Problem z instalacją huawei E173U-2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bazyl3
Początkujący użytkownik forum

Problem z instalacją huawei E173U-2

Post autor: bazyl3 »

Witam wszystkich,

zakupiłem w Play zestaw modem huawei e173u-2 + starter i niestety nie potrafię poradzić sobie z instalacją tego dziadostwa a wszystko przez jeden drobny incydent podczas procesu instalacji.
Mianowicie po pierwszym podłączeniu modemu wszystko ładnie się wykryło łącznie z wirtualnym CD po czym odpaliła się instalacja programu od Paly a konkretnie prośba o wybór języka.
No i ja w tym momencie przypomniałem sobie że nie włożyłem do modemu karty sim co też postanowiłem niezwłocznie naprawić i wcisnąłem na monicie o wybór języka anuluj, wyjąłem modem i w tym momencie zaczęły się problemy.
Teraz gdy wkładam modem do USB windows wykrywa go jako huawei po czym otwiera się windowsowy kreator instalacji nowego sprzętu który to próbuje bezskutecznie pobrać z internetu sterowniki do modemu no a że mu się to nie udaje wywala komunikat ze urządzenie nie zostało zainstalowane. W menagierze urządzeń huawei pojawia się jako żółty znak zapytania. Niestety wirtualny napęd ze sterownikami już się nie pojawia.
Najwyraźniej gdzieś się zapamiętało że modem był już instalowany i program do instalacji nie odpala się ponownie. Jak wymusić początkowy stan tak jak przy pierwszym włożeniu modemu ? Dodamże próbowałem juz wywalać wszystko z managiera urządzeń łącznie ze wszystkimi kontrolerami USB i nadal to samo, ten przeklęty kreator instalacji nowego sprzętu !!!
Szukam jakiegoś rozwiązania już od wczoraj i prawdę mówiąc szału już dostaje
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z instalacją huawei E173U-2

Post autor: Yanusz »

Może przywracanie systemu zrób.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
bazyl3

Hmm, po powrocie do domu spróbuje ale coś mi świta ze kiedyś to wyłączałem :-/
Ciekawe na jakiej podstawie system decyduje czy instalować orpgramowanie czy nie to musi gdzieś siedzieć w systemie. U znajomego który ma taki sam modem zauważyłem że po instalacji i restarcie kompa nie pojawia się już więcej w napędach ten wirtualny CD więc może u mnie ten mechanizm też zadziałał tyle tylko że trochę za wcześnie
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

bazyl3, ściągnij najnowsze sterowniki do Huawei (http://www.sendspace.com/file/la0pt8 - osobiście jeszcze ich nie sprawdzałem, bo dopiero co na forum się pojawiły), ewentualnie starsze
(http://dl.dropbox.com/u/9521484/modemy/ ... 7x64_A.zip - aktualnie ich używam). Zainstaluj je bez modemu włożonego do USB. Sterowniki instalują się w tle, więc się nie zdziw jak po uruchomieniu DriverSetup.exe nic się nie będzie działo, bo takie będzie wrażenie. Po kilku minutach sterowniki się zainstalują - utworzy się w katalogu plik Install.log na końcu którego będzie

Kod: Zaznacz cały

SUC: end...
co oznacza zakończenie instalacji. Po włożeniu modemu do USB modem powinien zostać bezproblemowo wykryty. Jakby nadal były problemy to spróbuj odinstalować sterowniki i zainstalować ponownie. U mnie zawsze to działało.
bazyl3

Dzięki za wszystkie rady wieczorem po powrocie na chate będę kombinował.
Nie daje mi spokoju tylko ten wirtualny CD, dlaczego pojawia się tylko przy pierwszy podpięciu modemu a potem znika, co o tym decyduje ?
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

bazyl3 pisze:Nie daje mi spokoju tylko ten wirtualny CD, dlaczego pojawia się tylko przy pierwszy podpięciu modemu a potem znika, co o tym decyduje ?
To nie jest normalne zachowanie. Ja na dwóch kompach (Win XP i Win 7) nigdy nie instalowałem Mobile Partnera i sterowników z dashboardu i za każdym podłączeniem modemu pojawiała się instalacja, którą zawsze anulowałem. Ostatecznie wyłączyłem wirtualny napęd CD w menadżerze urządzeń.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bazyl3 pisze:Nie daje mi spokoju tylko ten wirtualny CD, dlaczego pojawia się tylko przy pierwszy podpięciu modemu a potem znika, co o tym decyduje ?
Po porawnej instalacji w systemie modem jest przełączany w którym jest widziany jako modem oraz czytnik kart SD (jeśli modem posiada takowe złącze). Można próbować to odkręcić stosując komendy AT^U2DIAG stąd http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381 Pamiętaj jednak, że niepoprawne użycie tej komendy potrafi spowodować trudności w przywróceniu pełnej funkcjonalności modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bazyl3

Hmmm, problem się niejako rozwiązał ale zaiste dziwna to sprawa.
Otóż po powrocie do domu postanowiłem wypróbować Wasze propozycje i jakież było moje zdziwienie kiedy nie robiąc nic oprócz włączenia kompa i podłączenia modemu ten się jakby nigdy nic zainstalował łącznie z aplikacją od Play ?!?

Sprawa trochę nie dawała mi spokoju więc postanowiłem przyjrzeć się jej przez chwile.
Istotna kwestią jest jeszcze jedna rzecz o której nie napisałem w pierwszym poście, otóż po przerwaniu instalacji za pierwszym razem i włożeniu karty sim podłączyłem modem nieopacznie do INNEGO portu USB a czytając forum dowiedziałem się że po zmianie portu modem instaluje się niejako od początku no i teraz w moim przypadku wystąpił problem w którym aplikacja instalująca sterowniki nie odpaliła się a tylko sam Windows swoim kreatorem instalacji próbował bezskutecznie zainstalować modem.
Okazało się że wystarczyło wyjąc modem z kompa na około 25 minut i podłączyć ponownie. Dziwne to ale czy możliwe jest że modem ma jakiś kondensator podtrzymujący pamięć i zapamiętuje sobie że jest akurat w trakcie procesu instalacji i dlatego po przerwaniu tegoż procesu i zmianie portu USB aplikacja instalująca sterowniki nie odpala się ponownie ?
Dodam że resetowani kompa w tej sytuacji nic nie pomaga, tyko wyjęcie na trochę modemu z USB i podłączenie go ponownie przywraca stan pierwotny w którym modem instaluje się od początku ???

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, aplikacja Play bezpośrednio po zainstalowaniu umożliwa wybór pomiędzy RAS i NDIS ale już po restarcie kompa o który prosi windows po instalacji modemu ten wybór znika, a co więcej znika też z połączeń sieciowych karta sieciowa 3G jest tylko połączenie telefoniczne ??? A tak przy okazji to z czego lepiej korzystać
RAS czy NDIS ?

Dzięki
Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-08-17, 10:11 ]
Z tym wyborem RAS/NDIS jest jak się okazuje jeszcze jedna sprawa. Zachowuje się to analogicznie jak podczas instalacji którą opisałem. Mianowicie zaraz jak zainstaluje modem to mam kartę sieciowa 3G i mogę wybierać pomiędzy RAS/NDIS ale jak tylko zrestartuje kompa to karta sieciowa znika z managera urządzeń a co za tym idzie wybór NDIS i zostaje tylko modem i połączenie telefonicznie. Jeśli wyjmę modem i odczekam przez około 25 minut i włożę go z powrotem to wykrywa się komplet urządzeń łącznie z sieciówką i wirtualnym napędem i tak do momentu dopóki nie wypnę modemu i nie podłącze jeszcze raz tudzież nie zresetuje kompa, no chyba że podepne go nagle pod inne USB wtedy procedura niejako sie powtarza. Wygląda to tak jakby modem po zainstalowaniu przełączał się w jakiś dziwny tryb w którym sobie trwa do czasu odcięcia zsiilania na dłuższa chwilę.
hmmm, muszę popróbować jak to się będzie zachowywać z nowszymi sterownikami
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bazyl3 pisze:Dziwne to ale czy możliwe jest że modem ma jakiś kondensator podtrzymujący pamięć i zapamiętuje sobie że jest akurat w trakcie procesu instalacji i dlatego po przerwaniu tegoż procesu i zmianie portu USB aplikacja instalująca sterowniki nie odpala się ponownie ?
Nic takiego z kondensatorem nie ma miejsca. Po prostu jak jakieś urządzenie nie zostanie do końca zainstalowane, to takie rzeczy mogą się dziać.
bazyl3 pisze:co więcej znika też z połączeń sieciowych karta sieciowa 3G jest tylko połączenie telefoniczne
Po prostu modem się przełączył w trym RAS.
bazyl3 pisze: RAS czy NDIS ?
Przy RAS możesz używać dial-upa i żadnego innego oprogramowania, przy NDIS musisz używać Mobile Partnera.
bazyl3 pisze: hmmm, muszę popróbować jak to się będzie zachowywać z nowszymi sterownikami
Ja bym jeszcze dopuścił problem z Windows'em.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bazyl3

Jeśli chodzi w windows to sprawdzałem ten modem na dwóch różnych komputerach i zachowuje się identycznie (na obu Win XP).

Co do tego znikania karty sieciowej. Modem przełacza się w tryb RAS, no OK ale dlaczego jeśli wyjmę modem na dłuższą chwilę i podłącze ponownie to karta sieciowa 3G pojawia się ponownie? A podkreślam że wyjęcie modemu, zrestartowanie kompa i podłączenie go nie daje takiego rezultatu (no chyba że trwa dłuższą chwilę) karty sieciowej nie ma, jest tylko modem a po podłączeniu urządzenia odpala się aplikacja Play.

Rozumiem że przy RAS też działa Mobile Partner, przynajmniej to Playowe ustrojstwo chodzi jak należy i ewidentnie łączy się jako modem. Z tego co wiem to jest to brandowa wersja Mobile Partnera.

Dawno nie miałem takiej zagadki ze sprzętem w kompie ;-)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bazyl3 pisze:Jeśli chodzi w windows to sprawdzałem ten modem na dwóch różnych komputerach i zachowuje się identycznie (na obu Win XP).
Czyli ewidentnie coś nie tak z modemem.
bazyl3 pisze:ale dlaczego jeśli wyjmę modem na dłuższą chwilę i podłącze ponownie to karta sieciowa 3G pojawia się ponownie?
Mam wrażenie, że modem gdzieś gubi jakieś ustawienie tego, że ma być widoczny tylko jako modem.
bazyl3 pisze:Rozumiem że przy RAS też działa Mobile Partner, przynajmniej to Playowe ustrojstwo chodzi jak należy i ewidentnie łączy się jako modem. Z tego co wiem to jest to brandowa wersja Mobile Partnera.
Tak :) Bo jak modem działa w trybie RAS, to można się połączyć za pomocą połączenia dial-up oraz Mobile Partnera. Jeśli mamy modem w trybie NDIS to już dial-up nie działa w tedy trzeba się posłużyć Mobile Partnerem.
ODPOWIEDZ