Moderator: Moderatorzy
Oczywiście, że można tak zrobić, ale pocecał bym to raczej do maila, jeśli nie chce się telefonu zajechać. Zawsze można kupić modem na usb.onimusza666 pisze:Zapytam się jak na laika w tym temacie przystało,czy wielkim utrudnieniem,w codziennym obcowaniem z tym cudem,było by posiadanie go bez wbudowanego modemu?Przecież każdy z nas ma jakąś ''słuchawkę''w kieszeni,raczej ze średniej półki,czyli z UMTS itd.I widzę to tak-telefon w kieszeni łączy się z notebookiem przez BT,i w razie czego można gdzieś zadzwonić?
To to na pewno nie, tylko teraz maila się z telefonu wysyłaonimusza666 pisze:,może w ''wielkim''mieście telefony wyszły z mody?a po hot-doga wysyła się maila?
Utrudnienie to żadne, a nawet mały plusik, bo telefon możesz położyć tam gdzie masz większy zasięgonimusza666 pisze:Zapytam się jak na laika w tym temacie przystało,czy wielkim utrudnieniem,w codziennym obcowaniem z tym cudem,było by posiadanie go bez wbudowanego modemu?
A jak skomentujesz to co napisałem dalej w tym samym poście? Cytuję:krystianb pisze:Nie maszyn tylko jednej i się zgadzam zcanidy pisze: Jak myślisz, co w masowej produkcji bardziej wpływa na koszt całkowity, zmiana oprogramowania maszyn aby wypuścić jakąś serię urządzeń o minimalnie zmieniając konfigurację i oszczędzając na lucie i porcie czy brak modyfikacji?Robi to się prościej niż myślisz, do tego zdalnie. Jeśli juz wypuścili serię bez gniazda, to wychodzi na to, że raczej wszyskie bez modemu takie powinny być, chyba że jest zamowienie i akurat nie ma "pod ręką" to wtedy z musu wsadza się te z gniazdami...ja.michal pisze:Kilka DEL w programie komputera, który składa płytę i już.
canidy pisze:...przykład mocno współczesny. HTC Shift X9500, zgodnie ze specyfikacją producenta nie posiada modułu GPS. Jednakże po zmianie okrojonego WM6 czyli SnapVue do pełnej wersji okazuje się, że moduł GPS jest wbudowany i aktywny.
Trochę podobnie z HTC TyTN. Moduł GPS wbudowany, ale brakowało jedynie anteny. Mało kto jednak to przerabia bo koszt wlutowania anteny jest większy niż zakupienie zewnętrznego modułu.
Chodzi generalnie o wygodę nie ma co ukrywać. Nie trzeba pamiętać, że coś wystaje z laptopa, że można to urwać, zgubić, etc.onimusza666 pisze:Zapytam się jak na laika w tym temacie przystało,czy wielkim utrudnieniem,w codziennym obcowaniem z tym cudem,było by posiadanie go bez wbudowanego modemu?Przecież każdy z nas ma jakąś ''słuchawkę''w kieszeni
Czy jedna firma, może postawić wszystko na głowie? Zależy jak dużo się produkuje, przy małych seriach nie warto sie bawić, ale jak coś sie na miliony produkuje... A w przytoczonym przykładzie, to z shiftem może coś poszło nie tak z tym gps'em i uznali że lepiej go "wyłaczyć" i nie serwisować 1/3 urządzeń z powodu złego działania modułu. A TyTN, pewnie płyta główna od sprzętu z gpsem była, jak sie gigantycznych ilości nie robi to sie opłaca. W każdym przypadku przeprowadzić trzeba analizę kosztow i wybrać co opłacalniejsze.canidy pisze:A jak skomentujesz to co napisałem dalej w tym samym poście? Cytuję:
Wybacz, ale nie powiesz, że HTC TyTN było wypuszczonych mało egzemplarzykrystianb pisze:A TyTN, pewnie płyta główna od sprzętu z gpsem była, jak sie gigantycznych ilości nie robi to sie opłaca.
Nie generalizowałem, wydaje mi się że nie wynikało to z moich wypowiedzi. Zauważyłem tylko tyle, że jeśli wyszła juz seria płyt głownych bez slotu, to mają wszystko przygotowane aby produkować je bez slotu.canidy pisze: Zauważ, że jezeli chodzi o NC10 jest to netbook, czy nie wydaje Ci się, że to raczej brak slotu powinien być tym niestandardowym?
Prawdopodobnie wcale by nie podniosło, zasada jest taka, żeby produkować zgodnie z założeniami projetkowymi, a jednocześnie jak najtaniej.canidy pisze:Tym bardziej produkując miliony egzemplarzy jaki jest koszt takiego slotu i jak bardzo podniosło by to cenę końcową? O 10 groszy? Złotówkę? 10 złotych?
A Ty skąd wiesz, że nie potrafią?pikton pisze:Asus Eee i inne tak nie potrafią
Każde oprogamowanie udostępnia taką możliwość. Nawet iPlus Manager umożliwia wymuszenie konkretnej technologii > [iPlus]Wymuszenie HSxPA < Tu masz przykład jak wymusić 3g. Analogicznie jest 2g.Conrad pisze:Chodzi mi o oprogramowanie producenta bo nie spodziewam się, że wciskany przez Plusa iPlus Manager ma takie udogodnienie.
Czy mógłby ktoś udostępnić te dwa pliki?yark pisze:Zmiana biosu w NC10 z iplusa ( NC10-KAP1PL ) Po wejściu na stronę produktu http://www.samsung.com/pl/consumer/deta ... C10-KAP1PL , dostajemy dostęp do biosu http://org.downloadcenter.samsung.com/d ... 0_04CA.exe
Niestety standardowy firmware update kończy się niepowodzeniem. Dla modelu brandowanego iplus update nie działa. Jest to błąd samsunga, gdyż strona jest odpowiednia. Otrzymany plik WIN_NC10_04CA.exe zawiera :
AddMem.sys
b.
.
.
.
SWinFlash.exe
WinUpV01_10.exe
Pliki wypakują się do katalogu temp i tam należy je odnaleźć ( odzyskać skasowane lub dostać się do niech w inny sposób ;-)
Wystarczy uruchomic dwa ostatnie pliki exe i potwierdzić wszystkie zapytania i mamy w notebooku najnowszy bios 04CA a przy okazji zmieniamy logo bootujące ipllus'a na logo samsung. W biosie pojawia się dodatkowe menu dotyczące trybu pracy wentylatora ( cooler auto i inne ). Polecam wersję NC10 z 2GB ram. Czy ktoś sprawdził pracę nc10 z 4GB ram ??
yark pisze:Zmiana biosu w NC10 z iplusa
Wyszła teraz nowa wersja TNI, zobacz czy ta zadziała: > KLIK do TNI <jackmarc32 pisze:Próbowałem uruchomić na netbooku oprogramowanie alternatywne w postaci mojego ulubionego programu do obsługi modemu Topnetinfo, ale próba skończyła się zawieszeniem komputera.
I właśnie, to że strona jest odpowiednia, podpuściło mnie do zadania trudnych pytańyark pisze:Zmiana biosu w NC10 z iplusa ( NC10-KAP1PL ) Po wejściu na stronę produktu http://www.samsung.com/pl/consumer/deta ... C10-KAP1PL , dostajemy dostęp do biosu http://org.downloadcenter.samsung.com/d ... 0_04CA.exe
Niestety standardowy firmware update kończy się niepowodzeniem. Dla modelu brandowanego iplus update nie działa. Jest to błąd samsunga, gdyż strona jest odpowiednia.
Jak wyczytałem na stronie http://eko.one.pl/index.php?page=samsungnc10 modem Samsunga NC10 "nie obsługuje niektórych poleceń: AT+GCAP, AT+FCLASS=0" . Kompletny zwis systemu był właśnie podczas próby uruchomienia komunikacji AT TopNetInfo.BliSki pisze:Wyszła teraz nowa wersja TNI, zobacz czy ta zadziała: > KLIK do TNI <jackmarc32 pisze:[...]