e230 + antena + miniUSB

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

e230 + antena + miniUSB

Post autor: bobiko »

Witam, od dzisiaj jestem w posiadaniu modemu Huaweii e230 i niestety modem łapie zbyt mały zasięg (jedna kreska) GPRS / EDGE. Postanowiłem zatem dokupić antenę zewnętrzną i chyba kierunkową.
Pytanie takie - jakie złącze posiada ów modem (nie mogę doczytać się pomimo dostępnych linków na forum) i jaki byłby to koszt. MIeszkam na wsi a mam w okolicy 2 wieże bts (oddalone odpowiednio o 7 i 15km) ale telefon wykazuje ze jestem na pograniczu edge.

Kolejne pytanie - czy opłaca kupować dłuższy kabel usb? czy w zwiazku powyzszym, zakup kabla bedzie bezsensowną inwestycją.

Prosiłbym o szybką i w miarę dobrą odp. Z góry serdecznie dzękuje

p.s.: mam PC, zasięg GPRS/EDGE ze wskazaniem na GPRS (przez 2 lata uzywałem i uzywam comander2)
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 22:12 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KlonAdam
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: e230 + antena + miniUSB

Post autor: KlonAdam »

bobiko pisze: jakie złącze posiada ów modem
FME żeńskie
bobiko pisze: jaki byłby to koszt.
Jeżeli posiadasz już jakąś koncówke z anteny to przejsciówka z twojego na modem sądze ze nie wiecej niż 5zł + VAT.
bobiko pisze:MIeszkam na wsi a mam w okolicy 2 wieże bts (oddalone odpowiednio o 7 i 15km) ale telefon wykazuje ze jestem na pograniczu edge.
:faq: To nie boli: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736 punkt 3
bobiko pisze:czy opłaca kupować dłuższy kabel usb?
Do czego ?
Ostatnio zmieniony 2008-10-27, 22:12 przez KlonAdam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

FME żeńskie
Raczej na pewno nie...fme to jest wielkości tego modemu... bardziej bym sie skłaniał ku smb-n
KlonAdam pisze:Jeżeli posiadasz już jakąś koncówke z anteny to przejsciówka z twojego na modem sądze ze nie wiecej niż 5zł + VAT.
Kolega napisał
bobiko pisze:Postanowiłem zatem dokupić antenę zewnętrzną
czyli dopiero planuje zakup. A przejście z sma czy fme na złącze do modemu to koszt raczej 25zł...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

Dzięki, zdążyłem poszperać dalej po forum i po necie. Faktycznie złącza są takie jak podałeś. Przemyślałem sprawę i jednak podstawię na antenę dookolna ze względu na fakt, że mieszkam w parku.

Posiadam jeszcze stary modem Comander2 a ten z kolei posiada małą antenkę - czy warto się bawić z przejściówkami ? czy lepiej jednak pofatygować się po dookolna?

Sprawdzałem też z którą wieża łączy się mój modem - niestesty 900Mhz i Edge.. W mieście jedna z wiez wykazuje już UMTS. Jednak ograniczeniem jest tu odległość - +/- 15-18km, lecz telefon wykrywa także inne stacje bazowe, lecz one są bez znaczenia bo i tak edge.

edit:

znalazłem sobie taką antenkę jak http://www.allegro.pl/item466401606_ant ... _e630.html i jaka by była Wasza, szanowni Koledzy, Opinia?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bobiko pisze:znalazłem sobie taką antenkę jak http://www.allegro.pl/ite...
Nikt nie poleca wynalazków z tąd... być może na 900MHz bedzie działać, ale pewności nigdy sie nie ma co do jakości tych w wiekszości wynalazkow domowej roboty...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

krystianb pisze:Nikt nie poleca wynalazków z tąd...
Ja kupiłem również swoją antenę na Allegro z firmy ERD i byłem zadowolony. Faktem było że była to antena dookólna nie kierunkowa.
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:[...]
Nikt nie poleca wynalazków z tąd... być może na 900MHz bedzie działać, ale pewności nigdy sie nie ma co do jakości tych w wiekszości wynalazkow domowej roboty...
Skoro opinie są pozytywne, to o czymś to świadczy..Ale twierdzisz że nie ma pewności (jak to każda rzecz), to przedstaw mi alternatywę.
Jaco pisze:Ja kupiłem również swoją antenę na Allegro z firmy ERD i byłem zadowolony. Faktem było że była to antena dookólna nie kierunkowa.
No właśnie chcę kupić taką dookólną, bo kierunkowa niestety nie sprawdzi się.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-28, 07:44 ]
Poprawa cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 07:43 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

bobiko pisze:No właśnie chcę kupić taką dookólną, bo kierunkowa niestety nie sprawdzi się.
Tylko Ty szukasz na UMTS a ja miałem tylko EDGE i GPRS.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jaco pisze:Tylko Ty szukasz na UMTS a ja miałem tylko EDGE i GPRS.
I właśnie w tym przypadku może być fiasko. ;)
Awatar użytkownika
Jaco

bob pisze:I właśnie w tym przypadku może być fiasko.
Gdyż nie ma anten na to pasmo a na Allegro to jest chwyt reklamowy aby sprzedać. Na te pasmo sprawdzają się jedynie kierunkowe i nie z Allegro tylko dla przykładu z Dipola.
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

bob pisze:[...] I właśnie w tym przypadku może być fiasko. ;)
Jak już wspomniałem wcześniej, modem łączy się z wieżą, która niestety nie będzie miała w najbliższym czasie UMTS++, a tym bardziej nie będzie ulepszana w standardzie EDGE. Zatem chodzi mi o nieco szybszy transfer i w razie powodzenia, jestem w stanie przenieść się na wyższy abonament (na razie mam 1gb, bo po co więcej ;) ).
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 07:45 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

bobiko pisze:Zatem chodzi mi o nieco szybszy transfer
Niestety na dookólnej takiego nie mogę stwierdzić. :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bob pisze:Niestety na dookólnej takiego nie mogę stwierdzić. :(
Zapewne temu, że ma mały zysk. Do zwiększenia transfery potrzeba w miarę mocnej anteny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:[...]Zapewne temu, że ma mały zysk. Do zwiększenia transfery potrzeba w miarę mocnej anteny.
Zatem jakie powinny być optymalne wzmocnienia anteny?
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 07:46 przez bobiko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

bobiko pisze:Zatem chodzi mi o nieco szybszy transfer
Jakiego oczekujesz i może napisz jaki masz obecnie bo chyba nie pisałeś ? Być może antena nie będzie potrzebna.

Ja miałem do okólną antenę + 20 m kabla + 10 km do nadajnika. Modem Option Combo Edge z WLAN . Szybkość poobierania plików wahała się między 15-25 KB/s czyli EDGE w pełnym wydaniu. Faktem jest że niekiedy było nawet 30 KB/s ale to już wyjątek.
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

Jaco, Oczekuję szybszego transferu, w tym momencie w pełnym zakresie przewidzianym dla EDGE. Obecnie GPRS ~5.4 KB/s czasami 7-8 ale po paru minutach trzeba niestety zrestartować modem (Comander 2)

Powtórzę - metr dalej od biurka, telefon e50 łapie juz EDGE bez problemu (3-4 kresek na 5 możliwych), a wczoraj modem E230 ledwo łapie i GPRS i EDGE bez żadnego wzmocnienia.

Edit:

Wspomniałem też, że telefon wykrywa kilka wież bts (widzę po nazwach miejscowości itp), ale i tak modem łączy się jedna z najbliżej lokalizowaną wieżą bts (w prostej linii ~7-9km). Wiem coś o tym, bo w zeszłym roku wieża ta uległa tajemniczej awarii technicznej i przez to straciłem na prawie miesiąc neta.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

bobiko pisze:metr dalej od biurka, telefon e50 łapie juz EDGE bez problemu (3-4 kresek na 5 możliwych)
dla EDGE jest to bardzo słaby sygnał,dlatego masz prędkości na poziomie GPRS.

[ Dodano: 2008-10-28, 13:28 ]
bobiko pisze:No właśnie chcę kupić taką dookólną, bo kierunkowa niestety nie sprawdzi się.
A to dlaczego miała by się nie sprawdzić ?
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

Patryk_ pisze:A to dlaczego miała by się nie sprawdzić ?
Bo mieszkam w parku, zatem otaczają mnie wysokie drzewa.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

bobiko pisze:Bo mieszkam w parku, zatem otaczają mnie wysokie drzewa.
I sądzisz,że na dookólnej będzie lepiej ? :]
Dookólna nic nie da.
Nie będzie lepiej nawet na paraboli.
Drzewa są przeszkodą,przy takich odległościach do stacji przeszkodą krytyczną - albo wyjdziesz z anteną z metr ponad te drzewa,albo zapominasz o stabilnym EDGE.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobiko pisze:metr dalej od biurka, telefon e50 łapie juz EDGE bez problemu (3-4 kresek na 5 możliwych), a wczoraj modem E230 ledwo łapie i GPRS i EDGE bez żadnego wzmocnienia.
No bo generalnie uważa się, że telefony są bardziej czułe. Jednak takie porównywanie ilości kresek na telefonach jest bezsensowne. Lepiej porównać moc sygnału z jednostkach CSQ, albo dBm.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

Uh. Troszkę się sprawy skomplikowały zatem, ale na coś się zdecydować muszę bo skoro na zewnątrz domu mam spokojnie zasięg EDGE.

i w tym momencie:
- zastanawiam się nad antenami: kierunkową i dookólną
- zastanawiam się czy byo sens brania nowego modemu, który praktycznie pozostaje zabawką....

Aha, odległość od bts oscyluje na 4-5km ... teren mniej więcej równy. (hehe, to trzeba ustawić tak jak antenę tv :P)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobiko pisze:zastanawiam się nad antenami: kierunkową i dookólną
Ja jestem zdania, że najlepiej brać dobrą antenę kierunkową. Zawsze w razie czego można się "przełączyć" na inny BTS i działa dalej.
bobiko pisze:zastanawiam się czy byo sens brania nowego modemu, który praktycznie pozostaje zabawką....
Jeżeli mieszkasz gdzieś gdzie przez długi czas nie będzie 3g to moim zdaniem nie warto brać nowego modemu. Chyba, że ten co masz źle działa.
bobiko pisze:hehe, to trzeba ustawić tak jak antenę tv :P
No nie do końca, bo polaryzacja jest inna :P
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Jeżeli mieszkasz gdzieś gdzie przez długi czas nie będzie 3g to moim zdaniem nie warto brać nowego modemu
Problem w tym, że juz mam nowy a działam na starym. Właściwie to nie wiem co dalej poczynić, pogubiłem się w sumie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobiko a jak internet działa na nowym modemie i co to za sprzęt?
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

YaHooo, na nowym modemie przeskakuje raz na gprs a raz na edge ale sygnał najsłabszy. A sprzet to to Huawei E230
Awatar użytkownika
Jaco

bobiko pisze:Bo mieszkam w parku, zatem otaczają mnie wysokie drzewa.
Ja miałem ten komfort że mieszkam w bloku na 1 piętrze i antenę miałem na dachu swojego domu który liczy 2 pietra. Jakieś 18m nad ziemią. Widoczność bez żadnych przeszkód. :cfaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobiko pisze:na nowym modemie przeskakuje raz na gprs a raz na edge ale sygnał najsłabszy.
No to jest gorzej. Ale do tego modemu z tego co wiem to można też podłączyć antenę. Więc ja bym sugerował kupno anteny właśnie do nowego modemu.
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:No to jest gorzej. Ale do tego modemu z tego co wiem to można też podłączyć antenę. Więc ja bym sugerował kupno anteny właśnie do nowego modemu.
Ehh.. nie czytasz całego tematu od początku :szok: własnie w tym celu się pytam jaką antenę mam kupić: dookolną, kierunkową i jakie wymagania techniczne...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dobra zatem mój typ. Antena na pasmo 900MHz (tak pisałeś na początku), kierunkowa, nie z allegro, lecz np z Dipola. Zatem do tego nadaje się np. ATK-20 z końcówką FME http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm Do tego jeszcze jakiś konektor FME<->Złącze huawei.
ODPOWIEDZ