Orange zniosło limity?????
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange zniosło limity?????
Witam wszystkich!
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Orange Free od 6 miesięcy. Na temat szybkości tego internetu w technologii EDGE/GPRS nie muszę się chyba wypowiadać;). Ale nie o tym ma być mowa. Po około 3 miesiącach użytkowania w/w netu stała się rzecz co najmniej dziwna. Otóż, posiadam programik podliczający ilość wysłanych i pobranych danych, i po kilku dniach, gdy limit przekroczył 500MB, zauważyłem, że prędkość nie spadła. "Oki, myślę sobie, pewnie zaraz odetną". Ale po kilku dniach intensywnego ściągania plików i takie tam, gdy ilość danych wskoczyła na 1GB, zgłupiałem. Postanowiłem zrobić mały teścik: odpaliłem ściąganie pliku, który waży 3GB. Upłynęło sporo wody w Wiśle, plik się wreszcie pobrał, a prędkość jak była wcześniej, taka była nadal. Doszedłem do wniosku, że może się rypsnęli, albo coś w ten deseń, ale mija już 3 miesiąc a ja w każdym miesiącu zasysam około 10GB danych. Doszedłem w końcu do wniosku, że mogli mi dać bonusa za to, że mam u nich również dwa telefony. Tylko dlaczego nikt mnie o tym nie powiadomił?? Ot tak, zdjęli limit i już, dziwne to troszkie:) Czyżby Nasze Kochane Orange zaczynało szanować swoich Klientów? Co o tym myślicie?
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Orange Free od 6 miesięcy. Na temat szybkości tego internetu w technologii EDGE/GPRS nie muszę się chyba wypowiadać;). Ale nie o tym ma być mowa. Po około 3 miesiącach użytkowania w/w netu stała się rzecz co najmniej dziwna. Otóż, posiadam programik podliczający ilość wysłanych i pobranych danych, i po kilku dniach, gdy limit przekroczył 500MB, zauważyłem, że prędkość nie spadła. "Oki, myślę sobie, pewnie zaraz odetną". Ale po kilku dniach intensywnego ściągania plików i takie tam, gdy ilość danych wskoczyła na 1GB, zgłupiałem. Postanowiłem zrobić mały teścik: odpaliłem ściąganie pliku, który waży 3GB. Upłynęło sporo wody w Wiśle, plik się wreszcie pobrał, a prędkość jak była wcześniej, taka była nadal. Doszedłem do wniosku, że może się rypsnęli, albo coś w ten deseń, ale mija już 3 miesiąc a ja w każdym miesiącu zasysam około 10GB danych. Doszedłem w końcu do wniosku, że mogli mi dać bonusa za to, że mam u nich również dwa telefony. Tylko dlaczego nikt mnie o tym nie powiadomił?? Ot tak, zdjęli limit i już, dziwne to troszkie:) Czyżby Nasze Kochane Orange zaczynało szanować swoich Klientów? Co o tym myślicie?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange zniosło limity?????
Myślę, że to długo u Ciebie nie potrwa tak jak u innych, którzy niewytrzymali i musieli się tym podzielić na forum. 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
hmm.. moze Cie usuneli przez przypadek z systemu i Ci nic nie przycina neta
ja tez sie moge cieszyc bez limitu do pon bo mi koles powiedzial ze zdejmuje, ale to taka akurat wyjatkowa sytuacja bo mu sie nie chcialo liczyc czy system dobrze mi przycial czy zle![:]](./images/smilies/splash.gif)

ja tez sie moge cieszyc bez limitu do pon bo mi koles powiedzial ze zdejmuje, ale to taka akurat wyjatkowa sytuacja bo mu sie nie chcialo liczyc czy system dobrze mi przycial czy zle
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
myślisz że forum jest inwigilowane?bob pisze:którzy niewytrzymali i musieli się tym podzielić na forum.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zdziwiłbys sięmyślisz że forum jest inwigilowane?![]()

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Błagam, bez teorii spiskowych.
Nie wiem jak Orange, ale Plus ma do tego aplikacje. Owszem - czasem limit albo się nie pojawi albo nie zejdzie z nowym cyklem na czas. Od czasu do czasu tak bywa.
Nikt z pracowników nie siedzi na forach i nie szuka, czy oby komuś limit nie wszedł, od tego są aplikacje i nie trzeba ufać innym, można się o tym na własne oczy przekonać.
Plus jakieś 2 miesiące temu (a może więcej, nie pamiętam) wprowadził ścisłe ograniczenia (czyt. 1GB/4GB i out) nie dlatego, że wiele osób się chwaliło tym, że można do zakończenia sesji (do północy) można transferować dane bez ograniczenia. Zrobił to dlatego, że ma w ofercie pakiety CRMowe (dodatkowy limit) i może na tym zarobić. Wcześniej tego nie robił, bo rynek nie był na to przygotowany i nie było takich możliwości (do teraz są problemy na elementach dostarczanych przez Nokię, gdzie po limicie następuje rozłączenie sesji).
Wiem, że czasami może to wyglądać inaczej, ale nie wierzcie, że operator jest wspaniałomyślny lub nie ma świadomości zasad funkcjonowania swoich systemów.
Nie wiem jak Orange, ale Plus ma do tego aplikacje. Owszem - czasem limit albo się nie pojawi albo nie zejdzie z nowym cyklem na czas. Od czasu do czasu tak bywa.
Nikt z pracowników nie siedzi na forach i nie szuka, czy oby komuś limit nie wszedł, od tego są aplikacje i nie trzeba ufać innym, można się o tym na własne oczy przekonać.
Plus jakieś 2 miesiące temu (a może więcej, nie pamiętam) wprowadził ścisłe ograniczenia (czyt. 1GB/4GB i out) nie dlatego, że wiele osób się chwaliło tym, że można do zakończenia sesji (do północy) można transferować dane bez ograniczenia. Zrobił to dlatego, że ma w ofercie pakiety CRMowe (dodatkowy limit) i może na tym zarobić. Wcześniej tego nie robił, bo rynek nie był na to przygotowany i nie było takich możliwości (do teraz są problemy na elementach dostarczanych przez Nokię, gdzie po limicie następuje rozłączenie sesji).
Wiem, że czasami może to wyglądać inaczej, ale nie wierzcie, że operator jest wspaniałomyślny lub nie ma świadomości zasad funkcjonowania swoich systemów.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A z Heyah to po czym się kapnęli, że buga trzeba łatać ? 

-
Naprawdę sądzisz, że po lekturze for internetowych? Ruch sieciowy "widzi się" w statystykach pracy stacji, tak samo z poziomu systemów bilingowych.
Nie sądzę, żeby nie wiedzieli o tym, kierując produkt na rynek.
Nie sądzę, żeby nie wiedzieli o tym, kierując produkt na rynek.
-
Faktycznie. Zauważyłem, że stali się bardzo dokładni. Numer z dociąganiem paru GB do północy już nie przejdzie.Engelbert pisze:Plus jakieś 2 miesiące temu (a może więcej, nie pamiętam) wprowadził ścisłe ograniczenia (czyt. 1GB/4GB i out)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
CZasem Plus zrobi jakąś promocję
Mi zrobili kiedyś promocję na ponad 2 stówy 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie tak bezpośrednio oczywiście. Twierdzę tak - jest bug na coś i ktoś korzysta, potem wiadomo korzysta coraz to więcej ludzi, potem niektórzy się zaczynają chwalić. I tak urasta ta kula śnieżna i po pewnym czasie czytamy na każdym forum a wtedy co ma zrobić ten biedny operator jak wszyscy w koło już sobie szyderę robią a na dodatek faktycznie (temu operatorowi) coś tam na programach statystycznie nie sztymuje. Coś jak te odliczenie socjalne, które przed laty sobie w politycy zrobili. Taki bug sobie wykombinowali, żeby trochę kasy zwędzić z tego biednego budżetu ale kiedy już plebs się dorwał po tych kilku latach odliczeń to trzeba było im kurek zamknąć i kombinować coś innego. A tego przeciętniaka jeszcze karami nastraszyć. Engelbert, czy to nie tak działa w naszej republice ?
[ Dodano: 2008-07-12, 21:56 ]
[ Dodano: 2008-07-12, 21:56 ]
A mnie orżnęli.Sundance_kid pisze:CZasem Plus zrobi jakąś promocjęMi zrobili kiedyś promocję na ponad 2 stówy

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja miałam farta do promocjibob pisze:A mnie orżnęli.

- bob
- Guru bezprzewodowy
A mnie coś naszło i załadowałem zdrapki rodzinie a w ten sam dzień okazało się, że awaria.
-
możliwe, że to bug, ze strony wielce szanownej firmy O.
Ale to już trwa naprawdę niemało czasu, i korzystam jak się da. Najlepsze są obliczenia na rachunku wystawianym przez nich. Wychodzi z nich na to, że w ciągu miesiąca siedzę tylko na gg, i to przez kilka dni hehe
Podają śmieszne ilości przesłanych danych. Nie mam zamiaru dzwonić do BOK i pytać się co jest z moimi limitami, ich problem. Dobrze, że nie liczą za dane wysłane ponad limit, bo pewnie zamiast pisać wam o tym, siedziałbym pod dworcem PKP z kartonikiem z wypisanymi słowami: "Zbieram na Orange" 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Engelbert, to wytłumacz mi proszę dlaczego właśnie Plus skoro robi to system niema możliwości sprawdzenia np. przez sms czy ten eBOK (czy jakoś tak) ile danych się już przetransferowało w danym miesiącu?
Z tego co wiem Play to ma i chyba Orange. Plus i Era nie. Jesteś od Plusa więc pytam o Plusa.
Z tego co wiem Play to ma i chyba Orange. Plus i Era nie. Jesteś od Plusa więc pytam o Plusa.

-
Jest taka techniczna możliwość, przy czym informacje te nie są dystrybuowane z jednego powodu: infolinia iPlusa (601101101), jest jak mi się wydaje jedyną bezpłatną (przy poł. z sieci), więc połączenia dot. stopnia wykorzystania limitu obciążyłyby i tak już przeciążoną i niewystarczająco obsadzoną kolejkę.
Tyle, jeśli chodzi o poł. telefoniczne (bo to najłatwiej wprowadzić jedną nową procedurą DOKU), a dlaczego nie ma SMS i w eboku? Pieniądze - za to wszystko trzeba zapłacić producentowi oprogramowania, które obsłuży bazę, wprowadzić zmiany w eboku, za które też trzeba zapłacić itd. Nie opłaca się robić czegoś, co i tak nie jest kluczowe z punktu widzenia klienta przy zakupie i chyba nie jest argumentem przy samym zakupie.
A propos tych kosztów - to chore, ale Plusa obsługuje jakaś firma zewnętrzna, gdzie jakakolwiek modyfikacja na stronie www (w rodzaju wprowadzenia 2 linijek tekstu) kosztuje duże pieniądze...
A tak w ogóle, to nie wiem dlaczego to pytanie - wiem, że piszemy o limitach, ale co to ma do podjętego tematu chwalenia się lukami na forach?
Tyle, jeśli chodzi o poł. telefoniczne (bo to najłatwiej wprowadzić jedną nową procedurą DOKU), a dlaczego nie ma SMS i w eboku? Pieniądze - za to wszystko trzeba zapłacić producentowi oprogramowania, które obsłuży bazę, wprowadzić zmiany w eboku, za które też trzeba zapłacić itd. Nie opłaca się robić czegoś, co i tak nie jest kluczowe z punktu widzenia klienta przy zakupie i chyba nie jest argumentem przy samym zakupie.
A propos tych kosztów - to chore, ale Plusa obsługuje jakaś firma zewnętrzna, gdzie jakakolwiek modyfikacja na stronie www (w rodzaju wprowadzenia 2 linijek tekstu) kosztuje duże pieniądze...
A tak w ogóle, to nie wiem dlaczego to pytanie - wiem, że piszemy o limitach, ale co to ma do podjętego tematu chwalenia się lukami na forach?

-
Szczerze mówiąc, sam już zgłupiałem, czy to co, co u mnie dzieje się z limitem jest luką, czy też nieoczekiwanym prezentem, od tej jakże wspaniałej firmy
Nie miałem zamiaru się chwalić, tylko dowiedzieć na forum, co takiego mnie spotkało? Możliwe, że komuś też się trafił taki bonus nieoczekiwany 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to masz rozwiązanie Twojego problemu. System źle zlicza dane które przesłałeś i temu nie przycinają Tobie.Tomcioch123 pisze:Najlepsze są obliczenia na rachunku wystawianym przez nich. Wychodzi z nich na to, że w ciągu miesiąca siedzę tylko na gg, i to przez kilka dni hehe
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Takie błędy w systemie zdarzają się dość często. Mi kilka miesięcy temu Era przysłała zestawienie połączeń w blueconnect na bodajże 30 stronach, z których wynikało, że wznawiałem połączenie co kilka minut, a w tym czasie generowałem jakiś kosmiczny traffic - np. w czasie jednego takiego 2-minutowego połączenia ściągnąłem 2GB danych
. Łącznie ponoć w tym miesiącu miałem naciągnąć 70 GB!. Prawdą jest, że wtedy rzeczywiście sporo naciągnąłem, bo spóźniali się kilka dni z przycięciem, ale było to koło 12 GB. Potem jeszcze na limicie dociągałem to co nie ściągnęło się całkowicie i łącznie wyszło z 15GB ściągniętych i 20GB wysłanych danych. No i sesje trwały nawet po 3 dni bez przerwy, a nie po kilka minut ![:]](./images/smilies/splash.gif)

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Blido, to w takim razie bardzo ciekawe systemy mają nasi operatorzy 

Pozdrawiam YaHooo 

-
No i teraz w nawiązaniu do Twojego pytania ja.michal - lepiej mieć coś co i tak się często wysypuje i słabo odzwierciedla rzeczywistość, czy nie mieć. Trudno powiedzieć... 

- DJMETRIX
Ja ostatnio tez tak mam.Po nie używaniu neta 3miesiące.I jest goodWitam wszystkich!

Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trudno powiedzieć bo raz nie przytnie a raz przytnie za wcześnie.Engelbert pisze:Trudno powiedzieć...

-
Nie chcę tutaj nikogo bronić, ale nigdy nie spotkałem się z tym, żeby przycięło za wcześnie. Owszem - czasem z nowym cyklem limity nie zejdą na czas, ale żeby ograniczenie się pojawiło przed wykorzystaniem limitu - nigdy się z tym nie spotkałem.
- Darecky
Ja ostatnio nie narzekam na OF.
Może dlatego że korzystam z niego coraz rzadziej ( wakacje w końcu )
Może dlatego że korzystam z niego coraz rzadziej ( wakacje w końcu )

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Engelbert, mówię teoretycznie.
Rożne rzeczy się dzieją. 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
hehe, no widzisz, a u mnie jest odwrotnie i to na moim przykladzieEngelbert pisze:Nie chcę tutaj nikogo bronić, ale nigdy nie spotkałem się z tym, żeby przycięło za wcześnie. Owszem - czasem z nowym cyklem limity nie zejdą na czas, ale żeby ograniczenie się pojawiło przed wykorzystaniem limitu - nigdy się z tym nie spotkałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to widzimy, że wyjątek potwierdza regułę. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
ja.michal tylko czemu ja nie mogę być takim wyjątkiem, że nie przytną mi wcale 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie trafiłeś się w losowaniu widocznie YaHooo.
Swoją drogą to też słyszałem kiedyś od pracowników Ery, że z tym przycinaniem to jest też tak czasem, że jeśli w danym rejonie mało kto korzysta z internetu (czyli BC) to wtedy nie przycinają bo i tak stacja bazowa nie jest obciążona na tyle, żeby powodowało to jakiś spadek jakości rozmów.

Swoją drogą to też słyszałem kiedyś od pracowników Ery, że z tym przycinaniem to jest też tak czasem, że jeśli w danym rejonie mało kto korzysta z internetu (czyli BC) to wtedy nie przycinają bo i tak stacja bazowa nie jest obciążona na tyle, żeby powodowało to jakiś spadek jakości rozmów.