Play internet, pierwsze przecieki

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Play internet, pierwsze przecieki

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:ja mało gram a jak gram to już w dynamiczne gry...
Też mało gram i w różne. Ogólnie wolę grać z człowiekiem a nie z komputerem. Nawet jak przegrywam. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A ja wolę na singlu. Teraz odkąd net jest tak popularny to 80% grających ma poniżej 15 lat i trolują aż strach bierze. Na całym świecie są dzieci neostrady, tylko pewnie zwą się inaczej. Kiedyś jak się grało na SDI w Diablo 1 to była przyjemność. W Diablo 2 już było widać znaczne obniżenie poziomu społeczności :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt, wiesz ja gram tylko z moimi kumplami i ewentualnie ich kumplami, żeby było więcej ludu. Stawia jeden z nas serwer i jazda. :) Wszyscy 20-21 lat więc się gra. Jeden cheeter był, ale zmieniliśmy gierkę w której nie dało się modyfikować i się uspokoił. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No tak to owszem, można pograć :) Ja mówiłem raczej o publicznych serwerach, czasem ogólnoświatowych - patrze BNet.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A to tak. Kiepsko z tym. :] Kiedyś w ET graliśmy z kumplem u niego w domu we 2 komputery na neo 256. Zero lagów. :) Aż się dziwiłem. We 2 chyba ten sam numer zrobiliśmy 6 razy. :] Gra trwała jakieś może 1.5-2 min. :]
To były czasy. :cwaniak:
Awatar użytkownika
virek1987
Stały użytkownik forum

Post autor: virek1987 »

Kiedyś też gry wymagały łącz o mniejszej przepustowości ;) a teraz płynna rozgrywka w takim crysisie choćby woła o pomstę do nieba ;].
Konfucjusz mawiał: lepiej prać niż być "pranym" ;]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Niby na hostowanie gry na 2 playerów wystarczy 64kbps, a na 8 playerów - 512kbps, więc nie tak źle.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Może ktoś mi napisać, czy do podpisania umowy w Playu wystarczy zadświadczenie, że jestem studentem czy konieczne jest zaświadczenie z pracy?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Powinno wystarczyć zaświadczenie, że student. W Plusie mi wystarczyło w Playu pytałem i też wystarczy. Play cały czas łapie klientów w końcu. :)
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Post autor: kult_kazika »

Boras pisze:Może ktoś mi napisać, czy do podpisania umowy w Playu wystarczy zadświadczenie, że jestem studentem czy konieczne jest zaświadczenie z pracy?
Jeśli bierzesz pierwszy abonament w Play, powinieneś mieć przy sobie dowód osobisty i legitymacje studencką, bądź zaświadczenie o zarobkach. Jeśli będzie to druga umowa, wystarczy dowód osobisty, a formalności potrwają zalediwe 10 minut! Oczywiście jeżeli nie zalegasz z opłatami, czy nie masz zablokowanych usług.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
virek1987
Stały użytkownik forum

Ja dawałem tylko dowód i bodajże legitymację studium kiedy brałem tam telefon a sam dowód kiedy brałem internet. Zresztą spis dokumentów które możesz zabrać obok dowodu znajdziesz na stronie PLAY'a
Mr_Hide
Użytkownik forum

Faktyczne osiągi na PLAY'u - jakie są Wasze obserwacje?

Post autor: Mr_Hide »

Witam.
Czy możecie napisać, jakie przeciętnie / najczęściej prędkości transferu osiągacie w Play'u?
W kB/s.

Wczoraj bawiłem sie trochę na blueconnect i na EDGE/GPRS było to najczęściej rzędu kilku (5-9) kB/s, na G3 (HSDPA) już ok. 11-16 kB/s, w porywach do ok. 29kB/s. Oszałamiające to nie było... :( Nie wspominając o kilku-kilkunasto sekundowych "zwisach"... :( :(

PLAY ma deklarowane max. 1Mb/s, czyli teoretycznie powinien dosięgać, jak sądzę, jakichś 60kB/s lub więcej (uwzględniając narzuty i straty).
A jak jest naprawdę?
Czy da się na PLAY'u np. oglądać filmy, czy może buforowanie zabija sprawę?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Na przykładzie starych czasów z Orange kiedy miałem modem 1,8Mbps a realnie łącze na około 1,2Mbps to można było nawet cztery filmy na youtube równolegle puścić bez cięć. :)
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Re: Faktyczne osiągi na PLAY'u - jakie są Wasze obserwacje?

Mr_Hide pisze:Witam.
Czy możecie napisać, jakie przeciętnie / najczęściej prędkości transferu osiągacie w Play'u?
W kB/s.

Wczoraj bawiłem sie trochę na blueconnect i na EDGE/GPRS było to najczęściej rzędu kilku (5-9) kB/s, na G3 (HSDPA) już ok. 11-16 kB/s, w porywach do ok. 29kB/s. Oszałamiające to nie było... :( Nie wspominając o kilku-kilkunasto sekundowych "zwisach"... :( :(

PLAY ma deklarowane max. 1Mb/s, czyli teoretycznie powinien dosięgać, jak sądzę, jakichś 60kB/s lub więcej (uwzględniając narzuty i straty).
A jak jest naprawdę?
Czy da się na PLAY'u np. oglądać filmy, czy może buforowanie zabija sprawę?
Tak wiec, po pierwsze tranfer przy sciaganych plikach dochodzi do 130 kb/s. Co ciekawe na samym starcie downloadu jest nawet 320 kb/s i to spada do ww predkosci, jednak dzieki temu otrzymujemy okolo 4 mb w krotkim czasie. Kolejna rzecz - ogladanie filmow. Jesli chodzi o YT- to ma sie to dobrze, jesli o inne filmy np w MP, to raz zdarzylo mi sie, iz film zacial sie przy buforowaniu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kult_kazika pisze:Co ciekawe na samym starcie downloadu jest nawet 320 kb/s
To jest błąd w pomiarze, nie ma się co tym sugerować.
Awatar użytkownika
virek1987
Stały użytkownik forum

U mnie to bywa różnie ale do jutra mają trwać jakieś naprawy w PLAY a ja akurat w czasie awarii kupiłem modem :hyhy: . Teraz mogę jednak już powiedzieć że w PLAY najczęściej mam deklarowane 1 mega a raz miałem ok 3,5 ale w PLAU uprzedzali że przy silnym sygnale tak może być ;).
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:
kult_kazika pisze:Co ciekawe na samym starcie downloadu jest nawet 320 kb/s
To jest błąd w pomiarze, nie ma się co tym sugerować.
oh nie wiem czy do konca tak jest, jak mowisz. Sciagalem mp3, ktora wzyla okolo 5 mega, pobrala sie stosunkowo szybko ;), i nie sadze, aby byl to "blad w pomiarze" danych.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-09-05, 07:56 przez kult_kazika, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kult_kazika pisze:pobrala sie stosunkowo szybko ;)
Hehe, "stosunkowo szybko" to nawet nie jest pomiar ;)
kult_kazika
Stały użytkownik forum

"Stosunkowo szybko" do tego, kiedy wcześniej pobierałem plik ważący te 5 mega, a ściągany z prędkością przewidzianą w abonamencie Playa ;p, czyli około 130 kb/s.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
asiek120
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: asiek120 »

Panowie w mojej miescienie postawił Play BTS bardzo blisko mnie. Na_razie jest on tylko do rozmów. Czy ktoś z Was orientuje się po jakim czasie mniej więcej mogą na nim odalić play online ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-09-13, 08:45 ]
Poprawa błędu.
Ostatnio zmieniony 2008-09-13, 07:44 przez asiek120, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

asiek120 ale przecież Play stawia tylko nodeB, a więc 3g. Zatem internet już powinien chyba być o ile stacja działa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:ale przecież Play stawia tylko nodeB, a więc 3g. Zatem internet już powinien chyba być o ile stacja działa.
Też się zastanawiam,jak to jest...może Play nie włącza HSDPA na tych nodach,do których nie ma jeszcze wystarczającego łącza dosyłowego...bo przecież transmisji danych wyłaczyć w ogóle nie mogą,bo w abonamentach głosowych jest przecież "internet" w "zwyczajnej" cenie 50 gr za 100 kB czy ileśtam ;),poza tym choćby MMSy idą jako dane.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk_ pisze:może Play nie włącza HSDPA na tych nodach,do których nie ma jeszcze wystarczającego łącza dosyłowego...
Ale wtedy jest UMTS i sądzę, że w tym przypadku o którym pisze asiek120 jak nodeB stoi to można korzystać z internetu. Kwestia tylko czy jest on stabilny i wydajny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
asiek120

Kupiłem pre-paid Play aby sprawdzić co i jak. ponieważ u mnie plus nie ma 3g (ma ale z pomocą antenki) wymusiłem na modemie 3g i usiłowałem się połączyć połączenie owszem zostało nawiązane, ale z ograniczeniami. Internet nie działał.
Zadzwoniłem do BOK i powiedzieli mi że jest tylko do rozmów ale nie wiedzą kiedy będzie do internetu
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

asiek120 pisze:Kupiłem pre-paid Play aby sprawdzić co i jak. ponieważ u mnie plus nie ma 3g (ma ale z pomocą antenki) wymusiłem na modemie 3g i usiłowałem się połączyć połączenie owszem zostało nawiązane, ale z ograniczeniami. Internet nie działał.
Zadzwoniłem do BOK i powiedzieli mi że jest tylko do rozmów ale nie wiedzą kiedy będzie do internetu
Głupoty ci opowiedzieli, trzeba czasami parę razy sie połączyć bo zazwyczaj pierwsza sesja martwa jest.
Awatar użytkownika
asiek120

no chyba się mylisz skoro 10 razy z rzędu ustanawiałem połaczenie i zawsze była łączność ograniczona.
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

asiek120 pisze:no chyba się mylisz skoro 10 razy z rzędu ustanawiałem połaczenie i zawsze była łączność ograniczona.
Co rozumiesz przez łączność ograniczona? Robiłeś jakąś sesje ssh lub vpn po ip tylko ?
Awatar użytkownika
asiek120

Co rozumiesz przez łączność ograniczona? Robiłeś jakąś sesje ssh lub vpn po ip tylko ?
Nie działa net. Ot co.
Obrazek
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Ja mogę cokolwiek napisać, po użytkowaniu neta, od ponad 15 dni. Stwierdzam, że działa on sprawnie, przez cały okres, zdarzyło się, że były lagi, które utrudniały korzystanie z internetu. Jednak takich zdarzeń było raptem trzy, włączając dzień dzisiejszy. Jeśli chodzi o szybkość ściągania plików, na początku miałem duże skoki transferu, jednak teraz ustabilizowało się to i prędkość w pobieraniu wynosi, od 110-130 kb/s, co jest zadowalające. Nie ukrywam, że zdarzyło się, iż transfer skakał, jednak miało to miejsce dosłownie kilka razy. Prędkość otwierania witryn www także mnie satysfakcjonuje. Gry przez neta, działają i to fajnie. W sumie nie gram dużo, jednak to w co udało mi się zagrać, jest naprawdę ok. Postaram się teraz podsumować. Internet Playa polecam wszystkim, którzy chcieliby mieć go, jednak jako stacjonarny, a to z wiadomych względów. Inaczej, to nie ma sensu, chyba że jeździmy z laptopem po mieście, w którym jest zasięg.
Moje oceny, odnośnie Play Online:
Stabilność: 5/6 - dlatego nie sześć, bo idealnie jednak nie było ;)
Transfery w pobieraniu plików: 6/6 - wszystko w najlepszym porządku
Przeglądanie filmów w internecie, np. YT: 5/6 - są sytuacje, kiedy film ładuje się szybko, aż nagle zaczyna zwalniać ładowanie, jednak miało to miejsce kilka razy
Gra w Multi-Player: 4/6 - są po prostu lepsze łącza ;)
Surfowanie po necie: 5/6 - rzadko, ale zdarza się, że muli
Ocena ostateczna: 5, jak najbardziej zasłużona
Zaznaczam jednak, że oceny, jak i opinie wystawiałem na podstawie użytkowania w domu, czyli potraktowaniu tego internetu, jako stacjonarnego.
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

kult_kazika, fajnie opisane i ciekawa ocena. :ok:
Zablokowany