. Tak jak np dzisiejszy update w mBanku. Wyłączyli wszystkie możliwe tryby dostępu.