Niestabilna radiówka

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
WatterBB
Początkujący użytkownik forum

Niestabilna radiówka

Post autor: WatterBB »

Witam, mam problem z internetem radiowym 2Mb, na który jestem skazany z powodu braku innego w okolicy :( :(

Problemem jest bardzo często przerywający, zamulający internet. Czasem dzieje się tak gdy teoretycznie dużo ludzi może korzystać ( weekendy itd ) ale czasem problem jest także w normalny dzień np. z rana.

Od anteny idzie kabel do skrzynki ( ap ? poe ? nie wiem dokładnie co to ) potem z niej idzie kabel rj45 i albo do kompa albo do routera żeby było wi fi. Korzystam na komputerze PC przez kabel z tego internetu i na nowym laptopie przez WIFI, na obydwu komputerach jest to samo, w dodatku gdy ktoś typu kolega przyjdzie z lapkiem tez ma to samo, także wykluczyłbym winę mojego sprzętu. Router Tp link także jest ok, czasami podłączam bezpośrednio przez kabel i nadal to samo.

W przeglądarce bardzo często wyświetla się " błąd połączenia ", zauważyłem że to też zależy jaką stronę otwieram, zdarza sie że youtube otworzy a np. chomikuj nie otworzy ;/

Co do pingów to sytuacja wygląda różnie, często np. w grze online typu WorldOfTanks pingi skaczą, utrzymują sie na około 80 -100 po czym skacze do 300-999 i wyrzuca mnie z serwera. ( zdarzy sie że np. godzinę jest dobrze na poziomie 40 -60 ping w grze )

w cmd, wpisałem:
- swoją bramę i wyszło mi średnio 2 ms i 0 strat.
-wpisałem też onet pl i wyszło średnio 18 ms i 0 strat. ( kilka skoków było do 100 ms i jeden 1028 )

W trayu ikonka od internetu zawsze pokazuje wszystko ok. ( nie wiem czy to istotne, ale kiedyś mnie o to pytali przez telefon )

Byłem u dostawcy, i jakaś " pani zza biurka " która na oko nie ma pojęcia o czym jej mówiłem, powiedziała że serwis się tym zajmie, pytała kiedy będę w domu, nr. tel wszystko pięknie ale nikogo nie było i nikt też nie dzwonił. Problem istnieje dłuższy czas najmniej 2 tygodnie, czasem pół dnia praktycznie nie ma internetu z którego można korzystać.

Mogę coś z tym zrobić od siebie, coś sprawdzić? Czy to typowo wina usługodawcy i muszę go nachodzić ;P ?

Ps. przepraszam za taki długi post, chciałem dokładnie opisać co i jak
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Niestabilna radiówka

Post autor: YaHooo »

WatterBB pisze: Mogę coś z tym zrobić od siebie, coś sprawdzić? Czy to typowo wina usługodawcy i muszę go nachodzić ;P ?
Moim zdaniem zdecydowanie tak. O ile się domyślam cały sprzęt którym odbierasz internet jest jego? Jeśli nie to nawet nie ma co sprawdzać. Ale można by było posprawdzać kable, połączenia, antenę. Ale jeśli cały czas pingi do bramy masz cały czas dobre to można podejrzewać, że te elementy są ok. Tak więc nie ma co wyręczać dostawcy, w końcu płacisz mu za konkretną usługę i niech to on coś myśli.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
WatterBB

Sprawa wygląda tak że wszystko jest od usługodawcy, antena, kable, router tp link itd. Wszystko on zakładał ja zapłaciłem i teraz wnioskuje że jest moje. A czy ma jakiś sens jeśli bym mniej wiecej zapisał godziny w jakich nie otwierają sie strony i z tym iśc do nich?

Najgorsze jest też jeśli np już jakiś niby serwisant przyjedzie to akurat trafi że coś tam działa i wiadomo, tekst typu " zadzwon jak nie działa"

Najśmieszniejsze jest to że jak sie dzwoni to trzeba się im nagrać więc i tak w tym momencie nikt ze mną nie porozmawia,

a druga strona to najwięcej się korzysta po pracy więc jak można zadzwonić jak oni wtedy tez są po pracy i można tylko nagrac sie albo sms-a wysłać ;p

Umowa była na dwa lata, i to 50 zł około na miesiąc za 2 Mb, dobrze że niedługo się kończy ;)

Nie polecam nikomu radiówki, szczególnie takiej.. gdyby tylko pojawiła się możliwość czegoś innego typu netia to od razu zmieniam, chyba już nic gorszego nie można mieć..
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

WatterBB pisze:Wszystko on zakładał ja zapłaciłem i teraz wnioskuje że jest moje.
To zależy. Musiałbyś sprawdzić w umowie.
WatterBB pisze: A czy ma jakiś sens jeśli bym mniej wiecej zapisał godziny w jakich nie otwierają sie strony i z tym iśc do nich?
Ja bym tak zrobił. No i jeszcze warto zapoznać się z komendą _tracert_ dzięki której będziesz mógł się zorientować gdzie mniej więcej zaczynają się schody. O ile usługodawca nie poblokował odpowiedzi na pingi na urządzeniach wewnętrznych.
WatterBB pisze: a druga strona to najwięcej się korzysta po pracy więc jak można zadzwonić jak oni wtedy tez są po pracy i można tylko nagrac sie albo sms-a wysłać ;p
No cóż, poważny usługodawca ma infolinię czynną całą dobę...
WatterBB pisze:Nie polecam nikomu radiówki, szczególnie takiej..
Racja, wygląda mi to na jakiś uryna-net. Ale dobra radiówka nie będzie zła. Jednak trafić na taką to jest problem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
WatterBB

Wpisałem komendę tracert dla strony www:
1 2ms 4ms 2ms
2 2ms 2ms 2ms
3 82ms 30ms 11ms
4 * * * upłynął limit czasu żądania.

Chciałem wpisać inną stronę to pisało że nie można rozpoznać adresu docelowego.
ogólnie nie było internetu w przeglądarce itd. ( teraz chwilowo znów mam i tak w kółko za chwile pewnie nie będzie ;oo )

W tym samym czasie w cmd jak wpisałem własną bramę to pokazywało 1 albo 2 ms
ale jak wpisałem strone internetową to pokazało 300 ms i pisało że sieć docelowa jest niedostępna albo że upłynął limit czasu żądania.

masakra jakaś ;p
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

WatterBB pisze:Wpisałem komendę tracert dla strony www:
Czyli albo na 4-tej hopce masz problem, albo ona ma wyłączoną odpowiedź na pingi.
WatterBB pisze: Chciałem wpisać inną stronę to pisało że nie można rozpoznać adresu docelowego.
To albo problem z dns'ami, albo po prostu jakiś router/switch jest przeciążony.
WatterBB pisze: ale jak wpisałem strone internetową to pokazało 300 ms i pisało że sieć docelowa jest niedostępna albo że upłynął limit czasu żądania.
No to jak widzisz problem jest w którymś miejscu sieci i to dalej niż Twoja brama, tak więc musisz uderzyć do operatora.
ODPOWIEDZ