Internet w smartphonie oraz netbooku
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet w smartphonie oraz netbooku
Dzień dobry. U jakiego operatora i za pomocą jakiego urządzenia, byłoby możliwe korzystanie z bezprzewodowego internetu jednocześnie poprzez smartphona oraz netbooka? Zależy mi na nieograniczonym transferze i wyłącznie jednej umowie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet w smartphonie oraz netbooku
To o ofertach sieci komórkowych zapomnij. Każda z nich ma limity. Brak limitu występuje tylko i wyłącznie w radiówkach, sieciach kablowych.nirre1 pisze:Zależy mi na nieograniczonym transferze
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U każdego przy pomocy modemu i routera.nirre1 pisze:U jakiego operatora i za pomocą jakiego urządzenia
Nie ma takiej oferty. Internet komórkowy zawsze jest ograniczony ilością przesłanych danych. O ile dobrze pamiętam istnieją tylko oferty z nieograniczonym transferem w godzinach nocnych, ale nie u wszystkich operatorów.nirre1 pisze:Zależy mi na nieograniczonym transferze
-
- Początkujący użytkownik forum
Zaakceptowałem ograniczony transfer.
Potrzebuję wyłącznie mobilności. Smartphone jest na androidzie, zaś netbook na windows 7 starter. Oba urządzenia mam przy sobie. Znajduję się poza mieszkaniem (uczelnia, galeria handlowa, park itp. ...) i chcę mieć możliwość korzystania z zakupionego internetu zarówno z poziomu telefonu jak i komputera. Jakich muszę szukać ofert oraz urządzeń aby możliwe było takie rozwiązanie? Będę wdzięczny za dokładne namiary.
PS.
Co sądzicie ofercie orange z mobilnym routerem Huawei E587?
Są jeszcze inne rozwiązania? Co sądzicie o (o ile jest to w ogóle możliwe)
1) Kupuję mobilny internet do samego netbooka w postaci np. urządzenia (na wzór pendrive usb). Po czym za pomocą odpowiedniego oprogramowania i wifi, przesyłam sygnał do komórki.
2) Sytuacja odwrotna. Za dopłatą do obecnego abonamentu, otrzymuję pakiet danych. Komórka (samsung galaxy ace) staje się (o ile to możliwe?) routerem i udostępniam sieć wifi, z którą następnie mogę się połączyć będąc na netbooku.
Które z tych wszystkich rozwiązań wydaje się Wam najbardziej opłacalne pod względem opłat, dostępności i szybkości?
Potrzebuję wyłącznie mobilności. Smartphone jest na androidzie, zaś netbook na windows 7 starter. Oba urządzenia mam przy sobie. Znajduję się poza mieszkaniem (uczelnia, galeria handlowa, park itp. ...) i chcę mieć możliwość korzystania z zakupionego internetu zarówno z poziomu telefonu jak i komputera. Jakich muszę szukać ofert oraz urządzeń aby możliwe było takie rozwiązanie? Będę wdzięczny za dokładne namiary.
PS.
Co sądzicie ofercie orange z mobilnym routerem Huawei E587?
Są jeszcze inne rozwiązania? Co sądzicie o (o ile jest to w ogóle możliwe)
1) Kupuję mobilny internet do samego netbooka w postaci np. urządzenia (na wzór pendrive usb). Po czym za pomocą odpowiedniego oprogramowania i wifi, przesyłam sygnał do komórki.
2) Sytuacja odwrotna. Za dopłatą do obecnego abonamentu, otrzymuję pakiet danych. Komórka (samsung galaxy ace) staje się (o ile to możliwe?) routerem i udostępniam sieć wifi, z którą następnie mogę się połączyć będąc na netbooku.
Które z tych wszystkich rozwiązań wydaje się Wam najbardziej opłacalne pod względem opłat, dostępności i szybkości?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie dobra sprawa. Oba urządzenia będą pracować niezależnie.nirre1 pisze: Co sądzicie ofercie orange z mobilnym routerem Huawei E587?
Tu będzie problem, bo Android nie obsługuje zwykłego ad-hoc. Więc trzeba by poszukać rozwiązania umożliwiającego utworzenie tzw SoftAP na Windows'ie. A to jest kłopotliwe.nirre1 pisze:1) Kupuję mobilny internet do samego netbooka w postaci np. urządzenia (na wzór pendrive usb). Po czym za pomocą odpowiedniego oprogramowania i wifi, przesyłam sygnał do komórki.
To rozwiązanie jest o niebo lepsze. Nie wiem jak Twój smartfon, ale mój ma możliwość pracy jako router WiFi i udostępniania internetu komórkowego. Tak więc ja bym się skłaniał ku tej opcji.2) Sytuacja odwrotna. Za dopłatą do obecnego abonamentu, otrzymuję pakiet danych. Komórka (samsung galaxy ace) staje się (o ile to możliwe?) routerem i udostępniam sieć wifi, z którą następnie mogę się połączyć będąc na netbooku
W zasadzie dostępność i szybkość będzie podobna w obydwu rozwiązaniach. Opłaty zapewne też. Jednak ze względów braku obsługi ad-hoc przez Androida oraz tego, że jednak telefon jest zawsze włączony brałbym opcję nr 2.nirre1 pisze: Które z tych wszystkich rozwiązań wydaje się Wam najbardziej opłacalne pod względem opłat, dostępności i szybkości?
Pozdrawiam YaHooo