Orange zniosło limity?????

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomcioch123
Początkujący użytkownik forum

Orange zniosło limity?????

Post autor: Tomcioch123 »

Witam wszystkich!

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Orange Free od 6 miesięcy. Na temat szybkości tego internetu w technologii EDGE/GPRS nie muszę się chyba wypowiadać;). Ale nie o tym ma być mowa. Po około 3 miesiącach użytkowania w/w netu stała się rzecz co najmniej dziwna. Otóż, posiadam programik podliczający ilość wysłanych i pobranych danych, i po kilku dniach, gdy limit przekroczył 500MB, zauważyłem, że prędkość nie spadła. "Oki, myślę sobie, pewnie zaraz odetną". Ale po kilku dniach intensywnego ściągania plików i takie tam, gdy ilość danych wskoczyła na 1GB, zgłupiałem. Postanowiłem zrobić mały teścik: odpaliłem ściąganie pliku, który waży 3GB. Upłynęło sporo wody w Wiśle, plik się wreszcie pobrał, a prędkość jak była wcześniej, taka była nadal. Doszedłem do wniosku, że może się rypsnęli, albo coś w ten deseń, ale mija już 3 miesiąc a ja w każdym miesiącu zasysam około 10GB danych. Doszedłem w końcu do wniosku, że mogli mi dać bonusa za to, że mam u nich również dwa telefony. Tylko dlaczego nikt mnie o tym nie powiadomił?? Ot tak, zdjęli limit i już, dziwne to troszkie:) Czyżby Nasze Kochane Orange zaczynało szanować swoich Klientów? Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Orange zniosło limity?????

Post autor: bob »

Myślę, że to długo u Ciebie nie potrwa tak jak u innych, którzy niewytrzymali i musieli się tym podzielić na forum. :)
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nikelajer »

hmm.. moze Cie usuneli przez przypadek z systemu i Ci nic nie przycina neta :D

ja tez sie moge cieszyc bez limitu do pon bo mi koles powiedzial ze zdejmuje, ale to taka akurat wyjatkowa sytuacja bo mu sie nie chcialo liczyc czy system dobrze mi przycial czy zle :]
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

bob pisze:którzy niewytrzymali i musieli się tym podzielić na forum. :)
myślisz że forum jest inwigilowane? ;) ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

myślisz że forum jest inwigilowane? ;) ;)
Zdziwiłbys się :rotfl:
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Błagam, bez teorii spiskowych.
Nie wiem jak Orange, ale Plus ma do tego aplikacje. Owszem - czasem limit albo się nie pojawi albo nie zejdzie z nowym cyklem na czas. Od czasu do czasu tak bywa.
Nikt z pracowników nie siedzi na forach i nie szuka, czy oby komuś limit nie wszedł, od tego są aplikacje i nie trzeba ufać innym, można się o tym na własne oczy przekonać.

Plus jakieś 2 miesiące temu (a może więcej, nie pamiętam) wprowadził ścisłe ograniczenia (czyt. 1GB/4GB i out) nie dlatego, że wiele osób się chwaliło tym, że można do zakończenia sesji (do północy) można transferować dane bez ograniczenia. Zrobił to dlatego, że ma w ofercie pakiety CRMowe (dodatkowy limit) i może na tym zarobić. Wcześniej tego nie robił, bo rynek nie był na to przygotowany i nie było takich możliwości (do teraz są problemy na elementach dostarczanych przez Nokię, gdzie po limicie następuje rozłączenie sesji).

Wiem, że czasami może to wyglądać inaczej, ale nie wierzcie, że operator jest wspaniałomyślny lub nie ma świadomości zasad funkcjonowania swoich systemów.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

A z Heyah to po czym się kapnęli, że buga trzeba łatać ? :hyhy:
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Naprawdę sądzisz, że po lekturze for internetowych? Ruch sieciowy "widzi się" w statystykach pracy stacji, tak samo z poziomu systemów bilingowych.
Nie sądzę, żeby nie wiedzieli o tym, kierując produkt na rynek.
Boras

Post autor: Boras »

Engelbert pisze:Plus jakieś 2 miesiące temu (a może więcej, nie pamiętam) wprowadził ścisłe ograniczenia (czyt. 1GB/4GB i out)
Faktycznie. Zauważyłem, że stali się bardzo dokładni. Numer z dociąganiem paru GB do północy już nie przejdzie.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

CZasem Plus zrobi jakąś promocję :hyhy: Mi zrobili kiedyś promocję na ponad 2 stówy :rotfl:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Nie tak bezpośrednio oczywiście. Twierdzę tak - jest bug na coś i ktoś korzysta, potem wiadomo korzysta coraz to więcej ludzi, potem niektórzy się zaczynają chwalić. I tak urasta ta kula śnieżna i po pewnym czasie czytamy na każdym forum a wtedy co ma zrobić ten biedny operator jak wszyscy w koło już sobie szyderę robią a na dodatek faktycznie (temu operatorowi) coś tam na programach statystycznie nie sztymuje. Coś jak te odliczenie socjalne, które przed laty sobie w politycy zrobili. Taki bug sobie wykombinowali, żeby trochę kasy zwędzić z tego biednego budżetu ale kiedy już plebs się dorwał po tych kilku latach odliczeń to trzeba było im kurek zamknąć i kombinować coś innego. A tego przeciętniaka jeszcze karami nastraszyć. Engelbert, czy to nie tak działa w naszej republice ?

[ Dodano: 2008-07-12, 21:56 ]
Sundance_kid pisze:CZasem Plus zrobi jakąś promocję :hyhy: Mi zrobili kiedyś promocję na ponad 2 stówy :rotfl:
A mnie orżnęli. ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

bob pisze:A mnie orżnęli. ;)
Ja miałam farta do promocji :hyhy: Ale mnie z darmówek okradali :rotfl:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

A mnie coś naszło i załadowałem zdrapki rodzinie a w ten sam dzień okazało się, że awaria.
Tomcioch123

możliwe, że to bug, ze strony wielce szanownej firmy O. ;) Ale to już trwa naprawdę niemało czasu, i korzystam jak się da. Najlepsze są obliczenia na rachunku wystawianym przez nich. Wychodzi z nich na to, że w ciągu miesiąca siedzę tylko na gg, i to przez kilka dni hehe :) Podają śmieszne ilości przesłanych danych. Nie mam zamiaru dzwonić do BOK i pytać się co jest z moimi limitami, ich problem. Dobrze, że nie liczą za dane wysłane ponad limit, bo pewnie zamiast pisać wam o tym, siedziałbym pod dworcem PKP z kartonikiem z wypisanymi słowami: "Zbieram na Orange" :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Engelbert, to wytłumacz mi proszę dlaczego właśnie Plus skoro robi to system niema możliwości sprawdzenia np. przez sms czy ten eBOK (czy jakoś tak) ile danych się już przetransferowało w danym miesiącu?
Z tego co wiem Play to ma i chyba Orange. Plus i Era nie. Jesteś od Plusa więc pytam o Plusa. ;)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Jest taka techniczna możliwość, przy czym informacje te nie są dystrybuowane z jednego powodu: infolinia iPlusa (601101101), jest jak mi się wydaje jedyną bezpłatną (przy poł. z sieci), więc połączenia dot. stopnia wykorzystania limitu obciążyłyby i tak już przeciążoną i niewystarczająco obsadzoną kolejkę.
Tyle, jeśli chodzi o poł. telefoniczne (bo to najłatwiej wprowadzić jedną nową procedurą DOKU), a dlaczego nie ma SMS i w eboku? Pieniądze - za to wszystko trzeba zapłacić producentowi oprogramowania, które obsłuży bazę, wprowadzić zmiany w eboku, za które też trzeba zapłacić itd. Nie opłaca się robić czegoś, co i tak nie jest kluczowe z punktu widzenia klienta przy zakupie i chyba nie jest argumentem przy samym zakupie.

A propos tych kosztów - to chore, ale Plusa obsługuje jakaś firma zewnętrzna, gdzie jakakolwiek modyfikacja na stronie www (w rodzaju wprowadzenia 2 linijek tekstu) kosztuje duże pieniądze...

A tak w ogóle, to nie wiem dlaczego to pytanie - wiem, że piszemy o limitach, ale co to ma do podjętego tematu chwalenia się lukami na forach? ;)
Tomcioch123

Szczerze mówiąc, sam już zgłupiałem, czy to co, co u mnie dzieje się z limitem jest luką, czy też nieoczekiwanym prezentem, od tej jakże wspaniałej firmy :D Nie miałem zamiaru się chwalić, tylko dowiedzieć na forum, co takiego mnie spotkało? Możliwe, że komuś też się trafił taki bonus nieoczekiwany :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tomcioch123 pisze:Najlepsze są obliczenia na rachunku wystawianym przez nich. Wychodzi z nich na to, że w ciągu miesiąca siedzę tylko na gg, i to przez kilka dni hehe
No to masz rozwiązanie Twojego problemu. System źle zlicza dane które przesłałeś i temu nie przycinają Tobie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Takie błędy w systemie zdarzają się dość często. Mi kilka miesięcy temu Era przysłała zestawienie połączeń w blueconnect na bodajże 30 stronach, z których wynikało, że wznawiałem połączenie co kilka minut, a w tym czasie generowałem jakiś kosmiczny traffic - np. w czasie jednego takiego 2-minutowego połączenia ściągnąłem 2GB danych :zdziwko: . Łącznie ponoć w tym miesiącu miałem naciągnąć 70 GB!. Prawdą jest, że wtedy rzeczywiście sporo naciągnąłem, bo spóźniali się kilka dni z przycięciem, ale było to koło 12 GB. Potem jeszcze na limicie dociągałem to co nie ściągnęło się całkowicie i łącznie wyszło z 15GB ściągniętych i 20GB wysłanych danych. No i sesje trwały nawet po 3 dni bez przerwy, a nie po kilka minut :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido, to w takim razie bardzo ciekawe systemy mają nasi operatorzy :zdziwko:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

No i teraz w nawiązaniu do Twojego pytania ja.michal - lepiej mieć coś co i tak się często wysypuje i słabo odzwierciedla rzeczywistość, czy nie mieć. Trudno powiedzieć... ;)
Awatar użytkownika
DJMETRIX

Post autor: DJMETRIX »

Witam wszystkich!

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Orange Free od 6 miesięcy. Na temat szybkości tego internetu w technologii EDGE/GPRS nie muszę się chyba wypowiadać;). Ale nie o tym ma być mowa. Po około 3 miesiącach użytkowania w/w netu stała się rzecz co najmniej dziwna. Otóż, posiadam programik podliczający ilość wysłanych i pobranych danych, i po kilku dniach, gdy limit przekroczył 500MB, zauważyłem, że prędkość nie spadła. "Oki, myślę sobie, pewnie zaraz odetną". Ale po kilku dniach intensywnego ściągania plików i takie tam, gdy ilość danych wskoczyła na 1GB, zgłupiałem. Postanowiłem zrobić mały teścik: odpaliłem ściąganie pliku, który waży 3GB. Upłynęło sporo wody w Wiśle, plik się wreszcie pobrał, a prędkość jak była wcześniej, taka była nadal. Doszedłem do wniosku, że może się rypsnęli, albo coś w ten deseń, ale mija już 3 miesiąc a ja w każdym miesiącu zasysam około 10GB danych. Doszedłem w końcu do wniosku, że mogli mi dać bonusa za to, że mam u nich również dwa telefony. Tylko dlaczego nikt mnie o tym nie powiadomił?? Ot tak, zdjęli limit i już, dziwne to troszkie:) Czyżby Nasze Kochane Orange zaczynało szanować swoich Klientów? Co o tym myślicie?
Ja ostatnio tez tak mam.Po nie używaniu neta 3miesiące.I jest good :D
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Engelbert pisze:Trudno powiedzieć... ;)
Trudno powiedzieć bo raz nie przytnie a raz przytnie za wcześnie. ;)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Nie chcę tutaj nikogo bronić, ale nigdy nie spotkałem się z tym, żeby przycięło za wcześnie. Owszem - czasem z nowym cyklem limity nie zejdą na czas, ale żeby ograniczenie się pojawiło przed wykorzystaniem limitu - nigdy się z tym nie spotkałem.
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Ja ostatnio nie narzekam na OF.
Może dlatego że korzystam z niego coraz rzadziej ( wakacje w końcu ) :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Engelbert, mówię teoretycznie. ;) Rożne rzeczy się dzieją. ;)
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nikelajer »

Engelbert pisze:Nie chcę tutaj nikogo bronić, ale nigdy nie spotkałem się z tym, żeby przycięło za wcześnie. Owszem - czasem z nowym cyklem limity nie zejdą na czas, ale żeby ograniczenie się pojawiło przed wykorzystaniem limitu - nigdy się z tym nie spotkałem.
hehe, no widzisz, a u mnie jest odwrotnie i to na moim przykladzie :] drugi miesiac mam OF i drugi miesiac z rzedu za wczesnie mi przycieli. w 1 miechu bo system zamiast 6gb ustawil mi 4gb a w tym po 5gb juz mi przycielo :] takze zdarza sie zdarza ;]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to widzimy, że wyjątek potwierdza regułę. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal tylko czemu ja nie mogę być takim wyjątkiem, że nie przytną mi wcale ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie trafiłeś się w losowaniu widocznie YaHooo. :roll:
Swoją drogą to też słyszałem kiedyś od pracowników Ery, że z tym przycinaniem to jest też tak czasem, że jeśli w danym rejonie mało kto korzysta z internetu (czyli BC) to wtedy nie przycinają bo i tak stacja bazowa nie jest obciążona na tyle, żeby powodowało to jakiś spadek jakości rozmów.
ODPOWIEDZ