Modem Huawei K3765 - połączenie z Orange Free

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
katia
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei K3765 - połączenie z Orange Free

Post autor: katia »

Witam!
Kupiłam ostatnio modem Huawei K3765 (Vodafone), widać, że wcześniej był używany we Włoszech (w pamięci profili są włoskie sieci). Zgodnie z tym, co napisał na aukcji sprzedawca, modemy bez problemu łączą się ze wszystkimi polskimi sieciami - w tym z Orange.
Kupiłam starter do Orange Free, adapter do karty micro SIM i (z niewielkim trudem) umieściłam kartę w modemie.
Podpięłam modem, zainstalowałam na moim XP aktualne softy (Orange i modemu) - i nic. Niezależnie od tego, czy próbuję się połączyć przez aplikację Orange Free, czy przez soft modemu (Mobile Partner) - programy nie widzą karty SIM. Modem mruga na zielono - że niby gotowy do użytku...
Soft z Orange'a dodatkowo wyrzuca mi komunikat: "żaden z punktów dostępowych nie jest dostępny".
Przeglądałam pomoc dostępną w programie Orange Free, teoretycznie ustawienia są OK... Ale nie znam się i nie mam pojęcia, co może być nie tak.

Dodam, że karta micro z adapterem weszła do modemu z lekkim oporem - może to jest powodem problemu, może przez ten ścisk coś nie styka?
Podejrzewam mimo wszystko, że coś jest źle ustawione, że coś się z czymś gryzie... Nie wiem, pomocy! A może to jakieś moje banalne niedopatrzenie?

Jestem TOTALNIE zielona w technicznych klimatach, więc proszę o wyrozumiałość ;)
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rozsądne odpowiedzi!

Pozdrawiam
k.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem Huawei K3765 - połączenie z Orange Free

Post autor: KrissTofferr »

Potrzeba więcej informacji.

Zamknij aplikację Orange Free (żeby nie było jej widać na pasku ani w tray'u/zasobniku).

Zainstaluj Top_NetInfo.
Uruchom Top_NetInfo, wejdź w Ustawienia - Komunikacja AT i PIN - zaznacz ptaszek przy opcji "Komunikacja AT" (zakładam że numer portu zostanie już automatycznie wybrany...)

W tym samym oknie nacisnij przycisk "Komendy AT".
W polu Polecenie AT wpisz:
AT+CPIN?
i naciśnij Enter, wtedy modem zwróci tekstową odpowiedź w oknie.
Tak samo wyślij też pozostałe polecenia dla odczytu informacji:
AT^CARDLOCK?
AT+CGDCONT?
AT^SYSINFO
AT^SYSCFG?
AT+CFUN?
AT^DIALMODE?
AT^FREQLOCK?
AT+CEER
AT+CREG=2
AT+CREG?

Zaznacz cały tekst wszystkich odpowiedzi i wklej na forum.
ODPOWIEDZ