Linux - czy to takie trudne ?
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Linux - czy to takie trudne ?
No pięknie Panowie. Moje pojęcie niestety jest blade i ma chyba ze dwa miesiące. 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To moje może tylko z miesiąc więcej 

- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A tak od siebie chciał bym dodać parę porad... tipsów 
Jeżeli odmieniam słowo linux to piszemy np. "Zainstalowałem linuksa" nie linuxa albo linuxsa... taka drobnostka...
Linux jak każdy system ma swoje wady i zalety... Oczywiście nieprawdą jest to że Linux jest OS'em na serwery, kompletna bzdura. Ostatnio z kolegą prowadziłem w Lubawce prezentację na temat Linuksa i otwartego oprogramowania... uwierzycie w to że na mp3'jce firmy Sansa z wyświetlaczem 4 x 1,5 cm siedział Linux! Mało tego... grałem na nim w Doom'a i oglądałem film! Czego standardowy soft nie daje.
Dzięki temu śmiem twierdzić że Linuksa można odpalić na każdej, nawet najbardziej wiekowej maszynie. Sam na swoim HP'ku mam Debiana i jestem z niego bardzo zadowolony. Teraz trochę o wadach. Choć mojego Debiana kocham ponad życie to oddał bym wszystko za to aby przy instalacji apps'ów ze źródła nie sypał tak zależnościami. O ile dobrze mi wiadomo w Gentoo nie ma tych problemów, aczkolwiek dla niektórych zainstalować Gentoo to czarna magia.
Mówi się że linuks to stabilny system... to prawda! Oczywiście jeżeli mamy na pokładzie wersję stabilną
Sam mam wersję testową Debiana i nie ukrywam że czasami potrafi się przywiesić .
Co do gier, programów i emulacji pod Wine. Obecnie Wine po kilkunastu latach doczekał się wersji 1.0 ... jak na razie RC2. Na dniach ma wyjść wersja 1.0 w pełni stabilna. Programiści zapewniają że w wersji stabilnej będziemy mieli możliwość emulacji wszystkich! aplikacji / gier z Winzgroozy. Dodałem to bo podobno "nie odpalisz programu z łindołsa i giercy pod linuksem" . A jednak!
Ajj się rozpisałem... tak jakoś już dawno na forum się nie udzielałem że aż się łza w oku zakręciła. Pozdro.

Jeżeli odmieniam słowo linux to piszemy np. "Zainstalowałem linuksa" nie linuxa albo linuxsa... taka drobnostka...
Linux jak każdy system ma swoje wady i zalety... Oczywiście nieprawdą jest to że Linux jest OS'em na serwery, kompletna bzdura. Ostatnio z kolegą prowadziłem w Lubawce prezentację na temat Linuksa i otwartego oprogramowania... uwierzycie w to że na mp3'jce firmy Sansa z wyświetlaczem 4 x 1,5 cm siedział Linux! Mało tego... grałem na nim w Doom'a i oglądałem film! Czego standardowy soft nie daje.
Dzięki temu śmiem twierdzić że Linuksa można odpalić na każdej, nawet najbardziej wiekowej maszynie. Sam na swoim HP'ku mam Debiana i jestem z niego bardzo zadowolony. Teraz trochę o wadach. Choć mojego Debiana kocham ponad życie to oddał bym wszystko za to aby przy instalacji apps'ów ze źródła nie sypał tak zależnościami. O ile dobrze mi wiadomo w Gentoo nie ma tych problemów, aczkolwiek dla niektórych zainstalować Gentoo to czarna magia.
Mówi się że linuks to stabilny system... to prawda! Oczywiście jeżeli mamy na pokładzie wersję stabilną

Co do gier, programów i emulacji pod Wine. Obecnie Wine po kilkunastu latach doczekał się wersji 1.0 ... jak na razie RC2. Na dniach ma wyjść wersja 1.0 w pełni stabilna. Programiści zapewniają że w wersji stabilnej będziemy mieli możliwość emulacji wszystkich! aplikacji / gier z Winzgroozy. Dodałem to bo podobno "nie odpalisz programu z łindołsa i giercy pod linuksem" . A jednak!
Ajj się rozpisałem... tak jakoś już dawno na forum się nie udzielałem że aż się łza w oku zakręciła. Pozdro.
Dawno mnie tutaj nie było 

- raven18
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Maciek pisze:Programiści zapewniają że w wersji stabilnej będziemy mieli możliwość emulacji wszystkich! aplikacji / gier z Winzgroozy

http://appdb.winehq.org/
ps. może dziś zainstaluje gothica 3

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Potwierdzam i mam nadzieję, że teraz wszyscy już o tym będą pamiętali.Maciek pisze:Jeżeli odmieniam słowo linux to piszemy np. "Zainstalowałem linuksa" nie linuxa albo linuxsa... taka drobnostka...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- raven18
No i gothic 3 nie działa - tzn. zaraz po instalacji, za bardzo z tym się nie bawiłem bo mam go zainstalowanego na win - wine1.0rc4 64bit.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie to jest prawda. A jak się postarać i skomplikować jądro samemu to można w nim umieścić tylko te moduły które są nam naprawdę potrzebne, a nie jak w przypadku Windowsa mamy kilkadziesiąt niepotrzebnych usług. Dlatego w takim przypadku Linux będzie o wiele szybszy.Maciek pisze:śmiem twierdzić że Linuksa można odpalić na każdej, nawet najbardziej wiekowej maszynie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Całkowita nieprawda.Maciek pisze:Jeżeli odmieniam słowo linux to piszemy np. "Zainstalowałem linuksa" nie linuxa albo linuxsa... taka drobnostka...

- Maciek
bob Nie bardzo Cię rozumiem... Zaprzeczas mojemu stwierdzeniu ?

- bob
- Guru bezprzewodowy
Maciek, sorki ale nie dokończyłem swojej wypowiedzi ponieważ została ona brutalnie przerwana zewnętrznymi uwarunkowaniami. Niestety po wszystkim z przyczyn czysto fizjologiczno-psychomotorycznych dokończyć post nie zdołałem.
Wracając jednak to tematu. Nieprawdą całkowitą bądź całkowitą nieprawdą jest to, że jest to jeden jedyny słuszny kierunek w zapatrywaniu się na deklinację tego słowa, słowa Linux. Jest bowiem pogląd iż nie należy słowa odmieniać w formie stosowanej w języku polskim a należy pozostawić słowo w formie niezmienionej nawet deklinując je. Kolejny do, którego ja całkowite mam przekonanie choć lapsus językowy trafia mi się niemal na co dzień (nie jestem fachowcem lecz podzielam pogląd jedynie) to to , że ów słowo można jak najbardziej odmieniać bez wymiany "X" na "KS" w przypadku gdy:
a) Nie stosujemy apostrofów.
b) Nie rozdzielamy pauzą.
c) Coś tam jeszcze.
Nie można natomiast stosować "Linuks" (o czym chyba pisałeś w pewnym sensie) w mianowniku a jedynie właśnie pisać "Linux".
Tak czy inaczej nie jest to jedyny wyjątek z "X" na końcu wyrazu.
Jak tylko znajdę coś na ten temat z wiarygodnego źródła to zamieszczę.
Wracając jednak to tematu. Nieprawdą całkowitą bądź całkowitą nieprawdą jest to, że jest to jeden jedyny słuszny kierunek w zapatrywaniu się na deklinację tego słowa, słowa Linux. Jest bowiem pogląd iż nie należy słowa odmieniać w formie stosowanej w języku polskim a należy pozostawić słowo w formie niezmienionej nawet deklinując je. Kolejny do, którego ja całkowite mam przekonanie choć lapsus językowy trafia mi się niemal na co dzień (nie jestem fachowcem lecz podzielam pogląd jedynie) to to , że ów słowo można jak najbardziej odmieniać bez wymiany "X" na "KS" w przypadku gdy:
a) Nie stosujemy apostrofów.
b) Nie rozdzielamy pauzą.
c) Coś tam jeszcze.
Nie można natomiast stosować "Linuks" (o czym chyba pisałeś w pewnym sensie) w mianowniku a jedynie właśnie pisać "Linux".
Tak czy inaczej nie jest to jedyny wyjątek z "X" na końcu wyrazu.
Jak tylko znajdę coś na ten temat z wiarygodnego źródła to zamieszczę.
- raven18
Panowie, mógłby ktoś wrzucić plik do nawiązywania połączeń? Obecnie korzystam z dwóch skryptów - jeden z pinem i jeden bez (nie da się wyłączyć pinu na karcie) - chciałbym to nieco 'zautomatyzować' 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Załóż nowy temat wrzuć skrypty i ktoś pewnie odpowie. Ja modem zrobiłem na HSO driver`ze a linuchem param się od kilku tygodni ale jak będę coś wiedział to odpiszę.
- raven18
Więc to takie buty, a ja się zastanawiałem skąd tyle linuksów na forum 

- bob
- Guru bezprzewodowy
I będzie coraz więcej jak mówią statystyki. Ale wracając do tematu w czym trudność w odpaleniu modemu na linuchu ?Więc to takie buty, a ja się zastanawiałem skąd tyle linuksów na forum

- raven18
U mnie? Wszystko działa ok, tylko że muszę korzystać z dwóch skryptów (jeden jest z pinem, drugi bez) a chciałbym tylko z jednego (i dodać go do autostartu), który w zależności czy jest już wpisany pin czy nie łączył mnie z internetem (widziałem gdzieś na forum skrypt do windowsa wpisujący pin ale to nie jest rozwiązanie gdyż musiałbym wpisywać dwa polecenia i sprawdzać w jakim trybie jest modem(tak jak teraz to robię)). Korzystałem trochę z globalgprs ale i tak szybciej i sprawniej jest z konsolibob pisze:Ale wracając do tematu w czym trudność w odpaleniu modemu na linuchu ?

- bob
- Guru bezprzewodowy
- raven18
Tak, ale on i tak nic nie daje - tak na prawdę to żadnego problemu by nie było gdybym mógł wyłączyć pin na karcie, na razie dam sobie z tym spokój, dodałem na początek do autostartu plik z wpisanym pinem i przynajmniej przy pierwszym uruchomieniu mam od razu net 
edit:
no i poszło
, oddzieliłem polecenia '||' w rc.local i teraz za każdym razem startuje mi net

edit:
no i poszło

- Maciek
Bob Tak jak pisałem... chodzi mi tylko o przypadek gdy odmieniamy ...
Oczywiste jest że Linux nie odmieniamy na "Linuks" 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Drogi Maciek, oczywiście również masz rację.
p.s.
Pytanko jeszcze takie mam. Czy można jakoś bezproblemowo odpalić Tomb Raider na Wine 1.0-rc4 ?
Odpaliłem ale obraz jest nieprzetwarzany prawidłowo (czarno-biały, dzielony na jakieś części).

p.s.
Pytanko jeszcze takie mam. Czy można jakoś bezproblemowo odpalić Tomb Raider na Wine 1.0-rc4 ?
Odpaliłem ale obraz jest nieprzetwarzany prawidłowo (czarno-biały, dzielony na jakieś części).

- raven18
Spróbuj bez compiza bądź (i) w okienku, jaką masz kartę graficzną? (ogólnie z ati są problemy),
a po za tym:
http://appdb.winehq.org/index.php
a po za tym:
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok.raven18 pisze:Spróbuj bez compiza
Właśnie ATI Radeon HD2600.raven18 pisze:jaką masz kartę graficzną?
http://ce.computers.toshiba-europe.com/ ... _ID=135291
Dzięki najpierw właśnie tu szukałem.raven18 pisze:a po za tym:

A Ty odpaliłeś tą grę ?

- raven18
Nie, nie mam tej gry, wydaje mi się że to wina kart graficznej - niestety na razie sterowniki kart ati pod linuksa nie są zbyt dopracowane i często są z nimi problemy. Możesz jeszcze pokombinować z ustawieniami.
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=5215
Teoretycznie gra powinna działać bez problemu, aczkolwiek widać że na wersji 0.9.61 wine i ubuntu 8.04 gra działa gorzej niż na starszej wersji. Nie wiem jaki masz system ale u mnie po przejściu z ubuntu 7.04 na 8.04 jedna z gier przestała całkowicie działać > nie wiem czym to jest spowodowane: ubuntu czy może nowsze wine.
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=5215
Teoretycznie gra powinna działać bez problemu, aczkolwiek widać że na wersji 0.9.61 wine i ubuntu 8.04 gra działa gorzej niż na starszej wersji. Nie wiem jaki masz system ale u mnie po przejściu z ubuntu 7.04 na 8.04 jedna z gier przestała całkowicie działać > nie wiem czym to jest spowodowane: ubuntu czy może nowsze wine.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mi na Ubuntu 8.04 wine wcale odpalić nie chce.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nie wiem czy się tu nie mylisz, pytałem kilka osób, może nie językoznawców ale dobrze obeznanych w tych tematach i taka forma wg. nich jest też dopuszczalna.Maciek pisze:Oczywiste jest że Linux nie odmieniamy na "Linuks"
Tak jak kiedyś stało się z Video

Ale głowy nie daję trzeba zapytać prof. Miodka lub Bralczyka.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak jak pisałem jest kilka teorii więc nikt tu się nie myli.BliSki pisze:Ale głowy nie daję trzeba zapytać prof. Miodka lub Bralczyka.

- feloslaw
- Użytkownik forum
Nie wiem czy się tu nie mylisz, pytałem kilka osób, może nie językoznawców ale dobrze obeznanych w tych tematach i taka forma wg. nich jest też dopuszczalna.
Tak jak kiedyś stało się z VideoWideo, jest to zwyczajne spolszczenie nazwy.
I chyba już wszystko jasne?Rada Języka Polskiego zaleca następującą pisownię nazwy „Linux” przy odmianie przez przypadki M: Linux, D: Linuksa, C: Linuksowi, B: Linuksa, N: Linuksem, Msc: Linuksie, W: Linuksie!

Ubuntu 8.04 | Intel E8200 Box, GeForce 8600GT, 2GB Ram DDR2 667Mhz ~ o/c 855Mhz, Samsung F1 640GB SATA II | EDGE Orange.
- blastboy
- Użytkownik forum
bob, wpisz w konsoli. Powinieneś zobaczyć 3 koła zębate. Jak ich nie będzie lub będą przekłamania w obrazie to popracuj nad akceleracją 3d bo w takim wypadku jej nie masz. Wtedy albo masz źle zainstalowane stery grafiki albo brak/złe wpisy w
Kod: Zaznacz cały
glxgears
/etc/X11/xorg.conf
HP Pavilion dv9680
Slackware64-current | kernel 2.6.31.4 | kde 4.3.60 | QT 4.6
Slackware64-current | kernel 2.6.31.4 | kde 4.3.60 | QT 4.6
- feloslaw
- Użytkownik forum
A próbowałeś zagrać przez CEDEGE 6 ? u mnie gerki na Cededze latają aż miło. Tylko że możesz mieć mały problem bo koszt takiej CEDEGE to jakieś 75zł.Właśnie ATI Radeon HD2600.
Z wine trzeba się trochę pomęczyć, bo biblioteki trzeba dogrywać i dopisywać do conf, dane. Spróbuj też tricku z zainstalowaniem DirectX 9c na Wine.
Ubuntu 8.04 | Intel E8200 Box, GeForce 8600GT, 2GB Ram DDR2 667Mhz ~ o/c 855Mhz, Samsung F1 640GB SATA II | EDGE Orange.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Kółka są z wynikiem:blastboy pisze:bob, wpisz
Kod:
glxgears
5562 frames in 5.0 seconds = 1112.375 FPS
To robiłem na samym początku. Dzięki za informacje i po urlopie się tym zajmę.feloslaw pisze:Spróbuj też tricku z zainstalowaniem DirectX 9c na Wine.

[ Dodano: 2008-08-04, 18:49 ]
Niestety niejasne.feloslaw pisze:I chyba już wszystko jasne?