Nie wiem w którym miejscu na forum umieścić ten topic, dlatego pisze tutaj.
Od pewnego czasu przeglądałem oferty różnych firm sprzedających internet bezprzewodowy. Nawet dzięki pewnym znajomościom udało mi się potestować osobiście łącze iPlusa które w wielu rankingach uważane jest za najlepsze w Polsce jeśli chodzi o bezprzewodówkę. Jednak nie było ono dla mnie zadowalające, już miałem rezygnować z wszelkich tego typu rozwiązań i zostać przy kablu z tepsy, gdy pewnego dnia zobaczyłem reklamę firmy Nordisk w autobusie.
Ciekawość i potrzeba zwyciężyła, zadzwoniłem i umówiłem się na konkretną godzinę. Odwiedził mnie przedstawiciel i przy mnie wykonał kilka testów łącza które oferują.
Byłem w ciężkim szoku, w porównaniu do iPlusa łącze było co najmniej 3 krotnie szybsze a wykonując testy na pingi i stabilność łącza to już w ogóle kosmos, zachowywało sie prawie jak kabel, a facet i tak twierdził że u mnie jest średni sygnał(mieszkam w ciasnym blokowisku, dla zainteresowanych miałem 1,6 do 1,9Mb dl i 0,4 do 0,7 up, pingi od 40-80 średnio kolo 70)
Czy ktokolwiek wcześniej słyszał o czymś takim jak CDMA i czy rzeczywiście jest to tak dużo lepsza technologia od GSM? Z tego co mi wiadomo to cała azja i w europie Czechy chodzą na tym, a teraz jak widac wchodzi tez do Polski.
Co więcej dla osób które nie maja szczęścia mieszkać w dużych miastach gdzie jest HSDPA, ma to być ekstra alternatywa.
Więc czy ktoś z was miał już okazję sprawdzić CDMA u siebie?
Bo sprawa jest prosta, ja wezmę to łącze- cena jest przystępna i śmiga bardzo dobrze, tylko biorąc usługę iPlusa czy Orange czy jakakolwiek inna GSM wiem czego spodziewać się w skali Polski, a tutaj nie za bardzo u mnie jest super ale jak dalej w Polske?
Dlatego chciałbym mieć jakieś lepsze pojęcie na temat działania tego operatora
Moje pytanie i prośba jest następująca.
dzwońcie pytajcie i testujcie łącza Nordiska u siebie(teoretycznie mają 43% pokrycia i ciągle sie rozwijają), pomóżcie mi i kolejnym użytkownikom tego nowego "cudeńka" ocenić i porównać do konkurencji
www.nordiskpolska.pl dla leniwych bez google

jak tylko przyślą mi modemik, zrobię jakiś pierwsze testy