iPlus60 -> iPlus75

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: iPlus60 -> iPlus75

Post autor: ja.michal »

marens pisze:Plus, hmm jestem zadowolony ale widzę jak z miesiąca na miesiąc sieć jest coraz bardziej obciążona.
Ja nie do końca a obciążenie też widzę.
Niech ten BTS odpalają co mam za oknem i całą resztę pozostałych. :cry:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:Orange ma mały zasięg HSDPA w skali kraju,
To prawda,ale jak już się jest w jej zasięgu,to jakośc usługi bije Plusa na głowę - zarówno transferem,jak i pingami - w Orange 4-5 Mbit/s i latency ~100 ms to norma,co w Plusie jest poza godzinami nocnymi marzeniem ściętej głowy - jak się 2,5 Mbit wyciągnie,to jest dobrze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_, tu się zgadzam. Nawet na WPmobi które jest operatorem wirtualnym na infrastrukturze Orange to HSDPA i HSUPA śmiga, aż miło.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:teoretycznie ma wszędzie EDGE. Tylko kwestia jak działa to EDGE.
to EDGE na gęsto zaludnionym południu kraju nie działa :dobani:
Orange ma najlepszą sieć 3G,ale najgorszą (najbardziej obciążoną) sieć 2G.
Za to sprzęt ma nowszy od Plusa,czy Ery,co widać w nocy,gdy sieć się odetka - EDGE idzie równo 230-236 kbit/s,gdy Plus praktycznie nigdy nie przekracza 225-230 kbit.
Wiem,wiem,różnica żadna,ale jednak przyjemniej jest wyciągać maximum z maximum ;)
Natomiast w dzień Plus swoim EDGE (jeśli akurat jest...za wyjątkiem Pomorza,bo tam EDGE można rzec ze jest wszędzie) bije na głowę Orange.

To mam nadzieję obiektywna opinia oparta na testach w wielu lokalizacjach (woj.śląskie,dolnośląskie i pomorskie) ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tak, Orange HSDPA we Wrocku działa świetnie. Pewnie za sprawą NodeB podłączanych światełkiem. Tylko czy ma HSUPA?

Dla mnie EDGE to 100kbps i jest git.
Jestem często w miejscach GPRS Plusa, więc takie "oszukane" EDGE Orange to też alternatywa.

Najczęściej poruszam się po "południu Polski"...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens pisze:Tylko czy ma HSUPA?
W Warszawie Orange ma HSUPA. 1.4Mb/s stabilnie na uploadzie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Dla mnie EDGE to 100kbps i jest git.
100 kbit...heh...często bywa 10 kbit,a o 100 to pomarzyć można :)

[ Dodano: 2008-10-01, 23:10 ]
marens pisze:Tylko czy ma HSUPA?
w Tychach,Mikołowie jest HSUPA
Ostatnio zmieniony 2008-10-01, 22:19 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:W Warszawie Orange ma HSUPA.
We Wrocku pewnie też.

Tylko trzeba mieć modem obsługujący HSxPA.
Jak będę miał czas to przeanalizuje wszystkie cenniki, oferty itp.
Tyle mam możliwości wyboru, że trzeba się długo zastanawiać aby dobrze wybrać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:ja.michal napisał/a:
Dla mnie EDGE to 100kbps i jest git.
To nie mój cytat. :]
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:często bywa 10 kbit
Ja czasami trafiam na np. 64kbps. Niby jest EDGE, ale go nie ma...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:To nie mój cytat.
no, coś się pochrzaniło :rotfl:

[ Dodano: 2008-10-01, 23:22 ]
marens pisze:Ja czasami trafiam na np. 64kbps. Niby jest EDGE, ale go nie ma...
to wtedy już lepiej GPRS,bo stabilniejszy dużo jest przy nie za dobrym zasięgu :)
Tylko szkoda,że GPRS w Plusie to w 90% przypadków 4+1 szczelin i kodowanie CS-2,czyli max 45 kbit/s :dobani:
Stare te stacje mają...
marens
Guru bezprzewodowy

Na początku Era zaczęła mi podpadać jakością sieci i zasięgiem.
Teraz Plus ma w nosie stałych klientów, oraz wręcz wprowadza genialny nowy mix.
Zawsze mogę przetestować Orange...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:W Warszawie Orange ma HSUPA. 1.4Mb/s stabilnie na uploadzie.
Mógłbyś zrzucić wynik na speedtest.pl ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wrzucę jak doładuję WPmobi. :cfaniak:
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Patryk_ pisze:
marens pisze:teoretycznie ma wszędzie EDGE. Tylko kwestia jak działa to EDGE.
to EDGE na gęsto zaludnionym południu kraju nie działa :dobani:
Orange ma najlepszą sieć 3G,ale najgorszą (najbardziej obciążoną) sieć 2G.
Za to sprzęt ma nowszy od Plusa,czy Ery,co widać w nocy,gdy sieć się odetka - EDGE idzie równo 230-236 kbit/s,gdy Plus praktycznie nigdy nie przekracza 225-230 kbit.
Wiem,wiem,różnica żadna,ale jednak przyjemniej jest wyciągać maximum z maximum ;)
Natomiast w dzień Plus swoim EDGE (jeśli akurat jest...za wyjątkiem Pomorza,bo tam EDGE można rzec ze jest wszędzie) bije na głowę Orange.

To mam nadzieję obiektywna opinia oparta na testach w wielu lokalizacjach (woj.śląskie,dolnośląskie i pomorskie) ;)
A jak się miewa w tym porównaniu sieć Ery (zarówno 2G jak i 3G?). Czy ktoś może odnieść to do Plusa i Orange? Będę wdzięczny za info.
marens
Guru bezprzewodowy

tomi81 pisze:A jak się miewa w tym porównaniu sieć Ery (zarówno 2G jak i 3G?)
Mogę powiedzieć tylko, że Era ma dziury w 3G.
Kiedyś porównywałem HSDPA Ery i Plusa na tym samym komputerze i modemie w tym samym miejscu. iPlus miał 2 x większy transfer. Jednak było to 5 mies temu i jest nieaktualne.
Najlepiej jest sprawdzić samemu w miejscach gdzie się często bywa.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marens pisze:Mogę powiedzieć tylko, że Era ma dziury w 3G.
I to jakie, wiem coś wiecej o tym, od 2 lat mam telefon 3g u niebieskich i mimo mieszkania w stolicy do niedawna telefon 90% czasu był w zasiegu 2g, ostatnio choć na wydziale juz dziura załatana, ale w mieszkaniu gdzie mieszkam wątpie, że kiedykolwiek 3g ery zobacze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krystianb, do mnie dzwonił konsultant z propozycją przedłużenia i stwierdził, że o takich problemach nie słyszeli i to musi być lokalne bo w Warszawie wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Konsutańci to mogą sobie bajki dzieciom na dobranoc opowiadać, jeszcze 2 lipca na całym terenie politechniki południe nie było sieci 3g ery, a do tego w budynku mojego wydziału orange nie ma do tej chwlili sygnału 2g, bez podejscia do okna dzwonić sie na nizszych piertrach(czyt: -1.0,1,2) nie da. Co prawda na dachu postawił ktoś niezidentyfikowany nadajnik, ktorego chyba jeszcze nie ma w pozwoleniach uke. A w mieszkaniu mam niefartowną sytuacje jakies 200-300m od nadajnika ery, niestety bloki tłumią wszysko.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:A w mieszkaniu mam niefartowną sytuacje jakies 200-300m od nadajnika ery, niestety bloki tłumią wszysko.
Ja też mam blisko do nadajnika Ery i nawet przez pierwsze pół roku 3G było stabilne to się zaczęło krzaczyć nagle. Dlatego podejrzewam, że musi tu być jakiś problem z koncesjami na nadajniki w Erze. Coś musiało być cofnięte.
marens
Guru bezprzewodowy

bob pisze:stwierdził, że o takich problemach nie słyszeli i to musi być lokalne bo w Warszawie wszystko jest ok.
taa, lokalnie w Wrocławiu, Tychach i Poznaniu
bob pisze:latego podejrzewam, że musi tu być jakiś problem z koncesjami na nadajniki w Erze. Coś musiało być cofnięte.
Coś w tym może być, bo jak korzystałem z UMTSu Ery w 2005/6roku (nie pamiętam dokładnie) nie było najmniejszego problemu z zasięgiem i nie wywalało do EDGE. Teraz śmiech na sali. Chodząc po domu zmienia mi się technologia...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:taa, lokalnie w Wrocławiu, Tychach i Poznaniu
No właśnie ja to mam w całym województwie od Częstochowy po Cieszyn na kilku telefonach.
marens pisze:Chodząc po domu zmienia mi się technologia...
O tak, o to mi chodzi i nawet w jednym miejscu skacze ten sygnał na full i na zero by przełączyć się na 2G i po czasie z powrotem. :(
marens
Guru bezprzewodowy

bob pisze:O tak, o to mi chodzi i nawet w jednym miejscu skacze ten sygnał na full i na zero by przełączyć się na 2G i po czasie z powrotem. :(
Przy biurku potrafi być inny sygnał niż 3m obok na łóżku.
Nie chodzi tu o jedną-dwie kreski. Tylko nawet technologię...

Dziwne, że mam NodeB Plusa i Ery w praktycznie identycznych odległościach. Znam już na pamięć który NodeB w okolicy jest jakiej sieci i czy to BTS czy NodeB. Takie zboczenie...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Znam już na pamięć który NodeB w okolicy jest jakiej sieci i czy to BTS czy NodeB.
W końcu fachura jesteś. ;)
marens pisze:Takie zboczenie...
Całkowicie to rozumiem. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bob pisze:O tak, o to mi chodzi i nawet w jednym miejscu skacze ten sygnał na full i na zero by przełączyć się na 2G i po czasie z powrotem. :(
A może to wina modemu/telefonu? Ja jak kupiłem nowy telefon to ciągle tracę zasięg i często nie mogę wysłać natychmiast SMS'a :(
bob pisze:Całkowicie to rozumiem. :)
Heh, więc nie jestem sam :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:A może to wina modemu/telefonu? Ja jak kupiłem nowy telefon to ciągle tracę zasięg i często nie mogę wysłać natychmiast SMS'a :(
No nie różne marki i lokalizacje (wszystkie w centrach miast GOP-GZM) w zasadzie od N80 po HTC Diamonda (po drodze słabsze aparaty ale 2G też skaczące). :(
YaHooo pisze:Heh, więc nie jestem sam :)
Oj nie jesteś. Jesteś w rodzinie bez-kabli. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:No nie różne marki i lokalizacje (wszystkie w centrach miast GOP-GZM) w zasadzie od N80 po HTC Diamonda (po drodze słabsze aparaty ale 2G też skaczące). :(
No to rzeczywiście kiepsko. W takim razie pozostaje chyba tylko zmiana operatora.
bob pisze:Oj nie jesteś. Jesteś w rodzinie bez-kabli. ;)
No i dobrze, bo mi się tu podoba. Ile razy jak idę to się wpatruję w budynek patrząc gdzie mają anteny ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tomi81
Stały użytkownik forum

Jakość 3G wg Ery (Białystok)

Post autor: tomi81 »

Po dzisiejszym objeździe Białegostoku z Era w telefonie mogę powiedzieć jedno - tragedia! Konfiguracja sieci taka, że jeśli sami nie wymusimy 3G nie liczmy, że telefon sam się do niego zaloguje (N73, E51). Przepraszam zaloguje się, kiedy sygnał 2G będzie na tyle słaby, że 3G będzie mocniejsze. Reasumując będąc w zasięgu 3G (mając telefon ustawiony na automatyczny wybór częstotliwości) można z niego nie korzystać bo Era "tak woli". Plus i Orange jak widzą 3G to się z automatu do niego wciskają. Druga sprawa to konfiguracja Handoverów - druga wpadka Ery. W ostatnim czasie Era uruchomiła 3G na bardzo wysokiej lokalizacji w mieście - Urzędzie Miejskim; teraz jeżdżąc po centrum miasta można nie korzystać wcale z innych Nodów B (pomimo lepszego i to znacznie sygnału), tylko cały czas być zalogowanym do Noda na UM. Przez to mając sygnał na poziomie -80 dBm z Noda na Cieszyńskiej (Yahoo będzie wiedział gdzie to jest:) będziemy siedzieć zalogowani do Noda na UM na sygnale -107 dBm - normalne to to chyba nie jest. Inny przykład - jadąc Andersa, zaś później Maczka (znowu ukłon do Yahoo) dojeżdżając do Noda na słupie własnym na Maczka tracimy sygnał 3G albo na 1 kreseczke (-107 dBm) wskakuje sygnał z Noda ze Św. Rocha (kilka km choć w pobliżu mamy inne Nody, choćby komin Fast). Przykłady można mnożyć. Jeżeli to ma być oddanie do komercyjnego użytku sieci 3G w Białymstoku to ja serdecznie dziękuję. Na pocieszenie dodam, iż na dniach Era postawiła maszt w kolonii Bagnówka - w końcu po 12 latach będzie można korzystać z sieci 2G Ery na osiedlu Jaroszówka i Wyżyny :hurra: Na dzień dzisiejszy moim zdaniem najlepszą (z najbardziej równomiernie pokrytym miastem, czytaj zasięgiem 3G wszędzie oraz najlepiej skonfigurowaną) sieć w Białymstoku ma Plus. Orange ma większość stacji zmodernizowanych pod 3G (sporo jeszcze nie uruchomionych, jednak brak planów zagęszczenia sieci nie wróży kolorowo. Owszem wydajnościowo może być lepiej od Plusa (światełka itd). jednak pod względem pokrycia będzie słabiej. Już teraz można to powiedzieć choćby o centrum miasta (Node na Ogrodowej nie wyrabia, a nowo wybudowany Node na kinie pokój nie załatwi sprawy). Nie mniej przynajmniej na tą chwilę konfiguracja jest znacznie lepsza niż Ery. O Play nie piszę bo nie korzystam. Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

tomi81 pisze:Po dzisiejszym objeździe Białegostoku z Era w telefonie mogę powiedzieć jedno - tragedia
A czego się spodziewać jak Era w Białymstoku ma postawionych tylko coś koło 10 BTS z UMTS.
tomi81 pisze:Przez to mając sygnał na poziomie -80 dBm z Noda na Cieszyńskiej (Yahoo będzie wiedział gdzie to jest:) będziemy siedzieć zalogowani do Noda na UM na sygnale -107 dBm - normalne to to chyba nie jest.
No to rzeczywiście to jest troszkę nie teges. Jednak w Plusie też się zdarzają takie sytuacje. Chodzi mi o pasmo GSM. Będąc na Nowym Mieście na komórce łapie się zasięg z Niewodnicy, gdzie na samym osiedlu są chyba ze 2 bliższe BTS'y.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Co Wy tam Bornholm macie? Extended Range operatorzy ustawiają? :cfaniak:
ODPOWIEDZ