Pożegnanie z iPlusem . . .

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Pożegnanie z iPlusem . . .

Post autor: Fazzi »

Pod dwuletnim związku z iPlusem, ogłaszam wszem i wobec przejście w nową erę... a mianowicie:

Posiadam internet radiowy ! ! ! Po dwumiesięcznych staraniach mam piękne łączę o minimalnym DL 1Mbit a UL 256 kbit.

Jest pięknie :)

P.S. Oczywiście na forum zostaję :) Tylko już w innych działach bedę przebywał :)
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Pożegnanie z iPlusem . . .

Post autor: bob »

Fazzi pisze:Jest pięknie :)
Gratuluję. :ok:
Fazzi pisze:Oczywiście na forum zostaję
Tak trzymać. :ok:
Fazzi pisze:Tylko już w innych działach bedę przebywał :)
Z przyzwyczajenia pewnie napiszesz też coś o necie komórkowym. ;) :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Fazzi pisze:Posiadam internet radiowy ! ! ! Po dwumiesięcznych staraniach mam piękne łączę o minimalnym DL 1Mbit a UL 256 kbit
No to gratulować tylko :) Napisz coś więcej jak się sprawuje jak przetestujesz nieco.
Fazzi pisze:P.S. Oczywiście na forum zostaję :)
No to dobrze :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Fazzi pisze:Pod dwuletnim związku z iPlusem, ogłaszam wszem i wobec przejście w nową erę... a mianowicie:

Posiadam internet radiowy ! ! !
Ja lekko ponad rok miałem BC. Jak pojawiała się tylko sieć radiowa w mojej miejscowości nie powiem gdyż lekko się wahałem czy się uwiązać. Ale limity w BC przesądziły na szalę radiówki i już w przyszłym roku będzie dwa lata jak ją posiadam. Na moje wymagania wystarczy. :ok:
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Post autor: Fazzi »

Limity to jedna rzecz. Druga to prędkość. Minimalna prędkość jaką mam gwarantowaną to 1Mbit i powiem szczerze, że (choć nie sądziłem) nigdy nie miałem nic poniżej. Wszystko chodzi ekstra :)
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Fazzi pisze:Minimalna prędkość jaką mam gwarantowaną to 1Mbit i powiem szczerze, że (choć nie sądziłem) nigdy nie miałem nic poniżej
No to super jak tak :ok: Oby każda radiówka była taka...
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Zazdroszczę, że ja nie mogę tak napisać :(
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Także zazdroszcze, ja pare dni temu za porozumieniem stron zerwałem umowe z moim radiowym ISP (bylym pracodawcą z reszta). Gdyby nie zwiazki z tą firma nawet na to bym nie mogl liczyc, mimo iz net działał tragicznie.

Chociaz z 2 strony, po paru dniach posiadania playa nie narzekam, myslalem ze bedzie gorzej, a jest przyzwoicie.A że sieć Play ciagle sie rozwija, licze ze bedzie jeszcze lepiej :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Fazzi pisze:Limity to jedna rzecz. Druga to prędkość. Minimalna prędkość jaką mam gwarantowaną to 1Mbit i powiem szczerze, że (choć nie sądziłem) nigdy nie miałem nic poniżej. Wszystko chodzi ekstra :)
Kuzyn ma szczęście, ma radiówkę 1Mbit/s za 50zł a na porządku dziennym jest 5Mbit/s

[ Dodano: 2008-11-08, 10:17 ]
Fazzi pisze:Pod dwuletnim związku z iPlusem, ogłaszam wszem i wobec przejście w nową erę...
Miałem iPlusa jako mobilne łącze, postanowiłem pozbyć się go w Październiku robiąc cesję.
Policzyłem średnią danych przesłanych w ciągu 8miesięcy i wyszło ~100MB (pomijając celowe ściąganie / YouTube / radio internetowe aby "wykorzystać" limit)

Teraz bawię się zestawem Heyah & 6310i & BT osiągam 6kB\s ~ 48kbps wbrew pozorom jestem zadowolony. Do siedzenia poza domem na forum, sprawdzenia czegoś na szybko taka prędkość wystarczy. Mając w Heyah bez pakietów 100kb->2gr ściągając miesięcznie ~100MB zapłacimy 20zł więc nawet lepiej od iPlusa po przedłużeniu 1GB - 30zł, który mógłbym mieć dopiero za 15miesiący.

Dzwonili do mnie wczoraj z tepsy, aby przedłużyć umowę.
Mam teraz idealnie działające 6Mbit\s ~ 760-780kB/s za 149zł
Mogę przedłużyć na rok za 129zł, niby taniej ale czy jest mi potrzebne 6Mbit/s?
Jakoś nie bawi mnie już ścianie filmów itp.
Tak się zastanawiam czy nie zmniejszyć do 2Mbit/s bo jeden nie opłaca się.
Awatar użytkownika
Bad
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bad »

Taki mały OT. Fazzi - gdzie załatwiałeś sobie radiówkę i za ile?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

marens pisze:Mam teraz idealnie działające 6Mbit\s ~ 760-780kB/s za 149zł
Mogę przedłużyć na rok za 129zł, niby taniej ale czy jest mi potrzebne 6Mbit/s?
Jakoś nie bawi mnie już ścianie filmów itp.
Tak się zastanawiam czy nie zmniejszyć do 2Mbit/s bo jeden nie opłaca się.
Mam ten sam dylemat. Chodź u mnie chodzą 3 urządzenia na tym łączu i mają dojść jeszcze 3.

Niestety teraz działa tylko PC bo WAG200G się wykrzaczył hardwareowo i poszedł do serwisu. :(
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ja też mode dopisać się chyba do grona pozbywających się iplusa, wypowiedzenie w drodze. Uciekam (nie)stety tylko do play'a choć mam wątpliwości to jednak ludzki limit za studenckie pieniądze wygrywa.
Zapomniałem dodać, pozbywanie sie klijentów w salonie plusa mają opanowane do perfekcji, minuta i juz mi podsuwają papier do podpisania :rotfl: pierwszy raz byłem zadowolony z obsługi.
Ostatnio zmieniony 2008-11-12, 23:25 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mi jeszcze rok z iPlusem został. :cry:

[ Dodano: 2008-11-12, 23:21 ]
Używam go tylko jak jestem poza domem i często tam gdzie 2G. Dobija ten GPRS. :(
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Dobija ten GPRS.
Ostatnio w drodze do warszawy włączyłem to i nawet po limicie!!!, bez spoglądania na diode w modemie zorientowałem sie jakiej technologii używam. Coś z tym nie tak jest.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:Coś z tym nie tak jest.
Plus ma mało BTSów z EDGEm.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Plus ma mało BTSów z EDGEm.
No tak, ale gprs to bez wiekszych problemow powinno byc 48kbps szczegolnie że to była 10 rano w dzień wolny od pracy-wszyscy jeszcze spali, a cieżko w to uwierzyć było dużo wolniej niz 32kb/s
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No wiesz krystianb, jak kilka osób będzie na stacji to GPRS też zwalnia. A skoro stacja ma tylko GPRS i do tego pierwszeństwo mają rozmowy telefoniczne to nie jest ona zbyt nowoczesna.
Ja właśnie na GPRSie w Plusie dokładnie tyle ile Ty wyciągnąłem. 32kb/s. Miejscowość to Brok. 1 BTS tylko stoi. Bardzo mała mieścina.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Uciekam (nie)stety tylko do play'a choć mam wątpliwości to jednak ludzki limit za studenckie pieniądze wygrywa.
A jak u Ciebie z prędkościami Plus vs Play? Na forum czyta się opinie, ze jednak Play coraz mocniej stacza się pod tym względem.
ja.michal pisze:Dobija ten GPRS. :(
A co ja mam powiedzieć jak wykorzystałem limit i od 5.11 do 16.11 muszę jechać na przyciętej prędkości :P
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Mi jeszcze zostało 5 okresów rozliczeniowych.
Używam iPlusa teraz praktycznie tylko jako domowe łącze,i z tygodnia na tydzień sieć się coraz bardziej zapycha.
A jeszcze na wiosnę poza szczytem ping ~220-250 ms i 220 kbit/s transferu to był standard...

Mam nadzieję,że w do świąt będę miał już CDMA od Orange (a jak nie,to Playa - nodeB czeka na odpalenie),wtedy oddaję iPlusa - chętnego na cesję już mam,a nawet jak nie,to umowy zrywać nie będę - pozostaną 4 faktury,440 PLN,czyli tylko o 40 zł więcej od kary umownej.

[ Dodano: 2008-11-13, 10:33 ]
krystianb pisze:o tak, ale gprs to bez wiekszych problemow powinno byc 48kbps
W Plusie max 45 kbps niestety.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

A jak u Ciebie z prędkościami Plus vs Play?
W miejscu mojego zameldowania plus jest 10 lat za murzynami (edge no jak sie postaram-ustawie dobrze notebooka to 160kb poza szczytem w szycie no 80 to jest dobrze) Play ma nadajnik od tygodnia może nawet byłem pierwszym co z neta korzystał. Sklepu playa brak, całe miasto pokryte chyba nawet kilkoma sieciami wifi więc chetnych na net raczej nie będzie, predkość min 500kb ale 1Mb tez spokojnie mozna wyciągnąć przy dobrym ustawieniu notebooka - oba nadajniki koło siebie z nie tej strony domu co potrzeba;/ choć przy widoczności z nadajnikiem nieduże róznice.

W wawie gdzie mieszkam... no plus może troszkę szybszy poza szczytem - mam modem 1.8 wiec nie wiem co dalej. Ale w szycie obie sieci sie przytykają;/ godze się z tym w tej chwili mam limit na plusie, w nowym "miesiącu" jeszcze raz ocenie plusaa... choć wydaje mi sie że jest podobnie wiec po co przepłacać. Play ma zasięg wszędzie gdzie jest potrzebny (mi) :cfaniak:
22.30 to jeszcze szczyt czy juz nie?? Bo play smiga mi 1Mb/s nie pamietam kiedy w ten sposob o tej porze plus chodził... (tak szybko)
Ostatnio zmieniony 2008-11-13, 22:42 przez krystianb, łącznie zmieniany 2 razy.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:Dobija ten GPRS. :(
Nie przesadzajmy, ja ostatnio przyzwyczaiłem się do GPRS.
Pewnie dlatego, że korzystam z niego okazyjnie.
Gdyby to miało być łącze do codziennego użytku to faktycznie dobijałby mnie.
Wychodzę z założenia GPRS Plusa/Ery albo oszukiwane EDGE Orange albo nic.
ODPOWIEDZ