Nagły wzrost ping od kilku dni

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Leel
Początkujący użytkownik forum

Nagły wzrost ping od kilku dni

Post autor: Leel »

Łączę się z bts'em, który często jest przeciążony przez co muszę przełączyć się z UMTS na GSM - ale to raczej od popołudnia do wieczora, bo wtedy więcej ludzi oczywiście korzysta z internetu, a we wcześniejszych godzinach bardzo ładnie działało i można było oglądać nawet filmy online.

Ostatnio jednak coś zdechło i internet działa fatalnie, gdzie pozostało mi już tylko GSM. Nie wierzę żeby nawet od 4. nad ranem zaczęło nagle bardzo dużo ludzi korzystać z internetu - tak samo jak popołudniu.
Czy może mnie ktoś nakierować gdzie szukać przyczyny? Zasięg mam taki sam, więc podejrzewam że jest to spowodowane ustawieniami komputera.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Nagły wzrost ping od kilku dni

Post autor: YaHooo »

Leel pisze: Czy może mnie ktoś nakierować gdzie szukać przyczyny? Zasięg mam taki sam, więc podejrzewam że jest to spowodowane ustawieniami komputera.
Nie koniecznie. Czasem takie objawy wynikają z prac przy nodeB. Dlatego UMTS i wyżej może nie działać. Ja bym Ci radził albo przeczekać jeszcze kilka dni. Albo od razu walić do BOK operatora.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ