brak HSPA+ po awarii nadajnika

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Honey
Początkujący użytkownik forum

brak HSPA+ po awarii nadajnika

Post autor: Honey »

Witam.

Może ktoś podpowie co zrobić..

Mam problem z siecia PLUS. Z końcem ubiegłego roku, wziełam na abonamet najpierw telefon a kilka dni później neta LTE do 150 mb/s z modemem Huawei E3276.
Do tego również w Plusie dobrami mi antenę zewnętrzną do wzmocnienia sygnału.
Wszystko zostało podłączone. Przez ok 9 dni internet śmigał, aż miło było patrzeć. A tu pewnego dnia, najpierw pojawił się brak zasięgu w internecie, a następnego dnia również w telefonie. Najbliższy sygnał jaki łapał net i telefon była miejscowość oddalona o 7 km. Nadajnik z którego kożystaliśmy znajduje się ok 2 km od Nas. W praktyce widze go przez okno.
Dzwoniliśmy do BOK, zgłaszaliśmy brak zasięgu. Technicy twierdzili, że u nich w komputerze nic nie wykazuje.
Dopiero po entych telefonach, wysłali techników w teren i faktycznie okazało się, że w naszej miejscowości nie ma zasięgu i jest poważna awaria na nadajnikach.
Dopiero po 9 dniach usuneli usterke. Ale już nie łapie HSPA+ :cry:
Internet działa w żółwim tempie. Nie moge pobierać dokumentów. Po 20 minutach pobierania, wyskakuje komunikat, że plik nie może zostać pobrany. Jak nam powiedzieli z działu technicznego. Loguje Nas do systemu ale nie wysyła danych.
Ten problem również zgłaszaliśmy. Nic z tym nie zrobili.
Jak nam odpowiedzieli, że analiza przeprowadzona przez pracowników działu technicznego nie wykazała nieprawidłowości po stronie Plusa.
Tak jak na całkowity brak zasięgu, wyjaśnili że karty SIM mają to do siebie, że działają poprawnie tam gdzie teren jest objęty zasięgiem i nie od nich to zależy..

Dłuugui temat.

Moje pytanie. Czy ktoś zetknął się z taką sytuacją?
od dnia naprawy nadajnika nie mamy HSPA+.
Internet chodzi w WCDMA. Antenę zewnętrzną ustawialismy ponownie. Nic to nie dało.
Nawet jazda z laptopem po okolicy nic nie pomogła. Zasięgu jak nie było tak nie ma.

Pomóżcie....

Pozdrawiam Serdecznie.
Honey
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: brak HSPA+ po awarii nadajnika

Post autor: YaHooo »

Honey w zasadzie sytuacja jest dość jasna. Jeśli jesteś pewna, że wina nie leży po Twojej stronie, czy też po stronie Twojego komputera, albo modemu. To najpewniej awaria została nie do końca usunięta. Poradzić się za dużo nie da. Najlepiej będzie jak napiszesz kolejne zgłoszenie z opisem sytuacji, jak również warto by napisać, że miała miejsce poprzednia awaria i po jej usunięciu jest tak jak jest. Nic więcej za bardzo nie da się zrobić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Honey pisze:od dnia naprawy nadajnika nie mamy HSPA+
Ja miałem taką sytację Po modernizacji nadajnika net ruszył z kopyta (max. 12Mbit) Po kilku dniach wystąpił brak HSPA+ a teraz brak HSPA+ zmienił się na brak sygnału Czekam na naprawę nadajnika :(
Honey

YaHooo dziękuje za odpowiedź.
Wiem, że zarówno modem, jak i karty SIM są sprawne. U nas w miejscowości nie było żadnego zasięgu. Tylko połączenia alarmowe. Pracuje w Łodzi a mieszkam 25km dalej. Jak tylko oddalałam się od Naszego BTS’a 7 km dalej powracał zasięg. Internet chodził i telefon działał, to samo w Łodzi. Problem dotyczył tylko naszego miejsca zamieszkania. Po naprawie nadajnika, nawet ustawialiśmy ponownie antenę, ale nici z tego. Nie łączy w HSPA+.
Wcześniej HSPA+ było na zewnątrz oraz wewnątrz
Nawet laptop pod samym nadajnikiem nie łączy w tym systemie. Paradoks.
Najlepsze, że reklamacji Plus nie uznał. Jak nam miła Pani odpisała.
= Karta SIM umożliwia mobilne korzystanie z usług świadczonych przez Polkomtel. Klienci mogą korzystać z nich wszędzie tam gdzie teren objęty jest zasięgiem sieci. Telefonia mobilna charakteryzuje się możliwością wystąpienia zakłóceń, w wyniku których mogą powstać problemy z nawiązaniem połączeń =
To jest odpowiedź plusa na reklamacje, gdzie cała wiocha była pozbawiona zasięgu.
Co lepsze, jak spojrzałam to brak wystąpił 9 stycznia a naprawili 20. To trochę długi okres oczekiwania.
Jeszcze poinformowali na końcu, że zakończyli postępowanie reklamacyjne. Jak również, że mam prawo dochodzenia roszczeń w postępowaniu sądowym.
Dzisiaj wysłałam im kolejne stosowne pismo.. Musimy poczekać na odpowiedź. Jeśli taką dadzą.
Andrzejz78 Chyba troche się naczekasz. Oby tobie szczęście dopisało :)
Honey
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Honey pisze:Chyba troche się naczekasz. Oby tobie szczęście dopisało
Właśnie naprawili :hurra: Czekałem kilka dni

ping 63ms
DL 10-12Mb/s
UL max czyli 2Mb/s
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Honey pisze: Dzisiaj wysłałam im kolejne stosowne pismo.. Musimy poczekać na odpowiedź. Jeśli taką dadzą.
Nic innego niestety nie możesz zrobić. Wedle tego co piszesz to wina jest w sieci i już.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Honey

YaHooo,
Jeszcze wczoraj rozmawialiśmy o braku HSPA+ a dziś ku mojemu zdziwieniu :D pojawiło się LTE na jednej kresce, rano śmigało na poziomie 4mb/s ale ostatni speedtest jak i te w ciągu dnia wyszły obiecująco.
Jestem troszke zszokowana, bo wczesniej nie łapaliśmy LTE a mogliśmy jedynie pomarzyć o Hspa+. Przez 2 lata działało tylko EDGE :)
Pozdrawiam
Honey
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ciekawostka, skąd to LTE. Nawet na mapie zasięgu Plusa nie ma twojej miejscowości. Najbliżej Konstantynów.
Honey

matek451, No ;) i jakiś czas temu rozmawialismy o tym.

O dziwo, trafiła Nas awaria nadajnika.. brak Hspa jak już wiesz, a tu nagle dzisiaj LTE

Czyżby uporczywe nękanie Plusa pomogło? i zamontowali mocniejszy nadajnik?
W wykazie pozwolen nic nie znalazłam.

Możliwe, że na tej cienkiej antence AK C2 Uni udało się złapać zasięg z Porszewic?
To jest ok 9 km w lini prostej. A nic wcześniej nie łapało prócz HSPA+

W Plusie powiedzieli nam, że właśnie w Porszewicach chodzi najbliżej Nas nadajnik LTE

Zarazem cieszę się jak i dziwię :) Nareszcie necik śmiga :D

Ten speedtest robiłam przez wifi. Po znalezieniu odpowiedniego sprzętu do Huawei E3276 zamontowałam router na poddaszu :) oczywiście z antena zewnętrzną

Nie wiem na ile router spowalnia i czy w ogóle ma na to jakiś wpływ. Nie znam się :)

Może będziesz wiedział jeszcze za pomocą czego można sparwadzać czy loguje mnie do systemu w LTE czy HSPA bez wchodzenia na góre odłanczania wifi, podłanczania modemu pod laptopa itd.

Odkąd w domu jest wifi nie mamy możliwości sprawdzenia tego.

Jak jest pokazany zasięg w prawym dolnym rogu kompa, jak wejdziesz na to, jedyna informacja jaka jest podana to ilośc kresek oraz że siła sygnału jest : znakomita

Jak nas łączyło w WCDMA też tak samo pisało. Żeby spojżeć na modem musze lecieć na poddasze i zobaczyć jaka lampka świeci.

A program od Plusa - Mobile Partner jest w tej chwili bezużyteczny, bo nie łączymy przez niego.

Pozdrawiam :)
Honey
matek451
Guru bezprzewodowy

Jaki kupiłaś router?
Honey

Edimax 6408n

sama wgrałam najnowszego softa i działa :)

[ Dodano: 2013-02-07, 11:01 ]
sprawdziłam opakowanie, edimax lt 6408n (hspa+, lte)

bo jest jeszcze w wersji 3g.
Honey
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

Ten router nie potrafi przełączać technologii połączenia, czyli modem ustawiony w aplikacji Plusa na LTE, a potem podłączony do routera będzie łączył w LTE, a jeśli ustawiony został na HSPA (3G), to pozostanie w HSPA (3G).
Honey

Gasol,

No nie do końca jest tak jak piszesz.

Modem łączy się z dostępną siecią a router udostępnia sieć wifi.

Paluch został ustawiony na AUTO, a to dlatego że u Nas nie działało wcześniej LTE, pomimo że modem ma takie przeznaczenie. Bez anteny było - EDGE. Dopiero z anteną zewnętrzną łapało HSPA+.

A dwa to w ustawieniach routera (oczywiście z podpiętym modemem) nie ma żadnego wyboru, wyświetla tylko LTE/HSPA+/UMTS i klikając nie można tego zmienić, więc chyba samo za siebie dało odpowiedź, że potrafi łączyć automatycznie.

Wcześniej paluch świecił w routerze na ciemnoniebieski kolor (wcdma ) , net strasznie mulił, a teraz - jasnoniebieski LTE (siła 41%)

Ba, jeszcze jedno. Jak modem wcześniej ustawiony był na LTE a nie auto, w ogóle nie łączył z siecią. W modemie masz do wyboru 4 opcje łaczenia - LTE , WCDMA, AUTO i GSM.

:)
Honey
Gasol
Stały użytkownik forum

Na pewno masz teraz LTE?

Tak, jak powiedziałem, ten router nie potrafi przełączyć modemu. Jeśli ustawisz modem na AUTO, to będzie łaczył w tym trybie, ale tego nie wymusisz z routera.
matek451
Guru bezprzewodowy

To. ze modem nie łączył przy ustawieniu tylko LTE to normalne gdyż nie masz zasięgu. W ustawieniu AUTO znajduje zasięg HSPA+ i łączy się z siecią, kolor diody jasnoniebieski. Za rodzaj połączenia odpowiada modem a nie router. Poprzednio przy diodzie niebieskiej był tylko UMTS(384kb/s) stąd taki zamulony net. Teraz po modernizacji BTS-a masz HSPA+ stąd takie prędkości. Nie możesz mieć zasięgu 41% w LTE gdyż w pobliżu nie ma nawet pozwoleń na BTS. Swoją drogą nie widzę takiej potrzeby przy tych parametrach połączenia na HSPA+. Do nadajnika masz blisko (AERO2 Wodzierady, Łódzka 56) więc antena za wiele nie poprawi. Gratulacje za aktualizację EDIMAXA. Napisz jak sprawuje się z tym E3276 na nowym sofcie(1.04L).
Honey

Wiesz. Ustawienie na AUTO jest najlepszym rozwiązaniem.
Jeśli modem jest ustawiony na LTE i złapie ten sygnał to jest dobrze, ale w momencie utraty sygnału, nie masz Internetu a o wifi możesz zapomnieć..
Zaś ustawiając modem na AUTO, możesz być pewny że złapie sygnał czy to HSPA+ czy LTE bądź też WCDMA i router rozdzieli ten sygnał. Nie trzeba go ustawiać. On sam automatycznie wykrywa ustawienia z modemu i sieć którą złapie puszcza w eter :D
Ja mam, na AUTO a router sam w ustawieniach wybrał połączenie LTE/HSPA+/UMTS , bez możliwości zmiany tego.
Szkoda że wcześniej nie spojrzałam w ustawienia jak działało EDGE lub WCDMA.
LTE łapie od wczoraj i cały czas mam.
Puszcze fotki testów. Jeden z godz. 10:00 drugi z 14:00

[ Dodano: 2013-02-07, 14:54 ]
Nie mogę dodać załączników więc napiszę, a jak da radę to dodam:

z godz. 10:00 Ping 45 prędkość pobierania 14,73mb/s a wysyłania 0,93mb/s

z godz. 14:00 Ping 37 pr. pob. 12,02mb/s a wys. 0,76

Mam LTE.

Skąd wiem? Modem wypiełam z routera i wpiełam go do kompa, bez anteny zewnętrznej.

W aplikacji Plusa wyświetla 1,2 kreski a i nawet przez chwile wskoczyły 3 kreski LTE :D :D :D :D

Stąd wiem, że LTE jest :)

Wczoraj wieczorem prędkość pobierania była jeszcze większa 16-18mb/s

matek451 nie wiem jak, nie pytaj mnie o to :) Lte jest, a ja się cieszę, że go mam :) i niech tak zostanie :)

[ Dodano: 2013-02-07, 15:08 ]
Spojżałam sobie na testy neta z czasu gdy chodziło nam HSPA+ ping 66 pr. pobierania 2,12Mb/s wysyłania 0,65 przy 5 kreskach zasięgu i podpiętą anteną zewnętrzną.
To masz porównanie :)
Honey
Gasol
Stały użytkownik forum

Jeśli można, to chciałbym Cię zapytać, czy wyjęcie i ponowne włożenie modemu powoduje restart routera? Tak jest przy E398 i MF821, a nie wiem, czy podobnie jest z E3276.

Czy mogłabyś też wykonać dla mnie taki test:

1. otwórz stronę: http://192.168.2.1/syscmd.asp
2. podaj hasło
3. wpisz do okienka taką komendę:
/usr/sbin/telnetd -l /bin/ash
4. zaloguj się do routera przez:
telnet 192.168.2.1
5. wykonaj komendę
echo 1 > /proc/usb_pwr

Czy router się restartuje? Chcę sprawdzić, czy reset zasilania USB restartuje tylko modem, czy cały router.

KOMENDA JEST NIEINWAZYJNA, TZN. NIC NIE STANIE SIĘ Z ROUTEREM I MODEMEM. Skrypt monitorujący połączenie wykonuje ją, gdy zauważy brak ruchu na łączu.
Honey

Gasol,
Jaki masz router?
Honey
Gasol
Stały użytkownik forum

LT-6408n, taki sam jak Twój. Używam modemu ZTE MF821.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Honey pisze: Jestem troszke zszokowana, bo wczesniej nie łapaliśmy LTE a mogliśmy jedynie pomarzyć o Hspa+. Przez 2 lata działało tylko EDGE :)
No to nie pozostaje nic innego jak się cieszyć i mieć nadzieję, że nie zniknie :)
Honey pisze: To jest ok 9 km w lini prostej. A nic wcześniej nie łapało prócz HSPA+
Teoretycznie to jest możliwe, więc kto wie. Jednak nie liczyłbym za bardzo na LTE.
Honey

Gasol,

Nie jestem ci w stanie powiedzieć co się dzieje po wpisaniu komendy, gdyż mój mąż jest przekonany, że coś pokićkamy w routerze a później znowu neta nie będzie :) Ale powiem ci to co zauważyłam;

Jak router był jeszcze na dole, wiele razy wkładaliśmy modem i wyjmowaliśmy go. Nic się nie działo prócz tego że lampka sieci gasła. Nic poza tym.

Ale jak były zmieniane ustawienia routera, po zatwierdzeniu, urządzenie musiało się zresetować. Wtedy to trochę czasu trwało ok. 1,5 minuty zanim z powrotem się włączył.

Jeśli mam odpowiedzieć na pytanie czy wyjęcie modemu powoduje restart routera z całą pewnością odpowiadam Ci że nie.

Jeśli chodzi zaś o reset routera, prowadzi do zgaśnięcia modemu oraz ponownego logowania do sieci, więc restartuje modem.

Co do ostatniego pytania, może jestem w błędzie..

Ale patrząc na to z logicznego punku widzenia, nasuwa mi się jedyna odpowiedź, że reset zasilania usb, zrestartuje tylko modem (bo tylko modem jest podpięty do USB). Całe urządzenie ma własne zasilanie (zasilacz).

[ Dodano: 2013-02-07, 18:10 ]
YaHooo,

i niech tak zostanie :D

do końca świata i o jeden dzień dłużej :D
Honey
Gasol
Stały użytkownik forum

Honey, nie nalegam w takim razie:-)

Co do LTE, to sygnał wbrew pozorom może czasami nieść się dość daleko. Ja nie jestem w zasięgu LTE, co nie przeszkadza mi czasami łapać sygnał LTE na 2-3 kreski w domu:-) Ale generalnie jestem zadowolony z HSPA+, które bez żadnej anteny chodzi mi bardzo ładnie, więc plany montowania anteny do LTE odłożyłem:-)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Gasol pisze:Co do LTE, to sygnał wbrew pozorom może czasami nieść się dość daleko
Od pewnego czasu kusi mnie chęć złapania LTE z 15km 3G łapię z tej odległości na poziomie 30-40%
Czy oprócz modemu muszę zmienić kartę SIM ?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Andrzejz78 pisze:Czy oprócz modemu muszę zmienić kartę SIM ?
tak, na starszych kartach LTE nie chodzi
Andrzejz78 pisze:LTE z 15km
ja na antenie 15dBi Cybertecha do 13 km miałem połączenie, powyżej 13,5 km pomimo, że poziom sygnału nawet był, słaby, ale był, to nie mogłem uzyskać połączenia, mam 15 km do nadajnika i brak przeszkód w terenie
ODPOWIEDZ