Google testuje superszybki internet

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Google testuje superszybki internet

Post autor: Cisek »

Google zamierza zbudować szerokopasmową sieć światłowodową na terenie Stanów Zjednoczonych, dzięki czemu chce dotrzeć do około 500 tysięcy osób z 1-gigabitowym połączeniem do internetu.

Google najwyraźniej już nie tylko chce kontrolować wnętrze internetu, dostarczając coraz to nowsze narzędzia internautom, ale również dostęp do globalnej sieci, przynajmniej na terenie Stanów Zjednoczonych. Firma z Mountain View planuje bowiem zbudować szerokopasmową sieć światłowodową do celów testowych, która zapewni od 50 tys. do 500 tys. osobom dostęp do internetu z prędkością 1 gigabita na sekundę. Google obiecuje ponadto bardzo konkurencyjne ceny.

Eksperymentując z nowym dla siebie segmentem, Google planuje przetestować nowe sposoby budowania sieci światłowodowych. Wyszukiwarkowy gigant obiecuje również uruchomienie sieci w trybie otwartym, co oznacza, że użytkownicy będą mogli sami wybrać, z którym dostawcą internetu chcą podpisać umowę
Co o tym sądzicie według mnie byłoby super jakby było coś takiego w Polsce :)
Awatar użytkownika
bombel201
Użytkownik forum

Re: Google testuje superszybki internet

Post autor: bombel201 »

Bedzie, ale w 2345 roku. :)

1 gb/s...Nie wyobrazam sobie takiej predkosci.Przeciez ludzie na torentach nie nadazaliby dodawac nowe pliki do pobrania... xD :rotfl:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

bombel201 pisze:Bedzie, ale w 2345 roku.
Dziękuję że się przedstawiłeś. Wiemy już że jesteś zwykłym trollem. Zanim coś napiszesz, pomyśl.
bombel201 pisze:1 gb/s...Nie wyobrazam sobie takiej predkosci.
To masz słabą wyobraźnię. Takie łącza są już teraz w wielu nowo wybudowanych osiedlach europejskich miast. Bazują na światłowodowych sieciach LAN 1Gb/s a urządzenie klienckie to najczęściej taka światłowodowa karta sieciowa http://www.allegro.pl/item922538002_int ... odowa.html lub ewentualnie switch z portem optycznym i RJ-45 aby można było podłączyć do zwykłej karty ethernet.
bombel201 pisze:Przeciez ludzie na torentach nie nadazaliby dodawac nowe pliki do pobrania... xD :rotfl:
Internet to nie tylko torrenty. I nie wiem co ma do tego karta pamięci stosowana w aparatach Olympus.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Post autor: Cisek »

Ja uważam że lata 2012-2015 będę przełomowe dla internetu na świecie w tym Polsce.Niedługo i my będziemy cieszyć się super szybkim internetem bez problemów takich jak brak zasięgu
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:Takie łącza są już teraz w wielu nowo wybudowanych osiedlach europejskich miast.
I polskich także.
Ale nigdzie (także w Europie) przepływność dla pojedynczego użytkownika nie wynosi 1 Gbit/s,tylko szkielet sieci jest w takiej technologii.
Poza tym ładnie to wygląda - 1 Gbit/s,ale nawet nie do routera brzegowego dostawcy,tylko np.do osiedlowego albo miejskiego :rotfl:
Awatar użytkownika
bombel201
Użytkownik forum

Post autor: bombel201 »

Blido pisze:Dziękuję że się przedstawiłeś. Wiemy już że jesteś zwykłym trollem. Zanim coś napiszesz, pomyśl.
Wybacz, ale u nas wolno sie rozwija internet...Sa lacza 100 mb/s w sieciach kablowych, ale do 1 gb/s jeszcze sporo im brakuje.Pozatym co jest wprowadzane w USA to w Polsce pojawia sie ze sporym opoznieniem.
Siec LTE tez nie wiadomo kiedy moze wystartowac.A nawet jak wystartuje to w najwiekszych miastach po czym pozniej w miejszych miejscowosciach bedzie to sie rozwijac.
Blido pisze:Internet to nie tylko torrenty.
Tak?powaznie?Nie wiedzialem :)
Wiem, ze nie tylko istnieja programy p2p, ale powiedz mi w jakim celu komus lacze 1 gb/s.Do samego przegladania stron to jednak bardzo glupio by zabrzmialo.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Ciekawy jestem, czy szybkość transferu zapisywania plików na dysku twardym miała by wpływ na ostateczną szybkość ściągania plików w komputerze ? Wyliczając - 1 Gb/s to 128 MB/s , a prędkość dla zapisywania danych to np 78 MB/s, 90 MB/s i nawet ponad 100 MB/s. Oczywiście pisze się o dyskach SSD o transferze 1 GB/s , ale przeciętny użytkownik który kupił kompa rok czy dwa lata temu i tak ma ten wolniejszy dysk. Tak więc czy prędkość zapisu danych na dysku ma wpływ na szybkość internetu na tak szybkich łączach typu 1 Gb/s ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

MAREKMAREK pisze:Tak więc czy prędkość zapisu danych na dysku ma wpływ na szybkość internetu na tak szybkich łączach typu 1 Gb/s ?
Ma wpływ, ale tylko w wypadku danych zapisywanych na dysk twardy. Jeśli coś jest cache'owane w pamięci RAM to nie ma znaczenia.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Taka prędkość nie jest niczym nadzwyczajnym w wielu azjatyckich miastach. Z tego co widziałem zazwyczaj realizują to tam na światłowodach i osprzęcie towarzyszącym od Motoroli.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

bombel201 pisze:ale powiedz mi w jakim celu komus lacze 1 gb/s.Do samego przegladania stron to jednak bardzo glupio by zabrzmialo.
A nie pomyślałem o poczcie? Są osoby, które bardzo często korzystają z poczty e-mail i bardzo często wysyłają między sobą różne pliki, te większe i te mniejsze.

@Topic

Brawa dla Google! Oby tak dalej, a za parę lat i w Polsce zobaczymy szybkie łącza, bez limitów oraz w przystępnych cenach ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

O takim internecie możemy pomarzyć na razie, może za xxx lat, niektórzy mają problem, żeby mieć łącze o przepustowości co najmniej 1 Mb/s a co dopiero 1GB/s :szok:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez paweliplus, łącznie zmieniany 1 raz.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

paweliplus pisze:niektórzy mają problem, żeby mieć łącze o przepustowości co najmniej 1 Mb/s a co dopiero 1GB/s :szok:
Ale mają internet. Fakt obecne wagi stron troche utrudniają korzystanie z wolnego neta, nie wiem czy większośc z was miała działy internetowego życia typu jedyne łącze prepaid i wyłączone obrazki.

paweliplus jestes o wiele młodszy ode mnie i raczej nie załapałes sie na czasy kawiarenek internetowych, godzina za 5 złotych a jak coś chciałeś na pena nagrać to dycha dodatkowo.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bombel201 pisze:Pozatym co jest wprowadzane w USA to w Polsce pojawia sie ze sporym opoznieniem.
Akurat USA nie jest światowym wyznacznikiem jeśli chodzi o jakość abonenckich połączeń internetowych. :) Ich jakość wcale nie jest jakaś super-lepsza od polskich. Oczywiście czy to pokrycie czy cena to inna para kaloszy.
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

Jo_gurt pisze:Akurat USA nie jest światowym wyznacznikiem jeśli chodzi o jakość abonenckich połączeń internetowych.
Niestety w UK też z jakością mówiąc oględnie jest nienajlepiej. :cry:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Akurat USA nie jest światowym wyznacznikiem jeśli chodzi o jakość abonenckich połączeń internetowych.
To prawda. Przykład powinniśmy brać z krajów skandynawskich i bałtyckich, np z Łotwy, Szwecji i Finlandii.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Akurat USA nie jest światowym wyznacznikiem jeśli chodzi o jakość abonenckich połączeń internetowych. :) Ich jakość wcale nie jest jakaś super-lepsza od polskich. Oczywiście czy to pokrycie czy cena to inna para kaloszy.
Ale są w znacznie lepszej sytuacji niż my, bo:
- na 2,4 GHz mogą nadawać z mocą 2W
- na 5,x GHz z mocą 4W
- no i mają nielicencjonowane pasmo 900MHz gdzie z mocą dopuszczalna 2W uzyskuje się zasięgi do ok. 27km.
Jak tam byłem korzystałem z takiego netu od małego operatora mieszkając głęboko w lesie, 14 km od niego, a antenkę miałem przy oknie (dużo poniżej czubków wszystkich drzew).
Dzięki lepszym rozwiązaniom prawnym w zakresie gospodarki częstotliwościami radiowymi tam nie istnieje praktycznie problem białych plam.
Tam nawet wojsko na codzień korzysta sobie z pasm nielicencjonowanych 5,x GHz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

alias pisze:Ale są w znacznie lepszej sytuacji niż my, bo:
- na 5,x GHz z mocą 4W
- no i mają nielicencjonowane pasmo 900MHz gdzie z mocą dopuszczalna 2W uzyskuje się zasięgi do ok. 27km.
Ale to ma chyba niewiele wspólnego z łączami światłowodowymi o których mowa w temacie?
Co do mocy nadawania, to się zgodzę. Mamy najbardziej restrykcyjne ograniczenia w Europie. Możemy za to podziękować nawiedzonym moherom i pseudoekologom. Inna sprawa że zawsze można uzyskać specjalne zezwolenie na nadawanie z mocą większą niż 100mW, a większość osób jeśli chce zrobić most radiowy na dużą odległość i tak ma w głębokim poważaniu ograniczenia - przekroczenie ich jest dla urzędasów praktycznie nie do wykrycia.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

No tyle ma że sprawa dotyczy USA i tamtejszych realiów w kwestii internetu. My dziś ekscytujemy się CDMA, WCDMA, i innymi technologiami dzięki którymi możemy mieć jako taki net na tzw. "zaścianku", a ja opisałem coś z czego korzystałem 7 lat temu!
Więc nie do końca słuszne jest twierdzenie że "cyt. Akurat USA nie jest światowym wyznacznikiem jeśli chodzi o jakość abonenckich połączeń internetowych". Trzeba dobrze znać ich realia, żeby głosić tego typu twierdzenia.

Dodam w uzupełnieniu, że było to 2Mbps (o każdej porze dnia i nocy tyle było), za cenę $79. A pamiętacie co u nas w tym czasie oferowano? :/
Ostatnio zmieniony 2010-02-14, 21:33 przez alias, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:Mamy najbardziej restrykcyjne ograniczenia w Europie. Możemy za to podziękować nawiedzonym moherom i pseudoekologom.
Bzdura - podziękuj raczej Wspólnocie Europejskiej,bo to norma ETSI.
We wszystkich krajach UE obowiązuje ta sama EIRP.

[ Dodano: 2010-02-14, 21:34 ]
alias pisze:Ale są w znacznie lepszej sytuacji niż my, bo:
- na 5,x GHz z mocą 4W
W Polsce takie poziomy mocy tylko by problemy potęgowały.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

A to czemu? Problem to własnie teraz mamy w pasmach wolnych bo życie wymusza nagminne łamanie nieżyciowych przepisów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jaki mamy my obszar a jaki USA? Tak jeden stan to nasza Polska. 2W czy 4W to u nas za dużo.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

ja.michal pisze:2W czy 4W to u nas za dużo.
Oczywiście, że to za dużo. Wyobrażacie sobie, co by się działo gdyby każdy router w domu, i urynanety "nadawały" z taką mocą ? Na szczęście w 5 GHz nie ma jeszcze syfu, może nie jest to odczuwalne ze względu na dużą ilość kanałów, oraz nie dostosowania sprzętów domowych do pracy w tym standardzie, ale to kwestia czasu, coraz to więcej laptopów ma karty WiFi obsługujące ten standard. Na 2.4 GHz, w dużych miastach jest tak ogromny szum w eterze, przy czym działanie w tej technologi jest bardzo utrudnione. Co by się działo gdyby moc nadawania w naszym kraju była większa, to już sami możecie odpowiedzieć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Na szczęście w 5 GHz nie ma jeszcze syfu,
W większych skupiskach już jest :P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Jo_gurt pisze:W większych skupiskach już jest :P
Nie wiem o jakim mówisz mieście, ale w szczecinie jest jeszcze spokój w eterze.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W Wawie nie zestawisz linka w mieście :P Podejrzewam, że np. w Katowicach czy we Wrocku jest podobnie.
ODPOWIEDZ