Huawei e173u-2 czy Sierra 307?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Serferus
Początkujący użytkownik forum

Huawei e173u-2 czy Sierra 307?

Post autor: Serferus »

Witam. Zastanawiam się nad zakupieniem któregoś z tych modemów. Obecnie będę korzystał z Aero2 i Play online na kartę (co nie znaczy, że w niedalekiej przyszłości nie zdecyduje się na jakiś szybszy net). Czy opłaca się dopłacić 60zł do tego drugiego modemu (190zł w komputroniku), czy kupić tego Huaweia i martwić się za 2 lata nad następcą? Jaku u nich wygląda sytuacja z pingami? Czy kupować ewentualnie w komputroniku tą Sierrę (czytałem o jakichś odrzutach ze zmienionymi plombami)? Czy może jest jeszcze jakiś znacząco lepszy od tych dwóch za niewiele większą kasę?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei e173u-2 czy Sierra 307?

Post autor: Yanusz »

Sierra od E173u-2 generalnie różni się dwiema cechami:
- Sierra obsługuje HSPA+ do 21Mb/s , Huawei "tylko" HSDPA/HSPA do 7,2Mb/s
- Sierra generuje niższe pingi od Huawei, dzięki czemu strony otwierają się nieco szybciej.

Ogólnie ludzie chwalą sobie Sierrę 307. Jeśli zamierzasz używać modemu na długie lata, to lepszą inwestycją jest zakup Sierry, która ma HSPA+. Kto wie, czy za jakiś czas nie będziesz chciał skorzystać z tej technologii. I modem będzie jak znalazł.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Serferus

A ewentualnie z jakiego sklepu brać w Wawie? Czy to prawda z tymi odrzutami w komputroniku?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Lepiej dopłacić każdy Ci to tutaj na forum powie i nie kupować w komputroniku tylko na www.welcom.pl i prosić o sprawdzenie go przed wysyłką-przetestowanie.

W razie zakupu gdzie indziej i tak felerny modem wraca do welcomu więc lepiej od razu,po za tym kolega Yanusz napisał dużo istotnych rzeczy a Ja dodam jeszcze dobre złącze antenowe bo w Huawei mi się ie podoba ono-niby za delikatne i Huawei też wg. mnie ma pokazany zasięg w -dBm tylko do -51dBm a sierra pokaże nawet poniżej,jeśli będziesz mieć zasięg poniżej tych -dBm.

sam używam sierry 307 i używałem Huawei E176G,E372 z HSPA+ DC(nowość w Orange i T-mobile) DC =2razy 21Mb/s ściąganie-z dwóch nadajników,ale pamiętaj,że z magicznym do !

Sierra 307 wystarczy Ci na kilka dobrych lat jeśli jej nie uszkodzisz itp. U kolegi na iplusie pokazywała zero zasięgu a działała,a na huawei zrywało połączenie i się zawieszał modem.

Pamiętaj także,że sierra ma modemy nie brandowane tzn. mają one własne oprogramowanie tzw. weatchera,a te brandowane mobile partnera pod danego operatora-play/plus/T-mobile,które właśnie powoduje te restarty nieraz,zamraża pobieranie-przypadki z Playa i wiele pewnie jeszcze innych.
Sierra 307 USB to tzw. mercedes wśród modemów,a te 60-czy 100zł różnicy to nie robi zachodu,uzbieraj sobie pieniążki,dołóż i tyle w temacie,ale decyzja należy tylko i wyłączne do Ciebie !

Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-09-07, 10:41 ]
Zobacz sobie opinie użytkowników na stronie komputronik z tym modemem i przemyśl to.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Yanusz pisze:Sierra generuje niższe pingi od Huawei, dzięki czemu strony otwierają się nieco szybciej.
Mit !

[ Dodano: 2011-09-07, 10:46 ]
pogodabartek pisze: DC =2razy 21Mb/s ściąganie-z dwóch nadajników
Nie z dwóch "nadajników" tylko na dwóch częstotliwościach nośnych z tego samego sektora - to zasadnicza różnica.
DC = Dual Carrier.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:
Yanusz pisze:Sierra generuje niższe pingi od Huawei, dzięki czemu strony otwierają się nieco szybciej.
Mit !
Mit ten dotyczy pingów,bo na hspa może będą minimalnie większe a na hspa+ pewne mniejsze,ale nie mam jak tego sprawdzić,ale jedno jest pewne Huawei Ci zablokuję prędkość w okolicy 6,5Mb/s a na 307 ile da operator,a w iplusie teraz z nowymi umowami (bez modemu masz taniej) nie rozgraniczają prędkości od wartości abonamentu,a mi się udało ok pół roku temu uzyskać ponad 13Mb/s downloadu, a to się liczy jeśli ściągasz coś w nocy w opcjach darmowego nocnego pobierania u operatorów.

[ Dodano: 2011-09-07, 10:52 ]
Patryk- aż tak się nie znam dziękuję za poprawę i naukę,ale dziwi mnie w tym DC że jak nic nie robiłem a modem był podłączony,to pokazywało na TL-MR3420 100%sygnału a jak zacząłem coś ściągać itd to spadało do 70% to pewnie dlatego ,że dzieliło się to na te dwie nośne.

Pozdrawiam
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Sierra 307 USB to tzw. mercedes wśród modemów,a te 60-czy 100zł różnicy to nie robi zachodu
W dodatku najtańszy z dostępnych na rynku obsługujących prędkości do 21Mb/s-w sklepie z gwarancją 1-2lata bez ryzyka :cwaniak:
jareq
Serferus

Dobra dzięki za porady. Wezmę Sierre 307 :ok:
Tylko raczej nie z Welcom bo kosztuje o 40zł drożej niż w komputroniku.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Przypomniałem sobie jeszcze o jednej różnicy. Huawei w przypadku przejścia na tryb UMTS (niebieska dioda) wstrzymuje transmisję danych. Sierra w trybie UMTS przesyła dane z prędkością do 384Kb/s.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

twój wybór,ale najlepiej sprawdź ją sobie na miejscu w Warszawie jeśli masz taką możliwość i zobacz czy nie jest wadliwa i daj znać tu na forum na czym te wady polegają.
Sprawdź czy nie zrywa połączenia czy łapie zasięg i czy się od razu włącza szybko,oraz czy nie przechodzi w stan-tryb samolotowy za każdym razem i,że trzeba włączać radia ciągle.

Takie mam pomysły tylko co może być ewentualnie z nią,a jak ktoś zna inne szczegóły problemów to niech się tutaj podzieli i dopisze.

[ Dodano: 2011-09-07, 11:12 ]
Yanusz pisze:Przypomniałem sobie jeszcze o jednej różnicy. Huawei w przypadku przejścia na tryb UMTS (niebieska dioda) wstrzymuje transmisję danych. Sierra w trybie UMTS przesyła dane z prędkością do 384Kb/s.
Trafna uwaga,a pomagał chyba tylko w przypadku Huawei tzw. ping -podtrzymanie połączenia,aby nie schodziło do trybu UMTS.
Serferus

Przed kupnem zaczekam jeszcze na kartę Aero2 co może trochę potrwać bo złożyłem zamówienie dopiero wczoraj :( . Jakbyście się natknęli na jakieś wpisy polecanych i sprawdzonych sklepów w wawie z tym modemem to napiszcie ;)
komados
Stały użytkownik forum

Post autor: komados »

Witam tu znalazłem jeszcze jeden sklep wydaje mi się że taniej .

[ Dodano: 2011-09-07, 12:28 ]
http://www.siglo.pl/modemy_gsm/usb/mode ... _hspa.html
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

pogodabartek pisze:Huawei też wg. mnie ma pokazany zasięg w -dBm tylko do -51dBm a sierra pokaże nawet poniżej,jeśli będziesz mieć zasięg poniżej tych -dBm.
Czy mógłbyś wyjaśnić, co rozumiesz przez to, co napisałeś powyżej?
Bo albo ja niewłaściwie rozumiem to zdanie, albo napisałeś kompletną bzdurę!
na huawei zrywało połączenie i się zawieszał modem.
Używam różnych modemów Huawei od kilku lat i nigdy żaden z nich mi się nie powiesił podczas połączenia.
Pamiętaj także,że sierra ma modemy nie brandowane tzn. mają one własne oprogramowanie tzw. weatchera,a te brandowane mobile partnera pod danego operatora-play/plus/T-mobile,które właśnie powoduje te restarty nieraz,zamraża pobieranie-przypadki z Playa i wiele pewnie jeszcze innych.
Nie przeczę, ze modemy Sierra być może są lepsze (nie miałem okazji porównywać, więc na ten temat się nie wypowiadam), oraz że są niebrandowane, ale na temat Huaweia wypisujesz same bzdury.
Brandowane wersje menadżerów połączeń wcale nie nazywają się Mobile Partner, tylko albo Mobile Connect, albo nazwy też mają brandowane, jak np. Vodafon Connect, T-Mobile-Connect itp.
Bzdurą tez jest, że to oprogramowanie "powoduje te restarty nieraz,zamraża pobieranie".
Miałem już kilka modemów Huawei, brandowanych przez różnych operatorów i nigdy nie spotkałem się z takimi objawami. Jeśli "zamrażanie transferu" czasem występowało, to było spowodowane warunkami zewnętrznymi i występowało także po zmianie menadżera połączeń, a nawet po zmianie modemu na całkiem inny.
A poza tym, Mobile Partner jest właśnie niebrandowany, współpracuje z każdym operatorem, a jego instalacja w modemie w miejsce oprogramowania brandowanego zajmuje tylko kilka minut.

[ Dodano: 2011-09-07, 13:48 ]
Yanusz pisze:Przypomniałem sobie jeszcze o jednej różnicy. Huawei w przypadku przejścia na tryb UMTS (niebieska dioda) wstrzymuje transmisję danych.
Dziwne!
Nigdy nic takiego mi się nie przytrafiło, a mam już czwarty modem firmy Huawei!
Krzysztof
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

pogodabartek pisze:Lepiej dopłacić każdy Ci to tutaj na forum powie i nie kupować w komputroniku tylko na www.welcom.pl
Guzik prawda, ja kupiłem na allegro u jeszcze innego sprzedawcy i też było pudełko zaklejone naklejkami welcom. Większość sprzedawców bierze od nich, dlatego nie rozumiem po co ten ferment o "złych" sprzedawcach. W komputroniku też same zachwyty, co przy tych ilościach sprzedanych i "niby" wadliwej partii towaru byłoby wszędzie odtrąbione. A to że trafi się jakiś bubel, to norma statystyczna
Charper
Stały użytkownik forum

Post autor: Charper »

Yanusz pisze:Huawei w przypadku przejścia na tryb UMTS (niebieska dioda) wstrzymuje transmisję danych. Sierra w trybie UMTS przesyła dane z prędkością do 384Kb/s.
Różnie z tym jest. Mój poprzedni modem Huawei E1750 przy UMTS osiągał wartości bliskie 384kbit/s podczas, gdy E169 pobiera z prędkością jakichś czterech kilobajtów...
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Charper pisze: Różnie z tym jest.
Być może różnie z tym jest, ale ja mówię o modelu Huawei e173u-2, bo o nim jest mowa w temacie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Yanusz pisze:Być może różnie z tym jest, ale ja mówię o modelu Huawei e173u-2, bo o nim jest mowa w temacie.
Więc ja mam również ten model i u siebie nie zaobserwowałem żadnego wstrzymywania transferu.
Zazwyczaj korzystam z sieci Orange i być może z tym to jest związane.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Chris-Kr pisze: Zazwyczaj korzystam z sieci Orange i być może z tym to jest związane.
Być może. Testowałem u siebie Sierrę w Play i nie było tego zastoju.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Charper pisze:Różnie z tym jest. Mój poprzedni modem Huawei E1750 przy UMTS osiągał wartości bliskie 384kbit/s podczas, gdy E169 pobiera z prędkością jakichś czterech kilobajtów...
Powiem szczerze ze nigdy nie odczułem przechodzenia tych trybów na huwai E173u2 widać ze dioda zmienia kolor w ułamku sekundy, po kliknieciu w jakakolwiek stronę www otwiera sie od razu, posiadam dwa takie egzemplarze jeden w domu stacjonarny (przetransferowane ponad 450GB przez okolo rok) żadnych zwiech transferu itp anomali a drugi w laptopie i działają bez zarzutu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pogodabartek pisze:Pamiętaj także,że sierra ma modemy nie brandowane tzn. mają one własne oprogramowanie tzw. weatchera,a te brandowane mobile partnera pod danego operatora-play/plus/T-mobile,które właśnie powoduje te restarty nieraz,zamraża pobieranie-przypadki z Playa i wiele pewnie jeszcze innych.
Nie byłbym taki pewny. Bo nie widzę możliwości, aby menadżer modemu zamrażał pobieranie plików...
Yanusz pisze:Huawei w przypadku przejścia na tryb UMTS (niebieska dioda) wstrzymuje transmisję danych. Sierra w trybie UMTS przesyła dane z prędkością do 384Kb/s.
To nie jest tak, że Huawei wstrzymuje transfer. Po prostu modem się zawiesza. Ale nie dzieję się tak zawsze. Tak samo jak nie dzieje się to w każdej sieci. Z tego co kojarzę to ma to związek ze sprzętem jakiego używa operator.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

YaHooo pisze:To nie jest tak, że Huawei wstrzymuje transfer. Po prostu modem się zawiesza. Ale nie dzieję się tak zawsze. Tak samo jak nie dzieje się to w każdej sieci. Z tego co kojarzę to ma to związek ze sprzętem jakiego używa operator.
Dokładnie. Z moich obserwacji wynika, że Huawei nie zawsze poprawnie współpracuje z niektórymi stacjami bazowymi. Ja miałem problemy z Orange w Puławach i chyba w Warszawie, natomiast z Aero2 modem działa bez problemów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ezaq pisze:Z moich obserwacji wynika, że Huawei nie zawsze poprawnie współpracuje z niektórymi stacjami bazowymi
O ile dobrze kojarzę ktoś pisał na forum, że Huawei zawiesza się na stacjach Huawei ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Używam różnych modemów Huawei od kilku lat i nigdy żaden z nich mi się nie powiesił podczas połączenia.
Ja również mam 2-gi Huawei E-1820 ( przed nim E220). Mam go rok, kupiony na aukcji z gw.Plusa, pobrałem już setki GB i zero problemów-od czerwca wrzuciłem do niego firmware CP i MP po podłączeniu pokazuje taki bajer że pręd. max 28 Mb/s co nie specjalnie przekłada się na realia, chociaż UL jest lepszy 1,2-1,5Mb/s.Od ponad 2lat jak mam router do obsługi modemu zawsze go utrzymuje w trybie aktywności HSPA-pingując host (wcześniej robił tą operacje komputer, a teraz router zmusiłem do tego) 24h/24h-dla mnie liczy się komfort korzystania z sieci. Przy tej cenie Sierry nie sposób proponować Huawei jeżeli ktoś zadaje takie pytanie. Jak mamy zamknięty budżet i możemy wydać tylko 100-130zł to tak. :)
jareq
radko
Stały użytkownik forum

Post autor: radko »

Sierra z Karen nie posiada wyjścia na antenę zewnętrzną - porażka
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

radko pisze:Sierra z Karen nie posiada wyjścia na antenę zewnętrzną - porażka
Dobry dowcip :hyhy: