zasięg Huawei E586

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pijey90
Użytkownik forum

zasięg Huawei E586

Post autor: pijey90 »

witam aktualnie używam modemu huawei e156g, podłączony jest pod antenę panelową i mam prawie zawsze 99% sygnału, po odłączeniu anteny 0...% mieszkam jakies 6 km od nadajnika, mam takie pytanie, czy jeśli będę miał modem Huawei E586 to złapie on sygnał? bo z tego co wiem to nie ma wejścia pod antenę ale ma jakąś wbudowaną.
z góry dzięki za odp. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: zasięg Huawei E586

Post autor: YaHooo »

pijey90 pisze:po odłączeniu anteny 0...%
To albo jest coś nie tak z anteną, jej ustawieniem. Albo wejściem antenowym w modemie. Ewentualnie kabel jest do niczego.
pijey90 pisze:czy jeśli będę miał modem Huawei E586 to złapie on sygnał?
Raczej powinno być podobnie jak w przypadku E169 bez anteny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
pijey90
Użytkownik forum

dodaje mapke dla lepszej orientacji
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1bf32.html
na poczatku miałem antenę w zestawie z modemem i tez jak ją odłączyłem było 0% i brak usługi a po podłączeniu jakieś 45%, z panelową mam cały czas 99%
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Oj sory źle zrozumiałem. Przeczytałem, że po podłączeniu anteny masz 0%....

Poza tym mapka jasno pokazuje, że nie masz zasięgu u siebie. Dlatego jeśli nie masz możliwości podłączenia anteny do modemu, to nie masz co brać go, bo na nim będzie tak samo jak na E169 bez anteny, czyli 0%.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
pijey90
Użytkownik forum

Łeeeeeeeeee a już się na niego napaliłem :cry: szkoda ale dzięki za pomoc :ok:
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Kurcze jak tak czytam o waszych problemach z zasiegiem i antenami to sie dziwie choc nieslusznie bo wedlug tego co mi mapy zasiegu pokazały to u mnie np. jest tak a mieszkam w Bochni ze moj BTS jest w lini prostej nie zasłoniety 300 metrów i mam na E 3131 full zasieg a z tego co wczoraj patrzyłem to nastepny nadajnik jest dopiero w Brzesku jakies 20 km. Jednym slowem fuksem mi sie udało załapac. Ale myślałem ogolnie ze tych nadajników jest wiecej a widze ze nagminne jest stosowanie przez ludzi silnych anten zeby uzyskac jaki taki sygnal. Ciekawe czy to sie kiedys poprawi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pijey90 pisze: szkoda ale dzięki za pomoc :ok:
Nie ma za co :ok:
kris68 pisze: Ciekawe czy to sie kiedys poprawi.
To zależy od regionu i obciążenia sieci w danym sektorze. Jeśli nie ma za bardzo obciążonej stacji to raczej nie spodziewałbym się za szybko nowych.
ODPOWIEDZ