Dobry pomysł. Sprawdź czy ten program wykrywa modem.tps4 pisze:Spróbuj po prostu łączyć się z aplikacji play online.
Do użytkowników Huawei E169. Problemy z połączeniami.
Moderator: Moderatorzy
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Do użytkowników Huawei E169. Problemy z połączeniami.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Tak, wykrywa, tylko przy próbie połączenia obojętnie czy przez aplikację playa czy przez połączenie dial-up windowsowskie wyskakuje błąd 6 albo błąd 50.
- bob
- Guru bezprzewodowy
krzyhu pisze:na laptopie moich rodziców działa
krzyhu pisze:Zrobiłem tak tu napisał maxgle:
Czy nadal po tej operacji działa u rodziców? Bo chyba dodałeś drugi problem do poprzedniego...krzyhu pisze:Teraz mam problem, bo w połączeniach sieciowych nie ma telefonicznego
- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Ja na laptopie u rodziców nic nie grzebałem, z niego ciągle piszę posty na to forum i używam neta. Wszystkie problemy jakie wymieniłem występują na moim stacjonarnym PC. Zresztą już podjąłem decyzję, po prostu sformatuję mojego pieca , to powinno załatwić sprawę.
Ostatnio zmieniony 2008-12-13, 16:56 przez krzyhu, łącznie zmieniany 2 razy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
No to już raczej pomoże.krzyhu pisze:sformatuję mojego pieca , to powinno załatwić sprawę.

- krzyhu
- Stały użytkownik forum
Po formacie i działa!
Piszę już z mojego kompa ! Dzięki za dobre chęci chłopaki 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Jesteśmy nimi wybrukowani. Powodzenia.krzyhu pisze:Dzięki za dobre chęci chłopaki

-
- Początkujący użytkownik forum
To jesteś wyjątkiem. Dużo więcej osób chce odwrotnej zamiany E169 na E220DJ1910 pisze:To ja panowie powiem, iż zamieniłem E220 na E169

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak by ktoś chciał to mam jeden niepotrzebny E220 bez simlocka do odsprzedania albo zamienienia na jakiś fajny - np. E169.
Ale aby być w pełni uczciwym to podam, że według mnie E169 jest lepszy - jak mamy dobry zasięg to mamy w porcie USB i nic nam się nie dynda na kabelku. A jak gorszy to używamy go na kabelku w dogodnym miejscu tak jak E220. I tyle. Efekty są wtedy takie same. Moje spostrzeżenia mogą być obarczone błędem bo dopiero z tydzień używam E169. I jak na razie jest ok. Chyba, że mam jakiś szczęśliwy egzemplarz.
Ale aby być w pełni uczciwym to podam, że według mnie E169 jest lepszy - jak mamy dobry zasięg to mamy w porcie USB i nic nam się nie dynda na kabelku. A jak gorszy to używamy go na kabelku w dogodnym miejscu tak jak E220. I tyle. Efekty są wtedy takie same. Moje spostrzeżenia mogą być obarczone błędem bo dopiero z tydzień używam E169. I jak na razie jest ok. Chyba, że mam jakiś szczęśliwy egzemplarz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mogli poprawić następną partię już. Te z początku coś fiksują.pgoral pisze:Chyba, że mam jakiś szczęśliwy egzemplarz.
-
No ten mój to jest świeży.
To może jakiś firmware nowy się pojawi. No chyba, że nagrzebali też w elektronice.
To może jakiś firmware nowy się pojawi. No chyba, że nagrzebali też w elektronice.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To raczej wątpliwe chyba, że cała partia felerna przypłynęła z Chin.pgoral pisze:No chyba, że nagrzebali też w elektronice.
-
Też tak sądzę. Pewnie się pojawią update i będzie oki. E220 też na początku "niedomagały".
-
Witam, mam modem E 160 w play online , nie wiem czy dobrze zrobiłam , czy powinnam wziąć E169 albo E 870. Ogólnie chodzi całkiem dobrze, ale cięższe stronty po prostu się nie załadowują, staje i koniec. Nie wiem czy zmiana modemu coś tu pomoże. Mogę go jeszcze wymienić bo mam go dopiero kilka dni.Wolę dopłacić kilka pln jeżeli miałoby być lepiej.
i o co chodzi z tym ustwieniem na -71?
i o co chodzi z tym ustwieniem na -71?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakie ustawienia na -71?Basik pisze:o co chodzi z tym ustwieniem na -71?
-
Kupiłem lepszy przedłużacz usb za 20zł, pobiegałem po pokoju, ustawiłem na -71 i jest ok. Wielkie dzięki Janek i przepraszam wszystich za zamieszanie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli chodzi o dBm pewnie. 

-
jak to się ustawia? może to głupie pytania, do tego tu są sami faceci, którzy są o niebo bardziej zorientowani w tym wszystkim ode mnie. Więc co robić mam z tym nieszczęsnym modemem. i Dlaczego nikt nie wspomina tu o E160?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo on jest stosunkowo nowy i jakoś niema z nim problemów.Basik pisze:Dlaczego nikt nie wspomina tu o E160?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A próbowałaś zainstalować modem na innym komputerze? A odświeżenie strony nic nie daje?Basik pisze:Ogólnie chodzi całkiem dobrze, ale cięższe stronty po prostu się nie załadowują, staje i koniec.
No to jak to są dBm to masz w miarę dobry sygnał. Może to jest problem sieci? Dzieje się tak o każdej porze dnia. Próbowałaś wchodzić na cięższe strony późno w nocy, tak koło 24, czy nawet później?Basik pisze:o co chodzi z tym ustwieniem na -71?
Pozdrawiam YaHooo 

-
odświeżanie nic nie daje, komp jest nowy więc to też nie to.
Próbowałam o różnych porach dnia i nocy. nawet o 2 w nocy. Specjalnie sprawdzam jak chodzi, bo do jutra mogę go oddać. Muszę przyznać, że tak poza tym chodzi na prawdę płynnie, pewnie nadajnik mam blisko.
Próbowałam o różnych porach dnia i nocy. nawet o 2 w nocy. Specjalnie sprawdzam jak chodzi, bo do jutra mogę go oddać. Muszę przyznać, że tak poza tym chodzi na prawdę płynnie, pewnie nadajnik mam blisko.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli ja bym na Twoim miejscu po prostu zamienił go na inny jak możesz. Jak nie masz czasu to nic się nie poradzi za bardzo. Bo jak chodzi cały czas tak samo to może być problem z modemem, albo po prostu ten model się gryzie z Twoim komputerem.Basik pisze:Próbowałam o różnych porach dnia i nocy. nawet o 2 w nocy.
Przy takiej mocy sygnału to pewnie masz jakieś 100-200 metrów do nodeB.Basik pisze:pewnie nadajnik mam blisko.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam wszystkich niezależnie od przekonań oraz koloru skóry
Tak naprawdę to nie wiem gdzie te informacje zamieścić bo wszystkie informacje połączyłem w całość a powstawały one na przełomie kilku tygodniowym być może zweryfikuje to administrator i powiększą zawartość kosza. Jednak chciałbym podzielić się moimi problemami ,uwagami odnośnie Modemu HUAWEI E169 (Ale może warto) ze szczególnym wskazaniem że jeżeli wydajemy opinie o danym urządzeniu bądźmy bogatsi o pogłębienie zasobów wiedzy o danym urządzeniu co niniejszym czynię.
Podaję informacje
System operacyjny Win XP Pro przeglądarka Mozilla Firefox Modem HUAWEI E169 z kartą sim oraz kartą pamięci 2 GB micro SD Taryfa abonament iPlus 60 1GB.
ATI3: ATI3
Manufacturer: huawei
Model: E169
Po zainstalowaniu sterowników i iPlus Manager modem pracował poprawnie.(Okres przeszło dwóch tygodni) Umiejscowiony był na wysokości czwartego piętra i 400m od BTS osiągi były zadowalające (UMTS) Modem podłączony był z PC-em krótkim kabelkiem do USB. Po mimo że iPlus Manager został zainstalowany nigdy tego dziwactwa nie używałem i z chęcią bym się tego pozbył jednak jak na razie nie doszedłem do tego jak to zrobić? Do Internetu, poczty zawsze używam oprogramowania TopNetInfo obecnie ver.3.10, które pobrałem z tego forum. Po zmianie lokalizacji modemu odległość do BTS do 6 km. Modem połączony z USB PC- a za pomocą kabla długości 4,5 m Tak długie połączenie wymusiło obecność najlepszego sygnału EDGE oraz UMTS. Według mapki Plus obszar pokryty EDGE oraz UMTS jednak różnie to bywa telefon Noki wskazuje 3G a na przykład Sony Ericsson chyba W810 wskazuje że 3G kończy się 450m od domu. Natomiast na dachu za oknem dachowym występuje UMTS czasami HSDP. W pomieszczeniu możliwy tylko EDGE które stosuje do Internetu, natomiast do pobierania plików,obecności na forach oprogramowań itd. stosuje UMTS, aby był możliwy taki transfer umieściłem modem w obudowie od pamięci komputerowej KVR533D2N4/256 - złącze obudowy (z dwóch części) okleiłem taśmą. Następnie modem umieszczam na dachu za oknem pod kątem 30° kablem do dołu na niezbyt długie okresy czasu. Oczywiście należy zwrócić szczególną uwagę, że jest to rozwiązanie prowizoryczne a to ze względu na temperaturę, słońce, deszcz, śnieg oraz mróz. Docelowo będzie zakupiona oraz zainstalowana antena kierunkowa UMTS 3G
Po włączeniu komputera system zatrzymał się na czarnym ekranie ze znakiem – (zachęty).Uruchomienie systemu w trybie awaryjnym system zatrzymuje się jak w poprzednim przypadku. Dopiero wypięcie modemu z gniazda USB uruchamia system WinXp Pro i dalej powoduje uruchomienie iPlus Manager. Sprawdzenie Menadżer Urządzeń → Modemy → HUAWEI Mobile Connect -3G Modem
Porty (Com i LPT)
→ HUAWEI MOBILE Connect -3G Application Interface (COM 7)
→ HUAWEI MOBILE Connect -3G PC UI Interface (COM
Dalej Uruchomienie w normalnym trybie. Następuje uruchomienie jednak po zalogowaniu pojawia się tapeta bez paska narzędziowego i ikon ( Opcja ukrywanie paska nie jest zaznaczona) Mysz na kablu pracuje normalnie. Rozłączenie modemu z gniazda USB pojawia się dolny pasek narzędziowy (start) oraz ikony na tapecie. Znów uruchamia się Iplus Manager z okienkiem do wpisania pinu. Stworze tobie już dziękujemy zamykam iPlus Manager
Dalej poszukiwania Konfiguracja połączenia Dial- Up dla modemu Dodatkowe polecenie inicjujące:
AT+CGDCONT=1,”IP”,” www.plusgsm.pl”
sprawdzenie Właściwości Zaawansowane →Zaawansowane ustawienia portu, COM5
Start → Akcesoria → Komunikacja → kreator nowego połączenia → dalej Połącz z internetem → dalej Konfiguruj moje połączenie ręcznie dalej Połącz używając modemu telefonicznego → dalej iPlus →dalej numer telefonu *99***1# dalej Informacje o koncie internetowym
Nazwa użytkownika
Hasło
√ Użyj tej nazwy konta i tego hasła, kiedy z Internetem łączy się dowolny użytkownik tego komputera
√ Uczyń to połączenie domyślnym połączeniem internetowym
Panel Sterowania → Połączenie sieciowe → Właściwości → Opcje → Sieć → Protokół Internetowy
(TCP/IP)
Po długich poszukiwaniach restarcie,resecie modemu oraz bezpiecznym usunięciu modemu sterowników wyczyszczeniu śmieci oraz ponownej instalacji sterowników i iPlus Manager oraz TopNetInfo problem nadal istnieje.
Sprawdzenie Mój Komputer → Dysk wymienny (K:) → Właściwości i tutaj nastąpiło zablokowanie Mój Komputer
Uruchomienie → Menadżer zadań → Zakończ zadanie
Rozłączenie modemu od gniazda USB sprawdzenie wyjęcie karty sim oraz karty pamięci 2 GB micro SD Ponowne włożenie karty sim oraz karty pamięci micro SD. Pokrywka zamykająca kartę pamięci 2 GB do gniazda słabo trzyma delikatne dociśnięcie pokrywki oraz założenie docelowo gumki lekarskiej na obudowę oraz pokrywkę trzymającą kartę pamięci micro SD. Planuję gumkę wymienić na o odpowiedniej średnicy krótki odcinek koszulki termokurczliwej.
Ponowne uruchomienie SO Win XP Pro system startuje normalnie bez blokowania ikon oraz paska narzędziowego. Po tym docelowym prowizorycznym zabezpieczeniu od czterech tygodni problem nie istnieje. Tak samo nie istnieje problem zrywania czy zawieszenia transmisji.
Kolejne problemy:
Problemy przy uruchamianiu TopNetInfo ver.3.10 beta z modemem HUAWEI E169
Problem pojawia się zawsze po włączeniu komputera z systemem operacyjnym WinXp Pro oraz uruchomieniu oprogramowania TopNetInfo ver. 3.10 beta.
W „Parametry Połączenia” pojawiają się następujące informacje:
Operator: Czekaj
Nazwa połączenia: NetInfo
Modem: HUAWEI Mobile Connect
IP: komputera: 0.0.0.0
IP serwera: 0.0.0.0
Moc [dBm]: NA
BTS LAC: bd, CID: bd,bd,bd
Następnie Klikamy na „Połącz”
W oknie „Historia połączeń” pojawiają się następujące informacje:
AT
AT
OK
ATE1
ATE1
OK
AT + CFUN
AT +CFUN =1,0
AT + CREG 2
AT + CREG2
+ CME sim pin Error
Po chwili pojawia się komunikat:
Błąd: 678 The re is no answer
PL: Brak odpowiedzi. Prawdopodobnie powodem błędu karta SIM nieaktywna, nie ta częstotliwość nie można znaleźć BTSa, zerowe konto na karcie Pre-Paid
Jeżeli to modem HUAWEI to czasami może pomóc ustawienia → AT i Pin → Restart modemu (AT +CFUN=1,1)
Potwierdzamy OK błędu.
Następnie klikam → Połącz
W Parametry połączenia pojawiają się następujące informacje:
Plus GSM: UMTS
IP: komputera: 0.0.0.0.
IP: serwera: 0.0.0.0
Moc [dBm]: -97
BTS LAC:41096, CID:5724, 2pd pd -ws (mój komentarz to jest jakaś bzdura według Listy BTS- bo modem usytuowany jest w kujawsko pomorskim)
Przy dolnym pasku narzędziowym pojawia się komunikat: NetInfo jest teraz połączone Szybkość 7,2Mb/s
W PARAMETRY POŁĄCZENIA
pojawiają się następujące informacje:
IP: komputera: 77. itd....
Moc [dBm]: -99
BTS LAC:41096, CID:5724, 2pd pd -ws (mój komentarz to jest jakaś bzdura według Listy BTS- bo modem usytuowany jest w kujawsko pomorskim)
Dalej już połączenie jest stabilne chyba raz czy dwa razy miałem po dwóch godzinach ale to w przedziale kilku dni zerwanie połączenie.
Następnie zwiększyłem czas w TopNetInfo ver.3.10 → Ustawienia → AT i PIN → Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT (ms) było 150 ms zwiększyłem na 750 ms
w Opóźnienie po Pin, inicjacji modemu (ms) było 2000ms zwiększyłem do 4000 ms
Po zmianie
Pierwsze uruchomienie komputera z TopNetInfo ver.3.10
Plus GSM:
Nazwa połączenia: czekaj
Pojawiające się informacje w -OKNO HISTORIA POŁĄCZEŃ
AT
AT
OK
ATE 1
ATE 1
OK
AT+ CFUN
AT+ CFUN=0,1
OK
AT+CREG2
AT+CREG2
+CME ERROR :SIM PIN Eguired
Czekaj 4000ms
C PIN?
C PIN?
+CPIN READY
+CPIN SIM PIN
ok
AT+CPIN (tutaj cztery cyfry pinu których nie podaję)
AT +CPIN (tutaj cztery cyfry pinu których nie podaję)
OK
AT+ CREG 2
AT+ CREG 2
Czekaj 4000ms
Wymuszenie technologi lub jej preferencji
Następuje połączenie
Ponowna zmiana w TopNetInfo ver.3.10 → Ustawienia → AT i PIN → Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT (ms) było 750 ms zmniejszyłem na 550 ms
w Opóźnienie po Pin, inicjacji modemu (ms) było 4000 ms zmniejszyłem na 3000 ms
AT
AT
OK
ATE 1
ATE 1
OK
AT+ CFUN
AT+ CFUN=0,1
OK
AT+CREG2
AT+CREG2
OK
Czekaj 3000ms
CPIN?
CPIN?
+CPIN READY
OK
Następuje połączenie
Przy dolnym pasku narzędziowym pojawia się komunikat: NetInfo jest teraz połączone Szybkość 7,2Mb/s
W PARAMETRY POŁĄCZENIA
Moc [dBm]: -91
Komunikaty o błędach już się nie pojawiają transfer stabilny zadowalający. Jestem świadomym tego,że po instalacji anteny kierunkowej prawdopodobnie trzeba będzie powrócić do początkowych nastaw w Ustawienia AT i PIN
Chwała twórcy oprogramowania TopNetInfo ver.3.10 beta że umożliwił możliwości w dokonywaniu zmian w konfiguracji oprogramowania przez użytkownika.
Mój komentarz:
Zastanawiam się nad reklamacją bo modem jest na gwarancji a jak wszystkie z tej partii mają problem z pokrywką – to co? Albo powróci w takim samym stanie z informacją że usterki nie zauważono. Tylko chyba zamknij i hu haj
A swoją drogą (Skosy) projektując urządzenie modem z kartą 2 GB micro SD według mojej oceny jest to przejaw treści nad formą. Nie wyobrażam sobie stosowania tego urządzenia jako przenośny dysk wymienny. Problemy z pokrywką zamykającą otwór karty 2 GB micro SD Kilka krotne rozłączenie anteny (bo to jest modem z wejściem antenowym) bardzo szybko nastąpi wyrobienie złącza USB oraz złącza antenowego lub też jego uszkodzenie. W konsekwencji doprowadzi to do wyrobienia styków mających wpływ na jakość połączeń. Powtórzę powiedzenie powtarzające się na tym forum „to co jest do wszystkiego jest do niczego” Producent poprzez projektowanie kilka urządzeń w jednym świadomie podnosi cenę danego artykułu a przydatnością funkcjonalnością danego urządzenia już się nie zajmuje czy przejmuje. Cieszmy się że chociaż nie promieniuje.
Tak naprawdę to nie wiem gdzie te informacje zamieścić bo wszystkie informacje połączyłem w całość a powstawały one na przełomie kilku tygodniowym być może zweryfikuje to administrator i powiększą zawartość kosza. Jednak chciałbym podzielić się moimi problemami ,uwagami odnośnie Modemu HUAWEI E169 (Ale może warto) ze szczególnym wskazaniem że jeżeli wydajemy opinie o danym urządzeniu bądźmy bogatsi o pogłębienie zasobów wiedzy o danym urządzeniu co niniejszym czynię.
Podaję informacje
System operacyjny Win XP Pro przeglądarka Mozilla Firefox Modem HUAWEI E169 z kartą sim oraz kartą pamięci 2 GB micro SD Taryfa abonament iPlus 60 1GB.
ATI3: ATI3
Manufacturer: huawei
Model: E169
Po zainstalowaniu sterowników i iPlus Manager modem pracował poprawnie.(Okres przeszło dwóch tygodni) Umiejscowiony był na wysokości czwartego piętra i 400m od BTS osiągi były zadowalające (UMTS) Modem podłączony był z PC-em krótkim kabelkiem do USB. Po mimo że iPlus Manager został zainstalowany nigdy tego dziwactwa nie używałem i z chęcią bym się tego pozbył jednak jak na razie nie doszedłem do tego jak to zrobić? Do Internetu, poczty zawsze używam oprogramowania TopNetInfo obecnie ver.3.10, które pobrałem z tego forum. Po zmianie lokalizacji modemu odległość do BTS do 6 km. Modem połączony z USB PC- a za pomocą kabla długości 4,5 m Tak długie połączenie wymusiło obecność najlepszego sygnału EDGE oraz UMTS. Według mapki Plus obszar pokryty EDGE oraz UMTS jednak różnie to bywa telefon Noki wskazuje 3G a na przykład Sony Ericsson chyba W810 wskazuje że 3G kończy się 450m od domu. Natomiast na dachu za oknem dachowym występuje UMTS czasami HSDP. W pomieszczeniu możliwy tylko EDGE które stosuje do Internetu, natomiast do pobierania plików,obecności na forach oprogramowań itd. stosuje UMTS, aby był możliwy taki transfer umieściłem modem w obudowie od pamięci komputerowej KVR533D2N4/256 - złącze obudowy (z dwóch części) okleiłem taśmą. Następnie modem umieszczam na dachu za oknem pod kątem 30° kablem do dołu na niezbyt długie okresy czasu. Oczywiście należy zwrócić szczególną uwagę, że jest to rozwiązanie prowizoryczne a to ze względu na temperaturę, słońce, deszcz, śnieg oraz mróz. Docelowo będzie zakupiona oraz zainstalowana antena kierunkowa UMTS 3G
Po włączeniu komputera system zatrzymał się na czarnym ekranie ze znakiem – (zachęty).Uruchomienie systemu w trybie awaryjnym system zatrzymuje się jak w poprzednim przypadku. Dopiero wypięcie modemu z gniazda USB uruchamia system WinXp Pro i dalej powoduje uruchomienie iPlus Manager. Sprawdzenie Menadżer Urządzeń → Modemy → HUAWEI Mobile Connect -3G Modem
Porty (Com i LPT)
→ HUAWEI MOBILE Connect -3G Application Interface (COM 7)
→ HUAWEI MOBILE Connect -3G PC UI Interface (COM

Dalej Uruchomienie w normalnym trybie. Następuje uruchomienie jednak po zalogowaniu pojawia się tapeta bez paska narzędziowego i ikon ( Opcja ukrywanie paska nie jest zaznaczona) Mysz na kablu pracuje normalnie. Rozłączenie modemu z gniazda USB pojawia się dolny pasek narzędziowy (start) oraz ikony na tapecie. Znów uruchamia się Iplus Manager z okienkiem do wpisania pinu. Stworze tobie już dziękujemy zamykam iPlus Manager
Dalej poszukiwania Konfiguracja połączenia Dial- Up dla modemu Dodatkowe polecenie inicjujące:
AT+CGDCONT=1,”IP”,” www.plusgsm.pl”
sprawdzenie Właściwości Zaawansowane →Zaawansowane ustawienia portu, COM5
Start → Akcesoria → Komunikacja → kreator nowego połączenia → dalej Połącz z internetem → dalej Konfiguruj moje połączenie ręcznie dalej Połącz używając modemu telefonicznego → dalej iPlus →dalej numer telefonu *99***1# dalej Informacje o koncie internetowym
Nazwa użytkownika
Hasło
√ Użyj tej nazwy konta i tego hasła, kiedy z Internetem łączy się dowolny użytkownik tego komputera
√ Uczyń to połączenie domyślnym połączeniem internetowym
Panel Sterowania → Połączenie sieciowe → Właściwości → Opcje → Sieć → Protokół Internetowy
(TCP/IP)
Po długich poszukiwaniach restarcie,resecie modemu oraz bezpiecznym usunięciu modemu sterowników wyczyszczeniu śmieci oraz ponownej instalacji sterowników i iPlus Manager oraz TopNetInfo problem nadal istnieje.
Sprawdzenie Mój Komputer → Dysk wymienny (K:) → Właściwości i tutaj nastąpiło zablokowanie Mój Komputer
Uruchomienie → Menadżer zadań → Zakończ zadanie
Rozłączenie modemu od gniazda USB sprawdzenie wyjęcie karty sim oraz karty pamięci 2 GB micro SD Ponowne włożenie karty sim oraz karty pamięci micro SD. Pokrywka zamykająca kartę pamięci 2 GB do gniazda słabo trzyma delikatne dociśnięcie pokrywki oraz założenie docelowo gumki lekarskiej na obudowę oraz pokrywkę trzymającą kartę pamięci micro SD. Planuję gumkę wymienić na o odpowiedniej średnicy krótki odcinek koszulki termokurczliwej.
Ponowne uruchomienie SO Win XP Pro system startuje normalnie bez blokowania ikon oraz paska narzędziowego. Po tym docelowym prowizorycznym zabezpieczeniu od czterech tygodni problem nie istnieje. Tak samo nie istnieje problem zrywania czy zawieszenia transmisji.
Kolejne problemy:
Problemy przy uruchamianiu TopNetInfo ver.3.10 beta z modemem HUAWEI E169
Problem pojawia się zawsze po włączeniu komputera z systemem operacyjnym WinXp Pro oraz uruchomieniu oprogramowania TopNetInfo ver. 3.10 beta.
Operator: Czekaj
W oknie „Historia połączeń” pojawiają się następujące informacje:
AT
AT
OK
ATE1
ATE1
OK
AT + CFUN
AT +CFUN =1,0
AT + CREG 2
AT + CREG2
+ CME sim pin Error
Po chwili pojawia się komunikat:
Błąd: 678 The re is no answer
PL: Brak odpowiedzi. Prawdopodobnie powodem błędu karta SIM nieaktywna, nie ta częstotliwość nie można znaleźć BTSa, zerowe konto na karcie Pre-Paid
Jeżeli to modem HUAWEI to czasami może pomóc ustawienia → AT i Pin → Restart modemu (AT +CFUN=1,1)
Potwierdzamy OK błędu.
Następnie klikam → Połącz
W Parametry połączenia pojawiają się następujące informacje:
IP: komputera: 0.0.0.0.
Moc [dBm]: -97
W PARAMETRY POŁĄCZENIA
Moc [dBm]: -99
Dalej już połączenie jest stabilne chyba raz czy dwa razy miałem po dwóch godzinach ale to w przedziale kilku dni zerwanie połączenie.
Następnie zwiększyłem czas w TopNetInfo ver.3.10 → Ustawienia → AT i PIN → Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT (ms) było 150 ms zwiększyłem na 750 ms
w Opóźnienie po Pin, inicjacji modemu (ms) było 2000ms zwiększyłem do 4000 ms
Po zmianie
Pierwsze uruchomienie komputera z TopNetInfo ver.3.10
Plus GSM:
Nazwa połączenia: czekaj
AT
AT
OK
ATE 1
ATE 1
OK
AT+ CFUN
AT+ CFUN=0,1
OK
AT+CREG2
AT+CREG2
+CME ERROR :SIM PIN Eguired
Czekaj 4000ms
C PIN?
C PIN?
+CPIN READY
+CPIN SIM PIN
ok
AT+CPIN (tutaj cztery cyfry pinu których nie podaję)
AT +CPIN (tutaj cztery cyfry pinu których nie podaję)
OK
AT+ CREG 2
AT+ CREG 2
Czekaj 4000ms
Następuje połączenie
Ponowna zmiana w TopNetInfo ver.3.10 → Ustawienia → AT i PIN → Opóźnienie odczytu odpowiedzi AT (ms) było 750 ms zmniejszyłem na 550 ms
w Opóźnienie po Pin, inicjacji modemu (ms) było 4000 ms zmniejszyłem na 3000 ms
AT
AT
OK
ATE 1
ATE 1
OK
AT+ CFUN
AT+ CFUN=0,1
OK
AT+CREG2
AT+CREG2
OK
Czekaj 3000ms
CPIN?
CPIN?
+CPIN READY
OK
Następuje połączenie
W PARAMETRY POŁĄCZENIA
Moc [dBm]: -91
Komunikaty o błędach już się nie pojawiają transfer stabilny zadowalający. Jestem świadomym tego,że po instalacji anteny kierunkowej prawdopodobnie trzeba będzie powrócić do początkowych nastaw w Ustawienia AT i PIN
Chwała twórcy oprogramowania TopNetInfo ver.3.10 beta że umożliwił możliwości w dokonywaniu zmian w konfiguracji oprogramowania przez użytkownika.
Mój komentarz:
Zastanawiam się nad reklamacją bo modem jest na gwarancji a jak wszystkie z tej partii mają problem z pokrywką – to co? Albo powróci w takim samym stanie z informacją że usterki nie zauważono. Tylko chyba zamknij i hu haj
A swoją drogą (Skosy) projektując urządzenie modem z kartą 2 GB micro SD według mojej oceny jest to przejaw treści nad formą. Nie wyobrażam sobie stosowania tego urządzenia jako przenośny dysk wymienny. Problemy z pokrywką zamykającą otwór karty 2 GB micro SD Kilka krotne rozłączenie anteny (bo to jest modem z wejściem antenowym) bardzo szybko nastąpi wyrobienie złącza USB oraz złącza antenowego lub też jego uszkodzenie. W konsekwencji doprowadzi to do wyrobienia styków mających wpływ na jakość połączeń. Powtórzę powiedzenie powtarzające się na tym forum „to co jest do wszystkiego jest do niczego” Producent poprzez projektowanie kilka urządzeń w jednym świadomie podnosi cenę danego artykułu a przydatnością funkcjonalnością danego urządzenia już się nie zajmuje czy przejmuje. Cieszmy się że chociaż nie promieniuje.
Ostatnio zmieniony 2008-12-22, 22:48 przez viktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Już porodzone YaHooo.YaHooo pisze:Czyli ja bym na Twoim miejscu po prostu zamienił go na inny jak możesz. Jak nie masz czasu to nic się nie poradzi za bardzo.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli fajnie, że problem rozwiązanyja.michal pisze:Trzeba było zwiększyć czas połączenia, ustawić więcej pamięci podręcznej dla flash playera i wyczyścić cache.![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zastanawiam się czy tutoriala nie zrobić w tej sprawie bo wydaje mi się, że często to jest problemem, że się strony nie ładują.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
ja.michal jak masz chęć to czemu nie
Więcej materiałów w
mile wskazane 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko, że pewnie będzie się to tyczyć tylko FF.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tylko gdzie to jest w tym nowym FF. Mam wersję 3.0.5.ja.michal pisze:ustawić więcej pamięci podręcznej
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaco, wpisujesz zamiast adresu about:config i ci wyskakuje komunikat, zatwierdzasz i masz listę z ustawieniami.