Merlin XU870 - uwalony przez soft z ery

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Merlin XU870 - uwalony przez soft z ery

Post autor: YaHooo »

Jaco pisze:Czy oni nie przesadzają z kosztami? :szok: :dobani:
Bo to jest pewnie cena jaką zapłaci się za nowy modem z serwisie.
Janus pisze:Taniej już wypada zakup na Allegro :)
Dokładnie tak powinieneś zrobić :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dziurzyk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dziurzyk »

Zycze powodzenia:) ja juz nie mam sily na walki z serwisami i chce naprawic modem na wlasna reke. Jesli dam rade to jutro go wysle a jesli nie to dopiero w poniedzialek. Jesli cala operacja sie powiedzie to podziele sie swoimi wrazeniami.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Zatem powiedz co tam z tym wyszło :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dziurzyk

Nie chce sie juz powtarzac z tym co napisalem w poprzednich postach. Powiem tylko tyle ze sprzedawcy w papierach maja swoje a egzekwuja tez swoje i nie ma gwarancji na to ze zostaniemy potraktowani tak jakby wynikalo z dokumentacji.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Janus pisze:Opinia modem uszkodzony mechanicznie - przegięta płyta główna
Zobacz jak on wygląda, jak na oko wydaje się ok a serwis twierdzi, że uszkodzony mechanicznie to może by wygrzać?
Awatar użytkownika
Janus

Post autor: Janus »

Sundance_kid pisze: Zobacz jak on wygląda, jak na oko wydaje się ok a serwis twierdzi, że uszkodzony mechanicznie to może by wygrzać?
Modem poszedł na diagnozę w inne miejsce, dla skonfrontowania opinii serwisu Ery, co z tego wyniknie napiszę jak będę coś wiedział.
Rafał vel Janus
bigmanpl
Użytkownik forum

Post autor: bigmanpl »

Dołączę się do wątku jeśli chodzi o soft z Ery. Mam modem XU870 w Orange i też spróbowałem flashować tym softem. Niestety objaw ten sam - radio wyłączone. Oddałem do serwisu (mam w karcie wpisane 24 miesiące gwarancji) i wymienili mi modem na nowy. Starego nie udało im się naprawić. Wnioskuję stąd że i Twój modem może być już trupem nie do odzyskania.

Przed upgradem dzwoniłem do Orange z prośbą o udostępnienie softu do 7,2 Mbit/s. Po dłuższej rozmowie udało mi się pociągnąć za język faceta na *800 (obsługa Internetu w Orange) i przekazał mi że testowali u siebie soft do XU870 na HSDPA 7.2Mbps jednak "testy nie przeszły pomyślnie" stąd nie udostępniają.
Pozdrawiam, bigmanpl
Awatar użytkownika
Janus

Post autor: Janus »

bigmanpl pisze:Niestety objaw ten sam - radio wyłączone. Oddałem do serwisu (mam w karcie wpisane 24 miesiące gwarancji) i wymienili mi modem na nowy. Starego nie udało im się naprawić.
Ale jaka była usterka ?, oprócz stwierdzenia, że nie da się naprawić.
Rafał vel Janus
dziurzyk

Ciezka sprawa jest z tym modemem bo nie ma praktycznie zadnego serwisu ktory naprawialby takie usterki a duze firmy telekomunikacyjne raczej nie bawia sie w naprawy takich rzeczy. Zwykle dziala to na zasadzie ze jak jest gwarancja to albo jest wymiana na nowy albo sciemniaja ze wszystko jest ok.ja dalej wierze ze moj modem stanie na nogi.
paszczak

Post autor: paszczak »

bigmanpl pisze:jeśli chodzi o soft z Ery. Mam modem XU870 w Orange i też spróbowałem flashować tym softem. Niestety objaw ten sam - radio wyłączone
Ciekaw jestem od czego to zależy? Mój xu870 bez problemu był flashowany, jeszcze przez poprzedniego właściciela, odpukać na razie działa bez problemu.
bigmanpl
Użytkownik forum

Janus pisze:[...]

Ale jaka była usterka ?, oprócz stwierdzenia, że nie da się naprawić.
Odszukałem dokumenty do modemu i tak:
1. W zgłoszeniu reklamacji (Orange) mam napisane:
- Opis usterki: Modem nie loguje się w sieci. Korzystając o oprogramowania producenta (Mobilink) po podaniu pinu pokazuje komunikat "radio wyłączone". Inny modem na tym samym komputerze i przejściówce działa.
- Uwagi: brak widocznych uszkodzeń

2. W karcie naprawy (z serwisu) mam napisane:
- Opis uszkodzenia: Nie loguje się do sieci.
- Opis naprawy: Wymiana modemu na nowy.

Tak jak już wcześniej napisałem, modem uwaliłem używając softu z Ery. Po tym incydencie odechciało mi się upgradów i mam soft na HSDPA 3.6.
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 21:52 przez bigmanpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, bigmanpl
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Radio włącza i wyłącza się komendami AT.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Wiesz bob, ale do tego trzeba się wysilać i w ogóle...
Ostatnio trafiłem na informację od RR Serwis (serwis m. in. Option, ZTE, Huawei), że oni nie naprawiają sprzętu - co najwyżej diagnozują, a jeśli wykryją problem - wymieniają sprzęt na nowy.

bigmanpl, a dokąd został wysłany Twój modem, czy przez przypadek nie do RR właśnie? ;)
bigmanpl
Użytkownik forum

bob, oprogramowanie do Merlinów (Mobilink) umożliwia włączenie i wyłączenie radia. Nie jestem pewien czy robi to komendami AT (co bardzo możliwe), jednak po flashowaniu modem nie reagował na włączenie/wyłączenie radia.
Engelbert, tak, modem trafił do RR.
Pozdrawiam, bigmanpl
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

bigmanpl pisze:jednak po flashowaniu modem nie reagował na włączenie/wyłączenie radia.
Jeśliby mieć kompletny zestaw komend AT do tego modemu tak jak można mieć od Optiona (czasem taką opisówkę można znaleźć z firmwarem).
Engelbert pisze:Wiesz bob, ale do tego trzeba się wysilać i w ogóle...
Engelbert niestety możesz mieć rację. Powinni zawsze dokładny raport techniczny dołączać co robili.

bigmanpl, znajdziesz gdzieś taki zestaw AT komand dla Merlina?
Np. całą konfigurację w Option odczytujemy AT&V (o ile pamiętam ale w razie czego poszukam).
paszczak

Post autor: paszczak »

Czy ktoś testował software / firmware pobrane stąd
http://www.vodafone.co.nz/mobile-data/d ... -xu870.jsp
bigmanpl
Użytkownik forum

bob pisze:bigmanpl, znajdziesz gdzieś taki zestaw AT komand dla Merlina?
Np. całą konfigurację w Option odczytujemy AT&V (o ile pamiętam ale w razie czego poszukam).
Niestety nie mam takiej dokumentacji, tylko ogólne komendy AT. Google też nie specjalnie chce się pochwalić na ten temat.
Pozdrawiam, bigmanpl
mhara

Post autor: mhara »

Witam!
Trafiłem do tego posta w poszukiwaniu informacji na temat ściągania simlocka z ww modemu. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Szukając dalej znalazłem odpowiedź na Wasz problem - zajęło mi to kilkanaście sekund. Tutaj jest rozwiązanie. http://www.expansys.com/ft.aspx?k=84198 - wypowiedź użytkownika skyset. Jedyne czego Wam trzeba, to zrobienie backupa z drugiego działającego modemu. Pozdrawiam. Mam nadzieję, że uda się Wam naprawić swoje urządzonka.
Maciek
dziurzyk

Witam ponownie.
Od kilku dni czekalem na powrot do domu, zeby dostac w swoje rece modem po naprawie. Dzis go uruchomilem i... I wszystko dziala jak ta lala:) jestem juz spokojniejszy bo modem zostal naprawiony i zostalo mi w kieszeni sporo kasy. Szczerze polecam forumowicza "KrasiaKK". Skorzystalem z jego uslug i jestem zadowolony. Ponizej link do ogloszenia: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14317
abyss

Post autor: abyss »

mhara pisze:Witam!
Trafiłem do tego posta w poszukiwaniu informacji na temat ściągania simlocka z ww modemu. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Szukając dalej znalazłem odpowiedź na Wasz problem - zajęło mi to kilkanaście sekund. Tutaj jest rozwiązanie. http://www.expansys.com/ft.aspx?k=84198 - wypowiedź użytkownika skyset. Jedyne czego Wam trzeba, to zrobienie backupa z drugiego działającego modemu. Pozdrawiam. Mam nadzieję, że uda się Wam naprawić swoje urządzonka.
Maciek
Niestety zadnej darmowki nie ma na ta chwile.

pozdrawiam,
Artur.
mhara

Post autor: mhara »

Stałem się posiadaczem nowego (zafoliowany) modemu XU870 i tak jak przypuszczałem, nie ma on simlocka. Modem pochodzi z TMobile UK i był prawdopodbnie sprzedawany w zestawach razem z laptopami Sony Vaio. Wystarczy wgrać orginalne oprogramowanie producenta o nazwie MobiLink i modem przyjmuje każdą kartę. Mam nadzieję, żeprzyda się Wam ta informacja - tym bardziej, że chyba warto wypróbować ofertę prepaid Play - 2GB za 30zł :P!
deathx
Stały użytkownik forum

Post autor: deathx »

abyss pisze:
mhara pisze:[...]
Niestety zadnej darmowki nie ma na ta chwile.
Witam. Ależ owszem że jest darmowe rozwiązanie i zaraz je opiszę

1. Instalujemy oprogramowanie z linka poniżej: http://www.ziddu.com/download.php?uid=b ... qag%3D%3D4
2. Wchodzimy w QPST Configuration i dodajemy odpowiedni port na jakim znajduje się modem.
3. Pobieramy plik z tego linka: http://rapidshare.com/files/165366302/XU870.zip
4. Wchodzimy w Software Download a potem druga zakładka Restore wskazujemy port i plik który pobraliśmy i klikamy start
5. Modem naprawiony
Ostatnio zmieniony 2009-08-31, 07:48 przez deathx, łącznie zmieniany 1 raz.
zibizos

Post autor: zibizos »

Deaths
a jak to zrobić z "uwalonym" przez upgrade Merlinem X950D
mryga mi na czerwono/niebiesko i nic go nie rusza -jaki plik zapodać w Restore???
a bym już skasował QPST tego fesza tylko nie wiem jak?????????? -żada pliku boot????
deathx
Stały użytkownik forum

Post autor: deathx »

Witam. Nie mam takiego modemu więc nie wiem jak doradzić ale mnie się wydaje trzeba zrobić ten sam myk tylko napierw trzba by zrobić backup z jakiegoś sprawnego lub poszukać takiego backupu w necie i spróbować wgrać w ten uwalony modem.
zibizos

dzięki deathx
szukam backupa na necie no i mam problem ,może ktoś z szanownych kolegów posiada taki modem i móglby zrobić backupa i wrzucić na forum ......
piwa nie pożałuję nawet 1 1/2 litra.....
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

zibizos, chodzi Ci o pliki z postu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=209178#209178
?
zibizos

chodzi o plik do Merlina X950D a nie do XU870