Jaki to linux jest beeee

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
heyup
Początkujący użytkownik forum

Jaki to linux jest beeee

Post autor: heyup »

sabayon, radze ci dobrze - olej calego linuxa, nic a nim nie dziala ot tak, kazda nawet najbardziej prozaiczna rzecz trzeba tysiac razy ustawiac, konfigurowac itp. itd. Ogolnie rzecz biorac, linux jest daleko w tyle za innymi systemami, jednak czego mozna sie spodziewac po darmowym systemie.. eh.. Jesli masz wiecej kasy to Mac OSX jest idealnym systemem do pracy jak i do szeroko pojetej rozrywki, co prawda tworcy linuxa probuja cos skopiowac, ale niezbyt im to wychodzi. Cya linux loosers :cfaniak:

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-09-18, 23:19 ]
Poprawiłem język prymitywnych ludzi.
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 20:42 przez heyup, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki to linux jest beeee

Post autor: Jo_gurt »

heyup pisze:Mac OSX jest idealnym systemem do pracy jak i do szeroko pojetej rozrywki,
O kurde, takiej bzdury dawno nie czytałem :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

heyup pisze:Mac OSX jest idealnym systemem do pracy jak i do szeroko pojetej rozrywki
Jeżeli szeroko pojęta rozrywka ogranicza się do słuchania muzyki i oglądania płyt DVD to masz rację :rotfl2:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:Jeżeli szeroko pojęta rozrywka ogranicza się do słuchania muzyki i oglądania płyt DVD to masz rację :rotfl2:
+ podłączenia iPoda, żeby się naładował z USB. :rotfl:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ostrzeżeń:1
Piękny start nie ma co. :dobani:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

heyup :ok: dawno mi ktoś tak humoru nie poprawił. A na marginesie wydzielam tą gadkę do HP bo to mało związane z tematem.

[ Dodano: 2008-09-19, 19:18 ]
A na marginesie ile miałeś styczności z Linuxem? Bo Twoja wiedza wygląda tak samo jak moich znajomych którzy myślą, że ten system jest jak DOS.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Sundance_kid pisze:którzy myślą, że ten system jest jak DOS.
Jakby ten system był jak DOS,to by było doskonale ;)

Problem jest w tym,że dziś istnieje twardy podział w świecie Linuxa na cukierkowe dystrybucje typu Ubuntu,Mandriva,Suse,etc.,i na KISSowe typu Slack,Gentoo,etc.
Nie ma dystrybucji "środka" dla ludzi nienawidzących Ubuntu,a nie mających czasu na parudniowe customizowanie Debiana czy Slacka,że o kompilacji Gentoo nie wspomnę...
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 20:42 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

A ja lubię Ubuntu (teraz 8.10) choć nie lubię cukierków. ;)
W domu mam XP, Vistę i Ubuntu i najbardziej Linux mi odpowiada.
Myślę, że zbyt wielkie emocjonowanie się jest wynikiem jakiegoś prymitywu, który w człowieku siedzi a wypowiadać się może jedynie ten kto cokolwiek rozumie czy ma świadomość co tak naprawdę w tym swoim komputerze ma.
heyup pisze:olej calego linuxa, nic a nim nie dziala ot tak, kazda nawet najbardziej prozaiczna rzecz trzeba tysiac razy ustawiac,
Oczywista bzdura. U mnie na wszystkich laptopach i nie-laptopach wszystko działa co potrzebuję, żeby działało i to na każdym systemie, który posiadam.
p.s.
Chwilę mnie nie ma a tu takie cyrki. :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bob pisze:A ja lubię Ubuntu (teraz 8.10) choć nie lubię cukierków.
No to ja odwrotnie - lubię ciastka i cukierki,a nie trawię Ubuntu ;)
Przede wszystkim za brak możliwości wyłączenia X-ów (ten system nie ma runlevelu 3 :roll: ) - normalnego zalogowania się w konsoli,po ludzku,jak Linus Torvalds przykazał :) i za powolność,szczególnie za powolne bootowanie - czemu taki Arch Linux,z doinstalowanym podobnym zestawem oprogramowania,jak np.Xubuntu,startuje 3 razy szybciej ? :hyhy:
Na moim lapku (C2D T9500 i 4 GB ramu,więc powolny to on nie jest chyba) system ten wstaje niemiłosiernie długo,niczym zaśmiecony XP.

I żeby nie było,że jestem windziarz ;) - na "desktopie" używam Windowsa przede wszystkim z braku czasu (a gdy czas mam - to mi się nie chce) na porządną konfigurację kissowego środowiska linuxowego pod siebie.
A przygodę z Linuxem rozpocząłem od Red Hata 5.0 w szkole średniej :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

A ja swoją przygodę zacząłem kilka miesięcy temu z Linuchem i jestem w szoku jak wszystko może super szybko działać i nie trzeba bez przerwy bronić się przed wirusami kupować mega drogiego oprogramowania, które działa na zasadzie "sztuka dla sztuki" czyli wydaj kasę, żeby to jeszcze wszystko mogło działać. Ubuntu odpala mi się na mojej Tośce dwa razy szybciej niż na dwa lata młodszej Windows Vista a już o XP nie wspomnę. Linux kojarzy mi się z bezstresową komfortową pracą a Windows z opróżnianiem kieszenie i pilnowaniem Cclearów czy System Mechnica.
Drobne tuningi w Linux nie są tak dla mnie uciążliwe i potrafię sobie drobne udoskonalenia zrobić sam.
W tej chwili opieram całość na Gnome bez zbędnych pierduszek.
Mnie jako zatwardziałego niegdyś windziarza zaskoczyło w Linux to, że jest do niego mnóstwo oprogramowania, które łatwo się instaluje jeśli tylko jest taka potrzeba użytkowania ich.
Generalnie jestem mile zaskoczony i muszę wystawić dobrą ocenę temu systemowi a szczególnie właśnie za mnogość darmowego oprogramowania i brak czynności wiecznej pielęgnacji tego systemy wszelkiej maści czyścikami. :)
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 21:20 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

heyup pisze:co prawda tworcy linuxa probuja cos skopiowac, ale niezbyt im to wychodzi.
A czy to kopiowanie czasem nie ma miejsca w odwrotnym kierunku ? :] :cfaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:Na moim lapku (C2D T9500 i 4 GB ramu,więc powolny to on nie jest chyba) system ten wstaje niemiłosiernie długo,niczym zaśmiecony XP.
Patryk_, Linuxa się uruchamia i ma chodzić parę lat. :cwaniak:
U brata w firmie jest mały serwerek na pingwinie. Nie pamiętam na jakim. Dzieli łącze, ma dysk sieciowy i serwer poczty. Od ponad 1,5 roku chodzi sobie. Jest 30min UPS.

bob, czy instalowałem tak jak leci ubuntu czy jajeczko robiłeś pod swój komputer?
Ja się w to nie bawiłem, ale kolega zrobił to u siebie i to była jazda dopiero. Normalnie jak gajerek na miarę. :cfaniak:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:bob, czy instalowałem tak jak leci ubuntu
Jak leci plus kilka poprawek i faktycznie leży jak ulał. :)
ja.michal pisze:czy jajeczko robiłeś pod swój komputer?
No wiesz! :niepewny:
ja.michal pisze:Ja się w to nie bawiłem, ale kolega zrobił to u siebie i to była jazda dopiero.
Generalnie to ludzie na początku kłopot mają z WiFi ale u mnie na standardowych sterach wireless działa. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:Jak leci plus kilka poprawek i faktycznie leży jak ulał. :)
No ja zacząłem robić poprawki i na tym starym dysku zaczął się mulić. :] Na razie czeka na lepsze czasy czytaj nowy hdd. ;)
bob pisze:No wiesz! :niepewny:
To inaczej? Czy kompilowałeś kernela pod swoją konfigurację sprzętową? :cfaniak:
bob pisze:Generalnie to ludzie na początku kłopot mają z WiFi ale u mnie na standardowych sterach wireless działa. ;)
No ja wpisałem tylko klucze i stałe IP i jazda. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

U mnie z WiFi był problem, bo to jakiś w miare świeży broadcom. Ale swego czasu pogrzebałem (w necie, zboczuchy) i instalka sterów zajmuje 2 minutki :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No ja miałem Edimaxa na USB bo pingwina w stacjonarce instalowałem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:No ja miałem Edimaxa na USB bo pingwina w stacjonarce instalowałem.
A z tego co wiem to ten Edimax ma bardzo dobre wsparcie pod Linuxem. O wiele większe możliwości niż pod Windows :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:A z tego co wiem to ten Edimax ma bardzo dobre wsparcie pod Linuxem. O wiele większe możliwości niż pod Windows :)
Zgadza się. Praktycznie pod każdą dystrybucję ster jest w zestawie.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Zgadza się. Praktycznie pod każdą dystrybucję ster jest w zestawie.
Albo poradzić sobie jak Jo_gurt czyli ndiswrapper. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Albo poradzić sobie jak Jo_gurt czyli ndiswrapper. ;)
Tylko, że to nie zapewnia takiej funkcjonalności jak sterowniki dedykowane pod Linuxa ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Albo poradzić sobie jak Jo_gurt czyli ndiswrapper. ;)
Akurat nie ndiswrapperem sobie poradziłem (miał problemy z WPA2). Okazało się, że zapaleńcy napisali ster pod linuksa, ale nie był załączony w Ubuntu 8.04 jeszcze :) Całkowity świeżak.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Akurat nie ndiswrapperem sobie poradziłem (miał problemy z WPA2)
ALe to chyba bardziej kłopot był z wpa supplicant`em. :niepewny:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn tak, ale to sterownik miał problem z zapisaniem klucza do pliku konfiguracyjnego wpa_supplicant.
A potem trafiłem tu: http://linuxwireless.org/ i jak ręką odjął ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:A potem trafiłem tu: http://linuxwireless.org/ i jak ręką odjął ;)
Też tu trafiłem niedawno w związku z openwrt, wrt54g3g i b43 patch dla kamikaze 7.09. ;)
heyup
Początkujący użytkownik forum

Post autor: heyup »

Miłe zaskoczenie. Stwierdziłem, że mój post od razu wyląduje w koszu a tu widzę nowy temat, z sarkastycznym tytułem ;)
Jeżeli szeroko pojęta rozrywka ogranicza się do słuchania muzyki i oglądania płyt DVD to masz rację :rotfl2:
Widać, że z MacOSX miałeś niewiele wspólnego.. Linux ma pod tym względem niewiele do zaoferowania: filmy/muzyka w jednym z tych badziewnych odtwarzaczy lub kilka gierek przez WINE :rotfl:
A na marginesie ile miałeś styczności z Linuxem? Bo Twoja wiedza wygląda tak samo jak moich znajomych którzy myślą, że ten system jest jak DOS.
2 tygodnie? linux jako system odrzucił mnie na samym początku, oczywiście nie wykrył karty graficznej, internet również nie działał. Co do wyglądu trudno mówić o jakimś nadzwyczajnym designie, ale do tego można się jakoś przyzwyczaić. A tak na marginesie, ilu z was miało jakiś dłuższy kontakt z MacOS?? Z moich obserwacji z linuxa korzystają osoby, których zwyczajnie nie stać na porządny system i gdy przesiądą się z pirackiego Windowsa na linuxa są w siódmym niebie jaka ta linia komend jest wspaniała.. żal. Linux ma potworny problem ze sterownikami oraz brakiem profesjonalnego oprogramowania np. Photoshop/Dreamweaver/InDesign/Painter czy tak wygodny WorkSpace. Jestem grafikiem i nie wyobrażam sobie pracy na linuxie, mimo naprawdę sporych chęci, nie potrafię sobie poradzić z tymi dziwnymi komendami, poleceniami wklepywanymi w linie komend za każdym razem gdy chcę ustawić coś czego twórcy systemu nie przewidzieli. Środowiska linuxowe są za to odpowiednie dla programistów, którzy zazwyczaj pozbawieni są smaku w kwestiach wyglądu, liczy się dla nich tylko szybkość i prostota środowiska (wiem, bo mam znajomego, który też jest zwolennikem linuxa :roll: )
Pierwszy przykład - modem iPlus podłączam w MacOS do USB i co? po kilku sekundach system poprawnie wykrywa urządzenie i proponuje skonfigurowanie połączenia, na linuxie nie dość, że nic nie zostało wykryte to instrukcje w których przeczytałem how to połączyć iplusa z siecią przyprawiły mnie o zawroty głowy.. po co się tak męczyć? w imię czego? to nie ma sensu, to ludzie tacy jak wy mnie bawią, lubicie się babrać w syfie wasza wola, może dzięki ludziom takim jak wy, linux zaistnieje kiedyś realnie :dobani:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

heyup pisze:Stwierdziłem, że mój post od razu wyląduje w koszu a tu widzę nowy temat, z sarkastycznym tytułem ;)
I na dodatek z ostrzeżeniem na koncie ;)
heyup pisze:Widać, że z MacOSX miałeś niewiele wspólnego.. Linux ma pod tym względem niewiele do zaoferowania: filmy/muzyka w jednym z tych badziewnych odtwarzaczy lub kilka gierek przez WINE :rotfl:
Tak przyznaję, że miałem niewiele z tym systemem wspólnego. Jednak dla mnie rozrywka komputerowa się kojarzy z grami. A z tego co wiem (może jestem w błędzie) to raczej nie słyszałem o tym aby najnowsze tytuły wychodziły na MacOSX.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Patryk_, Linuxa się uruchamia i ma chodzić parę lat.
na serwerze - owszem :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:A z tego co wiem (może jestem w błędzie) to raczej nie słyszałem o tym aby najnowsze tytuły wychodziły na MacOSX.
Ostatnio parę wyszło. Są 2-3x droższe i nie najświeższe, ale są :rotfl:
heyup pisze:nie potrafię sobie poradzić z tymi dziwnymi komendami, poleceniami wklepywanymi w linie komend za każdym razem gdy chcę ustawić coś czego twórcy systemu nie przewidzieli.
Jak ty nie potrafisz sobie poradzić nie znaczy, że przeciętny użytkownik sobie nie poradzi. :hyhy:
heyup pisze:Środowiska linuxowe są za to odpowiednie dla programistów, którzy zazwyczaj pozbawieni są smaku w kwestiach wyglądu, liczy się dla nich tylko szybkość i prostota środowiska
Znowu strzeliłeś jak Tusk grypsem po angielsku :rotfl:
heyup pisze:Z moich obserwacji z linuxa korzystają osoby, których zwyczajnie nie stać na porządny system i gdy przesiądą się z pirackiego Windowsa na linuxa są w siódmym niebie jaka ta linia komend jest wspaniała.. żal.
Mówisz z twoich obserwacji? A ile tak obserwowałeś? Jaka próba z populacji? I nie mówię o twoich siedzących pod blokiem ziomów ubranych w worki na ziemniaki zamiast spodni, palących zioło i chwalących się na ile to oni wczoraj przerypali Big Billa ściągając wszystkie wersje wersje Win Vista w 4 językach.
heyup pisze:A tak na marginesie, ilu z was miało jakiś dłuższy kontakt z MacOS??
Na tyle długi, żeby mnie te cukierki odrzuciły. Na MacBooka mnie stać, ale zwyczajnie wybrałem coś innego. Jak chce stabilny system bez cukierków to mam Linuksa, jak chce pogierzyć/stworzyć graficzkę to mam Windowsa. I po co więcej?
heyup pisze:Pierwszy przykład - modem iPlus podłączam w MacOS do USB i co?
Ta? Stwórz mi pod MacOSem projekcik w CAD/CAM lub pograj w więcej niż 3 fajne gierki (pacman się nie liczy wyobraź sobie). MacOS jest dla grafików i kur domowych korzystających z gadu i przeglądarki. Jabłeczne lapki są dobrze wykonane, ale paskudne. No i pomijam tu Air'a, który jest porażką pod każdym względem prócz lansu.
MacOS może by mnie zainteresował jakby się go dało zainstalować na dowolnym sprzęcie. Ale wtedy znowu straciłby wiele ze swoich zalet.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

heyup pisze:Linux ma potworny problem ze sterownikami
no nie...leżę :rotfl:
Owszem,do śmiesznego hardware'u "designed for windows and macos" czasami nie ma sterowników,ale kogo to wina ? Producentów sprzętku,którzy zamykają dokumentację swoich urządzeń :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Ostatnio parę wyszło. Są 2-3x droższe i nie najświeższe, ale są :rotfl:
Aha no to dziękuję za sprostowanie. Tych parę gierek na pewno zaspokoi moje potrzeby elektronicznej rozrywki :rotfl:
Jo_gurt pisze:Jak ty nie potrafisz sobie poradzić nie znaczy, że przeciętny użytkownik sobie nie poradzi. :hyhy:
Nie trzeba zaczynać od kompilacji kernela :cfaniak:
ODPOWIEDZ