Orange Business Everywhere 3g+

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mtmobile
Początkujący użytkownik forum

Orange Business Everywhere 3g+

Post autor: mtmobile »

Witam. Posiadam internet z Orange Business Everywhere. Modem jaki mam to Merlin XU870 i do niego najnowsze oprogramowanie operatora wersja 8.0.4. I mam taki problem że mam cały zasięg i wyświetla się że korzystam z 3G+, a i tak strony otwierają się powoli i to bardzo 1 min wp.pl.
grzes84

Re: Orange Business Everywhere 3g+

Post autor: grzes84 »

Spróbuj przełączyć na 2G jeśli to nie pomoże upewnij się czy nie przekroczyłeś limitu danych ! zadzwoń do Orange ! Nie raz wystarczy zresetować kompa odpalić ponownie ! Zwróć uwagę również na jaki kolor świeci modem niebiesko-żółty na przemian to masz zasięg 3g i powinno śmigać dobrze ale nie koniecznie nie raz tak sam mam ale stronka się długo otwiera wiec w tedy daje na 2g i jest ok !
:D
Awatar użytkownika
arturor

Post autor: arturor »

Hejka !sorki że się przyczepie,ale mam co do tej zmiany z 2G na 3G pytanko.Pierwsza sprawa Ja przeważnie mam +3G co oznacza ten + ???druga sprawa nie mogę wybrać tego +3G ręcznie bo tego nie widać,czemu????a trzecia-kto mi podpowie jak najlepiej ustawić ten Business Everywhere żeby śmigał jak marzenie :) ????
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

arturor pisze:Ja przeważnie mam +3G co oznacza ten +
Było już o tym wiele na forum. 3g+ (inna nazwa 3.5G) to jest nic innego jak HSDPA, 3g to UMTS. Takie przeskakiwanie jest normalne. Po pewnym czasie bezczynności modem przełącza się z trybu HSDPA na UMTS. Jak zechcesz coś przesłać powinien się szybko przełączyć na HSDPA.
arturor pisze:sprawa nie mogę wybrać tego +3G ręcznie bo tego nie widać,czemu
Tu jest jak samo jak z EDGE -> GPRS. HSDPA (EDGE) jest tak jakby unowocześnieniem UMTS'u i nie można go wymusić. Można tylko wymusić UMTS (GPRS).
arturor pisze:kto mi podpowie jak najlepiej ustawić ten Business Everywhere
Najlepiej na początku... wyrzucić aplikację od Orange. Zainstalować same sterowniki modemu i łączyć się tak jak to opisał bob tutaj > Konfiguracja połączenia NDIS <. Bo z tego co pamiętam Twój modem jest widziany jako karta sieciowa w Menadżerze Urządzeń.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
arturor

Post autor: arturor »

No spoko bob bardzo jasno pokazał jak to zrobić,ale nie doczytałem się w czym takie połączenie jest lepsze od aplikacji Business Everywhere???jakie korzyści daje to połączenie ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Wiesz, dużo osób na naszym forum odradza używanie menadżerów operatora. Ja też. Po prostu są one niestabilne, zamulają system, oraz czasem potrafią rozłączyć połączenie, itp. Co do osiągów łącza to raczej Ci się nic nie zmieni.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

YaHooo pisze:Po prostu są one niestabilne, zamulają system, oraz czasem potrafią rozłączyć połączenie, itp.
Jak np aplikacja Plusa która u mnie nie potrafiła się nawet wyłączyć. Trzeba było ją zabijać procesami ;)

Od aplikacji operatorów moim zdaniem skromnym lepsze będą programy producentów sprzętu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Od aplikacji operatorów moim zdaniem skromnym lepsze będą programy producentów sprzętu.
I nie tylko Twoim ;) W sumie ja i tak używam oprogramowania jak chcę wysłać SMS. A tak to tylko dial-up.
nosstradamuss

Post autor: nosstradamuss »

Witam.
Nie chce zaśmieca forum nowymi tematami więc postanowiłem odświeżyć ten.

Mianowicie chodzi o to że ni jak nie potrafię skonfigurować internetu w Orange Business Everywhere w laptopie :/ Mam wbudowany modem GlobeTrotter Module HSxPA.

Niestety nie chce zmieniac oprogramowania orange-u poniewaz sprzet nie jest mój.

Jakby ktoś był w stanie mi pomóc to wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

nosstradamuss pisze:Mianowicie chodzi o to że ni jak nie potrafię skonfigurować internetu w Orange Business Everywhere
Zajrzyj do :faq:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

nosstradamuss pisze:Mianowicie chodzi o to że ni jak nie potrafię skonfigurować internetu w Orange Business Everywhere w laptopie
Nie wiem jak takie oprogramowanie wygląda teraz ale wystarczy pewnie wpisać tylko APN "internet"
ODPOWIEDZ