Ja nie do końca a obciążenie też widzę.marens pisze:Plus, hmm jestem zadowolony ale widzę jak z miesiąca na miesiąc sieć jest coraz bardziej obciążona.
Niech ten BTS odpalają co mam za oknem i całą resztę pozostałych.

Moderator: Moderatorzy
Ja nie do końca a obciążenie też widzę.marens pisze:Plus, hmm jestem zadowolony ale widzę jak z miesiąca na miesiąc sieć jest coraz bardziej obciążona.
To prawda,ale jak już się jest w jej zasięgu,to jakośc usługi bije Plusa na głowę - zarówno transferem,jak i pingami - w Orange 4-5 Mbit/s i latency ~100 ms to norma,co w Plusie jest poza godzinami nocnymi marzeniem ściętej głowy - jak się 2,5 Mbit wyciągnie,to jest dobrze.marens pisze:Orange ma mały zasięg HSDPA w skali kraju,
to EDGE na gęsto zaludnionym południu kraju nie działamarens pisze:teoretycznie ma wszędzie EDGE. Tylko kwestia jak działa to EDGE.
W Warszawie Orange ma HSUPA. 1.4Mb/s stabilnie na uploadzie.marens pisze:Tylko czy ma HSUPA?
100 kbit...heh...często bywa 10 kbit,a o 100 to pomarzyć możnamarens pisze:Dla mnie EDGE to 100kbps i jest git.
w Tychach,Mikołowie jest HSUPAmarens pisze:Tylko czy ma HSUPA?
We Wrocku pewnie też.ja.michal pisze:W Warszawie Orange ma HSUPA.
To nie mój cytat.Patryk_ pisze:ja.michal napisał/a:
Dla mnie EDGE to 100kbps i jest git.
Ja czasami trafiam na np. 64kbps. Niby jest EDGE, ale go nie ma...Patryk_ pisze:często bywa 10 kbit
no, coś się pochrzaniłoja.michal pisze:To nie mój cytat.
to wtedy już lepiej GPRS,bo stabilniejszy dużo jest przy nie za dobrym zasięgumarens pisze:Ja czasami trafiam na np. 64kbps. Niby jest EDGE, ale go nie ma...
Mógłbyś zrzucić wynik na speedtest.pl ?ja.michal pisze:W Warszawie Orange ma HSUPA. 1.4Mb/s stabilnie na uploadzie.
A jak się miewa w tym porównaniu sieć Ery (zarówno 2G jak i 3G?). Czy ktoś może odnieść to do Plusa i Orange? Będę wdzięczny za info.Patryk_ pisze:to EDGE na gęsto zaludnionym południu kraju nie działamarens pisze:teoretycznie ma wszędzie EDGE. Tylko kwestia jak działa to EDGE.![]()
Orange ma najlepszą sieć 3G,ale najgorszą (najbardziej obciążoną) sieć 2G.
Za to sprzęt ma nowszy od Plusa,czy Ery,co widać w nocy,gdy sieć się odetka - EDGE idzie równo 230-236 kbit/s,gdy Plus praktycznie nigdy nie przekracza 225-230 kbit.
Wiem,wiem,różnica żadna,ale jednak przyjemniej jest wyciągać maximum z maximum
Natomiast w dzień Plus swoim EDGE (jeśli akurat jest...za wyjątkiem Pomorza,bo tam EDGE można rzec ze jest wszędzie) bije na głowę Orange.
To mam nadzieję obiektywna opinia oparta na testach w wielu lokalizacjach (woj.śląskie,dolnośląskie i pomorskie)
Mogę powiedzieć tylko, że Era ma dziury w 3G.tomi81 pisze:A jak się miewa w tym porównaniu sieć Ery (zarówno 2G jak i 3G?)
I to jakie, wiem coś wiecej o tym, od 2 lat mam telefon 3g u niebieskich i mimo mieszkania w stolicy do niedawna telefon 90% czasu był w zasiegu 2g, ostatnio choć na wydziale juz dziura załatana, ale w mieszkaniu gdzie mieszkam wątpie, że kiedykolwiek 3g ery zobacze.marens pisze:Mogę powiedzieć tylko, że Era ma dziury w 3G.
Ja też mam blisko do nadajnika Ery i nawet przez pierwsze pół roku 3G było stabilne to się zaczęło krzaczyć nagle. Dlatego podejrzewam, że musi tu być jakiś problem z koncesjami na nadajniki w Erze. Coś musiało być cofnięte.krystianb pisze:A w mieszkaniu mam niefartowną sytuacje jakies 200-300m od nadajnika ery, niestety bloki tłumią wszysko.
taa, lokalnie w Wrocławiu, Tychach i Poznaniubob pisze:stwierdził, że o takich problemach nie słyszeli i to musi być lokalne bo w Warszawie wszystko jest ok.
Coś w tym może być, bo jak korzystałem z UMTSu Ery w 2005/6roku (nie pamiętam dokładnie) nie było najmniejszego problemu z zasięgiem i nie wywalało do EDGE. Teraz śmiech na sali. Chodząc po domu zmienia mi się technologia...bob pisze:latego podejrzewam, że musi tu być jakiś problem z koncesjami na nadajniki w Erze. Coś musiało być cofnięte.
No właśnie ja to mam w całym województwie od Częstochowy po Cieszyn na kilku telefonach.marens pisze:taa, lokalnie w Wrocławiu, Tychach i Poznaniu
O tak, o to mi chodzi i nawet w jednym miejscu skacze ten sygnał na full i na zero by przełączyć się na 2G i po czasie z powrotem.marens pisze:Chodząc po domu zmienia mi się technologia...
Przy biurku potrafi być inny sygnał niż 3m obok na łóżku.bob pisze:O tak, o to mi chodzi i nawet w jednym miejscu skacze ten sygnał na full i na zero by przełączyć się na 2G i po czasie z powrotem.
W końcu fachura jesteś.marens pisze:Znam już na pamięć który NodeB w okolicy jest jakiej sieci i czy to BTS czy NodeB.
Całkowicie to rozumiem.marens pisze:Takie zboczenie...
A może to wina modemu/telefonu? Ja jak kupiłem nowy telefon to ciągle tracę zasięg i często nie mogę wysłać natychmiast SMS'abob pisze:O tak, o to mi chodzi i nawet w jednym miejscu skacze ten sygnał na full i na zero by przełączyć się na 2G i po czasie z powrotem.![]()
Heh, więc nie jestem sambob pisze:Całkowicie to rozumiem.![]()
No nie różne marki i lokalizacje (wszystkie w centrach miast GOP-GZM) w zasadzie od N80 po HTC Diamonda (po drodze słabsze aparaty ale 2G też skaczące).YaHooo pisze:A może to wina modemu/telefonu? Ja jak kupiłem nowy telefon to ciągle tracę zasięg i często nie mogę wysłać natychmiast SMS'a
Oj nie jesteś. Jesteś w rodzinie bez-kabli.YaHooo pisze:Heh, więc nie jestem sam
No to rzeczywiście kiepsko. W takim razie pozostaje chyba tylko zmiana operatora.bob pisze:No nie różne marki i lokalizacje (wszystkie w centrach miast GOP-GZM) w zasadzie od N80 po HTC Diamonda (po drodze słabsze aparaty ale 2G też skaczące).![]()
No i dobrze, bo mi się tu podoba. Ile razy jak idę to się wpatruję w budynek patrząc gdzie mają antenybob pisze:Oj nie jesteś. Jesteś w rodzinie bez-kabli.![]()
A czego się spodziewać jak Era w Białymstoku ma postawionych tylko coś koło 10 BTS z UMTS.tomi81 pisze:Po dzisiejszym objeździe Białegostoku z Era w telefonie mogę powiedzieć jedno - tragedia
No to rzeczywiście to jest troszkę nie teges. Jednak w Plusie też się zdarzają takie sytuacje. Chodzi mi o pasmo GSM. Będąc na Nowym Mieście na komórce łapie się zasięg z Niewodnicy, gdzie na samym osiedlu są chyba ze 2 bliższe BTS'y.tomi81 pisze:Przez to mając sygnał na poziomie -80 dBm z Noda na Cieszyńskiej (Yahoo będzie wiedział gdzie to jest:) będziemy siedzieć zalogowani do Noda na UM na sygnale -107 dBm - normalne to to chyba nie jest.