HUAWEI E3131 nie wykrywa urządzenia/aplikacja nie działa

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PtaQ
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI E3131 nie wykrywa urządzenia/aplikacja nie działa

Post autor: PtaQ »

Mam następujący problem techniczny z nowym modemem Orange HUAWEI E3131:
Kiedy pierwszy raz włożyłem modem komputer zainstalował sterowniki USB itp i pokazał komunikat, że urządzenie jest gotowe do użycia, aczkolwiek nie włączyło się autoodtwarzanie, a co za tym idzie nie zainstalowała się aplikacja obsługująca modem od orange. Dodam, że nie mam wyłączonej opcji autoodtwarzania. Kombinowałem ze sterownikami z internetu ale nic nie podziałało. Sformatowałem więc komputer i wgrałem świeże sterowniki z płyty. Wtedy wszystko zadziałało, jednak aplikacja Business Everywhere po kliknięciu nie otwierała się. W necie poradzili mi odinstalować ją, usunąć dane z rejestru i tak też zrobiłem, sprawdziłem za pomocą REVO i nie było żadnych pozostałości na komputerze. Kiedy ponownie włożyłem adapter powrócił problem z początku - zauważa podłączenie nowego urządzenia, i pisze, że jest gotowe ale nie uruchamia się instalacja. Dodam, że reinstalacja sterowników USB przypisanych do tego urządzenia także nie pomogła ;/ Nie chcę znowu formatować kompa bo jestem pewien, że jest jakaś prostsza metoda naprawienia tego błędu o której nie pomyślałem.
Jakieś pomysły? Z góry dziękuje. :papa:
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: HUAWEI E3131 nie wykrywa urządzenia/aplikacja nie działa

Post autor: Piotrek24 »

Spróbuj zainstalować innego menadżera połączenia np. Iplus Manager. Ma on uniwersalne stery do Huawei, więc powinno pójść. Kiedyś kiedy miałem Orange ten ich program też mi sprawiał wiele problemów.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Piotrek24 pisze:Iplus Manager.
A po co instalować te badziewie? ;) Najlepiej poszukać w internecie najnowszych sterowników i je zainstalować. Albo w ogóle poszukać Mobile Partnera od Huawei.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Piotrek24

YaHooo pisze:A po co instalować te badziewie?
To jest jedno tylko jedna z opcji. Zależy kto co lubi i co się da tam faktycznie odpalić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Piotrek24 pisze:To jest jedno tylko jedna z opcji.
Tylko obawiam się, że zawiedzie. iPlusManager może nie pozwolić się zalogować do innego operatora. A oprogramowanie producenta nie będzie miało fochów przy żadnym operatorze.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Piotrek24

YaHooo pisze:iPlusManager może nie pozwolić się zalogować do innego operatora
Czasami używam sobie IPlusManagera łączy się z każdym Orange, Play, T-Mobile nawet nic nie trzeba przestawiać. To nie Mobile Partner, ale żeby nawiązać jakieś połączenie na początek, może być przydatne.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Piotrek24 pisze:Czasami używam sobie IPlusManagera łączy się z każdym Orange, Play, T-Mobile nawet nic nie trzeba przestawiać.
Być może coś poprawili. Jednak z moich doświadczeń wynika, że potrafi być niestabilny. Ale co kto woli.
ODPOWIEDZ