problem z modemem huawei e800
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z modemem huawei e800
Witam,
Miesiac temu kupilem modem hauwei e800 zeby nie podpisywac umowy z plusem na 24 m-ce tylko z wlasnym na 12 m-cy.
Badalem na moim laptopie (hp compaq 6720s, CPU 2 rdzenie 2GHz,RAM 4GB) predkosci w roznych miastach przy pomocy karty sim data. Pozniej dopiero zauwazylem ze on nic wiecej nie moze - pochodzi chwilke i rozlacza, staje sie nie widoczny itp. Byl juz w serwisie i stwierdzono ze sprawny
Kupilem ostatnio przejsciowke zeby dzialal modem na komputerze PC na porcie usb i tam dziala.
Probowalem roznych zmian i nic nie pomoglo, teraz to nawet go nie pokazuje w managerze urzadzen.
Miesiac temu kupilem modem hauwei e800 zeby nie podpisywac umowy z plusem na 24 m-ce tylko z wlasnym na 12 m-cy.
Badalem na moim laptopie (hp compaq 6720s, CPU 2 rdzenie 2GHz,RAM 4GB) predkosci w roznych miastach przy pomocy karty sim data. Pozniej dopiero zauwazylem ze on nic wiecej nie moze - pochodzi chwilke i rozlacza, staje sie nie widoczny itp. Byl juz w serwisie i stwierdzono ze sprawny
Kupilem ostatnio przejsciowke zeby dzialal modem na komputerze PC na porcie usb i tam dziala.
Probowalem roznych zmian i nic nie pomoglo, teraz to nawet go nie pokazuje w managerze urzadzen.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z modemem huawei e800
Czyli modem jest w porządku. Moim zdaniem to jest wina zbyt słabej wydajności prądowej portu w laptopie. A masz możliwość sprawdzenia jak działają inne karty w złączu ExpressCard?marek28 pisze:Kupilem ostatnio przejsciowke zeby dzialal modem na komputerze PC na porcie usb i tam dziala.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
A na laptopie tak sprawdzałeś?marek28 pisze:Kupilem ostatnio przejsciowke zeby dzialal modem na komputerze PC na porcie usb i tam dziala.
Nie pomagam na PW!
-
Witam,
Odp. na pytanie czy sprawdzalem na innym laptopie z e. c. - nikt z moich znajomych nie ma takiego laptopa.
Odp. na pytanie czy sprawdzlem u siebie na laptopie z przejciowka - sprawdzalem, takie polaczenie nic nowego nie daje.
Odp. na pytanie czy sprawdzalem na innym laptopie z e. c. - nikt z moich znajomych nie ma takiego laptopa.
Odp. na pytanie czy sprawdzlem u siebie na laptopie z przejciowka - sprawdzalem, takie polaczenie nic nowego nie daje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli rozumiem że jest tak samo jak bezpośrednio w gnieździe ExpressCard.marek28 pisze:na pytanie czy sprawdzlem u siebie na laptopie z przejciowka - sprawdzalem, takie polaczenie nic nowego nie daje.
To już drugi HP który ma problem z modemem w gnieździe ExpressCard. Ja bym to zgłosił na gwarancję tak jak to zrobiła druga osoba z naszego forum
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... ight=modem
Nie pomagam na PW!
-
- ### BAN ###
Może Windows wyłącza to urządzenie w celu oszczędzenia energii.
-
A jak sprawdzic Wasze odpowiedzi?
- wojteks
- *** Administrator ***
?marek28 pisze:A jak sprawdzic Wasze odpowiedzi?
Wejść we właściwości USB i odznaczyć "Pozwól windows na wyłaczanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii"
Nie pomagam na PW!
-
troche tego bylo do przejrzenia ale zaden z portow nie ma ustawionego oszczedzania energii
- wojteks
- *** Administrator ***
To wiemy ze to nie ten problem.marek28 pisze:zaden z portow nie ma ustawionego oszczedzania energii
Czy masz możliwość podłaczenie tego modemu przez przejściówkę do aktywnego HUBa USB (z dodatkowym zasilaczem 5V) i dopiero do laptopa?
Nie pomagam na PW!
-
nie, nie posiadam takiego hub'a.
A o przejscowce to chyba mozna zapomniec, bo wczoraj zauwazylem jak wystaje kawalek izolacji przy wejciu e.c. w przejcowce. Widac kabel byl slabo umocowany, a byl krociotki to dzialaly duze sily. Tym sie zajme sam, kiedys. Kupilem to 2 dni temu to jeszcze mam czas.
A o przejscowce to chyba mozna zapomniec, bo wczoraj zauwazylem jak wystaje kawalek izolacji przy wejciu e.c. w przejcowce. Widac kabel byl slabo umocowany, a byl krociotki to dzialaly duze sily. Tym sie zajme sam, kiedys. Kupilem to 2 dni temu to jeszcze mam czas.
- wojteks
- *** Administrator ***
To więcej pomysłów już nie mam (pożyczyć HUBa z zasilaczem z marketu/sklepu/od kogoś).marek28 pisze:nie posiadam takiego hub'a.
Nie pomagam na PW!
-
- ### BAN ###
-
Jak na razie jest tak ze od kilku dni nie wykrywa modemu. Zastanawiam sie czy to nie jest wina jakis blednych wpisow.
-
- ### BAN ###
Moim zdaniem to wina leży w systemie ja bym format zrobił, ale to dopiero w ostateczności
.

-
Tak, planuje format, bo tak bedzie najlatwiej, ale czekam az przyjdzie mi dysk zewnetrzny zeby zrobic kopie zapasowa swiezo postawionego systemu
- wojteks
- *** Administrator ***
Wcześniej tego nie napisałeś więc opis problemu nie był pełny a to nie pomaga w rozwiązywaniu problemów.marek28 pisze:Jak na razie jest tak ze od kilku dni nie wykrywa modemu
Nie pomagam na PW!
-
Jak nie bedzie chial po dobroci to mu zrobie format, a jesli wczesniej sie cos uda to zrobie backup z tego co mam teraz.
- emkay
- Użytkownik forum
Ściągnij sobie wersję LiveCD Ubuntu i sprawdź pod nim czy masz to samo...Ja mam HP Paviliona dv6625ew i e800 dziala rewelacyjnie. Pod Ubuntu też nie ma problemów z działaniem tego modemu nawet przy standardowym programie do łączenia...konfiguracja jest uproszczona do minimum.
Jak coś to służę pomocą...
Problemy natomiast mam z Mini2140 ale to już inna bajka...
Jak coś to służę pomocą...
Problemy natomiast mam z Mini2140 ale to już inna bajka...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zatem jak dla mnie to jest za mała wydajność prądowa portów USB w laptopie. Bo tak się składa, że Huawei e800 i tak korzysta z portu USB (który jest częścią złącza EC).marek28 pisze:Odp. na pytanie czy sprawdzlem u siebie na laptopie z przejciowka - sprawdzalem, takie polaczenie nic nowego nie daje.
Pozdrawiam YaHooo 

- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja tez obstawiam ten problem. Tym bardziej, ze ten HP to niska polka, wiec mogli i na tym przyoszczedzic...YaHooo pisze:Zatem jak dla mnie to jest za mała wydajność prądowa portów USB w laptopie. Bo tak się składa, że Huawei e800 i tak korzysta z portu USB (który jest częścią złącza EC).

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Wlasnie wrocilem przed chwila spod linuxa. mam plytke kubuntu64 nagrywna 13-01-2009 czyli w miare nowe. Tam po wsunieciu modemu pojwia sie pozycja ze mozna uwozyc polaczenie uttyUSB. Wpisalem numer iPlus'a *99***1#, nie polaczylo, bo pozostalych danych nie podalem, bo nie znalem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
APN: www.plusgsm.plmarek28 pisze:Wpisalem numer iPlus'a *99***1#, nie polaczylo, bo pozostalych danych nie podalem, bo nie znalem.
Login: plusgsm
Hasło: plusgsm
- emkay
- Użytkownik forum
Apn się zgadza...ale login i haslo nie powinno być czasem puste?
to przy orange jeśli dobrze kojarze to wpisywalo sie internet w loginie i w hasle
Ostatnio zmieniony 2009-06-20, 21:31 przez emkay, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie.emkay pisze:ale login i haslo nie powinno być czasem puste?

Jak już to można próbować APN internet.
Z resztą. Leniwi jesteście bo wszystko jest na forum.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Dane do konfiguracji połączeń (APN, login, hasło, numer)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Wsio ryba. Ja u siebie wpisywałam ppp i działało, zostawiałam czyste tez działało.emkay pisze:ale login i haslo nie powinno być czasem puste?
-
Bardzo prosze o pomoc. Kombinuje pod Kubuntu 8.10 i mi nie wychodzi. Po prostu nie umiem. Myslalem ze wpisze cos w okienko i zadziala, a tu nic.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wszędzie działa "internet" bez uzupełniania usera i passwordu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety nie zawsze jak powinien. W heyah muszę podać login i hasło bo albo nie łączy, albo łączy w prędkości max 3G (384kb/s).bob pisze:Wszędzie działa "internet" bez uzupełniania usera i passwordu.
marek28, patrzyłeś tutaj? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=17700" target="_blank">»Manager«</a>
- emkay
- Użytkownik forum
W którym miejscu utknąłeś?marek28 pisze:Bardzo prosze o pomoc. Kombinuje pod Kubuntu 8.10 i mi nie wychodzi. Po prostu nie umiem. Myslalem ze wpisze cos w okienko i zadziala, a tu nic.