Internet w smartphonie oraz netbooku

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nirre1
Początkujący użytkownik forum

Internet w smartphonie oraz netbooku

Post autor: nirre1 »

Dzień dobry. U jakiego operatora i za pomocą jakiego urządzenia, byłoby możliwe korzystanie z bezprzewodowego internetu jednocześnie poprzez smartphona oraz netbooka? Zależy mi na nieograniczonym transferze i wyłącznie jednej umowie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Internet w smartphonie oraz netbooku

Post autor: YaHooo »

nirre1 pisze:Zależy mi na nieograniczonym transferze
To o ofertach sieci komórkowych zapomnij. Każda z nich ma limity. Brak limitu występuje tylko i wyłącznie w radiówkach, sieciach kablowych.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

nirre1 pisze:U jakiego operatora i za pomocą jakiego urządzenia
U każdego przy pomocy modemu i routera.
nirre1 pisze:Zależy mi na nieograniczonym transferze
Nie ma takiej oferty. Internet komórkowy zawsze jest ograniczony ilością przesłanych danych. O ile dobrze pamiętam istnieją tylko oferty z nieograniczonym transferem w godzinach nocnych, ale nie u wszystkich operatorów.
nirre1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nirre1 »

Zaakceptowałem ograniczony transfer.

Potrzebuję wyłącznie mobilności. Smartphone jest na androidzie, zaś netbook na windows 7 starter. Oba urządzenia mam przy sobie. Znajduję się poza mieszkaniem (uczelnia, galeria handlowa, park itp. ...) i chcę mieć możliwość korzystania z zakupionego internetu zarówno z poziomu telefonu jak i komputera. Jakich muszę szukać ofert oraz urządzeń aby możliwe było takie rozwiązanie? Będę wdzięczny za dokładne namiary.

PS.
Co sądzicie ofercie orange z mobilnym routerem Huawei E587?

Są jeszcze inne rozwiązania? Co sądzicie o (o ile jest to w ogóle możliwe)

1) Kupuję mobilny internet do samego netbooka w postaci np. urządzenia (na wzór pendrive usb). Po czym za pomocą odpowiedniego oprogramowania i wifi, przesyłam sygnał do komórki.

2) Sytuacja odwrotna. Za dopłatą do obecnego abonamentu, otrzymuję pakiet danych. Komórka (samsung galaxy ace) staje się (o ile to możliwe?) routerem i udostępniam sieć wifi, z którą następnie mogę się połączyć będąc na netbooku.

Które z tych wszystkich rozwiązań wydaje się Wam najbardziej opłacalne pod względem opłat, dostępności i szybkości?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

nirre1 pisze: Co sądzicie ofercie orange z mobilnym routerem Huawei E587?
W sumie dobra sprawa. Oba urządzenia będą pracować niezależnie.
nirre1 pisze:1) Kupuję mobilny internet do samego netbooka w postaci np. urządzenia (na wzór pendrive usb). Po czym za pomocą odpowiedniego oprogramowania i wifi, przesyłam sygnał do komórki.
Tu będzie problem, bo Android nie obsługuje zwykłego ad-hoc. Więc trzeba by poszukać rozwiązania umożliwiającego utworzenie tzw SoftAP na Windows'ie. A to jest kłopotliwe.
2) Sytuacja odwrotna. Za dopłatą do obecnego abonamentu, otrzymuję pakiet danych. Komórka (samsung galaxy ace) staje się (o ile to możliwe?) routerem i udostępniam sieć wifi, z którą następnie mogę się połączyć będąc na netbooku
To rozwiązanie jest o niebo lepsze. Nie wiem jak Twój smartfon, ale mój ma możliwość pracy jako router WiFi i udostępniania internetu komórkowego. Tak więc ja bym się skłaniał ku tej opcji.
nirre1 pisze: Które z tych wszystkich rozwiązań wydaje się Wam najbardziej opłacalne pod względem opłat, dostępności i szybkości?
W zasadzie dostępność i szybkość będzie podobna w obydwu rozwiązaniach. Opłaty zapewne też. Jednak ze względów braku obsługi ad-hoc przez Androida oraz tego, że jednak telefon jest zawsze włączony brałbym opcję nr 2.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ