Chłodzenie Axesstel MV410R

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
droga77
Stały użytkownik forum

Chłodzenie Axesstel MV410R

Post autor: droga77 »

Mam taki pomysł aby zrobić chłodzenie modemu bo się grzeje . Zrobić stojak na modem a pod spód umieścić wiatrak komputerowy a by jego chłodził . I mam pytanie jak wiatrak będzie wtłaczać powietrze razem z kurzem czy to nie wpłynie na działanie modemu ? Czy nie będzie zakłóceń w pracy modemu ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Chłodzenie Axesstel MV410R

Post autor: Blido »

droga77 pisze:Mam taki pomysł aby zrobić chłodzenie modemu bo się grzeje
Każde urządzenie elektryczne się grzeje :] Nie sądzę aby grzał się na tyle, aby było potrzebne aktywne chłodzenie. Układy scalone bez problemu działają w temperaturze nawet 80*C (Pamiętam jak stare Pentiumy II osiągały taką temperaturę)
droga77 pisze:I mam pytanie jak wiatrak będzie wtłaczać powietrze razem z kurzem czy to nie wpłynie na działanie modemu ? Czy nie będzie zakłóceń w pracy modemu ?
Jeśli kurz dostanie się do środka możesz nawet uszkodzić urządzenie, bo będzie działał jak izolacja termiczna. Gdyby routerowi potrzebne było chłodzenie, producent by je zamontował.
Oczywiście zakładam że router nie stoi obok grzejnika albo nie jest wciśnięty gdzieś między szafkę a ścianę.
droga77
Stały użytkownik forum

Post autor: droga77 »

Kurzu można się pozbyć poprzez wstawienie filtrów .
Przepraszam za błędy
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jak router stoi na strychu,gdzie masz 50*C w lecie,to chłodzenie jest wręcz konieczne,ale jeśli pracuje w temperaturach pokojowych,to tylko marnotrawienie prądu...
ODPOWIEDZ