Wybór najlepszej anteny HSPA+ internet Play

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór najlepszej anteny HSPA+ internet Play

Post autor: YaHooo »

Karol23 pisze:z tego co czytałem to pasmo UMTS900 ma niższe prędkości.
To nie tak działa ;) Po prostu musiałbyś sprawdzić na jakim paśmie są lepsze oraz stabilniejsze osiągi. Tego niestety nikt Ci na forum nie zagwarantuje. A problem w tym, że musisz kupić antenę pasmową, na pasmo 900MHz np ATK-20, na 2100MHz panel 15dBi od np. Bestpartnera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podaj dokładną lokalizację. Jaki masz modem?Modemy Huawei za pomocą programu TopNetInfo pozwalają wymuszać tylko UMTS900 lub UMTS2100. W pobliżu BTS-a przetestujesz obydwie i możesz wybrać lepszą.Po czym kupić antenę na to pasmo.
matek451
Guru bezprzewodowy

To Kolumna i do BTS-a UMTS900 i UMTS2100 ul Jarzębinowa 2 około 5 km i las więc ten zasięg,który masz to na UMTS900. Polecane anteny http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html i konektor http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html Choć z drugiej strony, ten BTS UMTS900 jest niepotwierdzony i trzeba by sprawdzić czy działa. W tym celu warto wymusić tylko UMTS900(W900) za pomocą TNI http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Karol23 jak dla mnie nie będzie lepszego wyboru niż ta antena.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
matek451
Guru bezprzewodowy

Ostatnio musiałem zweryfikować podobną do ciebie opinię o Bestpartnerze. Po tej lekturze nie polecam ich produktów http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f=48&t=15267 I nie chodzi tylko o niską trwałość tych drogich anten. Post autora @PxP i zdjęcie anteny po demontażu pokrywy pokazało we wnętrzu antenę 2x15dBi zamiast 2x18dBi. Ordynarne wręcz chamskie oszustwo Bestpartnera w produkcie za kilkaset złotych.To całkowicie dyskwalifikuje anteny tego producenta. Nie polecam a wręcz odradzam, nie wiadomo co może być wewnątrz twojej anteny.Jak najdalej od anten firmy Bestpartner. Kup http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

matek451 też to czytałem i zastanawiam się czy to odosobniony przypadek, czy reguła... Ale moim zdaniem antena paraboliczna/offsetowa zbytnio nie nadaje się do tego rodzaju częstotliwości.
matek451
Guru bezprzewodowy

Wg.mnie to reguła, tylko nikt z normalnych użytkowników nie rozbiera anten.Nawet jeśli producent oszukał choćby w jednej antenie DUAL LTE 18dBi to sam się zdyskwalifikował. Różnica w cenie między anteną DUAL LTE 2x15dBi a 2x18dBi to 200 zł netto( 246 zł brutto). Na tyle Bestpartner okradł tylko tego klienta.Nie ma zmiłuj się dla oszustów i złodziei. Dlatego moja propozycja aby całkowicie ignorować i nie polecać jego anten. Ja nie polecam anten parabolicznych tylko panel 17dBi z Cybertecha. Mam od ponad 3 lat, cała, nie rozpadła się.Ma deklarowany zysk, podobnie jak DUAL LTE 15dBi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Są bardo dobre anteny profesjonalne, z których korzysta m.in. armia. Wszystko trzyma wyśrubowane parametry. Niestety antena do 1 GHz to koszt koło 20 000 zł. :roll:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

matek451 ale z tego co pamiętam to na początku pracy Bestpartnera ludziom się nie rozpadały te anteny. Raz mieli wpadkę opisaną na forum z kablami, ale dotyczyło to którejś tam partii towaru. Potem niby się nie powtórzyło. Ale mimo to szkoda, bo widać, że naprawdę większość firm z czasem obniża jakość jak tylko zyska większą sprzedaż.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tak to niestety wygląda.Firma, zresztą jak wiemy nie tania wyrobiła sobie dobrą opinię. Bazowanie na niej nie mogło trwać wiecznie. Zapomnieli chyba, że jest społeczność internetowa a ta nie wybacza takich numerów. To, że dzisiejsze masowe produkty rozpadają, psują się po krótkim czasie to już norma. Ale montaż anteny o mniejszym zysku zamiast deklarowanej w opisie to nie wpadka. Przecież to świadome i celowe działanie.Po czyś takim firma powinna odejść w niebyt, utrata wiarygodnści stawia ją wśród firm no-name handlujących tanią "chińszczyzną". Wnioski z tego powinni wyciągnąć inni producenci/sprzedawcy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze:Wnioski z tego powinni wyciągnąć inni producenci/sprzedawcy.
Ale niestety tak nie jest. Bo teraz liczy się tylko kasa i to aby sprzedać dany produkt. A co będzie potem? Będziemy się martwić za jakiś czas jak spadnie sprzedaż ;)
ODPOWIEDZ