Antena jeszcze raz...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
torba
Początkujący użytkownik forum

Antena jeszcze raz...

Post autor: torba »

Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowy na forum. Z zaciekawieniem przeglądam Wasze wypowiedzi na temat Play Online. Jednakże im więcej czytam tym większy pojawia się mętlik w mojej głowie. Sytuacja u mnie wyglada tak:
posziadam Play Online, odległość od nadajnika koło 6km, nadajnik widzę "gołym okiem", siła sygnału od 75 - 99% na hsdpa, pingi w granicach 250, dl w dzień koło 200 kbit, nad ranem ponad 1 Mbit. Posiadam małą antenkę o wysokości koło 5 cm, którą dostałem w salonie Play.
Moje pytanie brzmi: czy jest sens inwestowania kilku stówek w dobrą antenę i osprzęt? Czy MOŻE to poprawić znacząco (przynajmniej do 500 kbit w dzień) dl przy obciążonym nadajniku? Słowo "może" oznacza szansę powodzenia przynajmniej w 70% :) Pozdrawiam i Dziękuję
Ostatnio zmieniony 2009-09-02, 20:39 przez torba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Antena jeszcze raz...

Post autor: sp6huk »

Może najpierw zacznij od zainstalowania Top_NetInfo i podasz wartość mocy sygnału w dBi a nie w procentach.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Najpierw zrób tak jak sp6huk, radzi :)
Co do anteny polecam tą
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
torba

Witam ponownie. Wartości odczytane z tni : -91dBm, 35%, CsQ 11
torba

Witam. Sorry za post pod postem ale nie mogę edytować tego wyżej. Zadam pytanie inaczej: czy antena może pomóc przy problemie ze zbyt obciążonym nadajnikiem Play?? W nocy mam 1Mbit, w dzień 100kbit :( ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

czy antena może pomóc przy problemie ze zbyt obciążonym nadajnikiem Play?? W nocy mam 1Mbit, w dzień 100kbit ??
Niestety na obciążony nodeB nie pomoże. Jednak jak kupisz antenę kierunkową to możesz szukać innego, mniej obciążonego nodeB (nawet dalszego) i tam będziesz miał lepsze prędkości.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
torba

Witam ponownie. Czy ktoś może się pokusić o oszcowanie jakiej wartości ping będę mógł uzyskać na ww antenie? Teraz mam w granicach 200. Jakiej poprawy mogę się spodziewać? Może ma ktoś z tym jakieś doświadczenie. pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

torba pisze:Teraz mam w granicach 200. Jakiej poprawy mogę się spodziewać?
Bardzo optymistycznie przyjmując może uda się zejść do 130-150 ale to nie znaczy że tak będzie zawsze, każde zwiększone obciążenie NodeB/łącza do niego spowoduje natychmiastowy wzrost pingów.

Pingi niższe niż 100ms można mieć w Orange Freedom Pro (CDMA) albo w WiMax no i oczywiście po kablu.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ