problem z konfiguracją Edimax 6200n, H1820, iPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z konfiguracją Edimax 6200n, H1820, iPlus
Kłaniam się,
od przedwczoraj próbuję bezskutecznie skonfigurować router 3g Edimaxa 6200n z modem Huawei 1820, tak by udostępniał internet z iPlusa.
Chciałbym prosić o pomoc i podady, jak wykryć problem, który mam (i ewentualnie jak go rozwiązać).
Mam bardzo małe doświadczenie w tym zakresie, więc przepraszam za ewentualne głupie pytania.
Modem jest podpięty do routera, router podpięty kablem Ethernet do komputera stacjonarnego (kupiłem już kartę WiFi, ale na razie jej nie montowałem w komputerze stacjonarnym, do testowania obecności sieci wykorzystując drugi komputer - laptop z kartą sieci bezprzewodowej).
Na razie osiągnąłem etap, w którym laptop wykrywa sieć WiFi (pisze, że jakość połączenia bardzo dobra).
Niestety ani na stacjonarnym, do którego podpięty jest kablem router, ani na laptopie nie pojawia się internet.
Modem z kartą działa poprawnie wpięty samodzielnie do komputera, problem jest więc albo w konfiguracji, albo w samym routerze (ale jest nowy ze sklepu), albo w kablowym połączeniu routera z komputerem stacjonarnym (ale laptop łączy się z siecią WiFi więc, połączenie chyba jest poprawne).
Konfigurować zestaw próbowałem na 2 sposoby: za pomocą programiku dostarczonego na płycie oraz przez stronę konfiguracyjną, do której wchodzi się podając adres IP routera.
W pierwszym przypadku docieram do miejsca, w którym program pyta o kraj (Polska) i dostawcę internetu (Plus/Polkomtel) i dalej nic się nie dzieje. Czy ktoś wie gdzie popełniam błąd w tym przypadku?
W drugim przypadku (konfiguracji przez stronę) nie jestem pewien jakie parametry podać, gdy jestem pytany o PIN (ten mam), nazwę użytkownika, hasło, ATP i prefix numeru telefonu. Czy ktoś zna te parametry w przypadku iPLUSA?
Próby upgrade'u fimware'u doprowadziły do zknięcia zawartości strony konfiguracyjnej routera (we wszystkich opcjach pojawia sie "undefined" i musiałem wrócić do najwcześniej wersji firmware'u dostępnej na stronie Edimaxa).
Gdy wchodzę w windowsową diagnostykę problemu z połączeniem internetowym (po tym ja nie udaje mi się połączyć ze stroną internetową), to dowiaduję się, że coś jest nie tak z moim połączeniem sieciowym (jak można sprawdzić, że kabel i karta sieciowa poprawnie działają?).
Ponieważ zajmuję sie konfiguracją sieci po raz pierwszy, to podejrzewam, że robię jakiś elementarny błąd, ale nie mam pojęcia jaki. Co powinienem zrobić, by ten błąd wykryć?
Byłbym wdzięczny za jakąś pomoc.
od przedwczoraj próbuję bezskutecznie skonfigurować router 3g Edimaxa 6200n z modem Huawei 1820, tak by udostępniał internet z iPlusa.
Chciałbym prosić o pomoc i podady, jak wykryć problem, który mam (i ewentualnie jak go rozwiązać).
Mam bardzo małe doświadczenie w tym zakresie, więc przepraszam za ewentualne głupie pytania.
Modem jest podpięty do routera, router podpięty kablem Ethernet do komputera stacjonarnego (kupiłem już kartę WiFi, ale na razie jej nie montowałem w komputerze stacjonarnym, do testowania obecności sieci wykorzystując drugi komputer - laptop z kartą sieci bezprzewodowej).
Na razie osiągnąłem etap, w którym laptop wykrywa sieć WiFi (pisze, że jakość połączenia bardzo dobra).
Niestety ani na stacjonarnym, do którego podpięty jest kablem router, ani na laptopie nie pojawia się internet.
Modem z kartą działa poprawnie wpięty samodzielnie do komputera, problem jest więc albo w konfiguracji, albo w samym routerze (ale jest nowy ze sklepu), albo w kablowym połączeniu routera z komputerem stacjonarnym (ale laptop łączy się z siecią WiFi więc, połączenie chyba jest poprawne).
Konfigurować zestaw próbowałem na 2 sposoby: za pomocą programiku dostarczonego na płycie oraz przez stronę konfiguracyjną, do której wchodzi się podając adres IP routera.
W pierwszym przypadku docieram do miejsca, w którym program pyta o kraj (Polska) i dostawcę internetu (Plus/Polkomtel) i dalej nic się nie dzieje. Czy ktoś wie gdzie popełniam błąd w tym przypadku?
W drugim przypadku (konfiguracji przez stronę) nie jestem pewien jakie parametry podać, gdy jestem pytany o PIN (ten mam), nazwę użytkownika, hasło, ATP i prefix numeru telefonu. Czy ktoś zna te parametry w przypadku iPLUSA?
Próby upgrade'u fimware'u doprowadziły do zknięcia zawartości strony konfiguracyjnej routera (we wszystkich opcjach pojawia sie "undefined" i musiałem wrócić do najwcześniej wersji firmware'u dostępnej na stronie Edimaxa).
Gdy wchodzę w windowsową diagnostykę problemu z połączeniem internetowym (po tym ja nie udaje mi się połączyć ze stroną internetową), to dowiaduję się, że coś jest nie tak z moim połączeniem sieciowym (jak można sprawdzić, że kabel i karta sieciowa poprawnie działają?).
Ponieważ zajmuję sie konfiguracją sieci po raz pierwszy, to podejrzewam, że robię jakiś elementarny błąd, ale nie mam pojęcia jaki. Co powinienem zrobić, by ten błąd wykryć?
Byłbym wdzięczny za jakąś pomoc.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z konfiguracją Edimax 6200n, H1820, iPlus
Nie jestem pewny, ale te ATP to raczej ma być APN. Jeśli to jest to, to masz wpisać takie dane jak w tym poście http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#819566200iPLUSh1820 pisze:W drugim przypadku (konfiguracji przez stronę) nie jestem pewien jakie parametry podać, gdy jestem pytany o PIN (ten mam), nazwę użytkownika, hasło, ATP i prefix numeru telefonu. Czy ktoś zna te parametry w przypadku iPLUSA?
Jeśli wszystko jest poprawnie skonfigurowane, to z komputerów będziesz mógł pingować (ping) inne komputery w sieci oraz router (ten IP który wpisujesz aby dostać się na jego stronę konfiguracyjną). Robisz to poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>6200iPLUSh1820 pisze:jak można sprawdzić, że kabel i karta sieciowa poprawnie działają?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W routerze, wejdź w zakładkę "General Setup" --- "3G/3.5G"6200iPLUSh1820 pisze:Niestety ani na stacjonarnym, do którego podpięty jest kablem router, ani na laptopie nie pojawia się internet.
Network settings:
uzupełnij PIN,
APN: internet
AT Dial Script: *99#
PPP settings:
user name: plusgsm
password: plusgsm
service: 3G/3.5G
[Apply]
Odczekaj minutę, wejdź w zakładkę Status, Internet connection,
przy WWAN Status powinno być "Connected" a jeśli nie to wróć do poprzedniej procedury i zmień "AT Dial Script" na *99***1#
Jeśli będzie "Connected" to znaczy że modem jest zalogowany do iPlus i powinieneś mieć połączenie z internetem,
w pierwszej kolejności przynajmniej przez kartę Ethernetową (kabel).
-
Dziękuję za radę. Ostatecznie okazało się, że problem był banalny, a właściwym rozwiązaniem to podane przez pana KrissTofferra.YaHooo pisze:Nie jestem pewny, ale te ATP to raczej ma być APN. Jeśli to jest to, to masz wpisać takie dane jak w tym poście http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=81956#81956
Jeśli wszystko jest poprawnie skonfigurowane, to z komputerów będziesz mógł pingować (ping) inne komputery w sieci oraz router (ten IP który wpisujesz aby dostać się na jego stronę konfiguracyjną). Robisz to poleceniem »PING«
Jeszcze się cieszę uzyskaniem dostępu do sieci, ale już się zaczynam martwić, że prędkość połączenia coś niepokojąco szybko spada wraz z oddalaniem się od routera. Tuż przy routerze laptop ma połączenie z siecią na poziomie 1.5 mbps. Kilka metrów dalej - a nie mam w domu stalowych grodzi - już drobną część tego. Ale to pewnie temat do innego wątku. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-03-18, 22:41 ]
Alleluja!KrissTofferr pisze:W routerze, wejdź w zakładkę "General Setup" --- "3G/3.5G"6200iPLUSh1820 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Network settings:
uzupełnij PIN,
APN: internet
AT Dial Script: *99#
PPP settings:
user name: plusgsm
password: plusgsm
service: 3G/3.5G
[Apply]
Odczekaj minutę, wejdź w zakładkę Status, Internet connection,
przy WWAN Status powinno być "Connected" (...) Jeśli będzie "Connected" to znaczy że modem jest zalogowany do iPlus i powinieneś mieć połączenie z internetem,
w pierwszej kolejności przynajmniej przez kartę Ethernetową (kabel).

Dziekuję serdecznie!
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-03-19, 19:43 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-19, 20:02 przez 6200iPLUSh1820, łącznie zmieniany 2 razy.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W General Settings -- Wireless -- Basic Settings:6200iPLUSh1820 pisze:prędkość połączenia coś niepokojąco szybko spada wraz z oddalaniem się od routera. Tuż przy routerze laptop ma połączenie z siecią na poziomie 1.5 mbps. Kilka metrów dalej - a nie mam w domu stalowych grodzi - już drobną część tego.
* Tymczasowo obniż technologię (band) punktu dostępowego z 802.11n na 802.11g.
* Zmień też kanał nadawania na taki kanał który jest najmniej zagęszczony przez obce sieci.
-
Dziękuję ponownie.
Spośród dostępnych w konfiguratorze routera opcji 2.4 GHz:
B,
N,
B+G,
G,
B+G+N
wybrałem G.
Wydaje się, że pomogło, ale nadal strop wydaje się barierą trudną do pokonania dla sygnału. Być może będę musiał wymienić antenę routera na jakąś mocniejszą.
Spośród dostępnych w konfiguratorze routera opcji 2.4 GHz:
B,
N,
B+G,
G,
B+G+N
wybrałem G.
Wydaje się, że pomogło, ale nadal strop wydaje się barierą trudną do pokonania dla sygnału. Być może będę musiał wymienić antenę routera na jakąś mocniejszą.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Mocniejsza antena jest bardziej kierunkowa więc po skierowaniu jej w sufit uzyskasz zwiększoną gęstość energii fal tylko w tym kierunku. Niestety jednocześnie spadnie zasięg twojej sieci w pozostałych kierunkach.6200iPLUSh1820 pisze:Być może będę musiał wymienić antenę routera na jakąś mocniejszą.
Na piętrze jest laptop czy stacjonarny PC?
-
Jakość połączenia internetowego testowałem chodząc po domu z laptopem i uruchamiając w różnych miejscach "speed test" (router podłączony do komputera stacjonarnego jest na parterze).
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Najprostsze rozwiązanie: obróć antenkę routera z położenia pionowego w położenie poziome wtedy będzie większy zasięg sygnału radiowego w pionie nad routerem. A jeśli router stoi przy zewnętrznej ścianie budynku to jeszcze trochę odchyl antenkę od poziomu tak żeby celowała w podłogę na środku pokoju (w którym stoi router).6200iPLUSh1820 pisze:akość połączenia internetowego testowałem chodząc po domu z laptopem
-
Dziękuję za sugestię. Co prawda problem rachitycznego zasięgu sieci WiFi nie został na razie rozwiązany (czy jest możliwe, że bezprzewodowe mysz i klawiatura wprowadzają tu jakieś zakłócenia?; chyba nie bo to zapewne inna częstotliwość), ale odkryłem, że miejsce routera z modemem ma zaskakująco duży wpływ na prędkość internetu. Będę musiał - gdy znajdę na to czas - poeksperymentować z położeniem routera (może trzeba wyrzucić go na piętro? - tyle, że wtedy stracę dobrą jakość internetu w komputerze stacjonarnym na parterze, do którego router jest obecnie podpięty kabelkiem) oraz dorzucić modemowi antenę (ten H1820 ma wejście antenowe). Na razie chyba zacznę od prostej anteny z płaskim kablem (http://www.allegro.pl/item961365441_ant ... _e169.html), którą można wystawić za okno na parapet.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To jest złącze anteny diversitym nic nie da podłączenie tam anteny. Było o tym już na forum. Huawei odwalił kiszkę i tyle.6200iPLUSh1820 pisze:oraz dorzucić modemowi antenę (ten H1820 ma wejście antenowe).
[ Dodano: 2010-03-22, 09:56 ]
Aha u nas mamy zasadę, w jednym wątku jeden pomógł dla jednego usera wystarczy. Nadwyżkę zdjąłem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Aż nie chce mi się wierzyć. Od razu zadzwoniłm do pomocy technicznej Plusa z pytaniem o możliwość podłączenia do H1820 anteny i usłyszałem, że nic im nie wiadomo na temat problemów z podłączaniem anten zewnętrznych do tego modenu.krystianb pisze:To jest złącze anteny diversitym nic nie da podłączenie tam anteny. (...)Huawei odwalił kiszkę i tyle.
Czy to chodzi o ten wątek:krystianb pisze:Było o tym już na forum.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... a&start=15
EDIT: dla kwestii związnej z anteną zewnętrzną do Huawei E1820 założę nowy wątek w dziale "Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem": http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=14
- wojteks
- *** Administrator ***
Może mieć wpływ ponieważ to też najczęściej 2.4GHz ale problemy przeważnie są odwrotne czyli to modem 3G zakłóca myszkę/klawiaturę a czasami nawet WiFi.6200iPLUSh1820 pisze:czy jest możliwe, że bezprzewodowe mysz i klawiatura wprowadzają tu jakieś zakłócenia?
Nie pomagam na PW!