EDGE Evolution w Plusie w 2009r.
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
EDGE Evolution w Plusie w 2009r.
Przyszły rok będzie dla Polkomtela ciężki - z jednej strony kryzys, a z drugiej obniżenie stawek MTR, na których operator straci około 0,5 mld zł. Inwestycje będą, ale przy słabym kursie złotego uda się zrobić mniej, w planach jest uruchomienie EDGE Evolution - mówi w wywiadzie dla Gazety Prawnej Jarosław Bauc, prezes Polkomtela. (..)
Inwestycje w 2009 roku nie przekroczą 1,5 mld zł, a ze względu na osłabienie złotówki, uda się za te pieniądze wybudować mniej niż w tym roku. Inwestycje dotyczyć będą przede wszystkim transmisji danych. Oprócz rozbudowy sieci 3G, operator wprowadzi technologię EDGE Evolution, która umożliwi uzyskanie transferów rzędu nawet 1 Mb/s przy użyciu sieci 2G.
(...)
http://www.telepolis.pl/news.php?id=13070
Czyli Plus szykuje próbę reanimacji trupa...1 Mbps dostępne dla stojących pod BTSem - czarno to widzę...no i przede wszystkim zupełny brak modemów supportujących EDGE-E.
Inwestycje w 2009 roku nie przekroczą 1,5 mld zł, a ze względu na osłabienie złotówki, uda się za te pieniądze wybudować mniej niż w tym roku. Inwestycje dotyczyć będą przede wszystkim transmisji danych. Oprócz rozbudowy sieci 3G, operator wprowadzi technologię EDGE Evolution, która umożliwi uzyskanie transferów rzędu nawet 1 Mb/s przy użyciu sieci 2G.
(...)
http://www.telepolis.pl/news.php?id=13070
Czyli Plus szykuje próbę reanimacji trupa...1 Mbps dostępne dla stojących pod BTSem - czarno to widzę...no i przede wszystkim zupełny brak modemów supportujących EDGE-E.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: EDGE Evolution w Plusie w 2009r.
Niech zrobią coś bardziej realnego, czyli EDGE 200kbps wszędzie.Patryk_ pisze: operator wprowadzi technologię EDGE Evolution, która umożliwi uzyskanie transferów rzędu nawet 1 Mb/s przy użyciu sieci 2G.
(...)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem branie się za EDGE całkowicie nie jest trafione. Nie lepiej poszerzać zasięg 3g?marens pisze:Niech zrobią coś bardziej realnego, czyli EDGE 200kbps wszędzie.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To w ogóle nie jest do zrealizowania niestetymarens pisze:Niech zrobią coś bardziej realnego, czyli EDGE 200kbps wszędzie
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mi się marzy EDGE na każdym BTS-ie, bo 3G chyba nigdy do mnie nie dotrze.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Żebyś się nie zdziwił, u mnie w dziurze zabitej dechami(nie mylić z warszą daleko daleko daleo od stolicy) w ciągu tydonia 2 BTSy 3.5g przybyły, co prawda jeden tylko testowo ale był. Drugi dziła swietnie póki co.pidsud pisze:bo 3G chyba nigdy do mnie nie dotrze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
W Mrągowie śmiga już 3g trzech opów. Bardziej chodziło mi o to, że w domu łapię zasięg z czterech BTS-ów, i wszystkie są jakieś 8-10km ode mnie. Więc jeśli nawet podepną na wszystkich 3G to i tak tam gdzie mieszkam zostanie dziura.
- Jakub
- Stały użytkownik forum
U mnie na poddaszu jest 3G, piętro niżej w moim pokoju mam EDGE,a jeszcze piętro niżej dwie kreski EDGE czyli tragedia.
Do tego czasu jak oni zrealizują swój cel to mnie w iPlusie nie będzie, chyba, że zostawię do laptopa (BC mi na nim nie działa)
Do tego czasu jak oni zrealizują swój cel to mnie w iPlusie nie będzie, chyba, że zostawię do laptopa (BC mi na nim nie działa)
-
Nie o to chyba chodzi.YaHooo pisze:Moim zdaniem branie się za EDGE całkowicie nie jest trafione. Nie lepiej poszerzać zasięg 3g?marens pisze:Niech zrobią coś bardziej realnego, czyli EDGE 200kbps wszędzie.
Nadal bedzie wprowadzne 3g, ale tam gdzie mozna taniem kosztem walic edgee to własnie tam bedzie.
Nie jest powiedziane, ze koniec inwestycji na 3g. Po prostu dobra alternatywa.
Jedynie to co mnie martwi to sprawa działania tego egdee.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A nie lepiej zrezygnować z rozwijania EDGE, a inwestować te pieniądze w 3g? Przecież i tak mało kto ma sprzęt obsługujący EDGE-Efaridrox pisze:Nadal bedzie wprowadzne 3g, ale tam gdzie mozna taniem kosztem walic edgee to własnie tam bedzie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Będzie EDGE-E będzie sprzęt w ofercie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A jaki?ja.michal pisze:Będzie EDGE-E będzie sprzęt w ofercie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zapytaj Plusa. Ja nie wiem, ale skoro ma być technologia to i sprzęt będzie pewnie.
A może to ma inaczej działać. Na stacjach ma być EDGE-E a u klientów terminale te, które są aktualnie i dzięki temu ma być EDGE stabilny ponad 200kb/s.
A może to ma inaczej działać. Na stacjach ma być EDGE-E a u klientów terminale te, które są aktualnie i dzięki temu ma być EDGE stabilny ponad 200kb/s.
- bob
- Guru bezprzewodowy
No właśnie nie wiem dlatego pytam bo miałem wrażenie, że jesteś zorientowany.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może działać też tak: nadajnik super edge 1Mb/s prawie wszyszcy klijenci z nowymi modemami, a jeden nagle wbija sie ze starym złomem i nagle nadajnik przełącza sie na stary system bo egde-e okarze sie niekomptatybilny wsteczA może to ma inaczej działać.

- bob
- Guru bezprzewodowy
A może być tak:

A do tego jakaś software`owa papka pod windowsem do obsługi modemu, żeby to wszystko zdekodować. Niezły kwas byłby wtedy pod windą.ja.michal pisze:Na stacjach ma być EDGE-E a u klientów terminale te, które są aktualnie i dzięki temu ma być EDGE stabilny ponad 200kb/s.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mi się cały czas wydaje, że tak jest. Jakoś nie chce mi się wierzyć, aby nowy nadajnik był w stanie pracować na starym oraz nowym EDGEkrystianb pisze:nagle nadajnik przełącza sie na stary system bo egde-e okarze sie niekomptatybilny wstecz

Pozdrawiam YaHooo 

- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja te EDGE widzę u Plus całkiem pozytywnie. W Niemczech zostały już zakończone testy i 1 faza zmiany na 1 Mbit/s a dokładniej wszystkie BTS T-Mobile Deutschland mają co najmniej EDGE o prędkości 260 kbit/s i jest to pierwszy krok do EDGE Evolution. Zobaczymy jak to będzie się dalej rozwijało i czy będzie to miało w ogóle sens, ale właściwie gdyby nie to T-Mobile nie wprowadzałby 260 kbit/s na każdym BTS, i naprawdę iPhone jeszcze mi nigdy G nie pokazał tylko E i 3G, a prędkość przy EDGE jaką na iPhone 3G osiągam to praktycznie zawsze max 220 kbit/s, więc widać że wiele urządzeń nie jest przygotowana na nowe EDGE i jestem bardzo ciekawy jak zostanie to w urządzeniach odbiorczych rozwiązane.
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 01:04 przez SQ08, łącznie zmieniany 2 razy.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
bob, gdybam.
krystianb, bardzo możliwe z tym "zjechaniem" w dół do EDGE. Podobnie jak modulacja o której decyduje najsłabsze urządzeni klienckie.
krystianb, bardzo możliwe z tym "zjechaniem" w dół do EDGE. Podobnie jak modulacja o której decyduje najsłabsze urządzeni klienckie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Swoją drogą ciekawa nazwa EDGE Evolution - Enhanced Data rates for GSM Evolution Evolution 

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ktoś nie znał pełnej nazwy EDGE
Jestem ciekaw jak operator chce dostarczyć łącze do BTS wystarczające na to... mam nadzieję, że nie zrobią jak Orange, czyli update do EDGE i niech się dzieje wola nieba... 

HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ta wizja to dzisiejsza jak i przyszła rzeczywistośćkrystianb pisze:oczwiści ta wizja to przegięcie, ale kto wie...

Przecież gdy BTS jest zapchany,to transmisja danych idzie do wszystkich w jednej szczelinie czasowej zarezerwowanej na data.
Żadne EDGE-E fizyki nie oszuka i spectrum radiowego nie rozciągnie jak gumy do majtek

No to siedzą sobie userzy w tym jednym timeslocie.
Wszystko pięknie,wszysci widzą BTS,mają super jakości sygnał,więc transmisja idzie w wysokiej modulacji 16QAM - 100 kbit/s dzielone na liczbę userów.
Ale...ale...nagle z transmisji danych chce szkorzystać klient siedzący w lesie,z niskim poziomem sygnału i wysoką stopą błędów.
Co się dzieje ? Transmisja do wszystkich przełącza się na GPRS i zostaje do podziału...12 kbit/s na wszystkich

Dla porównania - w CDMA-EVDO też istnieje w downlinku podział na szczeliny czasowe (co trochę zaprzecza idei CDMA

[ Dodano: 2008-11-11, 08:32 ]
Zapomnij.ja.michal pisze:A może to ma inaczej działać. Na stacjach ma być EDGE-E a u klientów terminale te, które są aktualnie i dzięki temu ma być EDGE stabilny ponad 200kb/s.
EDGE-E różni się od EDGE (podobnie jak EDGE od GPRS) tylko rodzajem zastosowanej modulacji,więc nie ma tu miejsca na żadne kombinacje - TRX w BTS-ie i w modemie musi sprzętowo (nie ma tu miejsca na żadne rozwiązania typu winmodem - GSM działa jako system czasu rzeczywistego) obsługiwać modulacje QAM.
Poza tym modulacje z rodziny QAM sa wyjątkowo czułe na warunki transmisji radiowej (widać to doskonale w HSDPA i w WiMax),więc bez widoczności BTSa i silnego sygnału o EDGE Evolution można zapomnieć niestety,chyba,ze się będzie 100m od stacji.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Patryk_, czyli hardware a nie jakiś soft. 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie.bob pisze:czyli hardware a nie jakiś soft.
Specjalizowany chip.
Pewnie np.Qualcomm wypuści coś niebawem,skoro operatorzy się do tej technologii (a właściwie to rozszerzenia technologii) już się przymierzają

Może razem z HSPA+ ?
Orange już się reklamuje w tym temacie

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli jest tak jak już nie raz ktoś napisał. Żeby wykorzystać nowe EDGE potrzeba nowy sprzęt. Więc nie wiem czy zdobędzie on jakąś większą popularność wśród użytkowników.Patryk_ pisze:Specjalizowany chip.
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Szczególnie,jeśli Play pójdzie w UMTS900YaHooo pisze:Więc nie wiem czy zdobędzie on jakąś większą popularność wśród użytkowników.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A idzie?Patryk_ pisze:Szczególnie,jeśli Play pójdzie w UMTS900
E169 ma 3G na 900 w specyfikacji.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chris Bannister (prezes P4) stwierdził przecież po wygranym przetargu,że interesuje ich tani,szerokopasmowy Internet,a GSM i szerokopasmowość to jak Trabant i 200 km/hja.michal pisze:A idzie?

Więc chyba pójdą w UMTS na 900 MHz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie jestem na bieżąco. Nie mam czasu.Patryk_ pisze:Chris Bannister (prezes P4) stwierdził przecież po wygranym przetargu,

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko szkoda że tak mało sprzętu jest... a akurat e169 to nie wiem do czego sie nadaje, ale na pewno nie do użycia.Patryk_ pisze:Więc chyba pójdą w UMTS na 900 MHz