Czy to normalne ze Top_netinfo nie pokazuje mi nazwy BTS-a.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Czy to normalne ze Top_netinfo nie pokazuje mi nazwy BTS-a.

Post autor: kris68 »

Oczywiscie modemik HUAWEI E 3131 odblokowany dziala swietnie tylko zastanawia mnie czemu nie pokazuje nazwy BTS-a z ktorym sie laczy - mam chyba oznaczone wszystkie ptaszki w ustawieniach ktore sa potrzebne. Oto zdjecie :
Obrazek

Mam najnowsza wersje programu wiec chyba powinno pokazywac :
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Przy okazji chcialem sie poradzic bardziej doswiadczonych kolegow jak wyglada moja sila sygnalu i te wszystkie dane - czy sa w miare poprawne ? Bo sie na tym nie znam i liczby nic mi nie mowia. Maszt stoi 500 metrow od mojego bloku od niego dzieli mnie z pokoju cienka gipsowa sciana. Strony wczytuja sie idealnie tylko chcialbym zeby pokazywal z ktorego BTS-a bierze sygnal - co mi sie tez moze przydac jak jestem z laptopem poza domem.
Bede wdzieczny za wszelkie konstruktywne uwagi czy da sie uzyskac to czego bym chcial (nazwa).

Przy okazji internet stacjonarny wyglada u mnie tak - sygnal dochodzi do modemu kablowego stamtad idzie do routera OVISLINK AirLive Air 3G i dopiero idzie do laptopa - router ma najnowszy soft - probowalem do niego podlaczyc Modemy HUAWEI E 173 i E 3131 bo modem ma opcje w razie gdy pada lacze glowne ( w tym miejscu kablowe ) ma ustawione zeby przelaczyl sie na 3 G - niestety oba modemy nie nawiazuja lacznosci sa to modemy do iPlus i Aero 2 - moze cos mam źle podlaczone a sam nie wiem i stad wynika blad. Ze Aero 2 nie bedzie dzialac to sie spodziewalem bo router nie ma modemu w liscie obslugiwanych modemow na pewno bo jest zbyt nowy - ale mialem nadzieje ze choc E 173 zadziala - a tu przepraszam - kupa.
Pozdrawiam Krzysztof.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Czy to normalne ze Top_netinfo nie pokazuje mi nazwy BTS-a.

Post autor: jakubd »

Zaznacz opcję ustawieniach komunikacji AT: Używaj CGREG zamiast CREG i będzie pokazywał dla E3131.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Dziekuje jakubd jak zwykle mozna na ciebie liczyc za co dziekuje - co prawda nie pokazuje mi dokladnej nazwy ale choc pokazuje kierunek - u mnie pólnocny wschód - ale dobre i to bo tez cieszy.
A czy dane podane procentowo pokazuja ze połaczenie jest dobrze zestawione - choc wiem ze tak ale czy np. - 72 % to jest dobrze.
Zostala do wyjasnienia jeszcze kwestia routera ale podejrzewam ze z tym bedzie cięzko bo rzadko wystepuje ten modem - nie jest dosc popularny - a firma jak rok temu wypuscila aktualizacje firmware tak do tego czasu milczy.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

W sumie nigdy nie sprawdziłem, co oznaczają kierunki w TNI zwłaszcza w przypadku nadajników, których nie ma żadnej bazie.
"Procentowo" sygnał masz OK - szału nie ma, problemów też raczej nie. Dobrze jest, jak jest więcej od zera :)

Co do Air 3G - wydali podobno aktualizację do wersji II z obsługą E3131, ale na nowy firmware do starszego modelu nie wiem na ile można liczyć - pewnie nie można.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Tez sie obawiam ze do Air 3G wersji I sie nie doczekam - trzeba kupic TP- linka ktory ma obsluge tego modemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jakubd pisze:W sumie nigdy nie sprawdziłem, co oznaczają kierunki w TNI zwłaszcza w przypadku nadajników, których nie ma żadnej bazie.
Te kierunki są tylko orientacyjne. Bo to nie jest regułą. Ale możecie sobie poczytać co nie co o tym tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ