Antena dookólna do d-link dwr-921 LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lisiu21
Początkujący użytkownik forum

Antena dookólna do d-link dwr-921 LTE

Post autor: lisiu21 »

Witam
Potrzebował bym anteny wzmacniającej sygnał LTE. Najlepiej aby była to antena dookólna, wiem że antena panelowa wycelowana prosto na bts'a była by o niebo lepsza niż dookólna lecz nie posiadam własnego mieszkania tylko wynajmuję więc montaż anteny na dachu odpada.

Obecnie mieszkam w Warszawie dzielnia Wesoła a dokładnie Stara Miłosna wiem że jest kilka bts'ów z LTE. Osobiście mam najmniejszy dystans do bts'a w ochotniczej straż pożarnej (mieszkam na ul. Mazowieckiej).

Problem z LTE u mnie polega na tym iż zasięg na routerze w większości mieszkania jest słaby (pomarańczowa lampka na routerze) lecz są miejsca gdzie router pokazuje że zasięg jest dobry (zielona lampka) lecz transfer nie powala na kolana maksymalnie 8 Mb/s downloadu więc szału nie ma, jak jeszcze mieszkałem na mokotwie gdzie pokrycie zasięgiem jest lepsze transfer był dużo lepszy i mam nadzieję że antena by pomogła w większym stopniu wykorzystać LTE.

Ewentualnie może być antena kierunkowa lecz pokojowa

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Antena dookólna do d-link dwr-921 LTE

Post autor: YaHooo »

lisiu21 pisze: Ewentualnie może być antena kierunkowa lecz pokojowa
Takie coś jest zupełnie pozbawione sensu moim zdaniem. O wiele lepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku by był zakup pierwszej lepszej anteny dookólnej (tzw. patyk) i postawienie go za oknem. Wtedy może będzie lepiej. Ale to loteria.

A jaki masz zasięg na zewnątrz? Bo jak dobry to istnieje duża szansa, że moja propozycja będzie trafiona.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lisiu21
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lisiu21 »

Na zewnątrz zasięg jest dobry
tylko teraz pytanie jaką antenę opłaca się kupić
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

lisiu21 pisze: tylko teraz pytanie jaką antenę opłaca się kupić
Niestety w przypadku tzw. "patyków" to jest loteria. Jeśli masz na zewnątrz dobry zasięg to ja na Twoim miejscu bym po prostu kupił pierwszą lepszą antenę dookólną ze średniej półki cenowej i już. W razie czego przecież możesz ją oddać w przeciągu określonego czasu bez podawania przyczyny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ