e230 + antena + miniUSB
Moderator: Moderatorzy
- bobiko
- Stały użytkownik forum
e230 + antena + miniUSB
Witam, od dzisiaj jestem w posiadaniu modemu Huaweii e230 i niestety modem łapie zbyt mały zasięg (jedna kreska) GPRS / EDGE. Postanowiłem zatem dokupić antenę zewnętrzną i chyba kierunkową.
Pytanie takie - jakie złącze posiada ów modem (nie mogę doczytać się pomimo dostępnych linków na forum) i jaki byłby to koszt. MIeszkam na wsi a mam w okolicy 2 wieże bts (oddalone odpowiednio o 7 i 15km) ale telefon wykazuje ze jestem na pograniczu edge.
Kolejne pytanie - czy opłaca kupować dłuższy kabel usb? czy w zwiazku powyzszym, zakup kabla bedzie bezsensowną inwestycją.
Prosiłbym o szybką i w miarę dobrą odp. Z góry serdecznie dzękuje
p.s.: mam PC, zasięg GPRS/EDGE ze wskazaniem na GPRS (przez 2 lata uzywałem i uzywam comander2)
Pytanie takie - jakie złącze posiada ów modem (nie mogę doczytać się pomimo dostępnych linków na forum) i jaki byłby to koszt. MIeszkam na wsi a mam w okolicy 2 wieże bts (oddalone odpowiednio o 7 i 15km) ale telefon wykazuje ze jestem na pograniczu edge.
Kolejne pytanie - czy opłaca kupować dłuższy kabel usb? czy w zwiazku powyzszym, zakup kabla bedzie bezsensowną inwestycją.
Prosiłbym o szybką i w miarę dobrą odp. Z góry serdecznie dzękuje
p.s.: mam PC, zasięg GPRS/EDGE ze wskazaniem na GPRS (przez 2 lata uzywałem i uzywam comander2)
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 22:12 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
- KlonAdam
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: e230 + antena + miniUSB
FME żeńskiebobiko pisze: jakie złącze posiada ów modem
Jeżeli posiadasz już jakąś koncówke z anteny to przejsciówka z twojego na modem sądze ze nie wiecej niż 5zł + VAT.bobiko pisze: jaki byłby to koszt.
bobiko pisze:MIeszkam na wsi a mam w okolicy 2 wieże bts (oddalone odpowiednio o 7 i 15km) ale telefon wykazuje ze jestem na pograniczu edge.

Do czego ?bobiko pisze:czy opłaca kupować dłuższy kabel usb?
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 22:12 przez KlonAdam, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej na pewno nie...fme to jest wielkości tego modemu... bardziej bym sie skłaniał ku smb-nFME żeńskie
Kolega napisałKlonAdam pisze:Jeżeli posiadasz już jakąś koncówke z anteny to przejsciówka z twojego na modem sądze ze nie wiecej niż 5zł + VAT.
czyli dopiero planuje zakup. A przejście z sma czy fme na złącze do modemu to koszt raczej 25zł...bobiko pisze:Postanowiłem zatem dokupić antenę zewnętrzną
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bobiko
- Stały użytkownik forum
Dzięki, zdążyłem poszperać dalej po forum i po necie. Faktycznie złącza są takie jak podałeś. Przemyślałem sprawę i jednak podstawię na antenę dookolna ze względu na fakt, że mieszkam w parku.
Posiadam jeszcze stary modem Comander2 a ten z kolei posiada małą antenkę - czy warto się bawić z przejściówkami ? czy lepiej jednak pofatygować się po dookolna?
Sprawdzałem też z którą wieża łączy się mój modem - niestesty 900Mhz i Edge.. W mieście jedna z wiez wykazuje już UMTS. Jednak ograniczeniem jest tu odległość - +/- 15-18km, lecz telefon wykrywa także inne stacje bazowe, lecz one są bez znaczenia bo i tak edge.
edit:
znalazłem sobie taką antenkę jak http://www.allegro.pl/item466401606_ant ... _e630.html i jaka by była Wasza, szanowni Koledzy, Opinia?
Posiadam jeszcze stary modem Comander2 a ten z kolei posiada małą antenkę - czy warto się bawić z przejściówkami ? czy lepiej jednak pofatygować się po dookolna?
Sprawdzałem też z którą wieża łączy się mój modem - niestesty 900Mhz i Edge.. W mieście jedna z wiez wykazuje już UMTS. Jednak ograniczeniem jest tu odległość - +/- 15-18km, lecz telefon wykrywa także inne stacje bazowe, lecz one są bez znaczenia bo i tak edge.
edit:
znalazłem sobie taką antenkę jak http://www.allegro.pl/item466401606_ant ... _e630.html i jaka by była Wasza, szanowni Koledzy, Opinia?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nikt nie poleca wynalazków z tąd... być może na 900MHz bedzie działać, ale pewności nigdy sie nie ma co do jakości tych w wiekszości wynalazkow domowej roboty...bobiko pisze:znalazłem sobie taką antenkę jak http://www.allegro.pl/ite...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja kupiłem również swoją antenę na Allegro z firmy ERD i byłem zadowolony. Faktem było że była to antena dookólna nie kierunkowa.krystianb pisze:Nikt nie poleca wynalazków z tąd...
- bobiko
- Stały użytkownik forum
Skoro opinie są pozytywne, to o czymś to świadczy..Ale twierdzisz że nie ma pewności (jak to każda rzecz), to przedstaw mi alternatywę.krystianb pisze:[...]
Nikt nie poleca wynalazków z tąd... być może na 900MHz bedzie działać, ale pewności nigdy sie nie ma co do jakości tych w wiekszości wynalazkow domowej roboty...
No właśnie chcę kupić taką dookólną, bo kierunkowa niestety nie sprawdzi się.Jaco pisze:Ja kupiłem również swoją antenę na Allegro z firmy ERD i byłem zadowolony. Faktem było że była to antena dookólna nie kierunkowa.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-28, 07:44 ]
Poprawa cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 07:43 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Tylko Ty szukasz na UMTS a ja miałem tylko EDGE i GPRS.bobiko pisze:No właśnie chcę kupić taką dookólną, bo kierunkowa niestety nie sprawdzi się.
- bob
- Guru bezprzewodowy
I właśnie w tym przypadku może być fiasko.Jaco pisze:Tylko Ty szukasz na UMTS a ja miałem tylko EDGE i GPRS.

- Jaco
Gdyż nie ma anten na to pasmo a na Allegro to jest chwyt reklamowy aby sprzedać. Na te pasmo sprawdzają się jedynie kierunkowe i nie z Allegro tylko dla przykładu z Dipola.bob pisze:I właśnie w tym przypadku może być fiasko.
- bobiko
- Stały użytkownik forum
Jak już wspomniałem wcześniej, modem łączy się z wieżą, która niestety nie będzie miała w najbliższym czasie UMTS++, a tym bardziej nie będzie ulepszana w standardzie EDGE. Zatem chodzi mi o nieco szybszy transfer i w razie powodzenia, jestem w stanie przenieść się na wyższy abonament (na razie mam 1gb, bo po co więcejbob pisze:[...] I właśnie w tym przypadku może być fiasko.

Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 07:45 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Niestety na dookólnej takiego nie mogę stwierdzić.bobiko pisze:Zatem chodzi mi o nieco szybszy transfer

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zapewne temu, że ma mały zysk. Do zwiększenia transfery potrzeba w miarę mocnej anteny.bob pisze:Niestety na dookólnej takiego nie mogę stwierdzić.![]()
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bobiko
- Stały użytkownik forum
Zatem jakie powinny być optymalne wzmocnienia anteny?YaHooo pisze:[...]Zapewne temu, że ma mały zysk. Do zwiększenia transfery potrzeba w miarę mocnej anteny.
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 07:46 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Jakiego oczekujesz i może napisz jaki masz obecnie bo chyba nie pisałeś ? Być może antena nie będzie potrzebna.bobiko pisze:Zatem chodzi mi o nieco szybszy transfer
Ja miałem do okólną antenę + 20 m kabla + 10 km do nadajnika. Modem Option Combo Edge z WLAN . Szybkość poobierania plików wahała się między 15-25 KB/s czyli EDGE w pełnym wydaniu. Faktem jest że niekiedy było nawet 30 KB/s ale to już wyjątek.
- bobiko
- Stały użytkownik forum
Jaco, Oczekuję szybszego transferu, w tym momencie w pełnym zakresie przewidzianym dla EDGE. Obecnie GPRS ~5.4 KB/s czasami 7-8 ale po paru minutach trzeba niestety zrestartować modem (Comander 2)
Powtórzę - metr dalej od biurka, telefon e50 łapie juz EDGE bez problemu (3-4 kresek na 5 możliwych), a wczoraj modem E230 ledwo łapie i GPRS i EDGE bez żadnego wzmocnienia.
Edit:
Wspomniałem też, że telefon wykrywa kilka wież bts (widzę po nazwach miejscowości itp), ale i tak modem łączy się jedna z najbliżej lokalizowaną wieżą bts (w prostej linii ~7-9km). Wiem coś o tym, bo w zeszłym roku wieża ta uległa tajemniczej awarii technicznej i przez to straciłem na prawie miesiąc neta.
Powtórzę - metr dalej od biurka, telefon e50 łapie juz EDGE bez problemu (3-4 kresek na 5 możliwych), a wczoraj modem E230 ledwo łapie i GPRS i EDGE bez żadnego wzmocnienia.
Edit:
Wspomniałem też, że telefon wykrywa kilka wież bts (widzę po nazwach miejscowości itp), ale i tak modem łączy się jedna z najbliżej lokalizowaną wieżą bts (w prostej linii ~7-9km). Wiem coś o tym, bo w zeszłym roku wieża ta uległa tajemniczej awarii technicznej i przez to straciłem na prawie miesiąc neta.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
dla EDGE jest to bardzo słaby sygnał,dlatego masz prędkości na poziomie GPRS.bobiko pisze:metr dalej od biurka, telefon e50 łapie juz EDGE bez problemu (3-4 kresek na 5 możliwych)
[ Dodano: 2008-10-28, 13:28 ]
A to dlaczego miała by się nie sprawdzić ?bobiko pisze:No właśnie chcę kupić taką dookólną, bo kierunkowa niestety nie sprawdzi się.
- bobiko
- Stały użytkownik forum
Bo mieszkam w parku, zatem otaczają mnie wysokie drzewa.Patryk_ pisze:A to dlaczego miała by się nie sprawdzić ?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
I sądzisz,że na dookólnej będzie lepiej ?bobiko pisze:Bo mieszkam w parku, zatem otaczają mnie wysokie drzewa.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Dookólna nic nie da.
Nie będzie lepiej nawet na paraboli.
Drzewa są przeszkodą,przy takich odległościach do stacji przeszkodą krytyczną - albo wyjdziesz z anteną z metr ponad te drzewa,albo zapominasz o stabilnym EDGE.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No bo generalnie uważa się, że telefony są bardziej czułe. Jednak takie porównywanie ilości kresek na telefonach jest bezsensowne. Lepiej porównać moc sygnału z jednostkach CSQ, albo dBm.bobiko pisze:metr dalej od biurka, telefon e50 łapie juz EDGE bez problemu (3-4 kresek na 5 możliwych), a wczoraj modem E230 ledwo łapie i GPRS i EDGE bez żadnego wzmocnienia.
Pozdrawiam YaHooo 

- bobiko
- Stały użytkownik forum
Uh. Troszkę się sprawy skomplikowały zatem, ale na coś się zdecydować muszę bo skoro na zewnątrz domu mam spokojnie zasięg EDGE.
i w tym momencie:
- zastanawiam się nad antenami: kierunkową i dookólną
- zastanawiam się czy byo sens brania nowego modemu, który praktycznie pozostaje zabawką....
Aha, odległość od bts oscyluje na 4-5km ... teren mniej więcej równy. (hehe, to trzeba ustawić tak jak antenę tv
)
i w tym momencie:
- zastanawiam się nad antenami: kierunkową i dookólną
- zastanawiam się czy byo sens brania nowego modemu, który praktycznie pozostaje zabawką....
Aha, odległość od bts oscyluje na 4-5km ... teren mniej więcej równy. (hehe, to trzeba ustawić tak jak antenę tv

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja jestem zdania, że najlepiej brać dobrą antenę kierunkową. Zawsze w razie czego można się "przełączyć" na inny BTS i działa dalej.bobiko pisze:zastanawiam się nad antenami: kierunkową i dookólną
Jeżeli mieszkasz gdzieś gdzie przez długi czas nie będzie 3g to moim zdaniem nie warto brać nowego modemu. Chyba, że ten co masz źle działa.bobiko pisze:zastanawiam się czy byo sens brania nowego modemu, który praktycznie pozostaje zabawką....
No nie do końca, bo polaryzacja jest innabobiko pisze:hehe, to trzeba ustawić tak jak antenę tv![]()

Pozdrawiam YaHooo 

- bobiko
- Stały użytkownik forum
Problem w tym, że juz mam nowy a działam na starym. Właściwie to nie wiem co dalej poczynić, pogubiłem się w sumie.YaHooo pisze:Jeżeli mieszkasz gdzieś gdzie przez długi czas nie będzie 3g to moim zdaniem nie warto brać nowego modemu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
bobiko a jak internet działa na nowym modemie i co to za sprzęt?
Pozdrawiam YaHooo 

- bobiko
- Stały użytkownik forum
YaHooo, na nowym modemie przeskakuje raz na gprs a raz na edge ale sygnał najsłabszy. A sprzet to to Huawei E230
- Jaco
Ja miałem ten komfort że mieszkam w bloku na 1 piętrze i antenę miałem na dachu swojego domu który liczy 2 pietra. Jakieś 18m nad ziemią. Widoczność bez żadnych przeszkód.bobiko pisze:Bo mieszkam w parku, zatem otaczają mnie wysokie drzewa.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to jest gorzej. Ale do tego modemu z tego co wiem to można też podłączyć antenę. Więc ja bym sugerował kupno anteny właśnie do nowego modemu.bobiko pisze:na nowym modemie przeskakuje raz na gprs a raz na edge ale sygnał najsłabszy.
Pozdrawiam YaHooo 

- bobiko
- Stały użytkownik forum
Ehh.. nie czytasz całego tematu od początkuYaHooo pisze:No to jest gorzej. Ale do tego modemu z tego co wiem to można też podłączyć antenę. Więc ja bym sugerował kupno anteny właśnie do nowego modemu.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dobra zatem mój typ. Antena na pasmo 900MHz (tak pisałeś na początku), kierunkowa, nie z allegro, lecz np z Dipola. Zatem do tego nadaje się np. ATK-20 z końcówką FME http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm Do tego jeszcze jakiś konektor FME<->Złącze huawei.
Pozdrawiam YaHooo