Czy zamiana telefonu na modem coś zmieni?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
salempl
Początkujący użytkownik forum

Czy zamiana telefonu na modem coś zmieni?

Post autor: salempl »

Witam
Od razu na wstępie napiszę że bardzo lubię to forum i nadal w pamięci mam pomoc kilku osób odnośnie konfiguracji routera.Nadmienię również że przeczytałem większość jak nie wszystkie FAKI które mogłyby mi pomóc.Mam Laptopta Toshibę 2x1,66ghz C2D ,2gb ramu ,Windows 7 RC1 i podpięty pod to kablem telefon Nokia N82-1 z Play Online na kartę (z racji wykonywanego zawodu marynarza nie bardzo mam po co podpisywać cyrograf z operatorami). Do rzeczy. Mieszkam w Gdyni na ul. Rozewskiej,DOWNLOAD wg speedtestu to 0.69kb/s , UPLOAD - 0.35 kb/s ping zaś to 143ms(czasem wskoczy i na 202ms) do serwera w Warszawie.Czy to są wartości "optymalne" dla telefonu pracującego w HSDPA,mojego miejsca zamieszkania oraz standardowego Windowsowego Firewalla i Avira AntyVirus?.Wiem i rozumiem że 7,2mbit tu nie osiągnę,z tego co mi się obiło o uszy i tak PLAY ogranicza prędkość do 1mbit/s ale czy ktoś (może być w trybie "for dummies") wyjaśni mi czy to czy 0,69kb/s Downloadu jest normalne? z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam użytkowników forum bez kabli!

P.S. Łączę się przez ustanowione w Windowsie połączenie internetowe a nie Nokia PC Suite
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Czy zamiana telefonu na modem coś zmieni?

Post autor: krystianb »

salempl pisze:wyjaśni mi czy to czy 0,69kb/s
Czy aby nie Mb/s bo od dłuższego czasu standardowo w takich jednostkach spedtest.net podaje co do pl to nie wiem. Z resztą najlepsze efekty dają próby ściągania plików, z szybkich serwerów (np micro$oft). Jeśli Twoj wynik wynosi jedenak okło 0.7Mb/s to już dużo więcej nie zdziałasz (Play ogranicza do max 1Mb/s), a na kiepskim modemie bez zewnęrznej anteny mikropaskowej może być nawet gorzej, jedyny problem to szybka ekspoatacja telefonu długimi godzinami i gigabajtami przesłanymi po hsdpa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Tak 700 kbps to jest tak calkiem dobrze jak na Play w miescie.
Na pewno o 23 - 24 i pozniej bedzie to cos okolo 1 Mbps.
Twoje osiagi sa jak najbardziej w porzadku.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

salempl pisze:0,69kb/s
Przecież to prędkość = zero chyba że pomyliłeś jednostki i powinno być 0.69Mbps?

Czy możesz zmienić miejsce i podjechac do innego NodeB Play żeby zobaczyć jak jest w innej lokalizacji.
Nie pomagam na PW!
salempl

dziękuję bardzo za odpowiedź i tak są to oczywiście Mbps.Jutro postaram się podjechać do innych BTSów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

salempl pisze:Jutro postaram się podjechać do innych BTSów.
Sprawdź z domu po 23 albo o 4 rano bo popołudniu jest największe obciążenie NodeB.
Nie pomagam na PW!
salempl

a jeszcze mam pytanie,gdy robię na Playstation 3 speedtest przez przeglądarkę Download mam 0.22Mb/s a Upload 0.26Mb/s przy pingu 309ms do serwera w Warszawie.Czy tracę przez router aż ok 0.55Mb/s czy to może wina poprostu architektury Playstation.Podczas konfiguracji połaczenia internetowego bezprzewodowego pokazuje mi że jestem za NAT2 (co nie stanowi jako tako problemu z dostepem do internetu z poziomiu konsoli Playstation) aczkolwiek może tu leży problem? Sprawdze prędkości o rzeczonych godzinach i nie omieszkam napisać.

Po drugim teście w ogóle pokazało mi na PS3 DL > 0.13 Mb/s a UL > 0.12Mb/s przy pingu 192 do tego samego serwera,spróbuję kablem połaczyć laptopa z PS3,ciekawe jakie wyniki pokaże.

No i rzeczywiście nocą można osiągnąć lepsze wyniki (chociaż nieprzekraczające 85-90 Mbps) co jednak mnie zastanawia to przez router na PS3 mam 0.13Mbps do 0.22 Mbps , zaś kiedy wykluczę router i podłącze konsolę kablem bezpośrednio z laptopa to wartości są zbliżone do tych które mam na komputerze (tj. 0.55Mbps do 0.80Mbps),czy przez router jest aż taka strata? dodam że wszystkie inne urządzenia które mogłyby ciągnąć z routera są wyłaczone.
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

To ja może podłączę się do pytania, jestem w odległości około 10 km od nadajnika (3G/UMTS) i łączę się z netem za pośrednictwem Nokii N70, wyciągam maks. ok. 47 KB/s, biorąc pod uwagę możliwości tego telefonu, który obsługuje WCDMA 2100 z maksymalną szybkością pobierania 384 kb/s, wynikałoby z tego że to jest maksymalna szybkość z jaką mogę się połączyć, dBm mam na poziomie 81-91%, ping średnio w granicach 135-300.
Czy mam szansę osiągnąć szybszy transfer jeśli zmienię telefon na modem HSUPA/HSDPA (może coś firmy Huawei albo Sierra Compass), czy taka zamiana ma sens?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

plat1num pisze:Czy mam szansę osiągnąć szybszy transfer jeśli zmienię telefon na modem HSUPA/HSDPA (może coś firmy Huawei albo Sierra Compass), czy taka zamiana ma sens?
Moim zdaniem taka zamiana jest całkowicie uzasadniona :) Jak na UMTS tak ładnie śmiga, to na HSDPA/HSUPA powinno też tak działać. Niesety trudno mi powiedzieć ile byś wyciągnął.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ